NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, December 03, 2012

MeNyePi BeBeRaPa HaRi LePaS

Mesti korang penat kan asyik tengok entry resaksa kuat makan tu aje.. padahal mknn yg aku mkn kat dalam entry tu dah lama basi dalam perut.. kekekke..
 
Masalah aku ni satu je, kalau dah termula tak apdet belog, maka kemalasan dia akan berterusan selama beberapa hari.. tapi aku malas bersebabbbb..
 
 
Sebab yg pertama, hari Jumaat lepas aku bebetul tak sempat nak apdet sbb masa aku abis kat pusat servis kete selama 3 jam..
 
Lama wooo.. ngantuk aku dok situ sbb takde geng nak teman aku menyembang.. aku ni kuat sembang orangnya.. peramah la katakannn.. ewahhh.. hahahaha..
 
Kat pusat servis tu majoriti yg dtg servis adalah lelaki.. pompuan ada la 2-3 ketul je.. kang kalo menyembang dgn lelaki kang mau kena pelangkung dgn laki sendiri kang.. kahkahkah..
 
So aku sembang dgn henfon jelah... boleh je benonye apdet guna hp.. tapi malas kot masa tu.. manjang malass..
 
Anak2 semua aku tinggal kat umah.. kebetulan adik pompuan aku ( mak baby asyraf ) tido kat umah.. so aku mintak dia tolong jagakan anak2 aku sbb aku memang malas nak bawak..
 
Lagipun semua bantai membuta lagi masa aku kuar umah .. yg apis dgn ain aku tak risau sgt.. ica je yg aku risau sbb dia ni manja sungguh dgn aku.. pantang aku ni hilang dari pandangan mata dia.. kang mesti melalak bila tgk aku takde..
 
 
Dan seperti yg aku dah jangka, dia memang bantai melalak bila nampak aku baru balik.. hahhaha.. di peluknya kaki kiri aku..
 
So bila aku berjalan dia pun bergerak dan terseret sekali.. dah macam mop lantai pun ye gak sbb ica peluk sambil duduk dan takmo bgn2.. kahkahkah..
 
 
" makkkkkkkkk... nak makkkkkkk.."
 
Kengkonon ptg jumaat tu nak pegi survey sekolah kafa utk ain.. tapi apis lak tetiba ngadu tak sihat.. ah sudahhh.. jgn la demam lagi.. huhuhu
 
 
Ni budaknya.. dia letih katanya.. tak larat nak jalan..
 
Makanya terpaksalah dok umah je.. tak jadi nak merayau.. dok le umah dendiam.. malam lak layan maharaja lawak.. muehehhe..
 
Hari sabtu lak takde aktiviti menarik yg aku buat.. dok umah je sbb kan hujan lebat petang tu.. dok umah lagi syok kottt..
 
Encik suami ajak gak jenjalan pegi giant ptg sabtu tu.. tapi aku kata malas sbb malam kang nak layan masterchef final.. hehehe..
 
Memandangkan hari sabtu tak kuar ke mana2, aku kenalah masak sesuatu utk di makan.. encik suami taknak mkn nasi... so geledah la esbok cari bahan mentah yg boleh di masak..
 
 
Dan inilah hasilnya.. aku buat shepherd pie daging berkeju..
 
 
Pastu panggang tenderloin dgn rosemary..
 
 
Siap sedia di hidang dgn sos lada hitam.. salad2 takde sbb takde stok dlm peti ais.. hihihi..
 
Aku dgn anak2 mkn nasi dgn lauk sup hayam je.. pastu aku buat sambak gesek utk aku dan goreng lauk mandai (kulit cempedak).. makan le sampai kenyang..
 
 
Malamnya pulak aku bg kebenaran kat ain dgn apis utk tido dalam bilik kitorang.. Tapi kena bentang tilam toto jelah kat lantai..
 
