NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, December 05, 2012

BeRSiaRaN DaRi KoTa PaRiS

Laporan ni khusus utk family aku dan family encik suami dan jugak kawan2 yg selalu mengikuti belog aku.. kalau ada haters kat sini sila duduk dendiam..
 
Harap2 takdelah kan sbb aku tak pernah carik pasal dgn sape2 di alam maya ni.. org carik pasal dgn aku je yg ramai.. kikiki.. okey.. ter off topik lak.. kihkihkih..
 
Ramai kawan2 alam maya aku terkejut bila aku post gmbr kat fesbuk malam td.. hehehe.. saje aku tak kepoh2 sbb watpe nak kecoh2 pun kan.. sampai masanya aku akan bgtau jugak..
 
Sebenarnya plan bercuti ni dah lama kami buat.. rasa2nya berbulan2 gak kot kami merancang.. kali ni kami bercuti tak guna perkhidmatan travel agensi pun.. kami plan sendiri je..
 
Alhamdulillah akhirnya setelah berbulan2 merancang utk bawak anak2 bercuti tercapai jugak.. dan skrg ni sudah pun berada di kota paris buat kali yg kedua..
 
Percutian ni sempena anniversary perkahwinan kami yg ke-8 dan jugak sempena ulangtahun kelahiran apis..
 
Ada jugak yg bg komen agak2nya bilalah kami nak sampai kota suci Mekah pulak.. aku tak pasti sama ada itu pertanyaan saje2 atau sebaliknya.. Bohonglah kan kalau kami tak merancang utk ke sana..
 
Memang kami dah lama jugak merancang utk ke sana.. perancangan tu pun dah ada.. tapi aku rasa tak perlu kot aku kecoh2kan dulu.. sama gak mcm aku bercuti yg ni, semua kwn2 tak tau kecuali keluarga kami je yg tau.. tup2 je dah sampai.. hehehe..
 
So doakan jelah yg baik2 sesama kita.. okey.. kang kalau aku bgtau bila kitorang nak pegi umrah atau haji ada yg kata kami riak dlm beribadat lak.. tul tak.. manusia ni tak pernah puas.. ada je yg tak kena.. tapi aku percaya kawan2 aku kat sini semua baik2 belaka..
 
 
Berbalik pada citer bercuti, aku start packing semua brg2 lg 3 hari nak bertolak.. malas giler nak pack awal2 lebih2 lagi baju bajan sbb baju yg nak di packing tu semuanya aku nak guna dulu utk pakai hari2..
 
Makanan pun kitorang beli ahad tadi.. alaaa entry yg aku cakap shopping kat giant dgn encik suami tulah.. hehehe.. beg toksah cakap laa.. daripada plan nak bwk 2 bagasi besar terus jd lain.. makin bertambah2 lak beg yg di bawak.. huhuhu.. nangess..
 
 
Semuanya gara2 stok mknn yg di bawak terlalu byk.. memang sengaja nak angkut stok bahan mentah sbb kami taknak anak2 kelaparan..
 
Tau2 jelah bebudak ni, tetap nak carik nasik gak.. pengalaman bercuti tahun lepas buat aku dgn encik suami lebih teliti merancang itu ini..
 
Makanya aku nekad angkut beras sebanyak 7kg, periuk nasik, periuk karen serbaguna utk masak2 lauk, garam, gula, asam jawa, cili giling, minyak masak, kicap, rempah2 dan mcm2 lagilah.. hahaha.. adeh laa..
 
Kalau boleh ayam hidup pun aku nak angkut sekali.. wakakaka.. tapi tak jadi.. so aku beli sardin dlm tin byk2..
 
Berat beg toksah cakap laaa.. boleh tercabut tgn kalo angkat sorang2.. kikiki.. pakaian lak kami limitkan siap2.. takleh bawak baju byk2 sesuka hati.. makanan lebih penting.. hehehe..
 
Malam tadi kitorang bertolak ke KLIA selepas isyak.. solat siap2 senang.. kwn2 encik suami yg hantar kami ke airport..
 
