NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, August 18, 2010

MeNu Ke 7 RaMaDHaN.. LoNtoNg..

Sblm tu nak ucap terima kasih pada yg sudi mencuba resepi popia sardin tu ye.. mudah sgt kan buatnye.. ntah2 korang masak inti dia lg sedap dr yg aku buat.. bak resepi inti korang pulak.. share2 la dgn aku.. (^__^)

Ohye, mcm biasalah, menu utk berbuka selalunya bergantung apa yg hubby aku nak mkn.. kalo boleh buat aku buat.. kalo tak reti buat aku google je resepi.. dgn syarat kalo tak sedap jgn nak merungut.. hehehe..

Dan smlm hubby aku request nak mkn lontong + rendang + sambal sotong.. tu yg aku gigih pi angkut anak2 beli barang basah kat Mydin tu.. hujan2 lebat pun sanggup ku redahi demi menyampaikan hajat suamiku nak mkn lontong.. (^_^)


Aku tersalah beli ketupat.. aku nak ketupat mini tp terambik ketupat yg saiz besar la pulak..

Mana taknya, masa tgh membelek2 jenis brand ketupat2 dgn anak2 smlm, kami anak beranak siap nyanyi2 lg masa ni.. aku, ain dan hafiz je yg nyanyi.. alisya mana reti nyani.. hahaha..

Tgh sibuk kami dok nyanyi2 " Rasa petang pagi, keropok moni.." boleh pulak aku terlepas nak baca label kat plastik ketupat tu.. tu psl aku tersalah beli.. huhuhu... aku lebih suka yg mini sbb senang nak masak dlm periuk aku yg comel2 ni..


Ni kuah lodeh tu.. dlm dia aku taruk kacang panjang + kobis + tempe + suhun + fucuk + karot + cili merah


Ni sambal sotong.. ni sotong jenis yg keping tu tau..


Haaaa... ni dlm pinggan aku berbuka smlm...

Rendang lupa nak snap.. hahahaha... mlm tadi hubby aku dah fikir2 nak menu apa lak utk arini.. cpt2 aku potong ckp dia, dah dahhhh.. arini menu ayang pulak.. hahaha.. sib baik dia setuju..

So menu aku arini ialah :

Nasi lemak + ikan siakap bakar + kerang rebus + siput sedut masak lemak + sayur pak choy (sawi pendek tu) + daging panggang cicah air asam..



22 comments:

sLEEping BEauty said...

ana pandai masak la.. mcm2 menu..
cewahh hari ni menu sendiri ye ...
selamat memasak !
ngeee..

1na said...

nak singgah rumah boleh?

pukul berapa boleh dtg ?

hahaha

kak mas said...

mak aiii.. byknya menu. rajin sungguh ana ni memasak ye.. :)

Prettylady-ATuL said...

best nya ana...
kalau ku jadi hubby mu..
mesti hari2 tak sabar nak balik rumah...
pandai nya ana manage time dgn anak2 lagi... dgn memasak lagi... tabik spring la kat ana...
time bab shopg tu yg hebat tuhh...
aku dgn 2 hero ni kalau shopg dgn dorang.. barang tah ke mana... dorang pun hilang tak ke mana plak nnt... dgn laungan tarzan aku lagi...hehehehe

UMMI FARIS HAIKAL said...

uisshhh..sedapnya lontong..peberet nih..tp x reti nak buat..hukhukhuk...

ummi yaqeen said...

sedapnya lontong...bila la fida blh merasa lontong ana nie? nt nak try buat...aduh rasa lapar dah perut ku ini...

aNa SuZaNa said...

SB..
yupp.. arini menu sendiri sbb kena masak seafood tu cpt2.. kalo tak dah tak fresh kang.. hehe

aNa SuZaNa said...

1na,
meh la singgah.. sungguh ni.. kalo jd dtg ana masak lebey.. =)

aNa SuZaNa said...

Kak Mas..
bln pose ni lain macam sket kak rajinnya.. =)

aNa SuZaNa said...

Pretty..
tak lama lg mu ada 3 org anak dah.. hehehe.. so, welcome to the club.. hehehe

aNa SuZaNa said...

Ummi faris
lontong ni mudah je buatnya.. tak susah pun.. kalo ada masa kang ana wat tutorial lak... hehe

aNa SuZaNa said...

umi yaqeen,
feveret ekk.. apa lagi, buat la... hehehe

Aza Suhaiza said...

ana .. pandainyer memasak .. smua nampak menyelerakan .. he he he .. camner masak lontong nihh .. nk try masak jugak la .. heheheh :)

armouris said...

info tentang puasa Ramadhan di SIHAT SELALU - Puasa Baik Untuk Kesihatan

aNa SuZaNa said...

Aza Suhaiza,
boleh google je resepi kat tenet.. cara ana simple je..hehehe

aNa SuZaNa said...

armouris..
tq ye.. info yg sgt bagus..

Ya ALya said...

kak na sardin tu lya ikut resepi akak semuanya,cuma beza,akak blend,lya lg minat tumbuk....rasa popia akak lagi sedap.....

kak memang kena buat setiap hari la gamaknyer....nyuuuummylicious..!!!

aNa SuZaNa said...

Lya..
tu psl akak buat byk terus, so goreng beberapa ketul utk di mkn, belen dia masuk tupperware dan simpan dlm peti ais.. so takdelah hari2 nak gulung popia kannn..

Alida Ali said...

ana share resepi kuah lodeh...lama nak bt tp mls hehe...

aNa SuZaNa said...

Ok.. ana share resepi cara ana wat ye..

shabiela said...

pndai mu msk.. rajin lak tu.. ngn anak kecik.. salute lah.. :)

sari narulita said...

asslamualaikum wr. wbr

salam kenal, saya senang baca blog nya mbak, karena semangat banget memenuhi permintaan suami nya mbak. saya harap hal yang sama adapada saya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...