NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, March 16, 2011

HaRi PeRtaMa Di PaRiS

Tgh aku cite ni, kami dah pun kuar dr bumi paris.. skrg ni berada kat zurich, switzerland pulak.. tp aku nak cite dulu hari pertama yg kami buat kat paris..

Lepas check in kat hotel, kami ada masa 3 jam utk lepak2.. mandi manda.. dan baring2 dulu kat bilik.. penat woo 17 jam travel.. mmg la penat, lebih2 lg bila travel dgn anak2 kecik ni.. sgt2 memenatkan.. bebudak pun penat jugak..

Tp kami laki bini tak pedulik.. mmg niat kami nak bawak bebudak ni jenjalan.. rezeki mereka jugak kecik2 dah merasa jalan jauh2.. tp apelah yg diorang paham pun kan, balik2 giant dgn kfc gak yg diorang dok tercari2.. kekeke..

Sblm kuar hotel, aku mandikan diorang serentak.. sumbat sume dlm tub mandi dan mandikan guna air suam.. kepala mmg aku tak jirus sbb masing2 selsema kan.. biar le tak dpt bersyampu bagai, takde org nak ngorat diorang pun kann.. hehehe

Pas mandikan aku siapkan sorang2 pulak.. sorang demi sorang aku angkat kuar dr tub mandi tu dan balut dgn towel.. lps tu satu badan diorang aku lumur vicks.. kekeke.. nak bg suhu badan tu tak sejuk.. lgpun selsema kan elok pakai vicks..

Lps diorang siap barulah aku leh bersiap.. tu mmg cara aku, siapkan anak2 dulu baru lps tu siapkan diri sendiri pulak.. pukul 5 ptg kang tourist guide nak bawak kami kuar mkn..

Dia bawak kami tmpt mkn yg halal.. masa ni dlm pale otak mmg nak mkn nasik jugak.. hehehe.. tekak melayu la katakan.. lgpun dah sehari suntuk tak jumpa nasik.. sob sob sob..


Dah mcm org eskimo lak kan.. kah kah kah


Ni pestaim diorang pakai baju sampai 3 lapis.. ain ok je.. tapiiii, apis dgn ica paling byk sgt karenah..

Apis asyik komplen gatal2 leher je bila tiap kali aku tutup kepala dia dgn topi bulu2 tu.. byk cekadak sungguh.. yg ica pun sama, dah la kepala tu kekurangan rambut, tp ada hati gak taknak pakai topi tu.. cehhh.. ngada2 sungguh..


Masa ni sejuk gila suhu kat luar.. rasa kebas2 je muka ni bila angin sejuk bertiup.. aku yg bertudung pun rasa sejuk, apatah lg ica yg tak byk rambut tu rasa ekk.. eksyen sungguh takmau tutup kepala..

Bila paksa pakai melalak la pulak.. geram sungguh.. ain je ok.. bila aku suruh pakai dia ikutt je.. budak dua org tu je yg liat sket nak ikut perintah.. kekeke


Posing dulu dpn pintu masuk hotel.. kat blkg tu ada display set bilik tido pulak..


Apis dah pakai topi lain pulak.. dia lg suka yg tu dr yg bebulu2 tu.. kekeke.. manyak songeh ini budak


Sorry la ekk, banyak picture ni aku ambik.. tp posing berlainan la.. aku tepek je sume kat sini.. kuikuikui..


Rasa nak buat header blog je gambar ni.. tgk la mcm mana kang..


Yang ni pun mcm ok gak..



ica dah malas nak posing dah.. hahahha




Ni hubby aku yg tlg snap..



tido ye bangg.. kekekke




Ica buat keje part time jd penyambut tetamu gak dgn mamat sblh tu.. kekeke.. nyibuk je kan budak ni.. kah kah kah..


Lama jugak kami tggu agent ni sampai.. sbnrnya dia dah tggu kami masa kol 3 ptg.. tp kami kuar kol 5 ptg sbb ingat dia jemput kol 5.. last2 dia blah dulu.. bila kami call dia kata br otw nak ke tempat kami semula.. hehehe..


View dpn hotel.. cantek sgt2 bgnn2 kat paris ni..

Butik LV pun sekangkang kera je dr hotel yg kami duduk ni... kalau berjalan kaki gi situ pun boleh, tp kalo dgn anak2 baik jgn buat.. letih kang diorang.. hehehe..

Setelah hampir 15 minit tggu tp driver tu tak sampai2 gak, makanya kami dok masuk dlm lobby hotel balik.... sejukkkkk.. lepak dlm lobby lg bagus.. dah le bebudak ni selsema.. lg mau lepak kat luar lama2..


Tp masa kat lobby, bebudak ni membuas la pulak.. panjat tu panjat ni.. gelak kuat2.. ayakkk.. penat aku nak kontrol diorang ni tau..

