NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, November 17, 2009

CeRiTa HaRi IsNiN

Ni citer hari isnin pulak ye..
Kan aku dah bgtau hari isnin nak bwk alisya gi klinik kan
So kami gi klinik ptg slps asar..kol 4.45 baru keluar rumah

Hujan lebat masa tu..tp redah je..bkn naik moto pun kan..
Adik pompuan aku setia menemani sbb aku tau ain dgn hafiz sure taknak masuk dlm klinik tu..so diorg tunggu dlm kete jelah...

Ni dah bersiap nak keluar dah ni..
tp sempat lg posing dulu..miahahahahaha...
Mcm biasa, hafiz perosak gmbr je le..


Ajak bergambar lg sekali pun still sama..
pyh sgt nak pandang kamera..sebijik perangai bapak dia..

Sampai klinik kol 5.20 ptg..
Sukanya sbb tak ramai org..hehehe..takde la lama nak menunggu..masuk2 je dlm klinik terus gi kaunter pendaftaran mcm biasa..

Sempat lg ku perli psl kes aritu kat staff2 klinik ni..
alaaa..kes diorg call psl tersalah tulis bil..hahahaha..saje je ku nyakat diorg supaya jgn tersalah lg..tak kose aku nak patah2 balik bg duit balance..

Masa jumpa Doc Khairul aku sempat lg bgtau psl masalah anak2 aku yg lg 2 org tu..ala, masalah yg anak2 aku sukar tidur awal..skrg ni diorg makin kerap tidur kol 4-5 pg..huwaaaa..apa nak jd lah budak2 ni..penat tau..!!

So Doc Khairul pun bglah sejenis ubat utk tlg settlekan mslh yg aku hadapi tu..berbalik kpd alisya lak, Doc kata hingus dgn kahak dia terlalu byk..dan doc suruh aku naik tingkat 3 utk buat nebulizer therapy..


Yg hijau tulah nebulizer machine..saje je bgtau..
kot2 ada yg ingat yg kaler merah tu pulak..ekekekekke..

Ni pestaim anak aku kena nebulizer..ain dgn hafiz pun tak pernah..masa buat rawatan ni aku x dpt nak snap gambar sbb aku kena pegang alisya erat2..dia meronta2 woo..sian sgt2..tp aku tak nanges..kuatkan semangat..huhuhu

Btw, ada ke sesiapa yg buat sendiri therapy ni kat umah ?? kalau ada, mana nak beli mende tu ekk..bagus jugak kalau leh buat sendri..serius aku tak tahu lgsg psl hal ni..sape2 yg tau tlg bgtau aku ye..mekasihh..


Pas je sedut gas, anak aku kena gi bilik ni pulak
Tp aku tak di benarkan masuk, aku kena tggu luar je..
Kuat gile alisya nanges..dah la mmg suara anak aku tu paling nyaring..siannyaaa..

Aku time ni tahan air mata je..
antara nak menanges atau tidak..tp aku tahannn je..
sempat lg call hubby yg ada kat singapore masa tu..saje nak laporkan apa yg berlaku..

Kat bilik tu diorg buat proses sedut kahak dgn hingus
Dari luar aku dgr alisya teruwekk uwekk muntahkan kahak
tangisan toksah ckp la..sayu tul aku dgr..

Dlm 20 minit br selesai proses tu..
Aku pun terus meluru dpn pintu utk sambut alisya..
siannya diaaa..merah2 muka dia sbb lama gile menanges
Nurse tu kata mmg byk sgt kahak + hingus dia..huhuhu


Ni time dah tenang sket muka dia..
Lega kot sbb rasa clear sket dr yg sblm ni..


Sian anak mak..huhuhu...sib baik mak tak nanges tau..
Biarlah sorg je yg jd neng yatimah ( ain )


Masam je ye..nak bg senyum pun pyh masa ni..


Settle je byr bil dan ambik ubat terus je blah..
Ohye, bil kena rm200..sbb diorg bg byk ubat dan jugak mask utk nebulizer..kot2 kalo nak buat neb lg kenalah bwk mask yg dia dah bg..tak leh share2..


