NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, August 23, 2010

MeNu TiMe MaLaS : SoTo

2 hari tak berhapdet blog aku.. kat kulai aku manfaatkan masa sepenuhnya dgn mertua.. tp ada gak aku curi2 masa utk tido siang dan main game ipad... kekkeke..

Ohye, kami sampai umah semula kol 2 pg tadi.. bertolak balik hari ahad jam 11 mlm... ehhhh japppp... apa yg aku melalut ni.. lari dari tajuk pulak.. kuikuikui.. ok stop..!!

Aku arini sgt malas nak pikir nak masak apa.. mood takde.. so aku sms hubby aku tanya " Nasi atau Soto..??" dia pun jawab soto.. wahhh, bagusss.. senang keje aku..

2 jam je aku kat dapur dah siap masak.. buat lebih sket utk bg jiran sblh rumah.. nak bg jiran dpn rumah dia takde lak time maghrib tadi.. nak bg semua jiran mau haku pengsan.. kekeke.. lom reti masak utk ramai orang..


Mende pertama yg aku buat.. rebus ketupat mini dulu.. yg aku guna ni brand Adabi.. kurang best la sbb sejam stgh aku rebus still ada butir2 nasi lagi...

Pastu aku masak sup.. rebus ayam dlm sup tu sekali.. sbb ayam tu nak di racik2 ( tul ke ayat ni ) utk hias dlm soto nanti..


Pastu aku buat begedil.. ntah knp terasa sedap betul begedil aku arini.. laki aku pun kata sedap.. ececehhhh... agaknya sbb aku buat comel2 kot.. :-p

Bahan2 sama je mcm yg aku buat sblm ni iaitu kentang + daging kisar ramly + bawang goreng + daun sup daun bawang + garam + lada sudah dan serbuk black pepper sket.. celup dlm telur b4 goreng..


Ni penyeri dlm soto je.. suhun goreng dan kacang lupa nak snap..


Tauge..


Ayam yg di rebus dlm sup td.. dah siap di koyak2kan..


Ni hasilnya.. mkn dgn sambal kicap.. perghhh.. melelehhh...

Sahur kang mkn ni jele.. malas nak masak lain.. abiskan je belen yg ada.. sambil sahur sambil lyn drama nur kasih kat tv3.. hehehe.. harap2 sok tak malas masak..



9 comments:

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

tudia..menu malas pon wat soto siap ngan begedil bagai,cayalah ana...kalu menu malas akak...beli la jawab nye,hahahah,tp akak sgt suka soto ni, tp ske makan ngan mihun instead of ketupat nasik....nyum3.

aNa SuZaNa said...

ana kata menu malas sbb sup soto tuh leh di buat lauk anak2 sekali.. so xyah masak byk lauk.. kikiki

a l y a a a h m a d said...

salam kak....
alyaa dh bihun singapore & menjadi.
n popia sardin akak pn alyaa dh buat tp sardin 2 ikut style alyaa la...alyaa + kentang potong dadu..
hihihihi

Dilla said...

ana, bagi resepi details.......teringin nak buat....tapi akak rasa cam susah ajer...hihihihi pepepon nak try gak.....bagi resepi yek.....

aNa SuZaNa said...

alya..
dah buat ekk.. awat tak kirim sebesen.. kikiki

popia tu leh buat inti mcm2 versi.. pedas pun boleh.. hihi..

aNa SuZaNa said...

kak dilla..
ana masak sup soto ni tiru resepi kak hanieliza.. akak try google resepi kuah soto dia..

tp begedil cara ana sdiri je.. aci tak kak.. kikiki

shabiela said...

sedapnyaaaa....... lama dh nk wt soto ni, tp x jd2 lg.. ekekkeke...

eynda said...

Feveret adam ni...lengkali kami pegi rumah buat ek :-D

@izY@N said...

ni bukan menu malas ni.. Ni menu rajin sbb nak sediakan bahan sampingan tu renyah sikit kerja dia. Hmm lama dah x buat soto.. Teringin la plak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...