NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, December 07, 2012

HaRi PeRtaMa Di PaRiS

Dari airport nak ke hotel Shangri La ambik masa sejam lebih gak le.. tapi takpe, sbb dlm mpv yg kitorang naik tu ada wifi.. terbaik ahhh..
 
Terus la berfb dlm tu.. tu yg leh berhubung dgn kengkawan alam maya masa tu.. hihihi.. yg anak2 aku lak bantai sambung tido sepanjang perjalanan nak ke hotel...
 

Sampai je depan hotel kami di sambut dgn staff pompuan dlm gmbr di atas ni.. sambut dgn ucapan la kan, takkan nak berdokong bagai lak.. tapi kalau dia nak dokong aku pun aku tak kisah.. kekeke..
 
Masa ni agak huru hara bg kitorang laki bini di mana apis dgn ica meraung sakan sebab kena kejut dari tido.. dah tu takkan nak biar membuta dlm kenderaan tu pulak kan.. dah sampai depan hotel kenalah kejut..
 
Kena kejut kejap je punn sbb nak angkat masuk dlm kete sorong.. pastu nak tido balik dlm kete sorong pun tido lah.. tapi bebudak 2 org ni leh lak bantai melalak.. ayakkkk.. havoc woo masa ni..
 
Pujuk pun tak jalan gak.. dodoi2 si apis kasi dia selowkan sikit tangisan dia yg nyaring tu pun tak menjadi gak.. gigi aku dah nak panjang mcm drakula dah masa ni..
 
Rasa nak geget2 je pipi dia masa ni.. tapi mujur tak panjang gigi aku.. terus tak jadi drakula.. sabarrrrr.. sabarrrr.. dah boleh jangka dah benda mcm ni akan berlaku..
 
 
Ica menanges.. apis kat belakang tu melalak guling2 dlm stroller.. grrrrr..
 
Sepatutnya kitorang kena settlekan urusan check in kat lobby dgn staff pompuan tu tadi.. tapi memandangkan keadaan agak huru hara di lobby dgn tangisan anak2 aku, makanya staff pompuan tu terus ajak masuk bilik dulu.. settlekan urusan check in kat bilik je..
 
 
Sampai je dlm bilik hotel diorang kasi ica anak patung singa tu..
 
Terus stop ica nanges.. skrg yg masih melalak masa ni apis je.. budak ni memangggg.. pujuk camne baik sekali pun  takmo benti nanges gak.. beracun sungguh tangisan dak bujang sorang ni..
 
 
Dah baringkan atas katil pun bantai nanges lagi.. adeh laaa...
 
Aku dah malas nak pujuk dah masa ni.. so aku biarkan dia nanges sambil baring2 atas tilam tu dulu.. aku pun tenangkan diri dulu dgn mensnap gmbr2 dlm bilik.. kekkeke.. kurang asam punya mak kann.. kehkehkeh..
 
 
Ni bilik anak2 aku.. kitorang ambik bilik connecting kat sini..
 
 
Ni ruang tamu bilik kami laki bini..
 
 
Bilik kami laki bini lagi..
 
 
Katil kami..
 
 
Dapat 2 teko hot chocolate.. sedap gilerrrr...
 
 
Bilik air bebudak..
 
 
View bilik air bebudak ni cantek.. bilik air kitorang takde view pun.. cissss
 
 
 
3 ketul je..?? utk aku takde punnn.. huhuhu
 
 
 
 
 
 
Akhirnyaaa senyap gak dak bujang ni setelah 30 minit melalak non stop..
 
 
Yg lagi 2 org ni pulak seronok jelajah bilik..
 
 
View dari bilik.. best woo tengok salji turun kat sini..
 
 
 
Lepas snap2 gmbr terus kuarkan segala mak nenek makanan yg perlu.. masa ada staff hotel tu tak berani nak kuarkan mcm2.. bila diorang dah berambus baru aku mulakan kegiatan aku.. muehehehe..
 
 
Memula kuarkan periuk nasi, beras dgn sardin utk di masak..
 
Korang jgn memainnn.. aku dah angkut memacam bahan2 mentah utk di masak sbb aku takmo anak2 kelaparan mcm tahun lepas punya percutian..
 
Anak2 aku bkn reti sangat nak mkn makanan arab mcm kebab kat sini.. kentang goreng boleh la.. tapi mcm mana pun nasik gak yg boleh mengenyangkan diorang..
 
So belajar dari pengalaman tahun lepas buat kami lebih merancang dgn teliti apa yg perlu kami buat agar anak2 tak kelaparan semasa bercuti..
 
 
First yg perlu di buat mestilah masak nasi dulu..
 
 
Atas periuk nasi tu aku tutup dgn towel agar asap yg kuar dari periuk nasik tu takkan menyebabkan sensor yg ada atas syiling berbunyi.. kikiki..
 
 
Minyak masak pun aku bawak tau.. tu pasal beg banyak jadinya.. berat giler lak tu..
 
 
Beras aku bawak 7 kampit.. bersamaan 7 kilo.. pastu rempah2, sup bunjut, perencah segera, perencah nasi goreng dan mcm2 lagi le..
 