Yang ica pun sibuk nak join sekali.. kejap je dia tido situ.. bila ica dah lena sgt2 aku terus pindahkan tido dalam babycot dia.. takleh tido sama2 dgn ain dan apis.. dak 2 org tu tido adalah sgt lasak.. kang berlaga2 bersilang2 kaki lak tido tu kang..
 
 
Ni lak aktiviti hari ahad..
 
Kali ni baru setuju pegi shopping kat giant.. encik suami ada sekali masa ni.. syok woo bila beli barang dgn adanya encik suami.. Takyah risau nak pikir bab membayar sbb menteri kewangan ikut sekali.. kehkehkeh..
 
 
Dak kecik ni sampai tertido keletihan teman kitorang yg beli tu ini.. mujur tak byk sgt karenah.. dia ni akan senyap sikit kalau ada mende utk di kunyah2.. macam maknye jugak peelnye.. asyik nak mencekikkk aje..
 
 
Hasil rembatan bersama encik suami.. kihkihkih..
 
Aku kan korang, bz woo 2-3 hari ni.. pening memikirkan hal persekolahan anak2... yg ain dgn kafa dan sekolah kebangsaannya.. yg ica dgn apis lak aku pening nak sekolahkan kat mana..

Yeyeee je tu hari aku mention kat sini yg apis last sekolah kat genius aulad.. sekalinyeeee, aku terpaksa sambung balik apis sekolah kat situ utk tahun akhir sbb apis suka sekolah kat situ..

Dah 2-3 buah sekolah tadika yg lain aku bawak apis, tapi apis tak suka.. dia suka sekolah dia jugak... dia suka teacher2, kwn2 dan environment sekolah dia sebelum ni..

Makanya aku sebagai mak dan jugak driver kepada anak2 aku dah start pening kepala.. tetiap hari aku penat pikir camne nak bahagi masa utk hantar ain pegi kafa dgn sekolah kebangsaan..
 
Pastu dlm pada masa yg sama hantar ica dgn apis pegi tadika.. acaner tuuu.. huhuhu.. nanges le aku sambil memandu.. nak taknak ain kena sampai sekolah dulu sbb sekolah kebangsaan takleh lewat sampai..
 
Masalah besar aku ialah ain sekolah kebangsaan sesi petang.. ica dgn apis pun sesi petang.. hambikkkk.. gap masa tak jauh lak tu.. ain start kelas kol 1.05 tghari gitu, pastu apis dgn ica kelas start kol 1.30 ptg..
 
Masalah utama ialah jarak sekolah tu adalah jauh.. sob sob sob.. memandangkan apis tak nak sekolah lain, aku berkorban jugaklah hantar dia ke sekolah yg sama.. janji dia suka belajar kat situ dah kira bagus..
 
Risau gak kalau pegi sekolah baru dia kena belajar utk biasakan suasana baru, cari kawan baru dan teacher2 baru.. kalau kat genius aulad ni memang dah paham sgt dah perangai apis yg kekadang manja sesangat tu..
 
So ke genius aulad la semula.. kihkihkih.. kang pepandai la aku nak bahagi masa camne kann.. makin kurus kering la aku di jalanan..
 
 
Ni wajah anak2 aku arini..
 
Kitorang masa ni baru lepas bayar yuran pendaftaran kat genius aulad.. lepas settle urusan pendaftaran terus merayap ke giant kota damansara.. lepak2 mkn donut.. seronok spend masa dgn diorang..
 
 
Kakak ain minum ice chocolate.. share dgn aku je.. asalnya dia nak minum sorang2.. cehhh tamak sungguh.. tak padan dgn kecik...
 
 
Apis makan donut.. makin kurus kan dia sejak demam beberapa kali..
 
Lepak kat giant kota damansara kejap je.. dalam 40 minit je kot sbb aku pegi cuci kete kat situ.. nak pegi pejabat pos dah tutup la pulak.. huhuhu..
 
Lepas kete settle di cuci kami pun terus berambus balik umah.. hujan sgt la lebat.. so takde beza dah kete sebelum dgn selepas di cuci.. hukhukhuk..
 
