NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, December 11, 2012

aKtiViTi SeMaLaM @ eNgeLBeRg

Alhamdulillah sehingga ke hari ini kami anak beranak semua sihat walafiat.. batuk2 takde, selsema pun takde.. legaaa sgt2 bila anak2 sihat..
 
Makan minum semua terjaga even balik2 dok ngadap lauk yg sama.. kehkehkeh.. takpe.. belajar utk survive.. nak lagi canggih kang buat jelah ais kacang atau cendol.. salji kan banyakkk.. hehe..
 
Sian kami kurang protein.. kalau jumpa penguin kat sini dah lama aku sembelih.. kikiki.. tetiba rindu hayam kfc.. nasi goreng kampung.. nasi goreng cina yg selalu aku order kat restoren bukit jelutong.. adeh laa..
 
Semalam encik suami ajak kuar gak tapi aku malas.. aku cakap nak lepak villa je.. nak tengok view.. mcm tak puas aje nak menatap view seindah begini.. kang balik shah alam dah tak jumpa dah moment2 mcm ni.. hukhukhuk..
 
So di kesempatan yg ada ni ada baiknya aku dgn anak2 luangkan aktiviti yg entah bila akan boleh buat lagi.. panjang umur dan andai ada rezeki bolehlah ke sini lagi..
 
 
Anak2 aku lak setiap masa dok ulang dialog yg sama dan asyik2 tanya bila boleh main salji.. yg aku lak asyik cakap nantiii.. sejuk lagi.. dah tempat sejuk komfem la sejuk kan.. tang bilanya nak panas..
 
 
Salji memang halusss sgt2..
 
 
 
Main la kejap sementara lom mandi tu..
 
 
Yang ica lak tengah majuk masa ni.. apa punca ntah.. kihkihkih..
 
 
Siyes memang besttt sangat..
 
Tapi aku tak kasi bebudak ni main berterusan.. agak2  15 minit mcm tu aku suruh stop dulu.. lebih2 lagi bila salji turun dgn lebatnya..
 
 
Lepas main aku pun mandikan le bebudak ni berjemaah... rendam dgn air suam.. bagi hilang sikit kesejukkan tu..
 
 
Lepas mandi aku siapkan diorang mcm biasa.. sapu losyen satu badan sampai ke muka.. sapu lip balm.. pastu vicks pun aku sapu.. minyak yu yee pun aku sapu gak.. hambekkk.. kekeke..
 
Lepas dah cantek2 terus mkn nasi.. aku semalam masak lauk yg sama gak.. bezanya smlm aku masak pasta carbonara jugak utk anak2 aku.. pastu goreng fries buat kudapan.. best betul bila perut anak2 tak kelaparan..
 
Lepas sejam aku layankan lagi bebudak main salji.. kali ni takyah main dari pintu mcm sebelum ni.. terus kuar je pijak salji.. lagi syokkkk.. aku dgn encik suami pun main sekali..
 
 
Ni la bebudak yg tak kisah cuaca sejuk.. sejuk memang tahap gaban la.. suhu masa ni -3 celsius.. kalau pakai baju selapis memang boleh gigil sampai ke tulang..
 
 
Ica suka betul.. ajak masuk pun takmo.. tak sejuk pun katanya..
 
 
 
Setiap sorang aku kasi sudip kayu.. kehkehkeh.. jadi lah kan.. ada gak peralatan utk korek2 salji..
 
 
 
 
Budak paling mesra dgn kamera.. cayang ica..
 
 
Lama gak kot aku bagi diorang main sambil2 aku main sekali..
 
Kitorang try gak buat org salji tapi tak berjaya langsung.. susah rupanya ehhh.. kekekeke.. last2 buat jelah apa bentuk pun.. tapi aku geram betul dgn apis, dia sedap2 je runtuhkan salji binaan aku.. cisss..
 
Video kat villa ni dan aktiviti main salji aku ada record gak.. tapi aku letak kat fesbuk jelah.. kengkawan fesbuk je yg boleh tengok.. hehe..
 
 
Sempat gak aku snap jentolak ke hape eh namanya sedang membersihkan jalan.. salji memang tahap tebal giler ahhh... giler pun tak tebal mcm ni..
 
 
Tu pasal aku tak berani nak kuar jenjalan bila encik suami ajak sbb salji tebal giler..
 
 
Okeylah.. nak berehat jap.. sini baru kol 8 malam.. kat sana dah kol 3 pagi dah masa ni kan.. tapi entry ni aku publish pukul 7 pg kang ikut waktu malaysia..



14 comments:

aawifeyaaamummy said...

engelberg ni kalu time summer mesti hebat rasanya. berapa ye ketinggian nya dari paras laut. syukurlah anak2 sihat dan boleh enjoy. kadang2 cuaca tak menentu sekejap panas sekejap hujan yang boleh buat batuk dan selsema.

Adams Ayens said...

alhamdulillah kids semua sihat..n awak pun sihat..seronok nye tengok awak kat sana..cite lagi nak baca n tengok pic-pic awak...nak suh bawak balik salji tak dapek laa..

♪ Azu ♫ said...

wahh bes bes main salji..thanks dah approve FB :)

~dalamdiri~ said...

seronoknya dorang main salji...mujo la ank2 n mak bapaknye sihat semua.thanks ana rajin apdet, dapatla kitarang rasa jugak aura bercuti tmpt yg tah bila dpt pegi.

mamawaiz said...

tebalnya salji..sampai -3c. kalau sy selubung dlm selimut je lah..hiks

ct lakiah said...

syok nya... kak ana bawak balik snow ckit.. nak rasa jgk feel pegang snow tu, x penah pegang pun..huhuhuhu

Allene said...

besh.... salji tebal btul... tengok gmbar je kat sini da terasa sejuk... :D

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana, subhanallah bestnya main salji. sila jaga kesihatan ye :)

nome said...

percutian yg sgt ohsem!!! teringin sangattttttttttt!!! kalau saya, dah lama bikin cendol or ABC...sbb rasa geram sgt dgn salji yg putih itewwwww :P

Marwanis Mansor said...

tumpang bahagia~

tentanghati said...

Seronoknya , bila agk boleh kesana...selamat bercuti

ZIERA said...

seronoknye kak..
bestkan dapat main salji
suami saya pun dah penah main salji tapi saya je belum lagi ;(
proses membodek masih kerap dilakukan
dengan harapan dia sudi nak bawa saya main salji satu hari nnt..
itu pun tak tau bila boleh dapat.
huhuhu
have fun kak!

nur said...

Best nyer main snow.... bila la bradford nak turun snow juga ni..... Forecast kata hari Jumaat ni turun snow, nanti tunggu dah lihat aje la :)

Kalau kena dgn cara berpakaian, Insya Allah, suhu negatif pun kita tak rasa sejuk... tak perlu nak risau main snow lama-lama :)

Jangan lupa pergi sledging tau... It a must when go to swiss :)

Tips buat snow man, kena kepal snow hingga bulat... dapat yang kecil pun dah ok.... lepas tu golekkan dalam snow atas tanah

Cik Eka said...

bestnye budak2 ni main snow..

kak eka ni pun tak penah main salji dik.hikhik

kecik2 dulu amek ais yg dalam peti ais tu pastu campak2 dari atas kepala..konon salji turun..

hahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...