NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, December 31, 2012

KiSaH ORieNtaSi SeKoLaH

 
Hai korangg.. benonye nak apdet semalam pasal citer orientasi sekolah ain.. tapi semalam memang nak melepak betul2.. malas nak ngadap laptop.. kalau nak jenguk fesbuk pun guna henpon je..
 
Dan semalam ada silent reader datang umah utk collect barang yg di kirim dari paris.. pestaim jumpa.. terus aku malu2 tucen gitu.. kikiki..
 
Eh terlari tajuk lak.. muehehhe.. Berbalik pada citer orientasi, kol 6 pagi aku dah start bgn dah utk bersiap2.. aku siapkan diri sendiri je dulu.. ain aku biarkan tido lagi..
 
Pas aku dah bersiap2, aku pi dapur dulu kuarkan bahan2 frozen.. aku goreng dulu nugget, kentang goreng, hotdog, wedges.. tu semua bekfes utk encik suami dan budak lagi 2 org tu sbb diorang kan tak ikut..
 
Pas settle menggoreng2 baru aku berlari2 naik atas lak pi kejut ain.. ain pun tak susah bgn pagi tu.. sekali je aku panggil nama dia terus budak tu bangun dan tegak berdiri.. wahahaha.. semangat ko ye ain.. bagus2..
 
Lepas siap2kan ain terus suruh dia bekfes dulu.. Ohye, lupa nak bagitau, aku pegi orientasi ni bukan berdua dgn ain je, tapi aku angkut anak kakak aku sekali.. dia dah abis spm, so aku pinjam dia utk temankan aku masa orientasi..
 
Di pendekkan citer, kitorang kuar umah kol 7.55 pagi.. orientasi start kol 8.30 pagi.. terus berdezup laju2 pegi sekolah.. giler berdebar2 aku masa ni dah macam nak ambik exam spm lak.. padahal orientasi aje punn.. kikiki
 
Almaklumlah pestaim nak lalui semua ni.. tak sangka anak dah masuk darjah satu.. cepat giler masa berlalu.. kang tak lama lagi mesti ain lebih tinggi dari aku.. cisss.. hahahaa..
 

Masa sampai, parking depan sekolah dah mula penuh..
 
Aku parking jauh sikit je dari pagar sekolah.. pastu terus cepat2 berjalan masuk dalam sekolah.. dah ramai yg sampai rupanya.. kol berapalah diorang ni sampai agaknya ntah..
 

Dah lama sungguh tak merasa pengalaman mcm ni.. tetiba teringat waktu aku mula2 jejakkan kaki masuk ke alam persekolahan..
 
Terus teringat abah belanja aku minum air nescafe panas secawan kat kantin sekolah.. abah order secawan je tapi kami kongsi berdua.. 
 
Abah minum dalam cawan dan utk aku lak abah tuangkan sedikit air nescafe tu dalam piring cawan tu..
 
Srup srupp aku hirup air nescafe dalam piring.. maklumlah kami kan org susah..** ohh tetiba touching lak teringat zaman kecik2..
 
Dulu tak kisah pun pakai beg sekolah yg sama sampai lusuh, pastu pakai kasut sekolah sampai koyak2 dan berlubang dan ternganga mcm mulut buaya pun tak kisah sbb ramai kawan2 senasib.. pengalaman lama memang berharga kann.. 
 

Berbalik pada citer ain, benda pertama yg aku buat masa sampai kat sekolah ni ialah check lagi sekali nama ain berada dalam kelas mana..
 
Sib baik aku kecik, so senang sikit nak menyelit2kan diri di celah2 mak bapak yg sibuk carik nama anak memasing.. hehehe..
 

Bila dah jumpa nama ain, terus pi buat pendaftaran kat tempat yg di sediakan.. pendaftaran ni utk mengambil nombor giliran utk sesi bertemu guru kelas anak masing2..
 

Di sebabkan aku gelabah dan gabra, aku tersalah isi form..
 
Ada ke patut nama mak aku isi nama ain, nama anak lak aku isi nama aku.. wakakakka.. ni sape anak sape mak yg sebenarnya ntah.. giler kalut.. kalut pun tak giler mcm aku ni.. kekekke
 

Alhamdulillah, aku dapat giliran nombor 4.. yahuuu.. kira terawal gak tu kannn.. sengih sampai telinga dah masa ni.. muehehehe.. tak sia2 datang awal..
 
 
Ain yg sentiasa ceria.. langsung tak cuak walaupun ni hari pertama dia kat sini..
 

Lepas pendaftaran, kami di suruh pergi ke dewan.. yeye je aku ingat dewan tu dewan tertutup.. rupanya inilah dewannya.. hehehe.. salah paham lak.. kelihatan mak bapak sedang relaks2 di situ..
 

Org lain relaks2 dok kat dewan, aku lak suruh anak aku beratur siap2 depan nama kelas dia.. kehkehkeh.. saje nak snap gmbr benonye..
 
