NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, December 14, 2012

SNoWmaN TaK MeNjaDi

Hai korangg... korang mesti dah bgn kan sbb kat sana dah kol 7 pg.. kat sini baru kol 12 tengah malam.. aku ngantuk sbnrnya ni.. tapi nak gak apdet sblm tido.. hehe
 
Arini keletihan sbb byk sgt aktiviti yg di lakukan.. tambahan lak semalam tido cuma 3 jam aje.. pastu bgn subuh.. dan terus tak tido2 sbb nak masak..
 
 
Lagi satu punca aku kurang tido di sebabkan keje menyelimutkan diorang di lakukan berulang2 kali.. kejap2 aku terbangun sbb firasat aku menyatakan selimut diorang terbukak..
 
Bab selimut ni aku memang alert sikit sbb aku takmo diorang terkeluar dr selimut.. sini tgh2 malam sejuk gilerr.. kalau tak pakai selimut mau gigil tido tu kangg...
 
Biasanya yg tido mengganas dan keluar dari selimut ialah ica .. budak ni memanggg, tak padan dgn kecik..
 
 
Kol 6 pagi alarm dah bunyik.. tu tandanya kena bangunnn..
 
Lepas subuh terus sinsing lengan baju utk main masak2.. menu dah plan awal2 dah.. memandangkan stok sardin dah lama abis, yg ada cuma fillet ikan salmon dan ikan tuna je.. terus terfikir nak masak lemak cili api..
 
Cili api takde, tapi aku gantikan dgn sedikit cili giling.. santan guna santan kotak je.. mana nak jumpa kelapa parut tgh2 salji ni kannn.. huhuhu..
 
Sedap jugak ikan salmon dgn ikan tuna masak lemak.. ecewahhh.. kalo tak puji diri sendiri memang tak sah.. kihkihkih..
 
 
Ni la lauk2 yg bertemakan ikan.. ada kari ikan, masak lemak ikan, sambal ikan bilis.. tapi memang syokkk..
 
Percutian kali ni memang sangat2 teratur sbb takde istilah kelaparan nasik dah buat kami.. stok megi kami bawak gak.. tapi tak luak sgt pun sbb ntah kenapa ntah takde selera sgt nak mkn megi.. nasi tetap pilihan nombor 1..
 
Memang boleh di katakan 99 peratus percutian ni aku masak sepenuhnya.. masak la lauk apapun janji dapat mkn nasik.. anak2 aku kalau tak mkn nasik alamatnya kelaparan selalu la..
 
Sedangkan aku yg kuat makan nasik pun still kelaparan di tgh malam buta.. ni aku apdet ni pun perut aku berbunyik2.. mintak di isi makanan le tu.. huhuhu
 
Pagi semalam lepas sarapan bersama2 kitorang berehat2 depan tv.. ehh aku tak, aku bz kemas dapur kot masa ni.. Pastu dalam kol 11 pg aku dgn anak2 dah ready nak kuar main salji depan villa mcm selalu..
 
Lagipun semalam adalah last day main salji kat villa ni sbb arini nak checkout dah.. sob sob sob.. sedeyy.. ntah bila la agaknya dapat dtg lagi..
 
 
Aku bz layan karenah anak2 aku..
 
 
Misi kami semalam adalah nak buat snowman.. tak pernah buat dan tak reti nak buat.. hukhukhuk..
 
 
Anak2 aku suka betul sbb tetiap hari dapat main salji..
 
 
 
Mak budak yg sama jakun main salji dgn anak2.. mau tak jakun.. syokk woo.. cuaca smlm pun best aje sbb cerah..
 
 
Aku dgn apis je kot yg sibuk nak buat org salji.. yg lagi 2 org tu sakan buat aktiviti sendiri..
 
 
 
 
 
 
Siyes aku tak tau camne nak buat snowman.. nak google malas lak.. so kasi hantam sajalah.. kekeke..
 
