NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, March 21, 2011

HaRi PeRtaMa Di ZuRiCH, SWitZeRLaNd

Macam yg aku bgtau sblm ni, perjalanan dr Paris ke Zurich mengambil masa selama 7 jam.. mmg lenguh gak le bdn ni sbb sepanjang hari dok dlm kete je kan..

Tp lg kesian pd tourist guide kami.. dia lg le penat sbb memandu sepanjang jalan.. tp dah mmg tugas dia kan.. cuma kesian je kat dia..

Lg beberapa km nak sampai hotel, kami mintak Mr. Deen (tourist guide kami) tu bawak kami singgah tempat mkn utk tapau mkn mlm jap.. lgpun dah sehari suntuk tak jumpa nasik kan.. cian kat anak2..

Tp memandangkan takde tempat org jual nasik kat area2 situ, maka kami decide singgah McD je akhirnya.. asalkan ada mknn utk alas perut sudah.. masa sampai kat mcd kami just mintak Mr Deen lalu kat drive thru je..

Tp yg jadi masalah sket masa ni ialah pertuturan bahasa.. laki aku pung pang pung pang order mknn dlm bahasa inggeris.. tp org tu balas dlm bahasa diorang lak.. dah masing2 pening nak phm satu sama lain.. kekeke.. sib baik Mr Deen tlg kami masa tu.. hahaha..

Kami tapau set fillet O fish je.. anak2 just mkn fries.. sian mmg kesian, tp nak buat mcm mana.. kami lupa nak buat research ttg tempat mknn yg halal.. huhuhu..

So dinner mlm tu mkn mcd jelah kami.. rezeki tu.. apapun tima kasih pd kawan2 yg bg info ttg website zabihah.com tu.. barulah mudah sket keje kami.. tq byk2 ye korang..


Ni lah hotel yg kami duduk..


Movenpick Hotel



Hubby tgh Q utk check in..


Sekitar lobby hotel


Seat utk tetamu


Kami melepak kat seat dpn pintu masuk je..

Ohye.. Ain dah start demam panas dah masa ni.. bertambah lg dugaan buat kami.. dah le ica masih lom sihat.. demam ica masih on off..

Sampai satu tahap bila badan ain terlampau panas, aku pun masukkan je ubat jolok punggung tu.. cpt sket kebah panasnya.. kesian anak2 aku.. maklumlah, cuaca kan terlampau sejuk..


Melepek je dia masa ni sementara urusan check in selesai..


Alhamdulillah apis masih sihat..

Cuma selsema dan batuk2 sikit je.. ain dgn ica pun selsema + batuk2 gak.. tu takpe lg, demam panas yg kesian sgt.. bila suhu badan mulai panas diorang pun mulalah merengekkk je mintak perhatian.. lebih2 lg ica..

Tp aku yakin, aku dgn hubby mampu jaga mereka sebaik mungkin.. dan kerjasama kami suami isteri mmg penting masa ni.. tak boleh serah pada sebelah pihak je kan.. masing2 kena saling bantu membantu..



Ni lah nombor bilik kami.. view tak cantek, jd aku malas nak ambik.. view mengadap stesyen minyak kot.. lebih kurang la rasanya.. kekeke


Ada 2 tilam queen size..


tv dan meja


Kusi dan seketul meja bulat kecik tepi tilam.. ohh, ada pulak terselit kepala ica.. kekeke


Dan aku di dalam cermin... ngeh ngeh ngeh


Bilik dia okeylah.. tak la luas sgt.. asalkan ada tempat nak merehatkan badan dan melelapkan mata sudah..


Bilik air dia..


Tempat shower.. takde tub mandi.. kalau ada pun tak kose le nak berendam.. sejukkkkk.. ohye, ada sekor anak itik dia bg kat dlm bilik air tu.. kekeke


peti ais.. tp kami tak ambik apa2 pun kat dlm ni..


Kopi



Ain dok bz layan game ipad walaupun tgh demam..


Kelemahan hotel ni ialah bantal kurang.. takde bantal extra pun di sediakan.. pastu luggage2 lak takde sapa yg nak tlg bawakkan dr lobby ke bilik..

Diorang hanya sediakan troli je kat luar lobby tu.. pastu pandai2 korang le nak angkut sume brg2 korang masuk dlm bilik.. pelik kann.. biasanya ada bellboy..

Malam pertama di zurich kami sume tido awal.. lgpun penat sepanjang perjalanan tak abis lg.. di tambah lak dgn anak2 demam.. lg lah penat dan kurang rehat..


Apis dgn ica tido dgn aku.. kami terpaksa tido melintang sbb tak muat katil.. kekeke.. pastu risau kalau2 apis jatuh katil lak kang.. dia dah le tido lasak..


Ain pulak tido sekatil dgn abah dia.. aku mintak hubby tlg jaga ain sbb ain kan demam.. aku lak jaga ica dgn apis sbb ica pun demam.. apis lak selsema dgn batuk2..

Mmg aku tak nafikan yg aku tak cukup rehat sbnrnya.. tido mlm pun masih tak lena sbb ica kejap2 bgn nak nyusu.. apis dgn ain pun sama, mintak susu tgh2 pg buta..

Mujur ada hubby membantu.. dia yg tlg buatkan susu anak2.. ica takpe, dia bf lg.. cuma bdn jelah lenguh sket bila nyusukan dia nih..

Pastu aku ni bila dgr je ada anak2 batuk tgh2 tido, terus automatik aku terjaga.. pastu bgn gi sapu vicks kat dada anak2 aku.. bg diorang lega sket.. biarlah penat mcm mana sekalipun, tp kudrat seorang ibu ni kan luar biasa sket.. lebih2 lg bila anak2 kurang sihat..

Oklah.. tu je nak cite dulu.. kang aku cite lg.. tgh letih gak benonye ni..kat malaysia dah kol 7 pg ++ dah ni.. kat sini (london) baru nak kol 11.20 mlm ++.. korang dah hari isnin, tp sini masih ahad lg.. hehhe.. okey.. tido dulu.. tataaa




4 comments:

Orkedanza said...

kat london senang crk makanan halal...boley la pulun makan nasik kak cover balik yg lepas2..kekekkee. hopefully budak2 tu cepat recover.

btw kak ana, kat london tu walaupun bnyk kedai halal n malaysian food, tp sy rs malaysian hall the best. rs mcm malaysia hall punya mmg truly malaysia. kalau yg restaurant2 punye tu die da xikut tekak kite kadang2 sbb nak adapt dengan tekak org sana.

saya kalau g london.breakfast lunch n dinner sme sy gigih g mkn kat malaysian hall...hehe.

Yan said...

Wah..banyak lah yg boleh dishopping ye Ana..

kalau anak2 sakit waktu travel, memang susah hati..

Ena said...

pertukaran cuaca gamaknya kan.. tu yg dorang tak sihat.. tak pe.. kat sini pun skrg ni demam dah tak bermusim.. huhu..

"CT CoMeL" said...

suke tgk akak n family....enjoy your holiday kak....hehehehe...nanti akak dah bangun update lagi cerite baru yer kak...hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...