NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, December 26, 2012

LiKu2 PeRJaLaNaN BaLiK MaLaYSiA

Uuuuu cakkk... aku dah lama abis makan.. nak apdet belog gak tadi tapi bila bz respon status kat fesbuk terus tak nyempat2 nak apdet belog.. ni baru sibuk nak mengarang ayat bagai.. hehehe
 
 
Ni nasik lemak yg dah selamat bersemadi dalam perut aku..
 
Aku belasah 2 bungkus je.. tak sampai hati nak tamak.. wahahaha.. nasik dia kurang power sbb ada kacang tanah 4 bijik dgn secubit telor dadar je.. cubit gak org yg bungkus nasik lemak ni kang baru tau.. hikhikhik
 
Okey.. berbalik pada tajuk entry.. aku bawak korang flash back kembali saat2 aku masih kat hotel montalembert di paris..
 
Aku ada mention kan yg hari aku nak balik malaysia (khamis) tu aku takleh nak tido.. lepas keje packing2 barang siap aku susah giler nak tido.. siap sempat apdet belog lagi tu..
 
Aku nekad utk taknak tido terus sbb ada masa kurang 2 jam je lagi sebelum nak check out dari hotel.. Pastu keje aku sepanjang masa aku berjaga tu ialah monitor anak2 yg tengah tido..


Korang tengok gaya diorang mentidokan diri.. punyalah ganass.. aku dgn encik suami selalu sgt mendapat tendangan padu dari ica time dia tido dgn kitorang..
 
Bila dia tido dgn ain, ain lak jadi mangsa keganasan dia.. siap tapak kaki ke muka lagi tu.. kekeke.. memang pengganas sungguh..!!
 

Pastu gaya camni pulak..
 

dan kemudian jadi camni lak.. hahahha.. sian ain.. dia langsung tak defend diri sbb ain tido pun lupa diri.. langsung tak sedar org tendang dia bagai.. kehkehkeh..
 

Pastu baru aku betulkan balik kedudukan ica.. budak ni tido masih berpampers lagi sbb risau aku kalau dia terkencing kat tilam hotel..
 
Sementara nak tunggu subuh yg lg sejam lebih je masa tu, aku layan2 kengkawan kat fesbuk jap.. ntah camne ntah aku boleh tertido tanpa di sedari.. hahahhayukkk..
 
Mujur encik suami kejut aku time subuh tu.. kol 7.15 pagi baru terbangun.. kira lambat gak tu sbb nak check out kol 8 pg.. pastu dgn nak siapkan anak2 dan diri sendiri lagi.. adeh laaa..
 
Last2 aku decide semua anak2 aku takyah mandi termasuk aku sekali.. just tukar baju je.. hahahha.. pengakuan ikhlas ni.. aku tak mandi pagi hari tu..
 
Tak sempat okey plus cuaca pun sejukk je kan.. alaaa takde sape pun tau kalau aku tak mandi masa tu.. kahkahkah.. laki aku dah paham sangat dah perangai bini dia ni.. kekeke..
 
Tapi yg tak bestnya masa tengah bersiap2 tu ialah ica.. ica melalak sakan masa ni bila aku kejutkan dia bgn.. memang struggle giler nak pujuk dia bgn dan bersiap2.. dia kata nak tidooo jugak..
 
Aku pun ugut la dia dgn tutup lampu bilik semua pastu aku kuar pintu bilik kengkonon nak tinggalkan dia.. tapi dia buat dekkk je.. leh bantai tido balik.. cisss.. adoi la ica ni... org dah la lambattt..
 
Aku cakap dgn encik suami pi turun sarapan dulu dgn ain dan apis.. biar aku handle ica sorang2.. kang lambat lak nak bekfes sbb tggu aku siapkan ica..
 
Pujuk punya pujuk pun tak jalan gak, ica nak tidooo jugak.. last2 aku takde cara lain sbb masa tu lg 5 minit nak kol 8 pg.. kena check out dan bekfes cepat2 sbb limo nak jemput kitorang utk hantar ke airport dah pg tu..
 