 
Sampai kat epot anak2 aku si apis dgn ica bantai membuta.. mujur ada stroller.. legaa sangat2..
 
 
Ain jaga adik2 dia.. good kakak..
 
 
Kemain lena lagi ko tido ye ica..
 
 
Lepas settle check in bagasi, kami teruskan perjalanan ke terminal.. sebelum tu encik suami pegi beli dulu simcard yg boleh roaming nombor.. senang sikit nak call malaysia kang..
 
 
 
Time utk naik train.. train ke namanya eh.. hahaha.. lupa lak..
 
 
Dlm train..
 
 
Memandangkan flight kami yg sepatutnya berlepas pukul 11.50 mlm di lewatkan ke pukul 12.20 pagi, maka kami lepak2 utk mkn2 dulu kat sini..
 
 
 
Ica dah bgn masa ni.. puas tido ehh..
 
 
Ni kat dalam lounge..
 
Carik port yg selesa sikit utk melepak.. dapat gak port yg best.. bersebelahan dgn playroom budak2.. seronok le bebudak 3 org tu..
 
Tapi apa2 hal aku paksa diorang isi perut dgn mknn dulu.. siap ugut lagi sape tak makan tak leh pegi main.. hehehe
 
 
Antara minuman yg di sediakan secara percuma kat lounge.. minum la sampai kembung perut..
 
 
Sos carbonara..
 
 
Kentang amende ntah.. tak tau aku.. kekeke..
 
 
Pasta.. kerasss.. huhuhu..
 
 
Daging kambing.. sedapppp... byk gile aku makan yg ni.. nasib baik aku tak berbau kambing lps mkn.. kekeke..
 
 
Utk anak2 aku.. tak abis pun mkn sbb pasta dia masih keras kejung..
 
 
Utk aku dgn anak2..
 
 
Apis makan nasik lauk stew daging..
 
 
Kakak ain pun sama..
 
Makanan byk lagi yg di sediakan.. aku segan giler nak snap semua mknn.. kang org ingat aku ni pelancong myanmar lak.. hehehe..
 
 
Upah main lepas makan.. best giler diorang main sbb takde budak2 lain.. konker abis2an.. miahahhaha..
 
 
Sgt2 selesa sbb ada tempat utk breastfeed baby..
 
 
Minuman utk budak2 kalau diorang haus time main..
 
 
boleh lukis2, warna2.. layan kartun..
 
 
Apis main patung ular..
 
 
 
Aku lak sibuk apdet belog entry pasal ica merajuk tu.. kikiki..
 
Konon2 nak apdet pasal aku kat epot.. tapi tak sempat lak sbb encik suami dah ajak pegi check in masuk dlm flight..
 
 
Aku sorang tapi minum sampai 2 tin.. hehehe..
 
 
Apdet2 gak tapi mata tetap monitor anak2 yg tengah main kat sebelah tu..
 
Okeylah.. tu je nak citer dulu.. nanti aku sambung citer lagi ye.. nak berehat jap sbb masih jetlag.. kat sini baru kol 12.20 tghari..


26 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Ada ke yg tanya psal ana nk ke mekah? Takpela anggapla kwn2 mengingatkn dgn ikhlas. Yg tak ikhlas atau jeles tue biarkn saja hihi.. tp ila pun penh tbca/ tdegar sblum jln2 tujuan vacation etc etc adalah lebih afdal dulukn ke tnh suci.. tp bak kta ana takkan semua nk citer.. da confirm bru citer ye tak.. semoga semuanya slmt di sana..

Nor Asyiqin said...

waa...untungnya holiday paris... :-) selamat bercuti kak.. nk tanya beg putih pink tu beli katne yer?? terjatuh cinta lak kat beg tu..~~~

yatie said...

Salam kaka ana,nnt beli fridge magnet pas tu jual kt blog yea.saya nk beli.. ;)

asmah yusof said...

Salam kak ana...sabau je la kannn ayat tanye p Mekah...think =ve...have a save journey kak...muahhhh

meera said...

