NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, December 20, 2012

iMbaSaN : PeRJaLaNaN Ke PaRiS

Kena mention awal2 yg ni adalah entry flashback.. kang korang kata aku bengong lak sbb baru je tadi post entry dah nak balik malaysia.. tetiba entry ke paris pulak.. kekekke..
 
Tampo gak kang sape yg berani kata aku bengong...  ** sambil buat muka paling garang.. hahahampeh..
 
Ni sambungan entry zurich tu tau.. kalau korang tak paham maknanya korang la yg mengong bknnya aku.. kihkihkih..
 
 
Di pendekkan citer, kami sampai kat train station zurich setengah jam lebih awal.. train di jangka sampai kol 1.34 tghari waktu swiss..
 
 
Nampak tak saudara yg botak kat depan tu.. gigih dia tolong bawakkan beg2 kami yg berat tu.. mekasih sgt2 sbb banyak bantu kami..
 
Di belakangnya encik suami sedang mengekori beliau dgn perlahan dan jalan terhencot2 sbb menahan sakit.. encik suami cakap dia jalan dah mcm ketam sbb tersenget2 bila berjalan.. kikiki..
 
Ehhh tergelak lak.. hehe.. ampun bangg.. bkn gelakkan abg, tapi gelakkan ketam je.. lempang gak ketam ni kang..
 
Berani sungguh ketam ni nak samakan diri dia dgn abang.. aku masak lada hitam kang ketam ni baru tau..!! hikhikhik..
 
 
Sedang menanti ketapi datang..
 
Bila ketapi sampai je terus mamat botak tu tolong susunkan beg2 kat tempat luggage.. aku bantu sikit2 je mcm tolong lipat stroller.. pastu beliau jugak tolong kami jengukkan seat yg sepatutnya kami duduk..
 
So takdelah nanti kami salah masuk gerabak yg mana kann.. Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan kami..
 
 
Dalam ketapi anak2 aku dah start buat mcm umah sendiri..
 
Memasing dah panjang akal nak wat aktiviti apa dlm tu.. memula aktiviti diorang ialah main meja.. jap2 bukak.. jap2 lipat balik.. pastu bukak balik..
 
Byk kali gak aku tegur jgn wat camtu sbb kang tersepit kang baru tauuu.. kang kalau dah tersepit pastu melalak.. dah la melalak jenis tak reti nak selow2.. huhuhu..
 
 
 
Budak ni asal nmpk kamera je mulalah wat aksi camtu.. kekeke
 
 
Baru 5 minit ketapi bergerak memasing dah sibuk mintak mknn.. aku cakap la dlm ketapi ni susah nak dapat mknn halal.. sib baik diorang paham apa itu halal haram..
 
Dan mujur gak aku bawak bekal kudapan.. so makan la koko krunch kunyah2 gitu je utk alas perut sepanjang 4 jam perjalanan nak ke paris..
 
 
ica dan mengunyah memang aktiviti yg tak dapat di pisahkan.. kekeke
 
 
Sebelum nak sampai ke station paris, ketapi ni akan buat pitstop kat 3 stesyen lain utk ambik dan turunkan penumpang.. Paris adalah destinasi paling last sekali.. tu psl ambik masa 4 jam utk sampai..
 
 
Lepas sejam lebih perjalanan anak2 aku pun pengsan.. ngantuk sgt la tu.. baguss.. aman sikit sbb diorang punya riuh buat aku risau menganggu penumpang lain.. huhuhu
 
 
Sakit lak aku tengok kepala apis tido camtu.. terus aku angkat penghadang seat tu kasi apis tido dgn lebih selesa... kalau la boleh request extra bed dah lama aku request.. muehehhe..
 
 
Dah angkat penghadang barulah selesa sikit kepala apis tu aku tengok..
 
 
Ikut sapelah kan tido sampai meleleh2 mcm tu.. hahahha tak tauuu.. sape tuduh aku siappp, aku karate pusat korang kang...
 
 
Ica pun pengsan dgn jayanya.. lena sungguh dia tido..
 
 
Laju giler ketapi ni bergerak.. ish ish ish..
 