Di pendekkan cite, ptg tu aktiviti kami hanya pi carik mkn2 je.. kami gi restoren india.. masa dlm perjalanan ke tmpt mkn, tiga2 anak2 aku bantai tido pulakkk.. ahhh sudahhh.. depa ni kalo dah tido paling menakutkan ialah time nak kejut bgn... komfem melalak punya..

Dan spt yg dah di jangka, masa aku kejut diorang suruh bgn, memasing bantai nanges kuat2.. apis lagi le, guling2 atas seat kete tanda protes takmau turun.. tp aku dokong gak ajak turun.. ain pun aku paksa turun tp dia kena berjalan la sbb hubby dokong ica..

Dan itu pun jd punca ain menanges gak sbb penat nak berjalan.. walhal kete parking betul2 dpn pintu masuk kedai mkn tu.. ngantuk sgt la tu.. lgpun letih dlm flight tak abis lg rasanya tu.. masa dlm kedai masing2 melalak sakan..

Pujuk2 pun takmau diam.. ain nanges tak kuat sgt bunyinya.. yg apis dgn ica je suara nyaring.. sib baik tak ramai pelanggan masa tu.. owner kedai mkn tu cuba pujuk bebudak ni dgn bg lolipop.. ica je yg benti nanges pas dpt lolipop tu, ain dgn apis masih nanges2 lg..

Uwaaa.. camne nihhh.. masa ni aku dah abis akal dah nak pujuk bebudak ni.. sendiri pun penat gak badan.. tp mengenangkan bebudak ni lom mkn nasik je yg buatkan kami kuar cari mknn.. last2 jadi camni pulak.. huhuhu..

Last2 kami tapau jelah mknn tu.. dpt le jumpa nasik briyani.. cumanya kami tak dpt nak mkn kat situ sbb camne nak mkn kalo bebudak buat peel mcm tu kan.. mau pengsan terus aku kat situ kang nak mujuk diorang suh diam.. kekeke..

Sementara hubby tggu makanan siap, aku bawak bebudak ni masuk balik dlm kete dulu.. tgn kiri dokong ica, tgn kanan dokong apis.. ain lak kena jalan kaki.. tak mampu aku nak dokong sekali 3 org.. kalau boleh dah lama dah aku buat.. hehehe

Hari pertama je dah mencabar.. tp takpe.. aku awal2 lg dah siapkan mental dan fizikal utk berdepan dgn sume ni.. cuma kena pandai2 lah kawal kesabaran bila melayan anak2 yg masih kecik2 nih..

Lps dpt mknn yg di order kami terus berambus balik hotel balik... hari pertama mmg utk kami berehat2 je dulu.. hari kedua baru utk jalan2.. so mlm tu kami sume tido awal.. ikut waktu paris la kannn.. kalo ikut waktu malaysia dah kol 3 pg dah.. hehehe..

Okey.. kang sambung cite lg ye.. ohye, nasi briyani tu tak brp nak sedap pd tekak kami.. JM bariani lg sedap.. keh keh keh.. tp tetap mkn sbb rezekiii.. susah woo nak cari nasik kat sini..



31 comments:

RuHiL said...

well done ana n anak2 n en asben.. tape penat2 pon hati riang..! tang nasik briyani tak brape nak sedap tu mmg kot.. org kita jenis masak cukup rasa.. tu yg sedap tu.. ehehe.. tu blom ag nasik arab.. tawor je.. apa pon.. bila jumpa nasik tu makan la kenyang2.. kasik tenaga..! nnt update ag ye cerita seterusnya.. seronok baca..

dilaOHdila said...

wah dah ampai zurich erk, anna
banyak cabaran juga rupanya. X per..anna kan brutal. walau sesusah mana anna tetap Vogue. Teruskan....perjalanan ini dengan hati berbunga bunga. Kami menumpang sonok kat sini (hahhaha)

Suliana said...

wee.. seronok nya.. tapi dugaan anak menagis tu dpt di rasai sehingga ke malaysia ni :-) sabo byk2 ye.

"CT CoMeL" said...

hehehehe...kiut sungguh ank2 akak pkai baju camtu...comer jer....hehehe...

♥ ZaKrEiZ 7678 ♥ said...

apis comeinye...dh mcm anak eskimo..merah2 muka sbb sejuk ye..aloo loo..
uikss LV dkt je ngan hotel tu ye..macih ana for the info..ngeh ngeh ngeh..

mama_aizarah said...

Sgt chomel budak 3 beradik ni..nampak sgt wajah ke'kakak'an dan kegembiraan ain..

