NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, March 23, 2011

LuZeRN, SWiTzeRLaNd

Hai semua.. walaupun demam aku masih on off tp pg ni aku tetiba nak upload gmbr lg.. kat sini baru kol 1 pg.. terjaga sbb apis bgn nak susu..

Pas bancuh susu utk dia terus xleh nak sambung tido lak.. tu yg apdet tu.. bkn apa, keluarga aku dgn hubby asyik tertunggu2 khabar kami kat sini.. diorang nak tau ttg kami pun dr blog jelah.. nak calling2 selalu mahallll..

Kali ni aku nak share pemandangan kat Luzern, switzerland.. sape2 yg dtg switzerland, ini adalah tempat yg pasti kena kunjungi.. kami ni kalau tourist guide x bawak mmg xtau apa2 la kan psl tempat ni..

Tp masa sampai kat sini cuaca agak kurang baik.. hujan renyai2.. so memandangkan anak2 tgh selsema, aku ambik keputusan dok dlm kete je.. dan biar hubby aku je yg kuar utk snap gmbr2.. anak2 aku ni selsema sblm gi bercuti lg.. dah sampai tmpt sejuk lglah selsema tu lmbt baik..

Aku pun yg sblm dtg sini sihat walafiat, tetiba bila kena perubahan cuaca asyik la terbersin2.. antibodi aku lemah agaknya.. bibir kering toksah ckp le.. siap menggelupas lg bibir aku.. pedihh.. huhuhu..

Okey, meh kita lyn jap scenery yg ada kat luzern ni..














Mmg syg sekali kami anak beranak tak dpt spend masa dok kat taman ni.. view sgt cantek.. tenanggg je.. tp tulah, hujan renyai2 tu yg buat aku berfikir xmau kuar.. dah le pasni tatau bila dah nak ke sini..

Pas abis pusing2 luzern, tourist guide kami bawak kami kat sekitar kawasan lain pulak.. tp aku x ingat kat area mana..

Yan pasti berada kat atas bukit.. view mmg sgt2 cantek.. tp masa ni aku pun xdpt nak kuar dr kete.. cuaca dah ok masa tu.. tp ain dgn ica lak membuta dlm kete.. yg ica lak membuta sambil menyusu kat aku.. abis tu camne nak kuar.. wuwuwuu..

Dan paling tak sangka budak kecik ni lak yg nak kuar dr kete.. dia ni biasanya kalo aku dgn kakak dia takde sama2 dgn dia mmg dia xmau gi mana2.. tp kali ni dia offer diri lak nak temankan abah dia katanya..


So elok sgt la tu.. leh abah dia jadikan dia model dlm gmbr.. kekekeke


Nampak berisi betul bdn tu.. bkn sbb kuat mkn ye.. tp sbb baju dgn suar tu yg berlapis2.. kekekke

Dan sblm balik ke hotel, tourist guide kami bawak kami beli mknn kat kedai kebab dan jugak restoren india.. sepanjang bercuti ni mmg selalu sgt mkn kebabbb je.. pastu gi restoren india semata2 nak cari nasik berlaukkan ikan..


Ni dia hasil dr tapauan hubby.. nasi putih dan nasi apetah namanya yg kaler kuning tu.. tp nasi kaler kuning tu sedappppp.. mkn mcm tu je dah sedap.. nama restoren tu Kanchi Restaurant rasanya.. terletak kat luzern gak.. saje mention kat sini sbb ada silent reader yg nak ke switzerland bln 5 ni..


Makanya mlm tu anak2 aku dpt le mkn nasi berlaukkan ikan tempura goreng tepung.. Alhamdulillah.. kami jrg dpt jumpa nasi.. sekali jumpa nasi mmg gembira tak terkata la..

Ohye, mekasih pada kawan2 sume yg rajin tinggalkan komen kat dlm entry mahu pun kat shoutbox.. maaf sbb tak sempat lg nak jawab.. tp aku baca tau sume komen2 tu..



28 comments:

"CT CoMeL" said...

hai kak.....maknenyer ica nak dapat adik lagila nie....hehehehe...

yakida said...

Ana.. tak kisahla org nk cakap ape.. rezeki masing2.. yang penting kita menggunakannya ke arah kebaikan.. penat2 keje reward utk diri sdr dan keluarga..

pstt.. cantik2 gambar yg Ana snap.. ada bakat jd photographer.. hehehhe...

