NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, August 11, 2010

MeNu aNaK2 : MaKaRoNi SOuP

Arini punya menu anak2 sangat sempoi.. ptg2 kang baru aku bg mkn nasi pulak.. tghari ni aku bg diorang mkn makaroni soup je.. resepi pun sgt mudah.. hehehe..


Ni makaroni yg dah siap di masak...


Dan ni yg aku gunakan utk masak makaroni tu.. hehe..

Memula, rebus dulu makaroni tu sampai lembut.. pastu masukkan la soup campbells tu.. beli je perisa apa yg korang suka.. hehehe.. tambahkan air sket suapay tak pekat sgt.. siappppp...!!!


Tadaaaaa... ni lah dia hasilnya.. semangkuk comel ni utk alisya.. yg lg 2 org tu mangkuk besar la.. hehe..

Ok... dahhhh.. kang lapar lak aku tgk mknn budak2 ni lama2.. kuikuikui...



14 comments:

a l y a a a h m a d said...

Kak....
akak penah buat buhin singapore dulu kn...
sy nk blajar la kak mcm mane nk buat bihun singapore...
bg recipe bleh...

aNa SuZaNa said...

resepi bihun singapore ekk.. nanti akak bg ye.. hehe

a l y a a a h m a d said...

tq tq tq
leh la buat juadah berbuka nnt.

aNa SuZaNa said...

uik.. nak buat berbuka arini ke.. kena kasi resepi jap lg namanya ni..kiki

a l y a a a h m a d said...

x la...
mayb weekend kot. ari nie keje xsempat la nk msk.
tq erk

dapur laksamana said...

ana,
best lagi kalau tumis rempah soup bawang etc. rebus kan daging yang dipotong nipis nipis atau daging cincang, celery yg di blend halus dengan karot di tong dadu halus halus, masukkan makaroni, lagi healthy and sedap ooo..
tin punya banyak garam la...

aNa SuZaNa said...

Dapur..
mekasih atas resepi yg di berikan.. tulah kan, yg segera bkn saje ada garam, MSG pun ada.. cuma tulah, karot takde, celery takde.. nanti nak try buat la ikut resepi ni.. thanks ye.. =)

I want to lose weight said...

Seronoknya anak suka makan macam-macam..

Khaleef cerewet tahap gaban betui pasal makanan..

Dia nak sardin dan nasi ayam sahaja hari2..

Aku tengok pun bosan..

aNa SuZaNa said...

Kak zel..
anak2 ana pun ikut mood diorang gak.. adakalanya ana sampai kena tanya yg diorg nak mkn apa.. tak kisah le asalkan mkn..

nasi wajib mkn.. mee atau pasta tu sampingan je..hehe

dapur laksamana said...

ANA,
kalau pakai rempah sup, bila tumis sedap bau budak pun suka dan cerpat lapar bila terbit bau masa rempah ditumis dgn bawang.Lagipun orang tua pun boleh makan. kalau org tua punya asingkan letak lah white pepper dan buat lah cili kicap..letak daging lagi banyak etc.
Bila ada anak kecik ni , selalu pastikan celery, karot dan tomato serta daun saderi ada dlm peti. Menda menda ni tahan lama berminggu minggu.
Utk bebudak nak makan kalau tak nak berurat panjang2,celery tu, potong halus halus baru masuk blender.
masukkan dalm sup . elok..
pakai beras(jadi bubur lambuk), macaroni apa saja. elok sebab ada fiber dan khasiat. senang budak nak buang air besar...
Garam bleh kontrol sikit.
Kena biasakan bebudak makan makanan kita. sebab masakan kita perisa dan berkhasiat. Makanan western ni buat treat aja la..tak pun diadaptasikan dengan cara masakan kita...
lagipun budak tengah membesar. makanan dlm botol atau tin selalunya banyak bahan pengawet etc..

selamat mencuba

aNa SuZaNa said...

Dapur (nak panggil nama apa ekk.. akak apa nama ye..hehe), menarik betul la resepi akak..

cuma nak tanya, rempah sup tu sup bunjut ke atau rempah serbuk sup adabi tu..?

ana jarang guna celery sbb taktau pun mende tu leh kita blender dan campur dlm masakkan.. rasa bestttt betul bila akak bgtau cara guna celery dlm pemakanan budak2..

ana selalunya ada stok karot.. cuma kebetulan je dah abis..huhuhu.. thanks ye kak.. kalo ada petua lg kongsi dgn ana tau..

dapur laksamana said...

Panggil aja kak DM..senang cerita..

Rempah soup apa apa yang kita suka,bunjut, maksiti adabi, atau campuran bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih sendiri pun ok, beli rempah serbuk pun ok, sama saja. Janji rempah soup.
Ana buat seolah olah buat sup, ayam, daging, soto cuma untuk budak budak ana kena keluarkan asingkan dari periuk kerana tak payah letak lada sulah.

Dah masak soup tu masukkan beras atau makaroni.
Celery stalk tu ana potong kiub kiub baru blend. bila masuk dalam periuk dia jadi wangi. letak 4-5 batang didalam setiap makanan mereka.Jadi letak 2,3 batang karot di dadu halus juga dan letak tomato . Lebihkan sayur didalam makanan mereka. Terutama kalau buat soup dan utk makaroni, bubur nasi. Daun Saderi tu pun letak sikit supaya ianya berperisa.. dicampur dengan soup masa tengah mendidih. Kalau nak treat buat lah cookies sendiri, pastikan jaga gula didalam nya. beri makan buah buah lebih elok dari gula gula.


utk org tua bubuh tomato celery dan karot potong macam biasa ajalah.
Kalau anak yg belum bergigi tu.. masukkan dalam blender dan blend aja makanan tu. Yg dah besar boleh makan sendiri.

kalau hari lain tumis bawang dan letak air masukkan isi ikan putih, letak sayur yang sama untuk anak anak.
atau bayam tumis air pun ok untuk anak anak makan. utk baby blend sikit lah jadi puree. Protin ikan yg tak bertulang samada goreng atau masak rebus, ambil isi check jangan ada bertulang blendsampai paste.
beri anak makan. kalau ana buat macam ni boleh bertambah mereka makan, lagipun mereka akan belajar menyukai makanan yang elok dan berkhasiat.
Utk si kakak dan abg gaulkan nasi dengan ikan goreng selain dari sup sayur ke etc.
Ajar mereka menyukai ikan kerana amat penting didalam tumbesaran otak mereka.
Amalkan ini dan kemudian semasa menyediakan makanan berceritalah mensaikologikan mereka tentang kebaikan makanantersebut utk gigi mereka, cepat membesr etc.. buat challenge utk mereka.
kurangkan milo,gula gula coklat dan jajan. mereka akan jadi hyper dan berangin.

dapur laksamana said...

Ana bacalah dapur maktam mengenai khasait sayuran
di dapurmaktam tu
mengenai celery bertarikh
Saturday, 1 May 2010

aNa SuZaNa said...

Mekasih kak...
sgt2 berguna info yg akak bg tu.. sgt2 terima kasih.. ana nak try sok jugak.. tq..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...