NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, August 25, 2010

BeRtuKaR2 JuaDaH

Tahun ni aku rasa best sgt berpuasa.. pestaim berpuasa kat umah sendiri.. pestaim duduk di kawasan perumahan yg almost 90% org melayu.. jiran2 kanan (sbb aku corner lot, kiri takde jiran maaa), jiran blkg dan dpn rumah pun melayu..

Tp aku tatau la kalo diorang org banjar ke jawa ke hape ke kann.. ehehehe.. besttt sgt dpt kwn2 baru, kenalan baru.. jiran yg best2.. masa dok sri damansara dulu aku mana de rasa pengalaman mcm ni..

Nak bertukar2 juadah pun tak best sbb jiran2 sume kaum lain.. pastu sume jenis tak friendly.. maknanya ko ko aku aku..!! tak best kann.. tp aku dah harunginya 5 thn kat situ.. dan thn ni sgt2 berbeza.. sukaaa.. syukur Alhamdulillah..

Tu psl aku bersemangat masak lebih2.. leh hulur2 kat jiran2.. dan sikit pun aku tak mengharapkan balasan.. bg pinggan kosong pun takpe.. tp org2 kita kan berbudi bahasa.. org memberi kita merasa, so aku pun nak diorg merasa gak apa yg aku masak..

Cehh, mcm la sedap sgt aku masak kannn.. kuikuikui.. tawar ka masin ka hantam sajalahhh.. asalkan niat dah baik udahh..!!


Ni antara yg aku sempat snap.. sbnrnya jiran aku bg karemel ni satu dulang tau.. aku yg byk ngappp.. sedapppp.. kang nak mintak resepi la dr dia.. tak rasa hanyir telor pun..

Dah tinggal sket aku simpan dlm tupperware.. pastu br ingat nak snap.. hahahha.. laki aku jamah sket je sbb aku tamak nak mkn sorang.. walhal satu dulang tu.. :-p


Yang ni popia basah.. pemberian dr kak Azizah Ariffin..

Ni dah 2 kali dia bg.. baruuu je dpt td.. smlm dia bg bubur lambuk.. aku pun bls hari yg sama gak dgn roti jala.. kelam kabut wehh aku mengirai roti jala.. hudusss sungguh hasil kiraian aku..

Masa bibik kak azizah pulangkan pinggan, bibik tu siap tanya lg mcm mana nak buat roti jala tu gemuk2.. wakakaka.. mana de org buat roti jala gemuk2 tebal2 kan, aku je yg buat lagu tu smlm sbb nak cpt.. lgpun dah nak maghrib..

5 minit sblm berbuka aku pi umah dia tekan bell.. gigih sungguh nak membalas.. rasa teruja sbb setiap thn aku impikan mcm ni.. =)


10 comments:

eynda said...

Kirim salam kat kak azizah ariffin:-D

Seronok kan hidup berjiran macam sekarang...akak kat kondo dulu ramai gak jiran baik2...kat sini pulak rasa jiran2 rumah sendiri hehe..

aNa SuZaNa said...

kak eynda..
akak dulu dok kondo ramai jiran melayu kan kak..

tmpt lama ana majoriti chinese, african, indonesia, bangla.. kekeke

kak mas said...

besnya la kalau ana jadi jiran akak.. tapi kalau ana bg 3 akak baru balas 1 la kot.. hehehe..

IdzaLia said...

mesti best kan berbalas2 juadah ni..
Lia tak dok umah sendiri lg.. klu duduk mesti rasa pengalaman mcm ni kan... ^__^

aNa SuZaNa said...

kak Mas..
ntah2 kalo kita berjiran, ana yg perabiskan mknn kat umah akak.. kikiki

aNa SuZaNa said...

Lia..
akak pun dah nk 7thn kawen baru merasa tau suasana kejiranan camni..kikiki

Fyza said...

Hi Ana, bestnya tgk makanan2 tu.. bertuah ana dapat berjiran dengan orang glamer... hehe..
p/s: thank u so much for visiting my blog!!!

Liza Hashim said...

ana.. saya nyer jiran..depan cina, kiri melayu, kanan india, belakang cina.. tapi jiran kiri kanan sgt baik.. kami pun sering bertukar juadah.. even jiran sebelah kanan tu india.. dia selalu hantar juadah utk kami berbuka.. baik sungguh.. tak ralat la dok sini coz sumenya bermasyarakat even berlainan kaum.. satu malaysia katakan.. kenkadang tak terhabis makan coz diaorang bagi mcm2..

aNa SuZaNa said...

Fiza..
ececehh.. bertuah ye.. padahal jrg jumpa pun.. kikiki

**sama2 kasih.. =)

aNa SuZaNa said...

Liza,
bestla dpt jiran2 yg bagus.. ana duli mana de.. kwn pun xde.. tu psl ana byk kawan alam maya je.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...