NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, December 10, 2012

BuaT uNgguN aPi

Sepatutnya kami time tido lagi sekarang ni.. tapi lepas encik suami kejut aku bgn suruh betulkan selimut bebudak, terus mata segar bugar takleh tido.. hahaha adeh laa..
 
Bukan aku je yg takleh tido, encik suami pun sama.. rasa mcm dah lama betul menidurkan diri malam td.. skrg baru kol 4 pg..
 
Sejuk toksah cakap le, salji kat luar tu tak benti2 turun.. lebat sungguh.. kang hari dah terang kang aku snap ye.. lani gelap sangat nak snap gmbr salji turun..
 
Memandangkan terlalu sejuk, kitorang ambik keputusan bakar kayu buat unggun api.. sebenarnya bkn kitorang la, laki aku je yg terfikir nak wat camtu.. aku mana berani.. bukak api dapur gas aku berani la.. kehkehkeh..
 
 
Gaya dah mcm nak bakar tgn sendiri lak.. kekeke..
 
 
Pestaim okey buat unggun api.. memula bakar pastu terpadam balik.. hahaha.. maluuu.. pastu second time baru api tak padam dah.. hikhikhik..
 
Tulahhh, kecik2 taknak tolong mak bakar sampah.. nilah jadinya.. kekeke.. lepas buat unggun api ni barulah tak sejuk sgt.. ada gak bahang2 sikit nak panaskan badan..
 
 
 
Lepas snap gmbr ni terus aku alihkan segala mak nenek makanan yg ada kat sekeliling tu.. kang terbakar sekali gak kang naya je..
 
Dah la tu stok utk anak2 aku alas perut diorang tiap kali lapar.. sejuk2 memang cepat lapar.. mujur aku tak perah miss masak lauk dgn nasik setakat bercuti beberapa hari ni..
 
Alhamdulillah takde lg istilah lapar nasik buat anak2 aku.. memasing mkn bertambah2 walaupun hari2 dok ngadap lauk yg sama, sardin dan telor hayam..
 
Kalau kat shah alam aku masak lauk yg sama seminggu berturut2 mau diorang buat mogok lapar agaknya.. kekeke.. kat sini diorang sendiri dah paham itu aje lauk yg ada setakat ni..
 
Tanya gak org2 kat swiss ni kat mana boleh carik ikan2 segar utk di masak sdiri.. diorang jawab hape tau, pi carik kat restoren.. hahahha..
 
Aku tak pasti diorang try buat lawak atau memang kena pegi beli kat restoren jugak.. kihkihkih..



9 comments:

mamawaiz said...

hehe..sardin n telur pon okey kak.janji dapat mkn nasi kan?

♪ Azu ♫ said...

nasik juga yang paling utama :)- kitakan org malaysia... heheheh :)

Eey said...

Ana, bwk budak2 jalan2 tempat sejok2 mcm tu dia org x de masalah ke? Selain masalah lapar :)

Kasih Salina said...

elok unggun api tu menyala..bagus la ana perut suami & anak2 juga diutamakan..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dah tekak melayu Ana.. nasik juga yg dicari.. macam akak gi Jordan masa konvo adik .. pergi 2 minggu sambil berjalan-jalan.. memang tak masuk nak makan roti hari-hari.. nasik juga yg dimasak walaupun lauk sambal ikan bilis :D

emy pokden said...

salam kak..
alahai sonok betul baca blog akak ni..
lebih2 ada citer jalan2 oversea..mmg tak miss sy jenguk blog ni...
hehehe...
tgk akak bakar unggun ni..
tingat sy masa dok cameron..
sewa umah kerajaan yang lama..
ada tempat unggun api..kami mmg gatal tgn sgt2 nak wat unggun api..tp tak bt pun...takut..hahaha..
apapun sy tunggu entry akak seterusnya..selamat bersalji...

shazrina said...

sejuk sejuk ..kalo da sejuk ..hidang ape pon semenye sedap ...fuhh fuuhhh sejuk sejuk :D

nor said...

pegi supermkt kat pekan. anyway kat sana ikan dia ikan sepat dia sebut perch. bunyi peshe..

nor said...

pegi supermkt kat pekan. anyway kat sana ikan dia ikan sepat dia sebut perch. bunyi peshe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...