Memang meraung sakan la ica bila aku buat semua tu secara paksaan.. tapi aku takdelah paksa ganas2 pun tau.. just tukarkan baju dan pampers aje. pastu dahh..
 
Sikat rambut pun tak sempat.. dah siap je terus aku dokong ica bawak turun ke lobby utk bekfes.. mujur dia dah benti nanges masa ni.. termengah2 aku tau.. sob sob sob..
 
 
Ni beg2 yg dah ready kat lobby..
 

Nampak tak pintu kat situ..
 
Tu bkn pintu stor tau.. tu ialah lift.. hahaha.. memula kena bukak pintu tu mcm bukak pintu biasa.. tapi kena tggu button tu kaler hijau la kan.. kalo button tu kaler merah otomatik pintu tu takleh nak tarik..
 

Ni la liftnya.. saje aku suruh ain posing kat situ utk coverline..
 
Kang staff hotel ingat aku ni bengong sangat snap gmbr lift tanpa motif.. kekekke.. unik kan lift ni.. dan ini satu2nya lift yg ada utk naik ke bilik..
 
Kalau tak sabar nak tunggu sila naik tangga.. sorry la aku nak naik tangga dgn bebudak ni.. semput gak kang..
 

Yang buat lagi unik pada lift ni ialah ruang dalam lift ni giler sempittt.. kecikkk.. ngam2 je utk kami anak beranak tu pun memasing berhimpit2..
 
Siap berlaga2 perut lagi.. kehkehkeh..stroller pun tak lepas tau nak sumbat dlm ni.. diorang sengaja tak ubah suai lift ni sbb hotel ni kan antara hotel tertua kat paris.. so ciri2 ke"tua"an tu adalah penting utk diorang kekalkan.. hehehe..
 

Bersarapan pagi di hotel buat kali terakhir.. mcm biasa, mkn jelah roti2, croissant bagai buat alas perut..
 
 
Ica protes takmo mkn..
 
Ngada2 ehh.. lapar kang baru tau.. aku pun takde selera nak mkn sbb penat melayan karenah ica buat mood lapar aku hilang.. aku just minum hot chocolate je.. tu pun tak abis..
 
 
Menahan ngantuk..
 

Apis paling byk mkn roti.. bagusss..
 
 
Tengok la muka ica.. moody aje kann..
 

Nampak tak bag pack aku tu.. beg tu berat woo.. ada dlm 10kg gak rasanya.. dalam tu penuh dgn kudapan, ubat2an, pastu ada laptop dan ipad.. mau tak berat.. huhuhu..
 
Yang sebelah bag pack tu beg encik suami.. yg tu berat gak, aku tukang kendong jugak sbb encik suami kan takleh bawak beban berat2..
 
So korang imagine camne aku galas itu bag pack kat belakang badan, pastu kendong beg encik suami kat bahu kiri dan kendong beg kamera bahu kanan.. pastu dokong ica kat depan..
 
Haaa boleh imagine tak camne aku buat semua tu.. depan belakang kiri kanan badan aku penuh.. hahaha.. takpe.. pengorbanan namanya tu..
 
 
Tepat kol 8.30 pg limo pun jemput kitorang depan hotel.. pastu zass ke airport.. perjalanan ke airport ambik masa lebih kurang sejam.. cuaca hujan pagi tu so perjalanan agak selow sikit.. anak2 aku semua sambung membuta sepanjang perjalanan nak ke airport..
 
Sampai je kat airport kami terus pegi uruskan check in bag bagai.. kat airport paris kitorang terpaksa check in stroller sekali.. kitorang tak di benarkan bawak stroller sampai depan pintu masuk kapal terbang mcm kat KLIA..
 
So terpaksalah anak2 aku berjalan kaki je sbb dah takde stroller.. mcm2 ragam le masa ni.. ica le yg paling byk peel.. sepanjang masa dia nak berdokong dgn aku.. masa ni badan rasa sengal giler sbb beban terlampau gara2 ica berdokong aje kejenye..
 
