NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, December 10, 2012

ViLLa KaMi Di EnGeLBeRg

Selama di Swiss kami menginap di sini :
 
Villa Alphaven Apartment A,
Engelberg
 
Perjalanan menaiki kete yg di pandu sendiri utk ke villa dari station Zurich mengambil masa lebih kurang sejam setengah..
 
Tapi dia punya jalan nak ke villa sangatlahhh mencabar.. perjalanan mendaki bukit ala2 nak ke genting highland..
 
Bezanya sepanjang jalan adalah bersalji.. kiri kanan curam.. mujur encik suami cekap bab memandu.. kalau aku dah lama surrender dah.. giler bahaya..
 
 
Ni lah kete yg kami sewa sepanjang kami berada kat sini..
 
Alhamdulillah perjalanan ke villa di permudahkan walaupun sesat sekejap.. kami dgn sesat memang takleh di pisahkan.. kekekeke..
 
Parking kete adalah berbumbung.. jadi tak risau sgt nak kena keruk ais bagai.. cuma kena start enjin hari2 sbb cuaca melampau sejuk takut enjin takmo hidup je kang..
 
Villa ni ada berapa tingkat ntah.. tapi Ya Allah, cabaran giler buat kami sbb dah la beg besar2 gabak.. pastu berat nak mampos lak tu..
 
Villa ni takde lift.. ada tangga je.. tinggiiiii lak tu.. nangess.. serius aku mcm nak muntah turun naik tangga angkat beg berulang kali..
 
Pastu sampai je part nak bawak naik beg besar yg 2 bijik tu terus rasa nak pengsan.. walaupun angkat berdua dgn encik suami tapi still beban beg tu terasa yg amattt sgt... aku rasa mcm nak jerit tolonglah kitoranggg.. uwaaaa..
 
 
Ni tangga step pertama yg kitorang kena daki.. ni aku snap dari pandangan atas.. bapak banyak anak tangga dia kannn..
 
 
Ni step kedua.. uwaaaaa.. awatlah byk sgt tangga ko oittttt...
 
 
Dan ni last tangga yg kitorang kena lalu sebelum sampai ke bilik..
 
Apis menanges2 panjat kat tangga ni sbb tangga ni saiz tak sama besar.. tangga ni kan jenis pusingan.. dah tentulah ada lebar ada kecik.. terpaksa aku dokong dia masa kat sini..
 
 
Ni lah view bilik kitorang.. cantek giler kann..
 
 
Ruang tamu..
 
 
Antara ruang tamu dgn dapur..
 
 
Mini bar dan dapur..
 
Kat sinilah aku main masak2.. segala peralatan kat villa ni memang lengkap.. tapi sebelum guna peralatan diorang aku akan samak terlebih dahulu.. barulah tak was2 nak gunakan kan.. 
 
 
Tempat kami makan2..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Siap ada teropong lagi..
 
 
Bilik kami..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ni bilik air luar..
 
 
Ni bilik air utama.. besar giler..
 
 
Siap ada kerusi lagi.. boleh la bersantai kat situ seandainya org yg membuang sisa kumbahan tu sedang sembelit.. kekeke..
 
 
Jakuzi.. anak2 aku suka betul nampak mende alah ni..
 
 
 
 
View luar pulak..
 
 
 
 
 
 
 
Subhanallah.. memang cantek betul ciptaan Tuhan..
 
Tak sangka berpeluang tengok salji turun depan mata non stop.. syukur Alhamdulillah.. anak2 pun seronok even kulit dgn bibir kami kering sesangat..
 
Maklumlah dah biasa cuaca panas lembab.. sekali kena cuaca sejuk beku terus kulit menggelupas.. hukhukhuk..



32 comments:

Ietams said...

best!..
update lg yer.. seronok rasanya membaca & jamu mata

cik neto said...

wahhh..tersangatlah best... harap satu ari nnt dpt dtg kt tmpat cmni jgk ^_^

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Seronoknya... akak yang teruja tengok tu semua Ana... terima kasih rajin update.. bolehlah akak tumpang jamu mata :D

Adams Ayens said...

Subhanallah cantek siyess giler wey..Untungnye laa cik ana oiii...
saya kat sini tengok berulang kali. Wahhh berbaloi laa naik tangga tinggi gitu.

Cik ana saya nak kirim menara tiffle tu bole tak..
nink@spr.gov.my
pon no 012-3651454
beshh sangat..

