NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, August 11, 2010

MeNu BeRBuKa HaRi Ni

Hari pertama puasa berlalu dgn sukses.. Alhamdulillah.. walaupun mcm2 la dugaan arini tp aku mampu tanganinya.. cuma kesian kat hubbyku yg mengharung jem selama 2 1/2 jam utk sampai ke rumah.. sampai tertido2 dia dlm kete, bahaya betullah.. haihhh..!!

Ohye, menu berbuka hari ni simple aje.. apa yg ada kat peti ais itulah yg aku masak.. niat di hati nak masak mcm2, tp bahan basah ada je yg tak cukup.. hehe.. alasannnn..!!


Menu pertama : ayam masak hitam manis


Menu kedua : sambal udang petai.. gemuk2 sungguh petai dia.. kalau mkn ni kena terimalah bau2an yg akan muncul.. hahaha..


Menu ketiga : bayam tumis + udang


Air : jus mangga


Perghhh... masa snap ni td lom lg masuk waktu berbuka.. sabarrrr sabarrrr.. hehe


Hias la atas meja mkn sementara menanti hubby sampai umah..

Nmpk tak budak 3 org kat pintu masuk tu.. bz betul main buih sabun.. pastu wajib tumpah ke lantai air sabun tu.. sajeee je menambah keje aku.. huhuhu


Menu yg simple.. takmau membazir masak byk2..

Sbnrnya ada buat popia sardin jugak.. cuma lupa nak snap la pulak.. hubby suka betul mkn popia sardin tu.. siap request nak mkn hari2 lg tu.. tgkla ye bang, kalo senang..hehehe

Dugaan betul masa aku nak masak lauk berbuka td.. kol 4 ptg aku dah get ready kat dapur nak masak.. time ni alisya tgh tido kat bilik dan aku awasi dia guna baby monitor je..

Sedang elok aku pegang parang nak tetak ayam, alisya dah start nanges... adehla.. terus naik bilik uruskan dia.. bgnkan dia pastu bg dia mkn dulu.. pastu baruu aku sambung masak..

Tgh prepare bhn2 nak masak ntah camne tetiba minyak dlm kuali yg ada kat dapur gas tertumpah semua atas lantai marble.. uwaaa.... byk lak tu.. dah satu hal lg nak kena mop lantai.. minyakkkk tuuuu... leceh woo nak bersihkan minyak...

Sabarrrr lagi.. puasaaa... sabarrrrr... pastu, tgh aku masak lauk2, aku buka kabinet jap cari rempah.. tetiba botol rempah tu terlepas dr tgn dan jatuh atas lantai jugak.. berderai botol tu, rempah2 pun bersepahhh.. uwaaaa.. dahhh nak kena vakum lak..

Mcm2 la aku ni kann... sib baik settle gak masak2.. siap je masak aku terus angkut tiga2 anak aku ke bilik air.. mandikan diorang yg dah berlengas akibat mainnn je.. pastu duduk tunggu azan maghrib.. hehe.. oklah.. tu jelah cite arini.. jom terawikh.. (^__^)

Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua

Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.



17 comments:

Alida Ali said...

biasa la bila kita nak cpt mcm2 jadi...tp kagum la leh handle 3 org anak sekali gus hehe...

nokia said...

cantiknya pinggan & serving dish...beli kat mana if u dun mind telling...tq

ani said...

laa kesiannye ni mmg betul2 dugaan di bulan posa kan..nampak sedap je lauk2 tu ye..

nurulhudaresad said...

pinggan ikea ke?comel2...nmpk selera..:-)

zeta said...

byknye dugaan,nasib baik penyabar ye..
smbl udang petai tu..memanggil2 je.. :)

nikzairfan said...

salam ana....ana sbut popia sardin...telir pulak nak buat,itu tak tgk hasil ana punya lagi...boleh mintak resepi tak...nak wat buka pose lah....

Liza Hashim said...

alahai.. cantiknya pinggan.. dan sedapnya tgk lauk2 tu sume.. ehhehe

Nieza Ishak said...

kalo nieza laaaa
dah ujung napas dah tueee ....

awat pinggan 3 jerkk

aNa SuZaNa said...

Alida,
yg lg 2 org tu tak byk ragam sgt.. Setakat bergaduh dan nanges ana biarkan aje.. Cuma alisya jelah kalo nanges, byk keje akan tergendala.. Huhuhu

aNa SuZaNa said...

Nokia,
ana beli kat plaza alam sentral shah alam.. Kat sacc mall pun ada jugak

aNa SuZaNa said...

Ani,
tulah.. Ada je mende yg menguji kesabaran.. Hihi

aNa SuZaNa said...

Nurul huda,
mekasihhh.. Kdg2 mknn tak sdp pun nmpk sdp kan kalo letak atas pinggan comel2.. Hihi

aNa SuZaNa said...

Zeta,
sambal udang petai tu ana sorang je yg bedal.. Hubby mkn sket je sbb risau bau2an kat opis.. Hihi

aNa SuZaNa said...

Nik zarfain,
masak je sardin tin tu mcm biasa.. Cuma jgn byk kuah la kan.. Pastu isi ikan sardin tu kita hancur2kan dgn garfu.. Balut la dgn kulit popia.. Lekatkan kulit popia tu dgn telor atau pun bancuhan air tepung..

Tp ana guna bancuhan telor je.. Hihi

aNa SuZaNa said...

Liza,
macehhhh.. Ngeeee

aNa SuZaNa said...

Kak nieza,
hafiz dgn alisya tak join mkn pun.. Diorg dah mkn siap2.. Hehe

kurung n such said...

ana,
pinggan tu beli kat kedai apa ye kt plaza alam sentral..hehe..tingin gak nk p beli..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...