 
Ni lah stroller kami.. pekerja tu sedang bungkus stroller kami elok2..
 

Kagum jap anak2 aku tgk.. hehehe..
 
Settle semua urusan check in barang2, kitorang terus terjah pegi ke balai perlepasan.. kena pegi awal2 sbb nak lalu bahagian imigresen lagi kan..
 
Dah la beratur panjang giler.. mujur kami yg bawak anak2 kecik ni di bagi priority, so boleh potong Q la jugak.. lega sikit sbb aku kan kendong byk brg..
 

Ica masih moody sebab penat dan ngantuk lagi..
 

Asyik merengekkk aje kejenye.. sob sob sob..
 
Masa menunggu utk masuk dlm kapal terbang, kami laki bini sempat beli perfume yg di jual kat situ.. murah giler..
 
Terus aku rembat perfume channel.. sukeee.. harga memang jauh beza dgn malaysia.. dah alang2 kan rembat jelah..
 
Tak lama kemudian kami pun di benarkan utk masuk ke dalam kapal terbang.. sampai part ni aku dah legaaaa sgt2 sbb dah boleh berehat kat dalam tu.. barang2 pun tak perlu nak kendong lagi dah.. memang sangat2 lega lah..
 

Aku duduk tgh2 antara ain dgn ica.. senang sikit aku nak handle dua2 budak ni.. ica pun dah hepi bila berada dlm kapal terbang..
 


Kedudukan apis sebelah dgn ica..
 

Sebelum ni apis yg duduk kat seat tepi tingkap..
 
Tapi kali ni encik suami tukar seat dgn apis sbb encik suami mintak aku jaga apis sekali dlm kapal terbang memandangkan encik suami kan tak berapa sihat..
 


Steward stewardess sedang menghidangkan penumpang dgn minuman sebelum memulakan perjalanan..
 

Aku minum jus oren je.. sampai 2 gelas tu mintak.. memang tamak sungguh..
 

Ni ica yg sambung membuta setelah setengah jam penerbangan.. dia memang ngantuk giler agaknya sbb baru je baringkan seat dia dah pengsan..
 
Yang kami lak tak leh nak tido sbb dalam masa sejam penerbangan kami asyik di hidang dgn makanan aje.. adeh laaa.. aku dah la ngantuk.. tapi kalau tak makan kang rugi lak.. so baik kita mencekik.. ngeh ngeh ngeh..
 

Hidangan yg pertama kami di jamu dgn satay.. rugi betul ica tido masa ni.. dah la dia langsung tak mkn apa2 lagi..
 

Ni aku punya.. hehehhe..
 

Apis makan sambil layan citer ice age..
 

Selang 10 minit kemudian kami di hantar menu ni pulak.. ohh aneh sungguh salad yg dalam pinggan tu.. tapi abis gak aku makan..
 
 
Ain tak reti mkn salad2 tu, makanya aku tukang abiskan makanan dia jugak.. kikiki.. dasar dinosor sungguh mak ko ni kan ainnn..
 

20 minit kemudian baru dia hantar menu sebenar yg aku order.. nasi briyani daging.. Ni menu lunch tau.. sedap gak.. aku share nasi dgn ain masa ni sbb menu budak2 takde nasik..
 

Menu lunch utk ain.. ikan merah masak hape ntah.. tapi sedappp.. aku tukang makan sama.. hahahha..
 

Lepas mkn makanan berat, diorang dtg lagi utk hantar dessert lak.. adeh laaa.. dah boncet dah perut aku masa ni..
 

Ni la dessertnya.. nama dessert ni korang jgn tanya sbb aku tatau.. yg aku tau hanya mencekik aje.. kihkihkih..
 
Dah abis mkn semua ni barulah aku baringkan seat utk membuta.. ngantuk sgt2 sbb penat dan tak cukup tido..
 