APAIZAH said...

emm betul tue ana....hidup nie berputar2..nak tgg anak besar tup tup dah ada yang kecik pulak...takkan nak tunggu semua besar...haha alamak tualah kita tak larat pulak....
mana ada rezeki jalanlah dulu kan...

Pn. Zana said...

ye..ye. Ica nak dpt adik lagi ,,:D

MeMHaliD said...

ana sabar jer..blog ni bukan untuk memuaskan hati orang pon kan tujuannya...tapi tgk niat owner blog..saya rasa ana lebih pada luahan rasa seharian..sebab ana kan busy kalahkan superman huhuhu..so x sempat nak citer ngan hubby so leh curahkan rasa kat blog..so kalau dah curahkan curahkan jer ...orang yang baca xde hak besar nak komen 2 negatif...kalau xmau x suka x berkenan cara kita berblog janganlah gatal tangan p type search blog kita...sebab kalau selalunya ana tersentuh ngan komen negatif nanti lambat laun tujuan asal ana berblog dah lari xpat dikejar lagi..nanti blog ana jadi blog untuk tujuan disukai ramai bukan lagi blog tentang apa yang sebenarnya terjadi..huh panjang lak den membebel....

ana said...

terpanggil akak nak komen pasal bwk anak travel ni...

sebelum tu..baca komen akak dengan nada perlahan..ehe

tak salah nak bawak anak2 g travel..kita mak ayah derang...kalau mampu tak salah ana..sbb kalau kita tak bawak...ada mcm satu perasaan sayu..dah la p europe pulak tu..kalau takat p Cameron Highlands,tak pe la jugakkan...ehe..

akak pernah p phukuet dgn hby..berdua.....mmg teringat ngan anak2... tp keadaan sekeliling kat situ..amat tak sesuai bawak anak..paham2 je la....laki perempuan naked dpn kita...nak pandang mana pun tak tau...segan..nasib la tak bwk anak..kalau tak, jenuh nak explen pasai apa derang telanjang...huhu..pastu akak naik bas pulak...11 jam dalam bas..dah la sempit pulak..mmg teruk keadaan jalan kat sana pun teruk...abis muntah2...then kat sana, takde tmpt pun yg sesuai utk anak2...faham2 la Phuket....

so ana...nak reward diri kita apa salahnya kan...duit ni kalau kita simpan pun bkn duit kita lagi.selagi kita tak pakai dan tak guna...faham kan...

pasal komen -ve tu..ana kena terima..sbb bila kita willing nak share dgn others..kita kena accept...jgn salah faham maksud akak ye..

as a human being...akak pun jeles tgk ana..serius..seronoknya tgk ana...muda2 lagi dah berjaya..alhamdullillah la kan....tp dalam hati kak takde nak dengki...kak rasa ramai yg rasa apa yg kak rasa...

ok ana...jg diri n family baik2...gunakan kesempatan tgk tmpt org menjadi kenangan terindah...enjoy it ok...:-)

Fyda Rahim said...

bestnye gi travel.. impian tu ade tp x taw bile leh smpi. moga impian ana & family nk g tanah suci tu termakbul. Amin =)

Syima Emi said...

hepi tgk akak sekeluarga hepi.. peluang sekali sekala mcm ni jgn lepaskan... insya Allah kalau ade rezeki lebih, semua nak pergi dan merasa mcm kak ana sekelaurga rasa... nak kena kumpul duit byk2 ni... bg saya, kalau kita mampu tak salah kita gunakan segala kesempatan yg ada tu.. bukan membazir pon sebab benda mcm reward pada kita jugak.. kalau saya la, tak kisah kalau nak byr double kalau kita puas hati dan selesa (kalau mampu leee...hehehehehehe).. kalau x mampu, usaha lagi...

harap semuanya akan baik2 shj dan cepat sembuh ya...

Fasilitator said...

Salam, ana..nt dh balik malaysia..tu lah kenangan terindah. Bgs juga ada yg komen pro/cons tp yg dengki2 sgt tu jgan lah sampai burukkan org. Setakat musykil knp bw ank kecil lg dan naik biz class tu..ok la ana dh explain rasanyer dorg dh fhm..saya pun at least tau lar juga..ha ha.

