NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, August 13, 2010

NaSi aYaM PeNyeT..

Hari ni hubby aku request nak mkn nasi ayam.. tapi aku ngengada pulak ejas jd nasi ayam penyet.. ngengada google resepi ayam penyet.. dlm byk2 resepi aku pilih yg byk testimoni kata resepi tu best.. ehehe

Gigil gak woo tgn ni nak menerai resepi.. almaklumlah, dah lah tak boleh rasa.. sedap ke tak sedap ke.. tawar ke masin ke.. nekad ajelah.. kuikuikui..

Selain dr nasi ayam, hubby aku request jugak nak kuih popia dgn badak berendam.. ish ish ish.. popia ok lagi nak buat sbb senang ajeee.. tp yg badak berendam ni agak leceh la sket.. tp aku try jugak buat demi suami tercinta.. :-p

Korang nak tau resepi ke.. korang klik aje kat bwh ni ye.. sbb aku tak boleh copy paste resepi tu tanpa kebenaran.. so korang rujuk aje kat link aku bg tu..


Ni hasil ayam yg aku buat.. aku tiru sebijik resepi tu tau.. bezanya cuma satu je, aku tak rebus ayam tu sbb laki aku kurang minat ayam rebus2 ni.. hehe..


Yang ni lak sambal yg terhasil.. betul2 ikut resepi tu.. cuma cili padi aku kurang pedas lorr.. huhuhu..


Bahan2 sampingan yg mesti ada dlm set nasi ayam penyet..


Ni pulak ulam2an sampingan..


Mengikut komen mereka2 yg mkn td ( sbb ramai tetamu yg dtg tadi ), diorang kata sedap.. cuma syg sekali sambal tak pedas, kesalahan berpunca cili padi aku yg tak pedas tu la.. ingatkan pedas .. huhuhu..

Dan last sekali aku masak popia sardin leee... hubby aku ni mmg minat sgt mkn popia.. sib baik mudah dan senang je.. kekeke..


Ni la hasilnya.. cicah dgn sos yg aku buat sendiri.. senang aje buat sos tu..

Just guna cili merah 3 biji, 2 biji bawang putih, 3 sudu besar sos cili botol, gula 2 @ 3 sudu besar dan sedikit air .. air jgn byk2 nanti cair sgt.. pastu blend semuanya.. masukkan dlm kuali tanpa minyak.. masak beberapa minit dan siappp..!!


Ni kuih lopez... bkn aku yg buat tau.. kang korang kagum lak kalo aku yg buat.. hahaha.. ni hubby aku beli kat bazar ramadhan..


Dan ni feveret aku, hubby belikan kat bazaar jugak.. sedap wooo taufufa..


Dan menu air berbuka tadi ialah air tebu dan soya + cincau.. tak jd sirap bandung cincau.. hehehe..


Sebahagian yg siap sedia di hidang.. alamak, aku lupa la pulak snap gambar sup.. tp sup aku sama je mcm biasa.. so takyah tunjuk pun tak pe kannn..


Dan ni pinggan nasi aku.. nmpk biasa2 je kannn... aku pun tak leh komen sedap ke tak.. kang masuk bakul angkat sendiri la pulakkk.. kuikuikui..

Dan syg sekali sbb aku tak sempat masak kuih feveret hubby aku yg lg satu.. apa lagi, badak berendam le.. sib baik hubby aku tak kisah.. mekasih banggg..


Sok ptg saya buat kuih badak berendam ni ye banggg.. kekeke..

Oklah.. nak tidokan anak2... dah nak kol 12 mlm dah ni.. sorry le, entry mcm kelam kabut lak kali ni.. sbb kejar masa anak nak tido.. ehehhe..

16 comments:

Ya ALya said...

ha amik...sekali kuar badak berendam yg botul2.....

barula sodap mata melihat masakan akak sendiri...hehehhehe

siapakah tetamu yg datang itu?

aNa SuZaNa said...

lya..
kakak hubby sefamily yg dtg umah.. ehehe..

dilaOHdila said...

wah rajinnya ana masak arinih
ayam penyek tu aku tgok dah macam kat kedai wang solo jer (hehehe) dah jadi lar tu. sedep sedep!

kak mas said...

menariknya kuih lopis tu. tk penah tgk rupa kuih camtu..

eynda said...

Presentation lauk pauk sangat cun!! Berselera org yg nak berbuka kan hehe...rajin betul la ana ni....akak nak belajar buat popia la...banyak yg akak tak reti hihi...

sLEEping BEauty said...

pandai la ana masak2 ... nmpk menyelerakan ... =)

aNa SuZaNa said...

DilaOhDila..
jadik ke tu... ehehhe.. maceh macehhh.. sama tp tak serupa..kuikuikui

aNa SuZaNa said...

Kak Mas..
hubby ana beli kat bazar alam budiman..

aNa SuZaNa said...

Kak eynda..
senang la kak buat popia.. terpulang nak inti sardin or sayur tauge campur..

nak ana ajarkan pun boleh aje.. =)

aNa SuZaNa said...

SB..
mekasihhhhh.. (ala2 alleycats sket.. kekkee)

-iLLa- said...

tempe yg dlm pinggan melintang tu..cukup utk ku sorang jekk...ngeee

aNa SuZaNa said...

iLLa..
perghhhh... biar betul.. 2 keping tempe yg saiz segi empat tu wehhh.. hantu tempe yee..kikiki

larra said...

wah nmpak sedap..memang la ape yg hubby request nak makan mesti kita rasa nk kene buat jugak kan..hehhe..takut depa kempunan!

NONIE ABDUL AZIZ said...

Ana sharela resepi ayam penyet & sambal dia akak teringin la nak buat sendiri...huhuhu

aNa SuZaNa said...

Larra..
kita ni kalo ada yg tak reti masak mesti cuba sampai dpt buat gak kan.. google je resepi pastu try and error je.. hehe

aNa SuZaNa said...

Kak Nonie..
akak klik la pada link yg ana bg tu.. yg tulisan kaler biru atas gmbr ayam tu..

harap dpt membantu.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...