Tapi aku takdelah tido lena sgt sbb jap2 kena kejut dgn bebudak ni.. ada yg mintak pasangkan citer kartun la, nak pegi tandas la, tu laa ini laa.. haihhh.. tak dapat nak mimpi panjang2..
 
Perjalanan nak ke malaysia ambik masa 12 jam.. tapi kali ni aku tension sikit sepanjang perjalanan sbb tv kat seat aku takleh nak view movie.. stress betul takde mende nak di tonton..
 
Bkn aku punya je, seat ica dgn ain pun sama.. kitorang takleh nak tengok citer pun sbb tv tu rosak lak tetiba.. aku pun ngadu la kat pramugari tu, dia kata dia reset jap utk repair mana tau kot2 pastu boleh..
 
Tapi tetap gak tak boleh nak view citer walaupun dah 3-4 kali diorang reset.. apa kata ridsect je terus abis citer.. sob sob sob.. ni je yg aku tak puas hati.. dah le perjalanan panjang tapi bosan sbb takde aktiviti selain tido dan makan.. huhuhu..
 
Diorang offer gak duduk kat seat kosong yg lain kalau nak tengok citer.. tak koser la aku nak pindah randah bagai.. dok dendiam jelah kat situ.. main jelah game kat ipad dgn henpon.. wuwuwuw..
 
Bila dah bosan bantai jelah membuta.. sedang syok tido tetiba lampu dlm kapal terbang di terangkan sikit demi sikit.. Ooo dah sampai masa utk bekfes lak rupanya.. masa tu dah kol 4.30 pg waktu malaysia..
 
 
Sebelum bekfes pegi toilet jap.. cuci muka, gosok gigi dulu.. maklumlahhh, aku kan tak mandi pagi.. kahkahkah..
 

Aku angkut ain je masuk toilet masa ni.. yg lagi dua org tu sila dok dendiam.. takyah cuci muka pun.. malas aku nak ke hulu ke hilir ulang alik toilet byk kali angkut bebudak ni..
 

Bekfes pagi tu di mulakan dgn roti, cereal dan buah2an
 


Ni aku punya.. mana2 mknn ain dgn ica yg tak abis aku tolong perhabiskan.. hehehhe.. mujur apis dok jauh, kalau tak dgn dia punya sekali aku rembat.. hahahha
 
 
Ni menu berat utk bekfes pagi tu.. nasi putih dgn daging masak sos tiram..
 
Masin giler daging tu.. aku tak abiskan pun.. aku ambik lauk sambal udang ain je sbb anak2 aku di hidangkan dgn menu nasi lemak sambal udang..
 

Lepas bekfes kami tak tido langsung sbb ada lagi sejam lebih utk mendarat.. so kami isi aktiviti dgn main puzzle yg pramugari bagi..
 

Alhamdulillah.. tepat jam 7 pagi kami dah selamat mendarat kat KLIA..
 
Bermulalah episod menapak jauh sambil kendong brg2 berat termasuk ica, pastu kena naik train ke hape ntah namanya utk pegi ke terminal, pastu teruskan perjalanan utk mengambil bagasi lak.. anak2 memang merengek keletihan berjalan dah masa ni sbb takde stroller kan..
 
Nak taknak terpaksa la diorang berjalan.. takkan aku nak kendong apis dgn ain sekali.. ingat aku kuda ke.. huhuhu..
 
Masa ni kesabaran kena kuat utk menghadapi karenah anak2.. cuma mulut je pot pet pot pet nak pujuk diorang punya pasal dan suruh diorang bersabar..
 
Tapi budak2 paham2 jelah, setakat mana jelah kesabaran diorang kan lebih2 lagi bila diorang dah penat..
 

Menunggu bagasi muncul masa ni..
 


Nampak memasing dah penat.. masa ni tinggal 1 beg je lagi yg belum muncul..
 
Bila semua beg dah dapat baru kami perasan satu beg tu retak dan kemek.. encik suami tak puas hati sbb beg tu baru je beli sebelum travel..
 