 
 
 
Semua anak2 aku pengsan sepanjang perjalanan pulang ke rumah.. dah sampai umah pun diorang masih bantai tido lagi..
 
Ni modal nak berjaga malam la kot ni.. okey.. sekian entry aku yg sangat lewat di apdet arini.. hehehe..



20 comments:

meera said...

Mmg seronok n senang hati jek bila smua anak brsama kita kn ana.. Wah boleh ke Ana bahagi masa nk hntr ke sekolah tu? Klau I mmg x trdaya lah, lbih2 lg klau time trlewat ke mmg naya dgn traffic bagai.. Knp ana x cuba amik bas/van skolah tuk ain je.. Relax skit xdelah trkejar2.

Ana Suzana said...

meera..
selagi termampu ana akan hantar sendiri.. kalau dah takleh sgt baru pikir mcm yg meera cadangkan tu.. heheh

^*NaNa*^ said...

da besar ank2 akak...nnti kan sy pun merasa perkara yg sama...mnyekolahkan ank2...celat betul budak2 skg ni membesar kan?...

^*NaNa*^ said...

*cepat bkn celat

^*NaNa*^ said...

da besar ank2 akak...nnti kan sy pun merasa perkara yg sama...mnyekolahkan ank2...celat betul budak2 skg ni membesar kan?...

mamawaiz said...

lama cuti kak..x de entry masak2 ke?

Nursha said...
This comment has been removed by the author.
Nursha said...

Hari ahad haritu jumpa k.ana kat giant.. ms akak nak beli coolblog.. hehe.. nak confirmkan btol x k.ana siap tgk sport shoes pink.. hahaha..

segan nak tegor sbb hasben akak ade skali.. memang comel gile k.ana ni.. kecik je compare dgn gambar kat blog.. huhu..

selama ni silent reader je.. bila terjumpa akak excited tunggu entry ni nak komen.. haha.. =P

Ietams said...

comey ica kat kaki tu ana

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Si ica pun da nk tadika ke? Mcm kecik je lagi hihi

Ana Suzana said...

Nursha..
alamakkk ada yg nampak kat coolblog eh.. kehkehkeh.. kalau tau akak nyorok2 dah masa tu.. kihkihkih..

awat tak tegur.. kalau dah berkasut sport tu dah betul la tu.. hahahha adeh laaa

Ana Suzana said...

ila..
saje try hantar ica sekolah.. test dulu beberapa hari.. kalau okey teruskan jelah.. atleast dia dapat kwn2 kan.. hehe

Ana Suzana said...

Nana..
makin diorang besar makin risau pun ada.. huhuhu

Ana Suzana said...

mamawaiz..
masak macam biasa cumanya tak snap gmbr jelah.. hehe

sara ahmad said...

Hi Ana,

Sara ni.. I jumpa you di Kayu Manis hari Ahad lepas.. :)) I dah lama follow blog you.. :)) Sihat??

Nursha said...

hasrat di hati memang nak tegur.. tp tiba2 macam segan sgt.. mcm jumpa artis.. haha

Ana Suzana said...

Hai sara..
Ana sihat Alhamdulillah... tergezut sbb ada yg kenal.. nasib baik ana mkn dgn sopan santun masa tu.. kekkeke

Adams Ayens said...

BESHHH nyeee soping ek..
saya suke tgk fmly awak..anak2 sporting tak gaduh ek..
ehh saya tgk awak rajin memasak..mai saya nak pomote periuk cookline...beshh tau..if awak nak tau lebih lanjut..kol saya pun bole..0123651454 ning

Adams Ayens said...

BESHHH nyeee soping ek..
saya suke tgk fmly awak..anak2 sporting tak gaduh ek..
ehh saya tgk awak rajin memasak..mai saya nak pomote periuk cookline...beshh tau..if awak nak tau lebih lanjut..kol saya pun bole..0123651454 ning

aini shahroni said...

comey2 anak akak..
hehehe..
^_____^

from ::Arkitek Hati::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...