NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, December 13, 2012

MaCaM2 HaL La..

Gigih aku tak tido lagi skrg ni padahal kat sini dah kol 2 pagi.. korang yg kat malaysia dah puas tido seround.. aku je yg tak tido2 lagi.. kikiki
 
Bukan takmo tido, sebenar aku kelaparan.. aku kan sinonim dgn kebulur di tengah pagi buta.. kelaparan manjang aku nih..
 
Pastu yg lagi buat aku takleh tido ialah SD card kamera aku hilang.. giler gelabah aku carik.. puas aku try nak ingat kat mana last aku letak.. dlm kamera dah takde, kat laptop pun takde gak..
 
Risau giler sbb tulah satu2nya SD card kamera yg ada.. dah la dlm tu byk gmbr holiday.. byk yg lom transfer lak tu.. sebelum encik suami aku pot pet pot pet baik aku carik sampai dapat.. kang tak pasal2 dengar ceramah free.. kihkihkih..
 
Uikkk.. kata risau tapi leh gelak kihkihkih lak.. antara kelaparan dgn kehilangan SD card, aku lebih utamakan SD card dulu.. maka pencarian di teruskan sampai la jumpa.. masa ni encik suami dgn anak2 dah tido tau..
 
Senyap2 aku carik di setiap tempat dan dalam poket seluar jeans yg aku pakai sblmnya.. punnnn takde gak.. nak nanges dah ni.. apa aku nak jawab kang bila laki aku tanya.. ayukkkk tak tauuu..
 
Cari punya carik punya carik last2 jumpa di tempat yg tak sepatutnya.. di tempat yg aku sendiri tak terfikir camne leh aku taruk dalam tu.. bengong ke hape aku masa tu ntah..
 
 
Nampak tak kat mana SD card tu berada..??
 
Kat celah2 bakul makanan rupanya.. aneh giler.. pesal aku taruk kat situ lak.. SD card tu kelaparan jugak kah mcm tuannya..?? ahhhh lantaklah.. yg penting dah jumpa.. barulah leh mkn dgn tenang..
 
Tengah2 pg buta aku bantai nasi sepinggan.. tu pun makan dgn belen lauk dinner td.. sejuk2 ni memang kelaparan di buatnya.. muehehhe..
 
 
Haaa yg ni lak aku nak citer pasal kejadian awal pg semalam..
 
Kat sini kol 6 pagi dah masuk waktu subuh.. kat malaysia kol 1 tghari mcm tu.. macam biasalah, tugas aku pepagi lepas siapkan sarapan ialah mengutip kayu api..
 
Kalau kitorang tak buat unggun api alamatnya menggigil sakan le walaupun ada heater.. sejuk gilerrr.. giler pun tak sejuk mcm ni..
 
Memandangkan aku ni ketot je orgnya maka aku hanya mampu angkut beberapa ketul saja kayu api.. kikiki.. ohye, mesti ada yg tertanya2 awat aku lak yg kena wat semua tu, mana encik suami...?
 
Utk pengetahuan, encik suami masih di larang oleh doktor angkat benda yg berat2 sbb beliau ada slip disc.. encik suami boleh la tolong tapi sikit2 leh la.. aku yg tak bg sangat sbb aku risaukan dia..
 
Walaupun aku kecik tapi aku kuat mcm hulk hogan tau.. ecewahhh.. hahaha.. hulk hogan la sangattt.. bawak kayu api pun boleh berterabur depan tangga.. kekurangan imbangan badan masa ni..
 
Akibatnya gedebukkk kayu2 tersebut jatuh berterabur di tgh pagi yg sunyi sepi.. tu pun sempat lg tu kuarkan henpon utk snap gmbr sbg bukti .. gigih kan aku.. blogger la katakan.. kahkahkah..
 
Terus laju2 kutip balik dan cepat2 naik atas masuk bilik sblm ada penghuni lain yg tersedar.. kang malu aku kang.. kekeke..
 