Nak tak nak aku kena pi uruskan jap buat report kat jabatan berkenaan utk tuntut ganti rugi.. kena buat woo sbb sayang woo beg kita..
 
Kol 8.30 pg baru semua urusan selesai.. sian kat kawan encik suami yg dah lama menunggu sejak kol 7.30 pg lagi.. bila dah settle urusan terus cepat2 pegi carik kawan encik suami yg dah tunggu kat luar balai ketibaan..
 
Dan Alhamdulillah, akhirnya kami selamat sampai pulang ke rumah.. rindu betul dgn rumah sendiri.. alamakkk, panjang giler lak entry ni.. mesti semput korang baca ni kan.. ntah paham ke tak apa yg korang baca ni.. ahhahaha.. larikkkkk...
 
** bersambunggg...
 

15 comments:

eleynoor said...

huh...kagum ngan kak ana...orgnyer kecik tapi leh angkut semua tu...hulk hogan versi mini...:-)

mamawaiz said...

dlm gmbr time stroller kena bungkus tu..gaya anak2 akak cam sedih je sbb stroller dah x de, hehe

Miss Layaleya said...

fuhhhhh!! mcm boleh rasa je kepenatan tu.. :)

MRS. K said...

memang semput baca kak sebab bayangkan sekali akak tengah dokong anak n bawak barang lagi.. huh! pengsan

linalyn mohd said...

kecil tapi kuat ana nih...

Smiley said...

suke sgt baca
mmg penat sgt travel ngan anak2..tp enjoyy

Cik Eka said...

fuhhh gigih baca tau kak..

tapi best..makan je..hihihihihihi

Syue Mustafa said...

Bionic Woman betul Anan. Semua barang termasauk Ica boleh angkut.

izfanora said...

gigih akak kan.. tgk mknan yg dorg bg, kt sini boleh rasa kenyang.. hahaha..

kelakar bila akak cakap, "ingat aku kuda ke".. hahaha..

noor raihan said...

salam kak ana..sy jadi tau nak beli fm tu..fb sy nurputri tu ek.sy tak sempat buka fb lagi..kt fb xleh buka..nk wifi pun, hp battery dh kong.
esok sy bank in duit kak akak ek..akak lg bg email address.nanti sy email bank in slip.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

dah lah panjang gila pastu bersambung pulak... hahaha tapi hepi jer akak baca Ana..

Ana Suzana said...

aikkk.. mana komen dari pembaca nama NOR tu eh.. malam td baca mcm byk komen tu kat sini.. tapi bila nak reply hilang lak..

Kak Nor, ana kendong segala beg bagai keliling badan bkn sbb sengaja tau kak.. tapi memang dah takde pilihan sbb kat airport paris memang troli tak di benarkan bawak masuk masa nak ke balai berlepas even stroller sekalipun.. airport diorg tak mcm KLIA..

kat sana lepas je check in luggage, sampai je tempat nak pegi ke imegresen dan balai perlepasan segala troli/stroller memang tak di benarkan.. so memang dah takde pilihan lain selain ana bawak semua brg sekali sendirian berhad.. hehe.. sbb bg ana takde sebab ana nak seksa badan sendiri kalau ada pilihan lain.. ni sbb dah memang takde pilihan melainkan kendong je sendiri barang2 tu

ieda said...

bestnya bc cerita ni.nk merasa ke sana ntah kan dapat ntah kan tidak.huhu...

bc cite akak je la

Ely ~ Ad' Rizqy Elegance said...

salam.. suka baca blog sis... saya pun pernag ke paris.. saya suka london berbanding paris.. paris x sediakan kemudahan utk kita yg bwk anak2 kecil ni... x mesra alam... mmg betul kak.. lift kat paris kecik gile,.. stroller mmg x lepas,... lift boleh muat 2-3 org je,...

Ash Famille said...

Kagum betul ngan Ana....betul2 monster mommy nih...bukan monster garang tp monster sbb kegagahan hadap bagai karenah....

anyway...I ni silent reader..mmg suka sgt baca blog ana...

I nak add u in fb ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...