 
Ni kudapan utk kelaparan yg tak di jangka.. hahahha.. adeh laa.. sarat beg dgn makanan aje.. tapi takpe, memang puas hati..
 
 
Sabun axion dgn sponge pun aku bawak.. pinggan plastik pun aku bawak gak.. pastu sabun taharah pun bawak gak utk tujuan samak mana2 yg patut..
 
 
Periuk2 yg aku bawak.. kekeke.. sudip2 pun bawak sekali..
 
 
Okey.. jom kita masak sardin cincai tanpa bawang.. kekeke..
 
 
Asam jawa pun aku bawak.. memang terbaikkk.. hehehe..
 
 
Dah siap punnn..
 
Aku masak sardin ni kat ceruk2 yg selamat sikit.. tapi encik suami still bukak tingkap supaya asap dan bau sardin tu tak dapat di kesan oleh pihak hotel.. kekeke.. kerjasama sgt di perlukan masa ni..
 
 
Lepas tu apa lagi, mari mencekik laaa..
 
Alhamdulillah kenyang walaupun berlaukkan sardin.. anak2 pun tak kisah sgt.. asalkan ada nasik sudah..
 
 
Ica seronok main tulis2 dlm playpen..
 
Hari pertama di paris kami tak pegi mana2 pun.. just berehat2 je sbb masih keletihan dan mengantuk.. anak2 pun masih lom dapat biasakan dgn perubahan waktu kat sini..
 
Yang paling best anak2 aku kat sini kol 7.30 malam waktu malaysia dah membuta.. dan bgn balik kol 12 tghari keesokkannya waktu malaysia.. kekeke.. acaner tu.. terlebih tido sudahh.. kekeke..
 
Masalahnya diorang ni bgn time org2 kat sini masih lena tido.. yelahkan.. kat malaysia kol 12 tghari tapi kat sini baru kol 4 pagi.. so dah tentulah time tido lagi.. kikiki..
 
Okeylah.. nanti aku sambung citer lagi ye.. Alhamdulillah kami sekeluarga sihat walafiat.. cuma bibir je kering menggelupas.. hukhukhuk..
 

44 comments:

fairus mohamad noor said...

Bestnye dgr cite akk kt sane..dgn ank2 lg bermacam ragam..yg x tahan tu..makanan yg akk bwk segala bagai..siap msk lg kt bilik hotel..mmg terbaek la..haha..x pnah buat lg kalo saya p bercuti..he3..

ibh_sue said...

Hehehe..tekak melayu la kan. Nasi tak dapat dipisahkan. Happy holiday ya Ana :)

Jueliza Jamani said...

wah siap memasak dalam hotel.. baper lama pi sana dear?

YanaUjang said...

terbaekk! idea utk sy melancong bila ank dh 3 sok..EHH! :p

sediakn makanan seblom kelaparan! ^_^

norh said...

bagusnya ana, bawak segala bahan mentah dgn periuk..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nasib tak bawak ayam mentah.. lain kali ana bawakla telur masin yg dah siap2 rebus..telur rebus pun boleh..ana simpan dalam tuppurware takkan pecah punya.masa ila outstation g korea ila buat macam tue

Yatie MS said...
This comment has been removed by the author.
Allene said...

bestnya kak ana... rajin plak bawak mknn byk2 tu...

Irfa said...

TERBAIK DN SGT DETAIL ENTRINYA :)
APA NAMA HOTEL TU?CANTIK SUNGGUH LA
MESTI MAHAL KAN..

kAy's said...

uissshhhh....besh....besh....besh..... =)

Mummy Akmar said...

Selamat bercuti!

ibuintan said...

hahaha terbaik la Ana... satu Paris bau sardin cap ayam, brapa hari gi bercuti ni?

ct lakiah said...

memang terbaek la kak ana... jangan lupa pakai baju tebal2 tau... selamat bercuti

Marwanis Mansor said...

wah bestnya ana.. bw beras 7kg? kah kah ... selamat bercuti kismes mak

Ana Suzana said...

kami bercuti 16 hari.. memang takkan cukup kot beras 7kg tu.. hukhukhuk

Ana Suzana said...

irfa..
hotel shangri la.. =)

Ana Suzana said...

fairus..
demai anak2 sanggup la kami buat semua ni.. kikiki

Ana Suzana said...

Kak sue..
nasik gak mengenyangkan.. =)

Ana Suzana said...

Yana..
takyah tggu 3 org, zafirah dah besar sikit dan reti mkn nasi pun dah kena wat camni.. kikiki

Ana Suzana said...

illa..
takpe, sini banyak telor hayam org jual.. kekeke

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana. amboii bercuti dah macam camping dah bawa segala barang. salute lah kak! kenyang perut anak beranak ye dok? hehehe selamat bercuti ye!

mieoney said...

ana punye byk stok mknan...mcm nak dok lama di situ yer...lengkap dgn asam jawa semua... abis bila ana masak bau sadin tu takder lekat ker kat dlm bilik? kena minta tips nie...huhu

Nor Afidah Mohamed Zulkifli said...