 
Sarapan semalam aku bikin puding roti milo cincai.. pastu buat nasi goreng dan sambal ikan bilis mcm hari sebelumnya.. encik suami suka menu tu.. hehehe.. utk anak2 aku kasi mkn pasta je..
 
 
Alhamdulillah semalam cuaca adalah sgt cantekkk.. matahari tetiba muncul setelah 3 hari berhujankan salji lebat..
 
Jakun giler masa ni nmpk matahari, padahal kalau kat tempat sendiri dah lama menyorok carik tempat utk berteduh.. tapi kat sini kitorang hepi giler bila dapat cahaya matahari..
 
 
Tengoklah.. cahaya masuk dlm villa dan dia punya haba dah cukup utk memanaskan badan kami yg selalu kesejukkan.. unggun api pun tak buat semalam sbb dah cukup haba..
 
 
View di kala matahari memancar memang cantek.. Subhanallah..
 
 
 
 
 
Salji mencair sikit demi sedikit.. apis merengek2 bila kitorang cakap salji dah cair sbb dia takmo salji jd cair katanya, kang dia takleh main salji lagi.. kikiki..
 
 
Encik suami masa ni gigih membersihkan veranda.. ewahhh, dah mcm umah sendiri lak gayanya..
 
 
Ni la yg encik suami bersihkan.. tempat kolam air panas..
 
 
Anak2 lak aku kasi peluang main salji dalam cuaca yg sangat baik tu.. ada cahaya matahari kurang la sikit sejuknya walaupun time tu - 15 celsius..
 
 
Kitorang sampai ke hari ni masih tak berjaya buat org salji.. giler tak reti.. kihkihkih..
 
 
Aku join main kejap je.. pastu aku monitor dari dalam..
 
 
Selamba je bebudak ni dok atas salji tu.. sejuk kottt..
 
 
Utk encik suami aku buatkan kopi panas2.. pastu cicah biskut memang terbaikkk..
 
 
Maka bersantailah encik suami menghirup kopi panas di luar sambil melayan anak2.. aku lak sibuk apdet belog.. hikhikhik..
 
Dalam sejam gak kot diorang main salji kat luar pastu aku mandikan lak dgn air suam.. pastu aku bz ke dapur semula buat sesuatu utk di makan di ptg hari..
 
 
Aku masak pasta carbonara dgn kentang goreng je.. kenyang Alhamdulillah..
 
 
Anak2 pun kenyang sentiasa..
 
Aku memang akan pastikan perut diorang tak lapar.. nasik wajib makan.. tak makan siapppp..!! hehehe.. lepas mkn diorang bersantai2 kat bilik lak layan ipad..
 
 
Aku lak bz kemas umah.. villa ni kena kemas sendiri.. takde bibik2 ye.. akulah bibiknya.. pandai wat sepah pandai la kemas balik ye.. kelengkapan kat villa ni memang dah cukup sangat2..
 
Antara penyapu dgn vakum aku prefer lagi vakum.. ala, bkn kena bayar bil api pun kan.. hehe.. satu umah aku vakum sampai bersih..
 
 
Pastu lap meja makan lak.. kemas2 apa yg patut..
 
 
Lap meja depan tv lak.. Amboiii nampak sangat aku gigih usung kamera utk snap gambar kan.. kahkahkah..
 
 
Nmpk tak besi bengkok tu.. tu mende utk bukak dan tutup tirai.. caranya adalah dgn memusing besi tersebut.. alaaa mcm joran mancing ikan yg jenis pusing2 tu ha.. haa mcm tulah caranya..
 
Tapi semalam ptg entah kenapa ntah, aku pusing dgn terlalu kuat dan secara paksaan agaknya.. sekalinya batang besi tu tercabut.. ahhh sudahhhh.. sblm ni terer je buat.. tp semalam kesilapan teknikal telah berlaku.. huhuhu..
 
 
Terus cacat jd mcm ni.. hayukkkkkk...
 
 
Sepatutnya mcm ni kedudukannya.. tapi aku dah terpatahkan pulak..
 
Encik suami tak tau lagi masa ni sbb dia kat bilik.. senyap2 aku pegi angkat kusi meja mkn, panjat atas kusi dan try utk sambung kembali.. tapi sbb aku ketot maka usaha aku sia2..
 