 
Dalam ketapi, encik suami dok seat single sebelah seat aku.. mulanya dia dok sorang2 je, tapi bila sampai kat pitstop yg ketiga tup2 penumpang seat dpn encik suami pun dtg dan duduk..
 
Haihhhh pompuan la pulakkkk.. ni yg nak menjeles ni.. duduk ngadap2 lak tu.. grrrr.. masa ni rasa mcm nak je suruh pompuan tu duduk tempat aku dan jaga ica yg sedang tido.. kekeke.. acah ajee.. hehehe..
 
 
Sepanjang perjalanan hanya sekali je mknn di hidang..
 
Itu pun kopi dgn brownies je.. lapar giler masa ni.. huhuhu.. nak je aku kuarkan segala periuk yg aku bawak utk main masak2 dlm train..
 
Tapi kang mau aku yg kena halau kuar je kang.. sudahnya tahan jelah lapar sampai ke paris.. sob sob sob..
 
Sian cacing dalam perut aku kelaparan..  asyik mengeowww aje beliau dalam perut.. sabar ye cacingg.. kang aku kasi makan ye..
 
Di pendekkan citer lagi, masa dah dekat2 nak sampai stesyen ketapi paris aku pun kejutkan anak2 aku siap2..
 
Kejut time dah sampai kang risau lak sbb kang di buatnya diorang bantai melalak sambil mengigau kang lagi haruu.. huhuhu.. ** byk sungguh perkataan kang.. kekeke
 
Bebudak ni takleh di ramal mood diorang.. ain je yg okey selalunya.. yg lagi 2 org tu tawakal jelah.. kadang2 okey, kadang2 huru hara..
 
Tapi Alhamdulillah masa aku kejut tu hari semua mood dlm keadaan yg baik.. takde nanges2.. bagus anak2 mak.. bagus sbb tak buat mak kamu jd org hijau.. hehehe
 
Lagipun masa ni aku dah la risau memikirkan bagasi2 yg aku kena handle dan angkat.. memang segalanya 100 % aku yg perlu di harapkan.. encik suami memang aku laranggg sgt2..
 
Tapi lagi sekali Allah permudahkan urusan kami di mana masa kami kuar pintu train, ada "ulat troli" dtg offer nak tolong angkat bagasi tapi kena byr 7 euro kat dia..
 
Ulat troli tu org ye, bknnya troli tu berulat.. hehehe.. encik suami setuju dgn offer ulat troli tu sbb encik suami kesian dgn isterinya yg kerdil ini tapi gagah perkasa.. huk huk huk.. touching..
 
Makanya segala bagasi dari dlm train ulat tu yg angkat.. mesti lepas tu dia sakit2 badan sbb angkat beg2 kami yg bapak berat tu.. kekkeke..
 
Tapi kan satu je yg aku tak puas hati dgn ulat troli ni.. dia punya langkah berjalan mak aihhhh laju kemain.. sampai aku hairan yg dia bawak tu beg dia ke beg kitorang..? awat laju bebenor..???
 
Dia jalan punyalah laju pastu langsung tak tunggu kitorang kat belakang lak tu... toleh kitorang pun tak.. aku lempang gak ulat ni kangg..
 
Aku dah jadi serba salah masa ni mana nak kejar ulat tu atau nak jalan bersaing dgn encik suami sbb encik suami takleh jalan laju2.. tapi kalau di biar ulat tu jalan laju2 kang abislah bag kitorang kena kidnap kang..
 
Mujurlah masa ni driver taxi yg kami sewa datang menolong.. dia yg tolong kejar itu ulat dan suruh itu ulat jalan selow2..
 
Bkn ke ulat selalunya bergerak perlahan.. yg ni ulat spesis apakah aku pun taktau.. hehehe.. pastu kami semua pun terus naik kete menuju ke hotel yg dah di booking awal2..
 
 
Ni la hotel yg kami duduk.. antara hotel yg tertua di paris..
 
Hotel Montalembert
Address: 3 Rue Montalembert, 75007 Paris, France
Phone:+33 1 45 49 68 68
 
 
 
Encik suami tgh check in..
 