Rina said...

lawak btul la baca entry ni...lg2 part tgk ain nangis...sian...ica comei la..pki baju tu...rina betul2 tabik la kat ana blh control anak2 kan..tak sabar nak dgr citer terbaru ni...:)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bagusnye ana ni..leh handle budak2 tecik tu..mmg susah kan?
ehehe dah nama pon tekak org mesia
KFC..nasi nasi nasi..ahaha

gja said...

bestnyaaa jalan2.. selamat bergumbira.. :-)

Elyaz said...

boleh tahu guna travel agency apa? ok jugak mcm ni, ada tourist guide, saya ada jadi member legend group, hampeh la rasa g bercuti tapi bilik je free,anyway ana ada jadi membership mana2 ke? any suggestion.tq happy holiday, plan nak g bercuti this year tapi xleh, wife pregnant, next 2 year kot hhahaha, anak semua kecik lagi, kena tunggu besar, kalau x..headeche ler saya dengan 3 orang sama macam ana.

MeMHaliD said...

ana memang blogger tegar....duk syok2 jalan kat ober c pon sanggup nak update blog...mus blom sampai tahap tu lagi...minta tunjuk ajar cfoo..hehehe..moga Allah lindungi percutian Ana sekeluarga disana....nak ole2....(huh tak malu...acah jer)

Ira A Sa Ra said...

Hiii...best nya dapat bercuti.
Walaupun, Ira penjejak baru di blog ana nie. Tapi selalu tersengih sowang2 bila baca entry Ana.

Teruskan berblog....jgn lupa crita lagi ttg percutian tu ya....Adios

azi said...

rasa cam ada sama kat situ bila baca entry ana ni....suker....keep update yer....tumpang seronok..:)

Masni MKB said...

ana...
budak2 tu jetlag lagi tu.
syabas la to parents. mana nak layan jetlag diri sendiri, nak layan anak lagi.

have a safe journey!!

mojaro said...

bawak budak2 naik polybahn dekat area limmatquai. mesti mereka seronok :)

Ana Suzana said...

Kak ruhil.
nasi arab pun dah try.. lg laaa tak masuk dek tekak anak2.. kekekkee

Ana Suzana said...

Kak dilla..
ye.. meh kita membrutalkan diri.. ngeh ngeh ngeh.. tgh ana jawab komen ni pun ana tgh bf kan ica.. hehhehe

Ana Suzana said...

Suliana..
dah mmg prepare siap2 dah sblm bercuti.. lg pun dah biasa handle diorg melalak.. hehhe

Ana Suzana said...

CT comel..
tp tak tahan dgr mulut diorang yg byk komplen.. kekkeke

Ana Suzana said...

zakreiz..
yee.. dekat je.. kalau berjalan kaki tak sempat nak pengsan dah sampai.. ekekekke

Ana Suzana said...

mama_aizarah..
ain mmg hepii je kat sini.. tp gaduh dgn adik2 dia tu ttp gaduh..

Ana Suzana said...

Rina..
mmg mencabar dgn bebudak ni.. tp best sbb jalan2 kat tempat org kannn

Ana Suzana said...

Rose..
kena gagahkan diri jugak utk handle bebudak ni.. moga sentiasa di berikan kesihatan sentiasa..

Ana Suzana said...

gja..
mekasih ye..^_^

Ana Suzana said...

Elyaz..
kami tak jadi mana2 membership pun.. utk percutian yg ni kami guna khidmat POTO travel agency.. sume ok.. sgt2 bagus.. driver yg diorang sediakan akan bawak kita ke mana je yg kita nak..

♥ ZaKrEiZ 7678 ♥ said...

hik hik hik..x sempat pengsan dh sampai ye..eiz takut hubby eiz je yg pengsan klau sampai kat depan pintu butik LV tu..aisey, klau eiz pegi waktu nie leh jimba2 skali ngan ana..ada geng..:)apepun, have fun ye ana..sronok tgk citer ana dan telatah anak2 yg comei..rasa mcm dh sampai sana je..x sabar ler pulak..haihhh..ekekeke

amiey said...

Best ssgt baca blog ana nie...ngan kerenah anak² yg comel² tue...
klu lah amy dalam keadaan ana waktu tue x blh nak imaging camner nak handle anak².Cz skrg amy blum ader rezeki cahaya mata lg,xtau la satu hari nnt kan kan..... huhuhu...
Anyway...enjoy you holiday....:))

Diana Din said...

kita kagum la ngn kak ana ni... bleh urus anak2 dgn perjalanan yg jauh tu... klau kita, mau pening dibuatnya... hehe

enjoy yr holiday...

tims said...

adoi mesti tensi gilerkn dgn bebudak ni..turn akak bulan 5 lak nak ke paris bwk 4 hero tu...ai matilah..

NM02 said...

wowwwww.... parissssss tuuu... kirim FM bleh??? hehehe

Ms Serry + Fatieha Fatie said...

tak dapat nak bayangkan mcm mana kak ana leh dukung ica dgn apis dalam satu masa... kak ana tu dh la comel..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...