Lama gak kot aku try, tapi terpaksa give up dan terus terang kat encik suami yg aku dah terpatahkan besi tirai secara tak sengaja.. yelahkan, takkan aku sengaja nak patahkan pulak.. tebiat namanya tu..
 
Encik suami bebel la jugak, tp bebel2 manja je.. aku lak buat2 senyap tanda nak majuk la kononnya.. pooodahhh.. kikiki.. usaha encik suami nak memulihkan tirai tersebut tak berjaya gak.. last2 encik suami ajak carik kedai hardware..
 
Nak carik gam gajah katanya.. kat mana kedai hardware pun kami tak tau sbb kami bkn org sini kan.. so redah jelah kat kedai2 berhampiran..
 
 
Akhirnya jumpa gak kat sini.. dekat je dgn villa.. tapi still kena drive la kan..
 
Lepas beli gam gajah terus balik umah.. encik suami sambung misi betulkan tirai, aku lak terus ke dapur nak masak utk dinner..
 
 
Memandangkan ikan yg di beli kelmarin masih ada, so aku buat kari.. kari ikan dory namanya.. campur kentang memang mabeless..
 
 
Ni kari yg masih dalam proses.. bertambah2 laki aku makan sbb dapat lauk kari.. bercuti kat tempat org ni kenalah kreatif kann..  hehehe..
 
 
Pas dinner mcm biasalah kena stay kat dapur sampai abis kemas semuanya..
 
 
Pastu rehat2 layan ulangan citer adam hawa guna online je.. hehehe.. sempat lagi tu.. lepas tu layan anak2 main lak.. kitorang main tarik2 guna kain.. memula aku tarik bebudak ni keliling ruang tamu..
 
Hepi giler bebudak ni bila main mcm ni.. dgn aku sekali dah mcm budak2.. kahkahkah.. pastu bebudak ni lak request nak tarik aku lak.. aku rela je sbb sangkaan aku komfem tak berjayanya diorang nak tarik aku.. sekalinya berjaya.. hahaha..
 
 
Ni buktinya.. sakan aku ketawa sbb geli hati lak aku rasa.. kekeke..
 
Alamak.. dah kol 3 pagi la wehh.. aku lom tido lagi ni.. ngantukk.. kang senang2 aku apdet lagi la ye.. kat fesbuk memang aku rajin apdet.. kat belog kena ambik masa sikit.. hehe..
 
Mekasih kat korang semua yg rajin baca entry aku.. sayang korang ketat2.. doakan kami sihat walafiat ye sepanjang percutian ni..



47 comments:

mamawaiz said...

nasib baik kak tu kecik je..kuat jugaklh anak2 menarik ye.

blogger tegar mmg kena gntung kamera kt tengkuk kak..hehe

@lfidah @dim said...

nasib jumpa SD card tue..kalo tak..naya..

sy pun suka lapar tgh mlm..tp kak ana tak pelah kalo mkn mlm2 kecik jea..sy blh gemuksss...

Adams Ayens said...

Seronokk baca story ana.subhanallah santik sungguh. Ana nanti bole ajarkan camne nak bikin pasta tu. Sedap nye la. kari ikan. MEmang setiap pagi..saya sampai opis mesti tgk blog ana untuk baca stroy baru dan besh2. Bpe la anggaran nak bercoti-coti camni ana. Kongsi la serba sedikit.
Saya nak cadangkan ana 1 barang kesihatan untuk menyembuhkan slip disc. Nanti saya info.

yana halim said...

semoga ana selamat pegi dan balik dgn sihat walafiat sekeluarga. Thanx sudi kongsi cerita. Rasa pergi join sekali bercuti, wehh....hehe

Allene said...

adoi... happynya.... ha... kan rosak tirai tu... kecik2 kak ana ni, ganas ye... ;)

shida azuan said...

