NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, December 12, 2012

MeRaYaP Ke LuZeRN

Sorry sesangat sbb aku lambat apdet belog utk arini.. kalau nak ikut time kat sini masih belum lambat aku apdet sbb kat sini baru kol 11 pg.. kat malaysia je yg dah lewat sbb dah kol 6 ptg kan..
 
Aku byk abiskan masa dgn anak2 dan suami, main salji dgn anak2, main masak2.. makan2.. pastu tiap kali nak ngadap laptop utk apdet belog ada je halangan dan cobaan..
 
Jap2 ain mintak tolong basuhkan dia berak, basuhkan apis, pastu ica.. maklumlah kat villa ni tandasnya takde getah paip.. pastu sinki tinggi lak tu.. so tetiap kali diorang buat proses kumuhan aku gaklah kena handle..
 
Dan petang semalam memandangkan cuaca elok, kitorang pun plan nak merayap ke Luzern.. terletak lebih kurang setengah jam perjalanan nak ke sana..
 
Tapi sayangnya kitorang kuar lambat semalam gara2 aku tertido kat sofa sbb ngantuk sesangat.. berkali2 laki aku kejut ajak kuar jenjalan pastu aku cakap nantiiii nantiii sambil mata masih terpejam erat.. ehh, mcm salah lak ayat.. ekekke
 
Kat sini kol 8 pagi baru cuaca start cerah, pastu kol 4.30 ptg dan gelap nak malam.. 4.30 ptg kat sini dah mcm kol 7.30 malam kat malaysia gelapnya.. so aktiviti luar agak terhad sbb siang pendek..
 

Kitorang kuar semalam dalam kol 4 ptg kot.. ni view dari car porch villa kitorang..
 
 
Cantek pokok ni.. mcm pokok krismas dah..
 
 
Kakak ain mengantuk di ptg hari..
 
 
Apis dah start nak buat taik mata dah..
 
 
Ica org terawal yg membuta.. budak ni memangggg..
 
 
Kelihatan seorang insan sedang membuat laluan utk kami lalu.. salji tebal giler so memang kena buat camtu, kalau tak terbenam kang tayar kete.. mekasih ye pakcik..
 
 
Perjalanan menuruni bukit.. aku risau betul sbb jalan kan licin kalau bersalji..
 
 
 
 
 
Sepanjang jalan di sajikan dgn pemandangan yg begitu indah sangat2.. memang pengalaman yg berharga dan takkan di lupakan.. enjoyyy sgt2 percutian kali ni..
 
Berbaloi kami laki bini buat research pasal tempat ni berbulan2.. kitorang memang gamble je percutian kali ni, tak guna khidmat travel agency pun.. just carik sendiri dlm internet lepas tu carik sekali kete sewa..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sampai kat bandar luzern semuanya dah gelap.. dah malam.. cadang nak lepak2 tasek tapi dgn anak2 dah tido pastu cuaca pun dah gelap kitorang just pusing2 je kat kawasan situ tgk sekeliling..
 
 
 
Konon nak singgah kedai kebab tapi parking lak tak jumpa.. so teruskan jelah perjalanan menatap keindahan tempat org..
 
 
 
 
 
 
Tempat tarikan di luzern..
 
 
Dalam sejam lebih gak kami merayap2 sekitar luzern.. pastu terus ambik keputusan balik villa semula sbb perut dah start berkeroncong.. masak lom lagi ni..
 
 
Sebelum balik kitorang singgah minimarket jap beli minyak, beras, dan mcm2 lagi la..
 
 
Pastu singgah kedai yg ada jual ikan.. dapat ikan salmon dan ikan dory frozen je.. khamis kang baru ada yg fresh.. kang nak pegi lagi sekali la carik ikan segar..
 
 
Singgah kedai ni jugak utk beli orange juice..
 
 
 
Anak2 menanti dalam kete.. aku tak tinggalkan diorang pun.. kena stay dgn diorang sbb encik suami yg pegi beli brg2 dapur..
 
 
Hasil tangkapan.. ngeh ngeh ngeh.. Alhamdulillah, dapat gak lauk protein..
 
 
Stok bawang yg byk..
 
 
Beras yg di beli.. tapi lom try masak lagi.. abiskan stok yg di bawak tu dulu..
 
 
Salmon aku buat goreng berkunyit je sbb anak2 aku suka versi goreng..
 
 
Okeylah.. nanti aku apdet lagi ye.. aku tgh layan bebudak main salji jap.. best sangat arini sbb ada matahari.. so kurang la sejuk sikit.. tapi still sejuk gak la.. walaupun ada matahari tapi suhu skrg ni -15 celsius..
 


12 comments:

adda syuhada said...

bestnya main salji..

cindir-rela said...

bestnye family akak.. rezeki murah betul dapat pegi jauh2..

:)

Farah Zamri said...

kak ana,
pic akak yg ada tower kat tasik tu reminds me of my Europe trip back in 2008.lama dah!doakan saya pulak dapat sampai ke sana one fine day ye :)
happy holidays kak!

Miss Anna said...

I was in Luzern last summer too, and klu brkesempatan visit la tasik Bodensee sempadan 3 negara, deutchland, swiss and austria, sgt2 cantik view kat tasik tu. Oh ye, trbaca ana tulis kulit kering merekah, mesti sapu lotion or vaselin selalu, bnda wajib yg mesti ade dlm bag all the time especially time winter. Happy holidays :)

❤Kamsiah❤ said...

salam
tumpang seronok membaca dan melihat keindahan alam...

ameris said...

bestnya Ana, rasa x sabar dah nk gi sana. tunggu bebudak tu besar skit lg. skrg yg kecik baru 8 bulan. huhuhu...
nnt ana apdet caner nk dpt keta sewa dan tmpat yg menarik ok. rasa cam nk gamble gak laaa

Haryati Faizal said...

seronok baca citer ana kat sana, tiap pg mesti bukak blog nak baca entry terbaru...lama ke ana n famili bercuti kat sana?

mamawaiz said...

putih je permandangan..abis semua kena tutup dengan salji.

Kasih Damia said...

besnye tgok view salji memutih
subhanallah,indah sungguh ciptaanNya...nnt blh la kongsi cemane nak sewa hotel,kete kat sane..nak try gamble jgk lah...mcm bes jek :)

Allene said...

best... update lg kak ana... konon macam lin je ada kat sana... siap imagine lg... :D

liza♥aufa said...

bila la saya dapat mcm ni???

Cik Eka said...

cam best je salmon goreng kunyit..

tapi tekak selalu nak ikan kembongggg jerrr.. hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...