Puteri Satu said...

ha ah akak pun ternganga tengok cantik sangat... nanti update lagi ye na...

mamawaiz said...

siap ada teropong..nak skodeng sape tu, hehe

sejuknya kak..bila nak main salji pulak?

Me said...

tolong bagi tau kos untuk semua2 bagi percutian nih... nak menabung kekdahnya ni..

Allene said...

owh... pengsan... :(

aawifeyaaamummy said...

percutian yang hebat ana, kereta sewa pun range rover gitu.

nome said...

best sgt2! view cantek! villa cantek! keta sewa curlass! semuanya best! leh pasang angan2 nak ke sinun...bestnya!!!

BoNDa.... said...

btui2 kuat akak nie.....hahahha...

Nur-nba said...

Wah tingginya tangga tu. Tq Ana sebab kongsi gambar2 cantik ni..

Kimchi said...

Wow! Best! Baru puas hati Ana, tak payah imagine lagi bila tengok kat TV. Ni dah depan mata! Enjoy!! Nanti balik Malaysia boleh cakap dalam hati "been there done that!" :-)

Ibunda said...

subahanallah.... cantiknyer.... tq ana share keindahan nih... motivasi utk bekerja keras nih

shera haifa said...

bestnyeeee.. syok dpaat tengok salji jatuh.. bila laa agaknya leh tengok ngan kepala mata sndiri yang real nie. huhu

Effa said...

berbaloi la naik tangga tu ana! :)

best gilerrr...

IdaShazana said...

sukanya tengok.

simanis said...

Jelita sungguh pemandangan salju turun ya... Semalam seharian duk bukak blog ana ni...Sampai mana dah agaknya ana main salju hehehe...masak sardin dgn telur pun rasa sedap nak mati nampaknya hehehe...Yang paling best, sebab semalam kecewa tak dapat baca cerita ana, saya bikin crepe kacang merah menggunakan resepi crepe durian ana (sbb makan durian saya muntah)...terima kasih banyak dan selamat bercuti ana...

deeha said...

bestnya the room & amazing view!!!
x sia-sia naik tangga tinggi2..hehe

ashizzatie said...

kak ana, nak tanya... mmg xde langsir eh kat bilik or ruang tamu...huhu..nampak la kalau gitu ek..nice vieww..

mieoney said...

bkn takat tgk salji jer teruja, baru tgk kabus tebal sket and sejuk smpi berasap mulut ponx dah kagum tau ana...huhu
seronoknye ana...update lai tau byk2... :)

farah zulkifli said...

wahh seronoknya ana. berbaloi2 mendaki anak tangga bebanyak..view sgt cantik..!

Nurul Ain said...

master bedroom mmg tak de langsir ke?mmg best tgk view kt luar.rasa lapang sgt bila pakai dinding kaca kan

Ana Suzana said...

Semua ada curtain tp versi curtain dr luar. Nanti ana tunjuk ye

RidOnE said...

Kami sekeluarga check out hari yg sama anda sampai....tapi kami stay kat sonnwendhof hotel near titlis cable car...memang cantik view dia...amazing...masa nak balik memang salji lebat betul..ok..have fun

RidOnE said...

Kami sekeluarga check out hari yg sama anda sampai....tapi kami stay kat sonnwendhof hotel near titlis cable car...memang cantik view dia...amazing...masa nak balik memang salji lebat betul..ok..have fun

RidOnE said...

Kami sekeluarga check out hari yg sama anda sampai....tapi kami stay kat sonnwendhof hotel near titlis cable car...memang cantik view dia...amazing...masa nak balik memang salji lebat betul..ok..have fun

ashizzatie said...

oo...begitu ye langsirnyer...kihkih.. simple je ek kakna.. kus semangat ingat kan xde langsir.. silap2 kene skodeng lak..kihkihkih :)
kakna, bila cuti abis..?? dah bape ari dah ek kat sana??

Kasih Damia said...

tersgt la bes tgok salji tu
mmg cntik sgt vila tu kn...:)

cahaya kejayaan said...

bestnya kak ana..nak ikut...

aziejaya said...

As salam,
Sangat berinformasi. Saya pun ada bercadang utk bercuti di Parisdan Switzerland. Memang sgt membantu

thedreamproject said...

salam akak. nak tumpang tanya boleh? hehe. saya dan kwn2 nak buat trip ke swiss december ni. konon2 matlamat utama nak skiing la.. tp mahal kan nak kne sewa equipment bagaihaha . akak ada any suggestion tak tempat2 yg ala2 must-see and also must-do dkt swiss? ktorg plan nk stay 3-4 hri je dkt situ. thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...