 
 
 
Tengok la ain tu.. selamba dia je lepak2 mcm tu atas salji..
 
 
Tetiba Ica datang.. dia tak puas hati tgk kakak dia baring.. pastu sibuk suruh kakak dia ke tepi..
 
 
Sebabnya dia yg nak baring kat situ pulak.. kahkahkah..
 
 
Ain pindah baring tempat lain lak.. tup2 ica dtg lagi.. kikiki
 
 
Sibuk bersihkan tempat dia nak baring
 
 
Tu diaaa.. takde perasaan sejuk langsung ke bebudak ni.. ish3x.. aku sendiri kesejukkan.. diorang berdua lak leh selamba je baring2 wat mcm tilam..
 
Ohye, nak tengok tak hasil snowman aku.. aku buat ni khusus utk apis benonye.. aku ingatkan dia suka la kan dgn hasil keje tangan aku..
 
 
Ni ha snowman aku.. kekeke..
 
Laki aku masa ni ketawa sakan tengok org salji aku ni.. dia siap leh tanya aku lagi yg tu org salji ke tenuk..?? memang tak memberi sokongan moral sungguh laki aku ni tau.. ciss cisss dan ciskek sungguh..
 
 
Tengok ica dgn ain.. diorang sendiri kagum dgn hasil keje aku.. hehehe
 
 
Apis je yg tak suka.. dia cakap aku buat tak cantek.. mcm toyol katanya.. grrrrr.. manyak komplen pulak bila org dah buatkan.. ko dgn abah ko memanggg.. saje nak buli mak.. huhuhu..
 
Nak taknak terpaksa aku buatkan org salji yg lain pulak.. susah giler nak kepal2kan salji ni sbb bila aku try bulat2kan je salji tu berderai.. sob sob sob..
 
 
Ni la org salji kedua yg aku buat utk apis.. hensem takk.. kahkahkah..
 
 
Apis tanya aku nape rambut dia cacak2.. tu tanda dia tak suka la tu.. cisss geget gak apis ni kang..
 
 
 
Apis buat org salji sendiri lak pastu.. hahaha.. baguss.. senang keje aku..
 
Dalam sejam stgh gak le kitorang spend masa kat luar bermain dgn salji.. yelah pasni dah takleh main dah.. sedeynyeee...
 
Lepas abis main salji mcm biasalah aku mandikan diorang dgn air suam.. mandi berendam dlm tub mandi.. sambil diorang mandi aku suapkan diorang nasik.. sape takmo makan aku ugut suruh kuar dari tub..
 
Makanya memasing makan dgn penuh berselera sbb takut kena halau dari tub mandi.. kekeke.. pandai tak aku.. hehehe
 
 
Lepas mandi aku lumur badan diorang dgn ketiga2 brg di atas..
 
 
Pas dah wangi2 aku buatkan milo suam utk diorang minum..
 
Pastu silalah buat aktiviti bebas ye anak2.. pi la main ipad ke hape ke kan.. sbb mak korang ada tugasan nak di buat.. mak kena hangkut kayu api kat bawah sbb suhu menjadi makin sejuk.. kalau takde kayu camne nak buat unggun api lak kann..
 
 
Elok aku nak bukak pintu si ica terus melalak2 peluk kaki kanan aku.. nanges2 merayu nak ikut aku.. nak teman aku ambik kayu api..
 
 
Cettt.. takde maknanya aku nak bawak dia.. dah le kayu tu berat, tangga lak dah la tinggi bebenor.. kang camne aku nak angkat kayu bawak naik atas kalau sambil dokong dia.. oh tidakkk...
 
Pujuk2 jap kasi ica benti nanges.. 10 minit gak le nak tenangkan dia.. pastu abah dia tolong pujuk sekali.. sib baik berjaya.. barulah aku bebas nak kuar pi ambik kayu api..
 