Fatihah said...

sy pon insyallah kalau xde ape halangan n jadi akn p ke tanah suci juga insyallah thn nie...sy doakan kak ana n family dpt p sn juga insyallah :)

H.U.S.M.Y.N.A said...

terasa seperti klon ana pulak bila baca catatan ana....saya pun kalau pergi mana2 tak boleh kalau tak bawa anak2....walaupun dekat...tambah2 kalau terpaksa tidur....rasanya tak boleh berpisah dengan anak walaupun sekejap....kecuali la terpaksa...macam kena kursus ke....sampai sekarang saya terpaksa berfikir panjang nak sambung belajar...huhu....baru2 ni rezeki kami lebih, dapat terbang ke Bandung, Indonesia.....dah lama kumpul duit tu...maklum la...sekali terbang...5 orang sekali(syarat saya, kalau nak pegi mana2 kena bawa anak skali-hubby pun sokong)...tapi best kan ana bila bawa anak2 ni...susah sikit pun tak pe...janji happy....selamat kembali ke Malysia ye....seronok baca catatan ana....

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

be positif...
pengomen jugak kena begitu. Kita datang bertamu. kena accept segala apa jua. belajar menghormati rumah milik tuannya. So ini lah reality kehidupan anna sefamily. Kita tumpang gembira. Dapat lihat ana dengan penuh daya menghabiskan cuti bersama keluarga tersayang.
Buat anna....HAPPY selalu. tak sabar de' next entry.....

Farah Zamri said...

kak ana,swiss best kan?
gila tengok jam kat sana tapi harga pun gila jugak!
hihi my mom sangat suka swiss.
me too!
tenang dan mendamaikan je.

elok akak rakamkan saat2 terindah ni dalam blog,at least akak ada record.
buat kenangan terindah.
macam farah dulu,tak de pun post kat blog sebab masa tu belum ada blog pun.hihi.
tapi skrg rasa sangat menyesal sebab x buat.
yelah,macam akak cakap,nak ke sana bukan nya murah.
mahal2 belaka.
alhamdulillah,rezeki dapat ke sana tahun 2008 dulu.
seronok baca cerita-cerita akak tapi sayangnya anak2 pulak x berapa sihat.
akak pun demam on off kan.
xpe,harap2 bila anak2 dah besar diorang tahu hargai semua ni :)
have fun kak!

BaNaNaS! said...

Hai ana, suke sangat blog awak, citer la lagi eik pasai travel nih, ai salu bawak anak2 tecit travel merata jugak hehehe.. besh kan....

skang dok imajin nk jenjalan Europe plak harap ana cite details, sekian maceh

mizz bananaz

miSsMawar... said...

nak buat mcm mana tapi benda dah jadi... xpe niat kita baik insya allah tuhan lipat ganda kan lagi rezeki.. mana tahu ada rezeki lagi nak pg bila diorang dh besar.. ;)

Kimchi said...

Ana - you, hubby & family deserve this hol. Because its rezeki from Allah. There are times ada extra, other times rezeki is just enough to cover a day to day existence.
Like you & your hubby's joint decision to just go and do it (when rezeki extra)! I'm like that :-) I also belive when you have extra rezeki, you buy for convenience and comfort.

Lepas ni, Ana dream (bukan memperli ya!) about making a trip one day when these kids hv grown up, live and study in Europe or USA. You'd get to reminisce and walk down this memory lane with them. After all, Ana, it does not hurt to dream because dreams are not impossible. Take care, Ana!

Kimchi said...

btw I'm off to Sydney tomorrow for 10 days for my well-deserved break :-)

~ f i d ~ said...

Kitorang antara org2 yg bawak anak2 travel time kecik2, my kids seawal umur 3 minggu dah start travel, mmg leceh sikit, some people kata kesian. but we as a couple refused to jadikan anak2 as alasan kenapa kitorang x dapat teruskan minat jalan2..bila jalan2 dgn kids ni,ada pro and cons dia, you can't do activities that are not kids friendly, but then you tend to discover tempat2 lain yg kita x akan pergi kalau kita x bawak budak..you see the world from different perspective..

enjoy the remaining of your holiday..sgt jealous because I love europe esp switzerland. Nanti kalau ada plan nak dtg NZ, bgtau ya :)

~ f i d ~ said...

