NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, August 19, 2010

MaRi MeMaSaK : KuaH LoDeH

Utk ALIDA.. meh ana share resepi buat kuah lodeh @ kuah lontong ni.. ni ikut apa yg ana buat aritu ye.. lain org lain cara.. lain org lain bahannya.. ehehhe.. dah, cukup membebel.. meh aku ajar masak.. kikiki

Bahan2 yg di perlukan :

Bahan2 kisar:

5 biji cili merah
3 biji cili padi (tmbh lg kalo nak pedas)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup


Ni santan yg aku guna.. aku suka guna santan ni je kalo yg segera.. =)

Cara memasak :

Memula taruk minyak.. pastu tumis bahan kisar tadi.. jgn lama2 sgt.. sekejapan je..


Pastu tuang santan kotak tadi.. aku guna separuh dr santan kotak yg 1000ml tu.. maknanya aku guna 500ml la kannn..


Pastu aku taruk air.. ikut tahap kecairan yg kita nak.. pandai2 la agak kan.. ana rasa ana masukkan dlm 1000ml air..


Bahan2 sayuran:

suku biji kobis - dipotong kecil
5 batang kacang panjang - dipotong pendek2
1 biji karot - dipotong kecil
tahu goreng - digoreng dan dipotong dadu (aku lupa beli tauhu)
tempe - digoreng dan dipotong dadu
cili merah - dihiris
suhun dan fucuk - direndam supaya lembut

Pastu masukkan bahan2 di atas.. jgn masukkan sume sekali... ikut step by step.. ana masukkan yg paling lmbt empuk dulu.. memula karot dgn kacang.. dah agak2 nak empuk baru masukkan kobis + suhun + fucuk..

Last sekali tempe yg dah di goreng separuh masak (utk elak kuah tu cpt basi).. yg tak suka tempe takyah masukkan, leh ganti tauhu..


Ni rupa kuah bila dah di masukkan sume bahan.. pe lagi.. taruk garam dan perasa la.. kang tak rasa apa lak kang.. ehehhe.. ok.. siapppp..



***pastikan kuahnya sentiasa di kacau supaya tidak pecah minyak



14 comments:

1na said...

Ana,

Makan plak dgn sambal tumis ikan bilis... Pergh berpeluh...

W..A..H said...

sedap..sedap..boleh try masak petang ni..brg semua dah ada :) tinggal beli nasi impit segera aje

Aza Suhaiza said...

ana .. mekasih bg resepi .. weekend nie boleh try buat ..heheheh:)

-iLLa- said...

sedapnyaa..peberet ku masak lodeh nehh...tempe kegemaran ku jugakkkkk...
skali lagik penerangan yg sangat jelas!!

Alida Ali said...

Tq ana..nanti leh buat...dulu arwah mak selalu bt mmg favourite kami sekeluarga...tp malangnya taknak belajar...skrg baru terkedik2...

aNa SuZaNa said...

1na..
kami mkn dgn sambal sotong.. hehehe

aNa SuZaNa said...

Kak Nis..
nanti apdet la kat blog ye.. nak tengokkk.. (^_^)

aNa SuZaNa said...

aza Suhaiza,
sama2 kasih.. kang apdet kat blog ye hasilnye..

aNa SuZaNa said...

iLLa..
manyaknye feveret mu.. kekeke.. jelas ekk peneranganku.. awatla ku tak jadi cikgu je dulu kannn.. hehhe

aNa SuZaNa said...

Alida..
sama2 kasih.. =)

UMMI FARIS HAIKAL said...

wahhh..sudah ada ini resepi...mau try la nanti...harap2 sesedap yg ana buat la ye...kehkehekheh

tricksrex said...

nak tryyyyyyy

aNa SuZaNa said...

Ummi Faris..
ana tak tau yg ana punya resepi ni kategori sedap atau tak.. tak sedap jgn marahhhh.. larikkkkk.. kekkeke

aNa SuZaNa said...

Trex..
uik.. bkn mkn cicak ke.. awat mkn lontong lak.. kekkeke..

** ampunnn.. gurau jekk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...