Pastu kami terus gi carrefour wangsa maju sbb nak beli brg sket..tp sblm tu kami gi mkn jap kat chicken rice shop..lapar gilee woo..sib baik alisya tido je time ni..kalo tak mmg dialah yg tukang kacau aku mkn..

Lps mkn terus masuk dlm carrefour beli apa2 yg patut
Cdg nak beli brg basah mcm ayam dgn ikan. Tp di sbbkan lps shopping nak keluar gi airport klia, nak jemput abg kandung aku, so tak dpt le nak beli..kang busuk dlm kete je..

Sampai rumah kol 11 mlm
sbb hantar adik pompuan aku tu balik hostel..
sok dia ada kelas..


Ni la brg2 yg aku beli kat carrefour td..
terbang rm350..pampers tu yg mahal..huhuhu..

Sblm punggah2 brg yg di beli,
aku settlekan anak2 aku dulu..tukar baju tido dan apa2lah yg patut..kemas bilik tido dulu..kemas dapur dan ruang tamu..pastu baru susun brg2..


Taraaaa...yeyeeeee..dah penuh peti ais aku..
Pasni makin ligat la 2 beradik tu bukak peti ais..
Aku pun sama laaa..heheheh..


Sib baik peti ais kecik lg..so senang nak penuhkan..

Nmpk tak air gas F&N strawberry tu...
tu dah 5 bln dlm peti ais tau.. takde sape nak minum
Sok2 aku buang jelah..aku mmg dah lama tak minum air bergas ni..byk minum air suam je..


Pas settle menyusun brg, masa utk bg mkn ubat lak..
Ubat Polarax tulah ubat yg doc Khairul bg utk Ain dan Hafiz
Doc Khairul kata ubat tu bg diorg mengantuk dgn cepat..

Ubat tu berkesan selama 8 jam..
Di sbbkan kami smpai rumah lewat, so aku bg diorg mkn ubat ni kol 12 tgh mlm..hasilnya..??

Effect ubat tu dah berkesan kat hafiz, tu pun setelah 2 jam berjaga slps telan ubat..lama betul dia cuba thn mata dia dr tido..

Tp ubat tu masih blm cukup kuat utk buat ain tidur jugak..skrgni kol 2.15 pg dah..tp dia masih segar tak mau tido...aper cite..???huhuhu..kebalnya ko nakkk..!!!

Doc kata ubat ni sesuai kalau nak travel jauh2 utk elak anak2 meragam sepanjang perjalanan..Cthnya mcm naik flight ke..atau anak2 yg mabuk kenderaan pun boleh..makesure umur setahun ke atas je ye..bwh setahun tak bolehh..!!

Yg lain2 tu ubat cairkan kahak, ubat selsema,
ubat cairkan hingus dan mask..


Ni lah dia mask utk nebulizer sekiranya nak buat lg therapy tu..
Harap alisya cpt sembuh..

Skrg kol 2.18 pg..ain dah tidooo..
Yabedabeduu..!! smlm dia tido kol 5 pg woo.. Fuhhhh..sgt2 lega..

15 comments:

Nieza Ishak said...

Ana,

apa yang pernah nieza praktikkan utk suffiya & dari segi pembacaan, kalo nak bagi anak2 tdo awai kurangkan bagi makanan yang bergula.

contohnya : bila dah kul 6.30ptg atau kul 7 .. no more air milo .. gula2 ..vitagen ... makanan yang manis2. memang menjadi kat suffiya. Skrg ni pun nak minum vitegen dlm kul 6.00ptg. Semua nya kena sebelum kul 7.

benda2 manis ni bagi tenaga kat anak2 .. tue yg buat derang lagi hyperaktif + makin liat nak tdo .. nieza mmg pantau makanan anak2 bila petang .. bukan apoo, nieza dah la jenis kul 9 mata dah layu .. soo kena jugak layu kan mata anak2. Nieza perlu control sesetengah pemakanan derang...

cuba la ... sharing is caring maaaa..hihihi. sian pulak smp kena ambik ubat ..

shabiela said...

oo.. cmtu ek kak niza, anak2 sha plg lewat kol 12.. tu pon agak2 jer sbb sha dh tdo ms diorg lom tdo.. mmg anak2 minum manis x kira ms..

ana, best peti penuh ngn air.. :)sha risau kalo peti kosong jer.. kalo umah sha best je bebudak ni bukak tutup peti... sib baik siang hr kt umah mak.. mlm jer ader kt umah sndri.. kalo x, runtuh pintu peti ais umah ku.. hu hu..

aNa SuZaNa said...