BTW, very impressed dkt ana ni, penat2 holiday pun sempat update blog bagai, kami kalau pi holiday mmg flat habis lah..tapi kami selalu buat DIY style, x ikut tour/pakai guide,tu penat lebih kot hehehhe..

but I strongly suggest kalau next time nak pi oversea lagi, don't rely 100% on guide, do your homework before you go, lagi bermakna, trust me, part of the fun of the holiday is the build up leading to the holiday itself..bila sampai satu2 tempat yg kita dah baca/plan tu,, baru kita rasa ohhh ni yg aku baca tu..

Waktu pi italy + swiss, my son baru 9 months, I planned the trip with military precision, dari segi train pukul berapa nak naik, bus no berapa,direction nak jalan from train station to hotel etc, semua masuk dalam PDA time tu....sweet memories

ibuayu said...

buat masa ni akak baca entri ana bercuti..rasanya macam ikut ana sekali je..keh3..betul ada benda kita kena nekad buat..kalau tak sekarang bila lagi...

RuHiL said...

well done ana.. i loike your style..!

SM@A said...

Salam Ana ...

Sebenarnya, kalau ikut pengalaman, elok sangatlah Ana jalan-jalan ke oversea bawak anak-anak sekarang memandangkan mereka belum betul-betul masuk sekolah. Once sume dah start sekolah memanglah susah nak jalan sikit. Kami dulu, waktu anak-anak kecik, asyik jalan je. In fact masa tu yang sulung setahun lebih and at the same time pregnant 5 bulan. Alhamdulillah, dia tak meragam dan pregnant masa tu, Alhamdulillah takde masalah. Lepas tu, habis pantang no 3, sebelum start kerja balik, jalan lagi. Sekarang, yang sulung tu dah form 1, std 5 dan yang no 3 tu dah std 3. Tunggu cuti sekolah ajelah, tapi sekarang ni sekolah tak macam dulu-dulu, cuti sekolah pun ade saje aktivitinya. Kalau ada rezeki, apa salahnya berjalan. Seronok sebenarnya tengok negara orang dan telatah mereka. Thanx Ana for Mt Titlis & Luzern nye entry, ingat bulan 5 ni kalau ada rezeki nak ke sana, kebetulan berkursus di Geneva 2 weeks.

My Aisy said...

hehe....kita je yg tau pe yg kita wat...hehe..paper pun...happy holiday...bestnyer baca...sebelum ni silent reader jek..syok tengok gambo2 k.ana...oh ica nak dapat adik lagi ye...

aqishah said...

cantiknya pemandangan... anyway jgn peduli kata2 org coz mmg x dpt nak puaskan hati sume org.. yg penting kita hepi...

cerita mama said...

ana...sy suka cara ana tangani komen2 yg menyentap perasaan..ana sgt cool..cara ana mberi penerangan jgk xperlu nk marah2..its the best way..ana xjatuhkan air muka sesiap n air muka ana juga tjaga..

kita sama2 belajar terima kelebihan or kekurangan org sekeliling kita..rezeki Allah dah tebar seluas langit..cuma kita yang kena rajin usaha..tk cr

Elyaz said...

hahaha nak gelak rasanya, biasa la tu ana, time kita ada duit, orang kata kita cop duit hahaha, saya pun usahawan, ni baru kecik ana,saya alami lagi teruk berganda2 siap orang buat kita putus kawan lagi pun ada.belum lagi kawan2 yang dulu sekufu, pas kita ada duit, diorng macam ada yang xkena je bila kita borak. huh... melayu2 sebab tu x singapore minister cakap macam tu xboleh lantik pemimpin islam jadi pm, padahal dia merujuk perangai orang melayu. ok, kirim salam hubby, bagitau dia, TAHNIAH dapat wife yang baik hati.

bOnda said...

bestnya dapat makan angin 1 family..
pasal mak enOn tu, takyah la pikir sangat yer
i like cara ana deal ngan menda2 camni..in fact, ana da Oredi standby kan bekalan ubat2an..
bak kata cik sm@a, anak masa kecik ni senang nk bawak jenjalan..da skOlah nanti susah lak nak deal ngan aktiviti masa cuti skOlah ;)
kipidap!

IzariahzainaL said...

cantek sangat scenery!;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...