NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, March 03, 2011

BuaT PaSsPoRt aNaK2

Ni cite hari isnin baru2 ni.. hubby beriya2 suruh aku bawak bebudak ni pi buat passport.. masalahnya aku tatau camne nak handle kalo pegi dgn anak2 je.. hubby aku lak bz dgn keje mmg dia tak dpt nak temankan le..

So nak taknak aku terpaksa mintak bantuan dr abg aku yg kat kmpg tu.. mintak dia dtg pg2 utk bawak kami gi pkns shah alam utk buat passport.. nak pegi sendiri jgn harap..!!

Tepat kol 10 pg abg aku sampai dpn umah.. masa tu aku dgn anak2 dah siap sedia dah pun.. anak2 aku hari isnin tu punyalah liat nak bangunnnn..

Kejut2 pun buat tak tauuu je.. lenaa je diorang tido.. psg tv kuat2 pun diorang buat tak paham je.. bila aku on suis lampu je baru diorang terbangun sbb silau... hahahha.. kesiannn, tp nak buek camno... kena gak la bangkit awal..

Pas abg aku sampai, terus aku loading diorang kat dlm kete abg aku.. sume dok seat belakang sbb abg aku bawak wife dia sekali... sblm nak gerak abg aku tanya aku cukup tak sume dokumen2 yg dia nak.. surat beranak budak2 bawak tak..??

Ha ahhh laaa.. aku lupeeee.. terus masuk umah balik.. matikan alarm umah.. laju2 panjat tangga masuk bilik.. ambik surat beranak bebudak ni.. pastu laju2 turun tangga, on alarm balik sblm kuar umah.. huhuhu.. penat di situ.. berpeluh2 jap..

Pastu barulah boleh teruskan perjalanan.. kelam kabut sbb nak kejar masa utk hantar ain gi sekolah.. tu yg semua nak cepatttt je tu.. sampai kat pkns dlm kol 10.35 pg.. terus gi kat kaunter pertanyaan utk tanya arah mana nak pi buat passport.. yelah, aku mana prnh buat kat pkns..

Rupa2nya kat tingkat 2.. masa ni aku pening sket sbb byk betul org kat tingkat 2 nih.. mcm2 pejabat ada.. pejabat imigresen la.. visa la.. mcm2 la.. tu psl ramai org..

Kalo takde abg aku tu tentu aku dah blah balik umah.. tak sanggup nak heret anak2 dlm sesak2 camtu.. diorang ni cpt rimas kalo sesak sgt.. shopping kompleks takpee, byk menan.. kekekkeke


Masa ni abg aku byk membantu dr segi isikan borang, fotostatkan ic dgn surat beranak, handle anak2 aku time aku buat gambar segera..

Fuhhhh.. kalo aku yg bikin sorang2 mau pengsan ni sbb anak2 aku byk buat peel time ni.. maklumlahh, tempat ni membosankan pada diorang..

Bebudak ni main rebut2 kerusi utk duduk.. ada sekali tu masa apis turun dari kerusi yg dia duduk, ada sorang uncle india ni terus duduk atas kerusi apis tu.. apa lagi, apis terus ckp kat uncle tu

" ni kuci caye laaa.. nape duduk kat kuci caye.. bgn laa.. bgn laaa.."

Huhhh.. malu aku tauuu.. dah namanya budak2 kan, main cakappp je apa yg diorang nak ckp.. aku pujuk apis suruh duduk kat kusi lain je.. sib baik dia mau dgr.. kebetulan ada seat kosong kat sebelah kakak sorang ni.. terus apis dok sblh kakak tu..

Yg si kakak tu pulak rajin melayan si apis.. lg lah apis suka sbb ada geng sembang2.. mcm2 cite woo yg apis sembang.. yg akak tu iyekan je dan tetap layan apis.. siap panggil apis "dede" lg sbb apis bahasakan diri dia dede masa tu.. kikiki..

Apis menyembang punyalah kuattt dia bercakap.. mcm2 le yg dia cite.. mcm la akak tu tau apa yg apis ni dok bebelkan.. kekeke.. memula aku biarkan aje.. ramai org pandang2 kat apis sbb apis ni kan ckp jenis skema sket ayat2 dia.. kah kah kah..

Tapiiiii, sampai satu tahap dia ckp " dede dulu kecik2 mcm ica dede tido dekat nenen mak " aku terus terdiam.. terkedu.. terperanjat.. mak aihhhhh... selamba ko ye nak ckp camtu kuat2.. uwaaaaa... ni pehal lak cite mcm tu.. terus aku ckp kat apis suruh diam.. huhuhu..