 
Mengah tau angkat kayu api ni.. nak panjat tangga tinggi tu lagi.. tapi takpe, aku mampu lakukannya.. ewahhh.. hehehe
 
 
Memandangkan arini nak check out, aku decide nak loading barang yg tak perlu masuk dm kete siap2..
 
Tapi aku kena angkut sendiri sbb aku kan kuat.. kikiki.. encik suami tak tau pun aku angkut beg besar ni ke bawah sorang2... sbb sepatutnya aku just loading beg kecik je..
 
Tapi sengaja aku diamkan sbb nak mudahkan keje check out keesokkannya.. lagipun nak kurangkan beban angkat beg esok..
 
Tengoklah tangga yg patut aku lalui tu.. dah mcm panjat batu caves lak aku rasa.. hehehe.. berat beg tu ada la dlm 28kg.. selow2 aku bawak turun.. biar lambat asal selamat.. ecewahh..
 
 
Akhirnya sampai gak ke tangga terakhir.. tercungap2 gak aku bernapas masa ni.. semputttt...
 
 
Pastu susun siap2 dlm bonet kete.. nak terputus urat kentut aku masa angkat beg ni masuk dlm bonet.. sib baik berjaya..
 
 
Pastu kena naik atas balik utk loading beg ni pulak.. fuhh fuhhhh.. pengsan.. tapi Alhamdulillah settle jugak.. tinggal 2 beg je lagi nak di angkut time check out kang..
 
 
Settle urusan beg aku kuar balik kat tempat kitorang main salji selalu tu.. sbbnya aku tak puas hati selagi tak berjaya buat org salji..
 
Maka aku ambik la senduk dgn bekas yg sesuai.. kikiki.. sorry tuan rumah, aku pinjam jap yee.. kang aku cuci la balik..
 
 
Sampai dah gelap hari sbb dah nak malam hanya ni je yg aku mampu buat.. apis kata tak cantek.. mcm pocong je katanya.. budak ni kannnn... grrrrr.. terus give up takmo buat dah.. hukhukhuk.. majukkkk
 
Okeylah.. entry sempoi je ni sbb kepala dah wengg.. dah ngantuk yg teramat sgt2 ni.. nanti aku apdet lagi ye.. tataa korangg..



30 comments:

Me said...

tata.. tetiba rasa nak face to face ngan ana nak minta tips utk jadi hulk hogan heheheh.. just kidding.. kuat semangat ana nih... & tips percutian juga

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Senyum2 sorang akak baca entri Ana ni... suke sangat...

Ana ni gigih betullah.. berat 28kg tu.. kalau akak bukan putus urat kentut jer.. patah 2 pinggang akak :D

ibuintan said...

kecik2 cili api tul Ana ni... kuat semangat tu

tp bahaya gak kita dah beranak ni angkat barang berat2, jgn amalkan slalu... masa muda ni ok la, takut sok2 dah berumur datang kesannya... jgn ikutkan hati sgt

Jannah said...

wah~~ siap leh try buat snowman kali terakhir tu.... semangat kesukanan betol! hehehe

Jujue Ahmad said...

alahai kak ana ni kelakar betul baca dan tengok entry akak, nak2 lagi tengok org salji mcm2 komen apis. Tapi takpe atleast menjadi jugak walaupn tak bulat cm snowman.. hehe

shida azuan said...

Enjoy ur blog!!

~dalamdiri~ said...

suka baca setiap entry ana.
kelakar dan rasa mcm ada kat sana juga.

meera said...

Alaahai ana.. Gigihnyer. Snowman tu senangje benonyer ana,
Buat bola kcik mcm aiskepal pastu guling2 je atas salji smpai besar pastu kasi licin dgn tgn. Happy holiday..!!!

Nida Mohd said...