Nieza,
Yess..betul tu...ana prnh dgr sebenarnya ttg tu..tp ana sbnrnya pyh gak nak kawal diorg dr ambik mende2 manis after kol 7 pm..

lg satu diorg ni kuat minum air masak gak..kira seimbang gitu..ekekekke..tp tulah..kalo dah smpai nangis guling2 dpn peti ais sape yg tak tension..terpaksa la bg..tambahan pulak diorg reti ambik dan cucuk straw sdiri, lglah menjadi2..

ubat pulak ana tak kan bg everyday..depend situation laa...mana boleh bergantung pd ubat je..lembik kang budak..apapun thanks ye nieza atas pndpt tu..

aNa SuZaNa said...

Sha..
memenuhkan peti ais mmg hobi ana..
tu pun smlm beli air je byk2..no chocolate, no gula2..no jelly2..hehehhe..(sbnrnya terlupa nak gi area yg jual mende2 tu...kekekkeeke)

Adekniza said...

ana, apa kata ana bg ubat tu awal sket..let say kul 9mlm? maybe berkesan...

lg satu yg makan menda2 manis b4 tido tu mmg la...my faruq pun..kalau makan coklat malam2..hyper semacam...

ammi said...

Ana, Umar dah kena banyak kali nebulizer, kadang kala memang sampai buat kat umah jer. Mesin tu ada jual, tanya lah kat klinik tu atau kat farmasi, memang ada. Ku punya pinjam hak kawan hari tu..kalau tak, kat klinik paed di sini ada sewakan.

Dan..kat rumah ku.,..tiada minuman serbanika begitu dalam peti ais.wakakakaka!

aNa SuZaNa said...

adekniza..
yess..mmg kata doktor bg ubat tu dlm kol 8 mlm gitu..tp mlm td bg kol 12 mlm sbb sampai umah pun dah lewat kan..tu yg bg lewat..asalnya taknak bg, tp tgk diorg cergas smcm je tu yg bg..tp 2 iam kemudian la br pengsan

aNa SuZaNa said...

ammi..
ok..nak beli lah nanti..psl minuman tu pulak aku yg ngengada..mmg suka peti ais berisi camtu b4 ada anak2 lg..hehehe

iNa said...

ooo..kurangkan mkanan bergula ya??
nti nk try kt nabila..die pon jenis tido lmbt gak..huhu..


kak ana..
huhu..penuhnye peti ais..
dh mcm kedai plak tgk ..hehe..

aNa SuZaNa said...

ina..
meh dtg beli sekotak..hihihi..

m@ said...

bestnya tgok bekal dlm icebox tu..
aqeel pun mcm ni tdo kul 4 pg..siblah ma x kerja bolehlah layan.tp x elok kan.:(
siannya baby...cepat2 sembuh..kalau ma pun sure nangis kat luar.

aNa SuZaNa said...

M@..
bekalan tu stok utk 2 mggu..tp kalo tetamu dtg kejap je dah abis..kikiki..

aqeel pun tido lewat gak ye..tulah..tak baik utk perkembangan otak diorg kalo tido tak kena gaya..huhuhu..

alisya still selsema lg..thanks ma..

eynda said...

Uikkss...tu gambar mini market mana tuh?? Ada sales air kotak tu tak?? Akak suka jus tu hehe...

aNa SuZaNa said...

Kak Eynda..
ooo..akak minum air tu jugak ekk..hehehehe..

Sexylady said...

mesin neb tu ader jual kat farmasi harga dari rm 179-rm 450 makin mahal makin senyap bunyi motor nya. Mesin nie bagus beli kalau kerap kena kahak banyak tu. Cara guna pun mudah cuma masukkan cecair ubat yang diperlukan seperti yang doc cadangkan "on" dan pakai mask dalam 15 minit biasanya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...