Pastu masa aku dok snap2 gambar ain, ada sorang wanita ni tegur aku dan sembang2 dgn aku.. aku pun sembang la balik sbb aku kan suka menyembang.. aku pun citer la yg ain asalnya di tendang ke sekolah lain bla bla bla.. pot pet pot pet mcm mulut murai.. wakakkaka..
 
Rupa2nya baru aku tau orang yg aku sembang tu ialah pengetua sekolah ni.. hahhahahayukkk.. sib baik tak terngumpat bagai.. kikiki.. tapi takde mende nak ngumpat pun.. rasa excited ada lee...
 
Ohye, kalau nak di ikutkan adalah salah utk memakai kerongsang kat tudung dan lipat lengan baju mcm yg ain buat tu.. tapi takpe, manalah aku ingat peraturan sekolah lagi masa ni.. pas ni dah paham dah.. hehehe..
 

Budak2 lain pun dah start beratur..
 

Haaa nampak tak wanita tudung cokelat tu.. tulah yg sembang dgn aku merangkap guru besar sekolah..
 



Sesi pemberian tag nama masing2.. tag ni kena pakai selama sebulan persekolahan..
 


Suka je ain masa ni.. hilang terus risau aku bila tengok mood dia okey je sepanjang masa..
 


Dah start ramai dah mak bapak hantar anak berbaris masa ni.. yg pasti memang meriah le sbb mak bapak memasing excited snap gmbr anak masing2 termasuk aku..
 
Sementara anak2 di suruh berbaris, yg kami mak bapak lak di minta duduk dalam dewan utk dengar taklimat.. ada la sekali dua aku bangun jap pegi jenguk ain dan minumkan ain air masak sbb dia haus katanya.. pastu sambung dengar taklimat balik..
 

Ucapan dari guru besar sekolah..
 


Memang ramai sungguh mak bapak sampaikan kerusi duduk tak cukup.. sib baik aku dapat tempat duduk..
 
Dengar taklimat dalam hampir sejam lebih gak kot.. anak2 masa ni dah berada di kelas masing2 utk ambik ujian penilaian.. risau gak aku dgn ain masa ni.. harap2 dia dapat jawab.. memang takde persediaan apa2 pun sbb ain memang hari2 suka menulis..
 
Lepas settle ceramah, kami mak bapak di suruh naik ke kelas yg dah di tentukan utk sesi bertemu guru kelas dan sesi pembayaran yuran PIBG..
 
Masa ni aku jalan relaks2 je sbb dah tau nombor giliran awal2 kan.. so tak perlu nak berebut2 sape cepat dia dapat.. ngeh ngeh ngeh..
 

Ni la guru kelas ain nanti.. mak bapak yg tunggu giliran boleh duduk dulu kat kerusi dalam kelas.. wahhh, best betul masa ni.. mcm jadi budak sekolah semula.. kikiki
 
Yang pasti memang urusan aku adalah sangat cepat sbb angka giliran nombor 4 la katakan.. sukeeee.. hehehhe.. pas settle kat sini terus aku cepat2 gi carik kelas ain lak... tak sabar nak tengok keadaan ain masa ni..
 
 
Ewahhh.. gaya dah mcm angkat tangan nak jawab soalan lak kan.. padahal ain tengah betulkan lengan baju dia benonye tu.. kikiki
 

Masa ni dia tengah betulkan tag nama dia lak.. dia tak pasan aku intai dia kat pintu kelas..
 

Pastu barang dia jatuh bawah meja lak.. adoiyaiii.. apa2 jelah ain oitt.. gelabah mcm mak ko gak ye..
 

Khusyuk sambung mewarna.. rupa2nya masa ni dia dah selesai jawab segala kertas soalan.. so aktiviti yg dia buat masa ni adalah mewarna..
 

Dah start perasan aku ada kat depan kelas dia..
 

Yeyee je aku tunggu lama2 kat sini, rupa2nya aku dah boleh ambik ain dah rupanya sekiranya urusan berjumpa guru kelas dah settle.. cisss.. hahhaha
 

Ramai giler murid kelas ain.. ada 47 org kesemuanya.. pengsan cikgu nak handle..
 
Lepas dapat tau dah boleh ambik anak aku pun laju2 masuk dalam kelas ain.. terus tanya cikgu tu dah boleh balik ke belum.. dah selesai jawab soalan ke belum.. bila cikgu tu kata dah baru aku ajak ain kuar kelas..
 
Sebelum kuar kelas aku sempat lagi tanya cikgu tu boleh tak aku tau berapa markah ain.. hahaha.. saje nak cuba nasib je masa ni.. sekalinya cikgu tu kata bolehhhhh.. wahhhh.. terus tak sabar2 nak tau berapa markah ain dapat..
 