Org sekeliling dah senyum tersipu2.. cettttt... aku lg laaa.. malu lak tetiba masa tu.. ayat tak tapis betul la apis ni.. grrrr..


Yang ica ni pulak lglah tak keruan..

Dia byk meragam nak tu nak ni.. sib baik ada org jual jajan masa ni.. so ada gak cara nak kasi dia senyap jap.. kejap je senyapnyee.. pastu sibuk mintak dokong.. nak nyusu lah..

Pastu main merangkak2 lah.. merangkak2 masuk celah kaki2 org... haihhhh.. mcm2 sungguh peel tauu.. tu tanda dia dah rimas la tu..


Ain je okey sket.. dia terloponggg je tgk gerak geri org ramai... senang sket handle dia ni..


Siap risau lg tau dia ni , dia risau kalau2 lambat gi sekolah..

Masa buat passport ni, yg paling mencabar ialah time buat gambar.. kami di mintak utk pegi kat satu opis kat level 2 ni jugak utk snap gmbr digital.. snap gmbr utk buat passport la.. masa ni aku handle sorang diri sbb abg aku masa ni bz isikan borang2..


Memula ambik gambar ica dulu.. sampai 5 kali snap baru jd.. tu pun senget jugak.. kekeke..

Sib baik tukang ambik gmbr tu sabar dan paham.. so gmbr di atas la hasilnya.. siap angkat kening lg tuuu.. kekeke.. ica tak leh dok diam la time ambik gmbr.. pandang sana pandang sini.. apis lak suka mengacau, lglah dia tak leh fokus..


Yg apis lak sampai 4 kali snap br jadi.. yg ni mmg susah sket nak bergambar kan.. kejap2 pandang atas.. kejap2 kepala senget2.. kekeke.. sabarrr sabarrr..


Yg kakak ni 2 kali snap je..

Sbb snap yg pertama dia leh buat peace pulak.. pastu siap kepala teleng2 posing manja2 pulak.. kah kah kah..

Pas siap buat gmbr terus pi balik pejabat passport td.. ambik nombor giliran pulak.. masa ni nak kena tggu 15 org lg baru sampai giliran kami.. huhuhu.. anak2 aku sambung meragam balik.. apis siap melalak kuat2 lg sbb berebut air masak dgn ica.. mmg huru hara masa ni wooo...

Anak2 aku je yg buat kecoh.. mmg huru hara tu sgt sinonim dgn aku kannn.. kekeke.. masa ni dlm pale otak cpt2 la nombor aku di panggil.. perut masing2 dah lapar lak tu.. sbb masa ni dah kol 12.30 tghari.. tu yg buat anak2 aku lg meragam tu..

Sblm nombor di panggil aku pi kat satu dinding tepi pintu masuk tu utk ukur ketinggian anak2 aku pulak.. ukur sendiri je ye.. kat dinding tu dah ada garis2 ketinggian.. pandai2 le ukur sendiri.. sbb ukuran tu nak di isi dlm borang..

Lps nombor di panggil barulah boleh settlekan bayaran pulak.. pas settlekan bayaran kami di mintak utk dtg lg sejam utk collect passport yg dah siap.. asalnya aku nak ambik passport tu balik pas hantar ain gi skul..

sekalinya org tu kata tak boleh mcm tu sbb masa nak ambik passport sume org kena ada sekali sbb nak kena tepek cap jari.. pulak dahh.. jawabnya mmg lambat la ain gi sekolah aritu..

So berlegar2 la kami dlm pkns dlm masa sejam nak menunggu tu.. kami pi mkn2 kat kafe bawah.. pastu jln2 dlm pkns tgk baju2.. tetiba terembat lak 2 helai blouse.. kekeke.. byk sungguh baju bajan.. rambang mata aku di buatnya..


Ohye, rege utk buat passport aritu ialah :

Dewasa : RM300 utk tempoh 5 thn

Kanak : RM150 utk tempoh 5 thn


5 comments:

farah fauzi said...

kak ana nak gi mana nih..berdebar2 plop saya nih nak tahu..hehe..

yats said...

kelakar la ain bleh plak die nak amik gambar pasport posing2 bagai ye hhehehe..

Zana said...

adeh la...baca pun dah letih & tau kehuru-haraannya

umi aiz said...

keekeh..ain siap peace ek... blh bayang lg ni..

ibuayu said...

kelakar baca cerita ana..paham dengan keadaan yang huru hara dengan anak..akak suka dengan cara ana..kira macam iron lady lah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...