Akak beshnyeeee...rase mcm ade kt sane gak la!!!

nome said...

lawak seh! main tarik2 dgn anak2...so comel la korang semua!

rajin tol main masak2 kat luar negara...tabik spring! harus dicontohi nih :D

Jueliza Jamani said...

adui kak ana.. jue bantai gelak sorang2 baca entri ni.. sabaq jer lah.. cmno benda tu leh patah.. ganaihhnyaaaa

Si Pencari Nur said...

Cantik je tgk bumbung bsalji tuh.Kak,nxt trip pegi turki plak.Naik air hot balloon dia,mesti bebudak suka :)

Nida Mohd said...

Hahaha..ganasnya smpi patah, sib baik leh gam kn..seronok tgk ana ngan anak2 main tarik2, main salji main msk2..sy yg baca pn turut rs best giler..semua hepi..

Nurul Ain said...

bestnye dpt main tarik2 dgn anak2..maknye kenit boleh la kannnn...bila nak masak asam pedas ke,tomyam ke..nampak sgt sedap je bila masak kat negara org kn

Nazayiena said...

SD kad pun nak mkn tgh2 mlm mcm tuannya,hehehe.
Bestnya bercuti mcm duduk rumah sendiri.

TeacherAzimah said...

Sonok baca pengalaman indah ana di negeri org :-)

Amie said...

Cantiknya pemandangan musim salji.... seronok dapat timba pengalaman hidup di tempat orang.

syafiza said...

Bestlah baca blog ana ni. Walaupun x mampu nak gi , tapi terasa kesejukan tu.hehehe

puan.mila said...

lawaknya tgk video tu..best!! hepi je akak dan ank2 akak..hehe

Golden Rose said...

SUBHANALLAH indahnya ciptaan ALLAH...tringin nak rasa salji...moga ada rezeki ke sana t....mmg best main dgn anak2, trasa kembali ke zaman budak2 plak

norimahramli Ramli said...

salam perkenalan ana..akak dh terpikat dgn blog ana..puncanya nk cr resipi tp tertarik lak cara kehidupan ana menguruskn runahtangga.. kehidupan akk hanya berdua dgn en suami jer krn kami blm lg dikurniakan zuriat dh 6 thn..hnya menumpang kasih dgn anak buah.. setiap hr mesti menanti coretan ana ttg anak2 manja ana..sedikit sebyk terhibur hati akk dirumah..sekian

dd dudu said...

alamak kak ana dah terbaca entry yg kite taip pasal akak ek. hihihi malunyeee

nwayy stay the way u are k. suke sgt kat kak ana. syg ketat2 mmuah2

Ana Suzana said...

mamawaiz..
kahkahkah.. idak ler gantung kamera kat tengkuk.. pakai kamera henpon je.. kikiki

Ana Suzana said...

alfidah..
akak memang pemakan tegar.. kekeke

Ana Suzana said...

Adams Ayens..
nanti share info produk slip disc tu ye.. hehehe

Ana Suzana said...

Kak yana halim..
sama2 kasih kakak.. =)

Ana Suzana said...

Allene..
cuak gile lepas runtuhkan tirai.. kikiki

Ana Suzana said...

shida..
jom la dtg sini.. tapi sok akak check out dah.. huhuhu.. sedeyy

Ana Suzana said...

Nome..
masak adalah terapi diri utk elak dari kebuluran.. kikiki

Ana Suzana said...

jueliza..
ntahnya.. saje je tirai tu nak sabotaj akak.. saje je nak kasi akak kena bebel dgn encik suami.. cissss

Ana Suzana said...

Si Pencari Nur..
Tahun depan InsyaAllah encik suami pegi turki.. tapi dia sorang jelah.. uwaaaa...

Ana Suzana said...

Nida Mohd..
memang enjoy sgt2 holiday yg ni.. anak2 hepi kami pun hepi..

Ana Suzana said...

Nurul Ain..
bahan tak cukup lak.. lama giler tak makan lauk hayam.. sob sob sob

Ana Suzana said...

Nazayiena..
memang best.. Alhamdulillah.. hepi je..

Ana Suzana said...

Teacher azimah..
mekasih teacher..=)

Ana Suzana said...