Cikgu tu pun cek la kertas ain, org pertama hantar kertas jawapan rupanya.. dan Alhamdulillah, cikgu tu kata ain salah satu je dalam jawab kertas soalan.. syukurrrr Alhamdulillah.. hilang nebes aku masa ni dah..
 
Ujian penilaian ni hanya utk tengok prestasi dan tahap kemahiran anak masing2 je.. bukan utk membezakan yg pandai ke yg tak pandai ke..
 
Hanya utk memudahkan cikgu2 tau je kemampuan anak murid masing2.. namun utk sesi rombakkan kelas tu belum pasti sama ada ain menten kelas asal atau kena masuk kelas lain..
 
Lagipun guru besar awal2 lagi dah cakap setiap kelas langsung takde membezakan kelas pandai dgn tak pandai.. semua kelas adalah sama je.. baguslah begitukan..
 

Snap gambar sebelum beredar.. hehehe.. tudung dah senget2 dah tu..
 

Sebelum balik, aku ajak ain pegi kantin.. lagipun ain kata dia lapar masa ni.. so dah alang2 ain lapar aku pun ajar la dia sekali cara membeli makanan.. cara nak membayar dan gunakan duit..
 

Tapi ain masih kena belajar lagi cara menggunakan duit sbb dia masih segan2 nak tanya harga dan bayar.. cehhh.. sabar jelah..
 

Lepas makan terus laju2 nak uruskan hal lain lak.. jumpa jiran taman perumahan sebelah dulu sebelum balik.. pastu zass kuar dari perkarangan sekolah utk urusan seterusnya..
 
Siap tapau makanan lagi sbb dah lewat tengahari kan.. kesian lak encik suami lambat mkn kang.. hehehe.. apis dgn ica mujur baik2 je kat umah.. tak buat peel.. senang sikit abah kamu jaga..
 
Okeylah tu je nak citer pasal hari orientasi ain.. sekarang ni aku tengah pening utk pengurusan masa lak.. harap2 aku dapat bahagikan masa utk hantar ain dan hantar adik2 dia pegi sekolah lak..
 
Yang pasti dari awal pagi sampailah ke malam baru aku sampai umah agaknya sbb ain abis sekolah kol 6.30 ptg.. komfem redah jammed punya time balik umah.. mau maghrib baru sampai.. apapun good luck utk diri sendiri..
 
 
 

15 comments:

Chekgu Azrine said...

Selamat bersekolah ain!!

mamawaiz said...

belajar rajin2 ain..

Mira Adzlia said...

dah drjh 1 da...hihi....slmt bsekolah ain :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana! comelnya ain! baguslah tengok dia. kiut pakai baju sekolah. hihi. apalah mak dia pulak terlebih nervous eh.. hihi tiba2 teringat camne ntah saya masa kecik dulu. hihih ;p

Ana Suzana said...

teringin nak pakai baju sekolah semula kan.. kikiki

Allene said...

kecik pula si ain ni bila pakai baju sekolah... tp comel...

Jannah said...

Good Ain & Mak nye.... sbb dah darjah 1... hehehehe... maknye pn merasa dok kerusi biru tu kan.. (kerusi budak2 sekolah)

norimahramli Ramli said...

salam ana
tengok ain pakai baju sekolah terasa mcm cepatnya masa berlalu..baru 3bln lepas dok membaca semua entry ana..tup tup dh ain masuk sekolah
apa apa pun good luck utk ana

syalinda johari said...

comelnya dia dh pakai baju sekolah...selamat masuk darjah satu ain..dan happy new year untuk ain dan adik2 dan mama ain sekeluarga...semoga diberkati Allah swt..aminn

mrs.ecam said...

slmt bersekolah ain...aku pong td g anto ank daftar darjah 1 gak...so sebaya la ank kt...mmg eksaited nk anto ank msk drjah 1 kn...mak lg eksaited dr ank...kikikikiki

Zana said...

dah merasa pengalaman mcm ana ni tahun lepas...memang neves kan...heheh..dan excited jugak..
Ana kenapa tak pakaikan Ain tudung awning jek? senang sikit dan tak payah selalu nak betulkan tudung nak lipat lagi....
rasanya sekolah rendah boleh nak pakai...

♪ Azu ♫ said...

Cik Ain ni macam kembor ngan Ana je.. :) Neway... slamat bersekolah....

dua serangkai said...

kak ana...ramainyer sampai 47 org...sy nak handle kls 30 org pun blh thn mencabar da...first time sy dgr kelas sampai 47 org...besenye x smpai 40 org

Ana Suzana said...

kat sekolah ain ni ada 10 kelas utk darjah satu sahaja.. ramai kannn

mum2h said...

Comelnya ain pakai baju sekolah..dulu kelas anak akak ada 53 org..itu pun diaorg bukak 13 kelas. Tapi mmg salute kat cikgu dia sbb blh ingat sorang2 punya perangai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...