NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, August 17, 2010

MaRi MeMaSaK : PoPia SaRdiN

Sejak akhir2 ni aku rasa blog aku dah mcm blog masakkan la pulak.. kekeke.. aku ni tak la terer masak.. tp boleh la masak.. suka try and error.. suka google2 resepi ni.. kalo ada bhn baruu leh buat.. kalo takde bahan boleh gak buat..buat tak tau.. kikiki

Ok.. oleh kerana ramai yg bertanya mcm mana nak wat popia sardin tu, meh aku ajar step by step.. kacanggg je.. korang mesti leh buat punya..

Antara bahan2nya ialah :

Bawang besar (aku ambik separuh je dr bawang tu), bwg putih dan halia sebesar ibu jari..

Kalo ikut ibu jari aku ni halus je la.. ala, dlm 2 cm gitu.. aku suka letak halia sbb nanti wangi je masa menumis.. bahan2 tersebut sila kisar halus ye..

Kalo ada yg suka bawang tu di hiris2 pun boleh gak buat gitu.. aku blend sbb anak2 aku tak suka bawang.. depa ni pantang kalo tergigit bawang.. tu psl aku blend je terus.. senang..!!!


Bahan utama ialah sardin.. sampai kemek2 tin sardin tu sbb terjatuh.. kekeke

Tp aku jarang pakai ikan mackerel ni.. aku biasa guna ikan sardin.. ikan mackerel ni isi dia sket je.. 3 ketul je biasanya.. kalo ikan sardin berketul2 dpt dlm satu tin tu.. yg kat gmbr ni size tin besar tau..

Terpulang la kat korang nak wat byk mana popia tu.. kalo nak buat sket korang guna yg tin kecik tu je.. aku guna tin besar sbb leh buat popia lebih.. pastu simpan je dlm peti ais.. sok2 leh goreng je bila nak mkn..


Kulit popia..

Aku nasihatkan korang jgn guna brand ni sbb kulit popia dia cpt koyak time nak gulung2... aku terpaksa beli brand ni sbb kat kedai yg aku pegi smlm takde jual brand lain.. Nak taknak kena gak beli sbb kang laki aku tercari2 lak mana popia sardin.. hehehe


Ni bwg besar + bwg putih + halia yg dah siap di blend.. masa nak blend aku taruk air sket..


Langkah2 nak masak inti popia :

Tumis bahan blend tadi..


Pastu masukkan sardin tu semua sekali.. kacau2 dan sambil hancur2kan ikan sardin tu ye.. jgn lupa taruk garam.. tak perlu masukkan air ye..


Ni hasilnya..


Sila sejukkan dulu tau.. bkn sejukkan masuk peti ais.. taruk bwh kipas dah le..


Ambik sebiji telor ayam.. tujuannya utk lekatkan kulit popia tu.. boleh jugak guna bancuhan air tepung gandum.. tp aku suka guna telor je.. jgn taruk garam lak kat telor tu.. kita bkn nak buat telor dadar ye..

Ni langkah2 nak gulung popia..

ambik sekeping kulit popia.. letakkan inti di hujung penjuru mcm dlm gmbr kat atas..


kemudian lipat mcm ni.. jgn mcm nak lipat kain pulak..!!


pastu lipat sisi kiri dan kanan..dan gulung..


Pada penjuru ni lah yg kita sapu bancuhan telor tu utk lekatkan.. kalo tak terburai lak kang..


Ni hasilnye.. suke hati korang la nak ikut dan buat style apa pun kan... hehe


Ni hasil yg dah di goreng tadi.. senang je kannn.. sedap pun sedap.. hehehe


27 comments:

1na said...

Wah sedapnya. Nak buat la petang nie.

Emmm ana. Resepi daging masak itam tak de? Pakai rempah kan?

Hehehe tepek la sini. Boleh akak belajar sama =)

dilaOHdila said...

tq 4 sharing...
teringin pulak kak dod nak buat cam ni ana
MULUS gebbus popiya sri cahaya ni erk (hehehe)

aNa SuZaNa said...

kak ina..
ada.. resepi tu ana guna resepi maklang azie..resepi asal guna daging.. tp ana try masak guna ayam pulak.. ni link resepi menu tu.. =)

http://maklangazie.blogspot.com/search/label/Daging

aNa SuZaNa said...

Kak Dod..
akak lg pandai masak dr ana.. =)

nikzairfan said...

memang sedap ni...saya dah buat 2 hari yg lalu...licin....simple and ez

MuniQazrina said...

aNA: Tggu Hubby balik la dulu,bole try..b;sa nye beli je kat Param.he3

Alida Ali said...

menarik gak..biasa bt popia biasa je..nanti leh la test popia sardin lak..cili giling tkyah letak ke...

kak mas said...

boleh ganti kipap sadin dgn popia sadin ni. lg simple. karipap leceh sikit nk uli2 tepung tu tapi hasben suka banget..

Prettylady-ATuL said...

wahhhh mcm teringin plak nak buat popia ni... hehehhee

sLEEping BEauty said...

simple je kan ...
boleh try ...
hheehee

-iLLa- said...

SUKA CARA PENERANGAN MU ANA 1 persatu dengan gambar...sangatla paham....

aNa SuZaNa said...

Nik zairfan,
sedap kannnn...

aNa SuZaNa said...

Muniqazrina..
lebih balik buat sendiri.. lg jimat dan dpt byk.. sodap pun sodappp..

aNa SuZaNa said...

Alida ali,
cili kisar atau cili giling boleh je letak kalo mau pedas.. tp sbb anak2 ana tak mkn pedas tu yg ana tak taruk tu..

aNa SuZaNa said...

Kak Mas..
karipap kan byk keje nak buat.. popia la paling senang..

aNa SuZaNa said...

Pretty..
lama tak dgr cite.. heheh.. ha ah, sgt simple dan sedap..

aNa SuZaNa said...

SB..
cuba jgn tak cuba.. bhn2 pun sgtlah mudah

aNa SuZaNa said...

iLLa..
try la.. sgt2 senang je.. kekke

Dilla said...

sedap...weekend ni akak nak try buat....thanks for the merveles recipe anna...

aNa SuZaNa said...

Kak Dilla..
sama2.. resepi simple je tu kak.. =)

ummi yaqeen said...
This comment has been removed by the author.
ummi yaqeen said...

nampak sedap jer...nt nak try buat la, simple jer..thanx ana kongsi resepi..siap step by step lg...hehe...

aNa SuZaNa said...

Ummi Yaqeen..
sama2 kasih.. try la.. senang sgt nak buatnya.. anak2 pun suka mkn..

Aza Suhaiza said...

ana .. sedapp jer nampak popia nihh .. usband sy tgok .. terus request nk popia nih jugak ..kene try buat niihh ..heheh

aNa SuZaNa said...

Ummi yaqeen & aza suhaiza..
mekasih.. bg tekak hubby ana dan anak2 mmg sodap popia sardin ni.. try la buat jugak ^_^

zih@n said...

nk buat tuk mkn esk..gigih tgk balik cara2ny..pdhal senang je pn..hehehe

Aimi Syahirah said...

Kak Ana,
Kalau nak buat inti telur/sosej macam manaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...