Mmg btul pn utamakan ke tanah suci dulu.. Tapi kena tgk situasi juga kan.. Dgn anak2 kecil mgkin x brp snang n akn mnganggu ibadat kita. Mgkin leh tunggu diorang besar skit. Anyway njoy ur days ana.. Semoga selamat semuanya.

Kak yon said...

seronoknya ana sefamily bercuti ke Paris.akk nak menyusul juga tak lama lagi..:)

Miza Yusof said...

selamat bercuti buat akak sekeluarga :)

Nazayiena said...

Selamat bercuti dan shopping di Paris.

Maizatul Ain said...

selamat bercuti.....jaga diri baik2.. :)

Maizatul Ain said...

selamat bercuti.....jaga diri baik2.. :)

Tengku Damia said...

Salam Kak Ana..

Sama la macam saya.Pernah jugak diingatkan mcm tu.Hihihihi!

Apapun,selamat bercuti.Seronok baca tulisan Kak Ana.

sis shuhada said...

huhu bestnya apis celebrate bestday. anyway, berkenan la beg putih pink tu..

Nida Mohd said...

wah..bestnya bercuti kat Paris..patut Ana beli stroller baru ngan shopping brg2 tu semua...rupanya nak jalan jauh...pape pun enjoy ur holiday..semoga selamat pulang nanti..

zulaikha megat said...

lhamdulillah,seronok tgk hidup ana..selamat bercuti yer.balik nnti update n3 pasal paris yang best2 yer..

Adrina Adi said...

Abaikan saja soalan2 perli2 tu.

Though pernah juga dengar ustaz kat radio kata seeloknya pergi Mekah dulu sebelum cuti ke mana2. Sbb ada dah pakej 50k, 20k yg boleh pergi takyah tunggu turn. Yo la, kalau cuti leh abis 100k, takkan pi haji yg rega kurang dari tu tak leh pi.

Tp kalau dah pasang niat, insyaAllah sampai juga. Sebab kita ada budak kecik, budak sekolah kena ambil kira juga semua tu. Atas niat masing2 gitu.

Sekadar pendapat.

Kasih Salina said...

ana, kenapa ke Paris lg..selamat bercuti & shopping yer..

Ietams said...

take care na!
jgn lupe update dgn banyak gambar ye nanti.. ^___^

Ana Suzana said...

Kak ed.
Ya betul.. Niat memang dah ada.. Malah Encik suami dah daftar pun .. Tarikh pun dah dapat Dan InsyaAllah dia akan pegi dulu.. Ana nak jugak ikut tapi mungkin tggu cuti sekolah sbb anak dah sekolah rendah ni kenalah ikut jadual diorg lak..

Mira Adzlia said...

okey..ade ckit jeles..hihi....opss..tp mmg bestnya akak dpt g paris...tringin nk g sne jugak...hihi

Shila Rossilawati said...

Slamat bercuti ana...
saya doakan anak dan keluarga selamat pergi & balik.....

aLyNnZ said...

seronoknyer ana ke paris..tp kecewa lar kebanyakkan gambar tak leh nak view..nak tgk gambar..huhu..

aLyNnZ said...

seronoknyer ana ke paris..tp kecewa lar kebanyakkan gambar tak leh nak view..nak tgk gambar..huhu..

Mrs. Amad said...

pas kawen dulu husband bawak g PARIT jumpa makcik die dok kat sane...bahahah..

Bonda Ryan said...

lantak p lah depa nak kata apa pun kak ana..yang penting saya dan follower kak ana suka kat kak ana kot..kih3!. sangat comel buat peace..ikhlas okeh!! happy holiday kak ana!!

Gorjes Ke?? said...

alaa jeles letteww kat kak ana
yg sebok2 bertanya
biar la nak gi mana pun
duit halal bukan hasil judi ke curi ke
lgpun benda2 baik ni xkan nak heboh2 lak

AtifahZ said...

Bestla holiday...bile plak nk merasa erk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...