NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, August 27, 2010

aLiSya DeMaM LaGi

Demam lg anak dara aku yg kecik ni.. rasanya baruu je lps demam.. sian anak mak.. huhuhu.. dia start demam tgh mlm smlm.. tetiba bdn dia panass sgt.. aku dpt detect pun masa dia tgh menyusu, terasa bahang lidah dia time nyusu tu..

Sblm tu dia elokk je.. sihat walafiat... tp mlm smlm dia ada jatuh tertelentang kat lantai time cuba bertatih.. aku tak tau camne dia boleh terjatuh... yg aku tau aku dgr dia menangis kuat je.. aku tgh basuh pinggan time tu..

Cpt2 aku pi tgk dia yg ada kat ruang tamu.. dah tertelentang pun masa tu.. cpt2 aku tuam kepala dia dgn ais.. sib baik dia nanges tak lama.. dan sbb dia demam lah blog aku tak berhapdet smlm.. facebook pun malas nak masuk letak status.. mood takde smlm..


Bila masuk hari kedua tak kebah2 gak demam dia maka aku ajak hubby bwk dia gi klinik kat bukit jelutong tgh mlm td.. sbbnya aku check suhu dia dah 39 wooo.. panas gilee.. stok ubat ikut montot pun dah abis, tu yg gi klinik tu..

Hafiz dgn Ain aku tinggal je kat umah.. kebetulan adik2 lelaki aku yg bljr kat uitm shah alam dtg umah.. so aku mintak tlg diorang jagakan jap..


Siap balut towel lg sbb kaki dgn tgn dia sejuk mcm ais.. tp bdn dgn kepala panas.. sampai gigil2 budak ni tau.. aku kerapkan lap bdn dia bg panas tu kurang sket..


inesen je muka.. ciannnnyee..


Main pun tak semangat.. mungkin jugak sbb takde kakak dgn abg dia kot.. biasanya kalo ada budak berdua tu mesti diorang bertiga ni akan berebut menan klinik ni..


Time ni tgh menunggu giliran..

Lengang je klinik time ni.. bestt je rasa sbb takyah tggu lama.. tp mmg klinik ni always lengang.. hihihi.. cuma yg tak bestnya doktor yg bertugas mlm ni tak friendly lgsg.. pemalas nak bg penerangan ttg hape2 ke..

At least nyembang la apa2 pun kan.. ni sekadar check ala kadar pastu explain hapa pun tarakkk.. ayakkk.. aku pun mls la nak ckp kalo jenis doktor peel mcm ni.. tak mesra alam langsung..

Pas je dia masukkan ubat ikut montot terus je kami kuar dr bilik.. kita ni kan dah selalu sgt jumpa doktor, so kita pun leh tau doktor yg mana best yg mana tak best.. the best doktor yg aku jumpa utk anak2 aku ialah doktor rebonding kat Klinik Naluri wangsa maju..

Panggil doktor rebonding sbb dia suka rebonding rambut.. kekeke.. nak gi sana dah jauhhh.. dulu masa dok kl boleh la.. skrg bapakkk jauhh nak terjah sana..


Ni kaunter klinik tu..


Ni port anak2 aku melepak kalo diorang gi sini.. menan pun 2 ketul je.. tu psl berebut..!! hehe


Lenganggg je kan.. ngeee.. :-p

Total kena byr rm73 hengget.. ubat montot 4 ketul termasuk yg dia dah jolok td, antibiotik (sbb demam alisya kuat sgt) dan ubat demam.. pastu aku tambah obimin 14 ketul utk aku telan sbb elok bg ibu2 yg menyusukan anak mcm aku..

Ohye, walaupun bz jaga alisya demam dan budak 2 org lg tu, aku gigihkan jugak memasak utk berbuka.. byk kali aku stop masak sbb alisya merengekkk je nak dokong.. dia ni kalo badan panas je mulalah merengekk.. cian dia..


Aku masak nasi jagung je smlm.. sib baik sempat siap before buka pose..


Ni lauk2nya.. ayam goreng berempah lupa snap..


Ayam masak merah..

Tu pun masak sambil dokong alisya.. dan sambil2 tu mulut membebel menegur si Ain dan Hafiz yg dok berebut menan.. hehehhe.. masa berbuka smlm pun aku just minum air je dulu.. pastu naik bilik tidokan alisya.. solat maghrib dulu, pastu kol 8 mlm br aku mkn nasi..

Oklah.. nak jaga alisya.. nak baring2 dgn dia.. moga cpt sembuh ye sayang..



14 comments:

Noreen said...

smoga alisya cpt smbuh yea demam nak tambah akal kot..
walaupn ank demam maknyer ttp gigih memasak sedapnyer nasi jagung nyumnyum

ibuayu said...

cian alisya demam ye..demam nak upah tu..semoga cepat sembuh

ani said...

get well soon Alisya...sian dia...

Adrina Adi said...

ana, ubat kot bontot tu kita boleh bagi sendiri ek?

lagi senang dr bagi syrup, coz asal bagi syrup paracetamol tu mesti Amir muntah.

iera me casa........ said...

akak..

alisya demam tu nak buleh berjalan tu kak..
semoga alisya cepat sembuh ye..aminn

dapur laksamana said...

ana, kalau dia ada muntah dlm tidur bawa jumpa dr. takut concusion. Jatuh terlentang kalau boleh elakkan. di bhgn dapurtu letak satu tempat penghadang, letak barang mainan, alas lantai dengan alas foam yg ada dijual di kedai gym. ala ala tikar buat aerobik, yoga pun boleh . beli 2,3 set. pastu letakkan baby play pen keliling. jadi ana masak dia ada kat dapur juga. senang dan tak jatuh jatuh. gate ditangga atas tu letakkan apa apa kunci, sebab nanti budak terbuka sendiri susah...

enz said...

hi ana... semoga alisha cepat2 sembuh. last week, anak2 sy pun kena gak macam tu. my alia demam sampai 39.9 degree... sian anak2 kalau demam... keep on feeding her .. n lap2 bdn dia dengan kain basah.. good luck.. get week soon alisha!

aNa SuZaNa said...

Noreen...
mekasih ye krn mendoakan.. =)

aNa SuZaNa said...

Ibu ayu..
terasa anak2 ana skrg ni cpt beno demam.. huhuhu

aNa SuZaNa said...

Ani...
thankss... (^__^)

aNa SuZaNa said...

Kak Ed,
yup.. boleh bg sendiri.. ana prefer ubat ikut montot sbb lg cpt berkesan..

tp ana tunggu suhu tinggi baru ana masukkan..

aNa SuZaNa said...

iera,
tulah, agaknya nak berjalan tak lama lg kot.. tp ntah bila la agaknya.. kekeke..

aNa SuZaNa said...

Dapur Laksamana,
adeh.. umah ana takde playpen.. pastu ana tak suka diorang bermain kat dapur.. lg bahaya.. huhuhu..

last2 ana taruk dlm walker je.. hehehe

aNa SuZaNa said...

Enz..
itulah, kalo anak demam panas mmg kita risau sgt2.. ana kerap lap dgn air asam jawa je.. tampal cool fever pastu ubat montot bila suhu tinggi.. thanks ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...