NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, December 11, 2012

CiTeR aRiNi LaGi @ eNgeLBeRg

Arini salji lebat sesangat.. patutlah menggigil2 tido malam tadi.. heater pun mcm takde fungsi sbb kesejukkan lagi ketara..
 
Kol 6.30 pagi waktu sini aku di kerah oleh encik suami utk kutip kayu api.. mcm biasalah, encik suami nak main bakar2 kayu kasi villa ni tak sejuk sgt..
 
 
Maka turun lah aku sorang diri mengutip kayu2 yg terletak di car porch..
 
Tengah gelap gulita lg masa tu.. masa tgh kutip2 kayu mulalah terfikir perkara pelik2.. risau kot2 kang dtg serigala lak teman aku kutip kayu sama2.. kekeke..
 
Lepas settle kutip kayu terus cepat2 naik bilik balik.. terus masak air, basuh pinggan malam td punya, pastu mulalah ketang ketung masak2 utk buat sarapan pagi..
 
Anak2 semua membuta lagi masa ni.. lega jugak sbb takdelah ica nak kacau aku masak.. kalau tak kang ada je peel manja ica yg buat keje2 aku terganggu.. dah la kuat majuk lately..
 
 
Mula2 masak cekodok dulu.. jauh giler cekodok ni terbang sampai ke swiss..
 
 
Memandangkan kuali leper dan minyak pun sikit makanya jadilah cekodok versi leper.. kahkahkah..
 
 
Pastu tumbuk bwg dgn ikan bilis.. aneh giler lesung batu diorang ni.. tak feel langsung menumbuk..
 
 
Pastu tumis la bahan2 tumbukkan tadi..
 
 
Buat la nasi goreng sambal bilis.. heaven sungguh..
 
 
Bancuhkan kopi jantan utk encik suami.. aku minum milo je.. minum panas2 time cuaca sejuk beku memang terbaikk..
 
 
Sambal ikan bilis pun aku buat gak..
 
 
Pastu buat telor dadar.. tetiba membusung lak telor dadar aku.. ekekeke..
 
 
Sebahagian sarapan yg dah siap di hidang.. tinggal nak masak pasta carbonara dgn kentang goreng je lagi..
 
 
Anak2 dah bangun terus kerah cuci muka dan paksa makan..
 
 
Senget2 mulut mengunyah.. kekekeke..
 
Lepas sarapan barulah boleh berehat2 layan pemandangan indah.. lepas tu layan fesbuk.. kemas bilik dan dapur..
 
Ohye, ada yg tanya bilik/villa ni takde tirai ke.. ada tirai sebenarnya.. kalau takde tirai mana de privacy sbb kang org skodeng lak kang...
 
 
Ni la rupa bila tirai di tutup..
 
 
Ni lak kalau nak bukak sikit je tirai kasi cahaya masuk..
 
 
Tengok la suhu tu.. - 6 celsius.. maunya tak sejuk..
 
 
 
Salji semakin tebal kat veranda luar.. syok betul.. petang kang baru nak main sbb skrg salji masih turun lebat lagi..
 
Okey.. nanti sambung citer lagi ye.. nak mandikan bebudak jap..



19 comments:

norimahramli Ramli said...

wah syiok nya menu ana..

ibh_sue said...

Nasi goreng ikan bilis. . Terbaik la. Hehe :))

nur said...

sejuk2 makan telur dadar pun dah rasa sedap, kan? tambah denga kopi panas, mmg terangkat :)

farah zulkifli said...

Terliur giler tgk nasi goreng tuu...anyway, sy budak baru blajar dlm dunia blogger ni...setelah sekian lama jd silent reader jekk..selamat berkenalan sume ye!

shera haifa said...

wahhh perasaan smkin membuak2 nak merasa main salji dan nak ke negara bersalji nie.. hope one day dpat laa p sana.. amin

Adams Ayens said...

sedappp nye menu..pastu lak lapo sejuk..sejuk lapo ek..beshnye ana...bole tak kirim pelekat peti ais swiss ..nnti info ye ana..

nZaOdonut said...

silent reader k.ana jugak..hehehe
slalu follow blog akak g obersea..kire mcm dh dpt aura aje even x penah ke sana...ekekekeke

tenkiu kak! keep-it-up oke ^_^

Kh@iLi said...

Kak Ana...syoknye...updateee pls..hihi..have fun k..

mamawaiz said...

smpai tenggelam kereta kena salji..tebal bebenor

Nurul Ain said...

lesung batu tu mmg unik.lesung dh mcm kelapa.batunya tak de dlm gambar pn..hihi..bestnye main salji..pakai tirai cenggitu dh mcm opis dh tp tak pyh susah2 nak membasuh kan!

Allene said...

wow.. mesti terasa macam kt msia je kan.. :D

ibuintan said...

salam kenal Ana...

indahnya percutian Ana dan famili di sana, moga selamat semuanya

shida said...

Hi...saya pun silent reader gak!!!sonok woo bace blog akak..

Nida Mohd said...

Bestnya nasi grg sambal bilis kt swiss..mesti licin sbb sjuk2 perut cpt lapar..best jugak dapat main saljiiiii...

shida azuan said...

Hi...saya pun silent reader gak!!!sonok woo bace blog akak..

Sue said...

tebalnye salji.. time ni semua org duduk dlm rumah je ke.. kena makesure bekalan makanan cukup la ye tak...

meera said...

Ana.. Ni kawasan perumahan ke atau mmg tuk pginapan pelancong ya?

momma mieya's said...

salam...suka blog ana...jemput2 le jengok blog sy k..tQ

http://mommamieyas.blogspot.com/

Cik Eka said...

tengok cekodok je lapo..hahahahaha

balik ni kompem buat sambal ikan bilis..teringin pulak asenyer..

ekekekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...