Golden rose..
moga tercapai hajat nak ke sini satu hari nanti.. Amin

Ana Suzana said...

Kak Norimah Ramli..
mekasih kak jengah belog ana.. ^_^

Unknown said...

salam. saya student oversea area timur tengah, student medic. hari tu search resepi terus masuk ke sini. saya suka jugak baca blog ni sebab kelakar. harap dapat teruskan update selalu :)

tujuan saya komen ni sbb saya kesian tak dapat buat snowman. jadi saya nak cuba bantu mana yg saya tau la ye. berkenaan nak buat snowman tu, waktu nak kepalkan ais salji tu masalah dia mesti sebab terlalu rapuhkan? asal nak kepalkan je nanti terburai. betul tak masalah tu?

kalau betul, maknanya sebab suhu yg terlalu rendah, jd ais salji tu susah nak bercantum antara satu sama lain. dan setahu saya, suhu yg ok utk ais salji tu dapat bercantum adalah sekitar 3-4 degree celcius.

jadi cadangan saya, bwk sebotol air kosong suhu bilik dan campurkan pd ais salji yg nak buat snowman tu supaya suhunya meningkat skit, kalau tak berjaya cuba jugak cara lain yg dapat tingkatkan suhu ais salji tu.

tryla ye, klu berjaya nnti buat la satu blogpost pasal snowman :)

little rayyan said...

Salam ana,I'm new here..but really love your writing..best sesgt...x sabar tggu new update...

little rayyan said...

Salam ana,I'm new here..but really love your writing..best sesgt...x sabar tggu new update...

ayzza said...

salam ana..akak dah lama follow blog ana..dlm sehari kalau x masuk blog ana x sah..nnti update lg gambar2 di sana ya..cantik sgtt...teringin akak nk kesana juga..

ayzza said...
This comment has been removed by the author.
tinie said...

Salam ana.suka baca blog ana.boleh tak bagi resepi pasta carbonara tu?

Ana Suzana said...

unknown..
laaa ye ke.. patut laaa.. memang suhu kat sini terlalu rendah.. asal kepal2 je berderai.. giler susah nak bentukkan jadi bulat.. baru ku tau sbb suhu puncanya.. nanges..

Ana Suzana said...

Tinie..
alaa malu ana nak bgtau.. resepi pasta carbonara tu sempoi je.. maklumlah org mengembara mana nak lengkap semua bhn2.. ana just rebus pasta pastu tuang je satu tin campbell perisa ayam.. ngeh ngeh ngeh

Kimchi said...

A happy holiday, Ana! Anak2 happy, u happy and hubby happy. A priceless holiday tu :-) !

Suka baca your entries. Keep more coming in!

Buat a snowman cuba u ambik snow yang di lapisan bawah, jgn ambil yang baru turun. Then u buat snow tu jadi bola, pack it keras2 jadi bola. Lepas tu u guling bola tu kat fresh snow/lapisan atas. Then pack the fresh snow to the ball sampai bola tu besar and keras.

I hope Ana faham. Nak tolong je so Ana have a memorable hol with a snowman..hehe...

Hope it works.

Ana Suzana said...

Kimchi..
thanks ye guide ana cara buat snowman.. nanti ana try lagi sampai berjaya.. ecewahhh.. hehe

Nur-nba said...

Sekarang baru tahu kenapa Ana angkat beg berat tu sorang2.. Siapa tak sayang hudband kan..

Subhanallah..cantiknya pemandangan kat sana.. Tq Ana sebab share dengan kami semua.. Sangat seronok baca kisah percutianmu.. Terpancar kegembiraan di wajah anak2 Ana.. Take care ye..

pstt Menu yang Ana masak, memang nampak sedap.. :)

Nur-nba said...

Opss sorry silap eja.. "Siapa tak sayang husband kan... "

Cik Eka said...

cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lahai bumbung dengan salji yang mencair tu...


tengok plak kari tu..

teringat mlam ni kene duduk sorang2 kat umah..mesti tak keluar makan kat mana2..

sedih..wawawaws

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...