Pastu encik suami mintak diorang panggilkan taxi siap2 utk kami kuar dinner.. lapar giler wooo.. nak masak dah tak larat hari tu sbb perut dah gigil2 mintak mknn.. terus kami decide pegi Hotel Holiday Villa utk mkn nasik..
 
 
 
Balik dari mkn2 baru kami masuk bilik utk berehat2.. penat sbb lama dlm train..
 
 
Kami ambik bilik connecting mcm selalu..
 
Lupa nak snap bilik sendiri.. sempat snap bilik budak je sbb geram tgk ada gift teddy bear.. jeles sbb aku tak dapat pun.. huhuhu..
 
 
Comellll.. suka anak2 aku asyik dapat gift aje dari pihak hotel..
 
 
 
Ica geramm je tengok lolipop..
 
Tapi mcm biasa bebudak ni takkan berani nak usik apa2 sbb diorang tau mak diorang mesti nak snap gmbr dulu.. kahkahkah.. anak2 pun dah memahami..
 
 
 
Bilik dia tak la besar sgt.. tapi okeylah asalkan ada tempat anak2 aku nak berlari2 dan ada ruang utk kami solat..
 
 
Mineral water.. sama mcm singapore punya lak.. hehehe..
 
 
 
 
 
Eh ehhh.. kelihatan resaksa la kat situ.. kikiki..
 
 
 
 
Apelah yg di tengok dak 2 org ni ntah.. mcm hairan je rupanya..
 
 
 
 
 
 
 
 
Banyak gambar ain dgn ica je sbb apis takmo bergambar.. dia dgn bapak dia sama je peel payah nak bergambar.. huhuhu..
 

 

21 comments:

yana aina said...

seronoknya ..!! kat mlysia pon yana xabis jln lg. hehehh

♥ dak pink said...

Salam B2B.

Seronoknya baca cerita holiday awak.
=)

Siti Shuhadah said...

wahhh...sonoknye...

liza♥aufa said...

bertuahnya badan...

Yong Is My Name said...

Follow story Ana, dah macam Cik Yong pun dalam train tu sekali..
Best best

ibh_sue said...

Bestnya jadi kanak-kanak. Asyik dapat gift ja ya.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

senyum2 jer akak baca entri ni Ana.. menghiburkan akak... :D

Nor Iman Hashim said...

comei ank2 awk...suke tgk... :)

Alueyah said...

kakna, brp cost holiday ni smua...
mst puluh riban kan..hehe

Kimchi said...

Cantik photo header tu, Ana.....a picture tells a thousand (words) memories..:-)

me shuhada said...

Kutahan tahan ketawa di pg buta ni ana. Hahaha.
Terbyg muke risau cam cite omputih kejar ulat troli tu. Hihi.
Amboi comelnye bebudak berdua tu pakai tudung...

Nida Mohd said...

Alhamdulillah dipermudahkan semua urusan...Ain tu bila pakai tudung nampak mirip ana..

zalizacomelcute said...

Bestnye...jenjalan kt tmpat org...kan... Slmt balik..

laila74 said...

Sakit perut gelak baca pase ulat jln laju tu..terus teruja nengok bilik hotel yg cantik bangat ni,akak x mampu dik

laila74 said...

Sakit perut gelak baca pase ulat jln laju tu..terus teruja nengok bilik hotel yg cantik bangat ni,akak x mampu dik

laila74 said...

Sakit perut gelak baca pase ulat jln laju tu..terus teruja nengok bilik hotel yg cantik bangat ni,akak x mampu dik

lyza said...

Assalamualaikum

Salam perkenalan dari saya.. nk mohon share resipi tutorial tiramisu kek kt blog saya ya.. saya dah link kt ke blog ni jua.. :)

salam kenal..singgah dan follow.. :)

Nazayiena said...

Luculah entry ana nie,ada saja idea yea nak ditulis dan ditambah.

Destina said...

seronoknye jalan2. sure all the family members happy kan...but...boleh imagine betapa penatnya travel...

Aiza Hamdan said...

huhu..sib baik isteri yg kerdil gagah perkasa..hehehe..bukan gagah perkose!!!hehehehehe..adeh..gelak sensorang baca k.ana nyer blog...

Cik Eka said...

bestnyaaaa..wuhuuu

teruja plak baca..hihihihihihhi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...