Wahhhh selamat bercuti kak ...

Eey said...

Terbaik... Siap bwk 7 kampit beras tuh. Byknyer, mau berat giler nak angkat.
Nape Ana tak sewa apartment je masa kat sana? Leh masak2 dgn senang lenang. Hehehee... Tp hotel pun best gak, kan.
:)

Our Story said...

bestnya...... selamat bercuti kak....

cik neto said...

terbaikkkkk... puas hati bercuti cmni... mcm duk kt mesia pulak bila brg keperluan ntok masak dh ada.. hehe

ummie fariemiee said...

wah bestnya..segala bagai barang daour bawak...:)

Mrs Taz said...

As-salam Ana,

Di paris dah turun salji ke time ni? Akak travel ke Italy dulu pun bawak periuk kecik tuk masak nasi, nasi goreng .. hb akak beli thru online mudahsangat periuk tu.. maklum la akak particular sket bab makan kat luar negara ni slalu was2 .. tentang ke-halal-an makanan hehe .. apapun jgn lupa update sume tentang holiday ni ya .. kalo boleh share la costnya skali senang kami nak bajet2 utk nxt holiday .. oh ye nape tak duk apartment, Ana .. dulu masa akak sekeluarga gi Paris kami duduk di apartment 2 bilik ..Citadines Opera Vendome dekat je ngan sume tourist attraction.

Amalblogbiz said...

Best story...

iEda saFuan said...

syabas ana....mmg kita belajar dr pengalaman yg lalu....
sy pon angkot periuk nasik ngan beras bagai ngan makanan2 len termasuk roti yg dh penyek...ekekeke tp puas hati sbb mmg ssh nak carik mknan halal plus yg kena dgn tekak org malaysia....lgpon makanan halal mrk cas mahal kan....mmmmm sambal ikan bilis bwk x? slalunya itu pembuka selera.... :)

Gina said...

Ana,
Bagus juga blog Ana ni memaparkan persediaan untuk travel membawa anak-anak kecil especially time di negara orang yang susah nak cari makan yang Halal, semoga Ana terus bercerita tentang apa juga info yang boleh dikongsikan bersama yer

Kimchi said...

Kagum!!! Ana bawa satu dapur! Kagum!!! Tu lah perasahan ibu bapa demi anak2. Have a good hol! Ana. Keep on with more detailed amusing entries.

Ana Suzana said...

maceh semua yg komen kat sini..

Nida Mohd said...

Hahaha..best la ana..angkut semua kuali periuk, ye la yg penting anak2 tak kelaparan n boleh enjoy trip ni..

BoNDa.... said...

kelakarler k.ana nie....habis diangkutnyer semua brg....hehehe tp lagi kelakar dgn hafiz...manja mengalahkan icha yerk..comel.

auwcak said...

syoknyee.....gi sana time winter plak tu....

moga semuanya sihat dan gumbira yaa

Gorjes Ke?? said...

best!!utk makanan kak ana bawak berapa beg?

noorhayati harun said...

wah..persediaan yg terbaek la Ana..hepy holiday..

noorhayati harun said...

biarla org ckp kita nie kg style..janji perut xlapar..anak2 & family xssh time traveling camnie..hehehe...

Ana Suzana said...

betul tu.. demi anak2 kita angkut jelah stok makanan walaupun susah payah nak angkat beg tu sbb berat.. hehehe

Jawapan utk Gojes ke, ana bawak satu beg besar khusus utk isi makanan sahaja.. hehehe

rosman mohamed said...

sy bercuti kat dlm negara pun bawa rice cooker...jug..teh..gula..pinggan..sudu..pisau..sabun basuh..berus..hangar..gebar.bantal..cadar...baju sikit je...lauk bungkus dari restoran berdekatan ..satu famili 6 org satu bilik je...janji bilik ada karpet...menjimatkan dan tidak letih keluar..

rosman mohamed said...

sy bercuti kat dlm negara pun bawa rice cooker...jug..teh..gula..pinggan..sudu..pisau..sabun basuh..berus..hangar..gebar.bantal..cadar...baju sikit je...lauk bungkus dari restoran berdekatan ..satu famili 6 org satu bilik je...janji bilik ada karpet...menjimatkan dan tidak letih keluar..

rosman mohamed said...

sy bercuti kat dlm negara pun bawa rice cooker...jug..teh..gula..pinggan..sudu..pisau..sabun basuh..berus..hangar..gebar.bantal..cadar...baju sikit je...lauk bungkus dari restoran berdekatan ..satu famili 6 org satu bilik je...janji bilik ada karpet...menjimatkan dan tidak letih keluar..

rosman mohamed said...

sy bercuti kat dlm negara pun bawa rice cooker...jug..teh..gula..pinggan..sudu..pisau..sabun basuh..berus..hangar..gebar.bantal..cadar...baju sikit je...lauk bungkus dari restoran berdekatan ..satu famili 6 org satu bilik je...janji bilik ada karpet...menjimatkan dan tidak letih keluar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...