Mak aii..berat tu beg angkat sensorang..mmg hulk hogan betul la ana ni..ok dah tu buat org salji..ada iras2 la wpun xsama..hehe

Honeysah82 said...

suker baca entry Ana ni.. dah 2 hari jenguk blog ni.. Bila tengok entry jalan2, ada idea nak p mana utk coti2.. Bila tengok entry masak2, terus rasa nak try. Hari ni terus follow takut luper blog ni :)

zue_amin said...

akak...xcube campur ngan garam x mase nk kepal2kn ais tue?....seronok nyer tgk akak n anak2...

Ana Suzana said...

ibu intan..
ni bkn ikutkan perasaan tau.. ni namanya nak taknak kena angkat jugak sbb takde sape nak tolong angkat.. encik suami masih dlm pantang lagi.. heheh

Ana Suzana said...

Zue_amin..
taruk garam..? humang aiii, akak lg nak jimatkan garam sbb nak main masak2 camne kalo garam abis, kekeke

Qiesh said...

salam,

seronok nya tgk anaa and family g bercuti...dan saya kagum dengan kegighan ana masak untuk family di negara orang....untung anak2 dan suami ana.

naza qibs said...

mmg akk ni hug organ tul la...best jd akk ni..

naza qibs said...

tgk pd snowman akk tu mmg xleh tahan...snowman cam tgh rap pun de gak...muahhaahaha..spek sape la tu kn.

deeha said...

Ahhaha tergelak gelak bc tulisan ana..
Hilang jap penat hehehe

Kimchi said...

Funny entry this time. Saya suka!
Also...Ana u are an amazing woman! Salute!!
Before next winter hol, Ana kena buat homework, google how to make a snowman. Mesti ada tu! Don't give up, failure today does not mean failure tomorrow! Hehe....
Be careful on driving on snow slippery road ok. Tip: drive slow and be alert. Inshaallah selamat sampai. Amin!
Enjoy the rest of your hol.

Ana Suzana said...

Naza..
snowman tgh rap..? kahkahkah..

Ana Suzana said...

Kimchi..
mekasih atas pesanan bawak kete tu.. memang bawak selow2 pun sbb licin kann.. pastu psl snowman tu ana akan cuba sampai berjaya.. hehehe

Ana Suzana said...

Honeysah..
mekasih jengah sini ye.. =)

mannira said...

Ana nk wat snowman kena roll..kepal dulu pastu roll dr hujung sana ke hujung sini...so tpt snow man.. Main tuju2 snow pun best..

mannira said...

Ana nk wat snowman kena roll..kepal dulu pastu roll dr hujung sana ke hujung sini...so tpt snow man.. Main tuju2 snow pun best..

mamawaiz said...

kelakar lah kak ni..dah mcm budak2 jugak.bila kumpul sama anak2..x tau yg mane satu anak yg mane satu mak, sbb kak kecik je..

qemaishak said...

gelak sorang2 baca pasal apis cakap snowman cam toyol tu hihihi

enjoy your holiday kak, update byk2 lagi k, best baca:)

~Cik Viva~ said...

bestnya main salji..

Nur-nba said...

Tergelak baca entri Ana ni.. Kenapa angkat beg berat tu sorang2.. Snowman yang ada rambut pacak2 tu nampak 'cool' sangat... :)

khai'zzah said...

kelakar la bagai nk giler gelak sengsorang bc entry ni..akak memg best..sempoi giler..ayat yg xblh blaaa...

zackierra said...

lawaklah akak ni......mengikut pengamatan saya lah kan kak, akak kepal2 salji tu jd cm ais kepas yg org dulu2 jual tu, pastu akak golek2 kan kepalan tadi ats salji utk jd besar.hehehe....rasa2nyalah sbb tgk org buat cmtu.wlu pun xpenah pegang salji pun...hehehe...cuba akak try, mn tau jd, sy pn blh bt nnt klu dpt salji....peace...;-)

Cik Eka said...

hahahaha

lawaklah akak ni..suka baca blog akak

gigih gile akak angkut beg tuuu

perghh tabik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...