NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, December 17, 2012

aKtiViTi HaRiaN Di iNteRLaKeN

Dari hari pertama kami sampai kat villa interlaken sehinggalah hari kedua kami punya aktiviti hanya duduk umah dendiam.. nak main salji tak best.. nak jenjalan pun tak leh gak atas sbb faktor kesihatan encik suami..
 
Saje aku mintak encik suami restkan diri sbb sakit belakang dia tetiba mendatang lak.. mungkin di sbbkan dia tolong aku angkat brg berat2 dan jugak faktor cuaca yg melampau sejuk..
 
Aku bertambah risau bila tengok keadaan encik suami yg mcm tu.. mujurlah kat area hotel ni senang nak carik brg2 basah dgn hanya kuar berjalan kaki.. so senang sikit aku nak beli tu ini..
 
Sebelum ni kalau gi mana2 encik suami yg beli brg2.. tapi dgn keadaan beliau yg mcm tu, aku yg take over.. so tetiap hari aku akan keluar merayap cari brg2 yg patut..
 
Anak2 aku tak bawak.. kang lg huru hara lak.. baik korang dok dendiam kat umah teman abah kamu lagi bagus..
 
 
Ni kedai grocery depan hotel kitorang.. tapi kat sini aku beli tisu dgn sabun mandi je.. brg2 basah aku beli kat kedai lain..
 
Merayap la aku sensorang dari satu tempat ke satu tempat.. nak mandu memang sorry laa.. mana aku reti bawak kete stering sebelah kiri..
 
Kang abis semua aku redah.. kekeke.. berjalan lagi best.. setiap hari aku berjalan 1 km pegi balik.. dekat aje kann..
 
Seronok gak merayap sensorang time nak carik barang.. jalan pun santai je sambil sengih2 tengok pemandangan.. tapi tiap kali terserempak dgn org bawak anjing terus aku jalan laju2 mcm org giler..
 
Bkn apa, anjing kat sini besar2 sungguh.. sampai aku konpius tu anjing ke kambing.. hehehe.. ada sekali tu anjing hitam besar yg bertuan tapi tak pakai tali leher cuba nak dekat2 dgn aku dan nak cium2 plastik mknn yg aku beli..
 
Agaknya terbau hayam yg ada dlm plastik aku tu kot.. terus aku cepat2 melintas seberang jalan nak mengelak punya pasal..
 
Dah le susah payah aku dapatkan ayam halal kat sini, kang tetiba anjing tu geget kang itu ayam terus aku nanges sbb hilang sumber protein..
 
 
Kedai india pun ada kat sini tau..
 
So segala rempah2 leh carik kat sini.. tapi aku tak singgah pun sebab aku memang dah bawak segala mak nenek rempah baba's, kulit kayu manis bagai dlm beg aku..
 
Masih byk stok lagi dlm bagasi aku tu.. sup bunjut pun berlambak lg, pastu santan kotak pun ada lagi.. yg aku carik cuma sayur2, ikan, hayam dan apa2 jelah yg aku terasa nak mkn.. asalkan halal..
 
 
Best betul cuci2 mata yg sedang sakit mata masa ni..
 
Walaupun mata tgh merah masa ni tapi aku malas pakai spek.. abislah org2 yg berurusan dgn aku jangkit dgn aku.. kehkehkeh..
 
 
 
 
 
Farmasi ni 2 kali aku pegi sepanjang kami stay kat sini.. aku beli ubat utk encik suami.. mcd ada kat sebelah tu.. tapi aku tak pegi pun..
 
 
 
 
Aku tak tau ni telor hape..
 
Aku just snap gmbr je sbb kagum lak ada telor kaler pink hijau kuning bagai.. sib baik apis tak ikut... kalau tak, mau dia mintak belikan telor hijau tu.. di buatnya tu telor biawak ke kang acaner lak kannn..
 
 
Ni kedai kebab halal.. aku beli kentang goreng je kat sini...
 
Sedap giler lak kentang goreng kat situ.. padahal selalu je mkn kentang goreng.. bezanya kat sini kentang goreng dia di salut dgn serbuk hape ntah..
 
Tu yg jadikan kentang tu sedap.. berebut2 aku mkn dgn encik suami.. anak2 aku bg sorang sikit je.. selebihnya aku yg byk mencekik.. buruk betul perangai aku kalo bab mkn.. kekekke..
 
 
Ni hasil dari pembelian aku..
 
Excited giler aku jumpa bahan mentah yg boleh di mkn.. rindu betul kat giant masa ni.. aku beli udang.. ikan..
 
Tapi semuanya jenis frozen.. yg fresh takde.. ahh tak kisahlah, yg penting ada mknn dah syukurrr Alhamdulillah..
 
 
Daging kebab frozen..
 
Sedap wooo.. encik suami aku suka sgt2.. ptg2 aku selalu goreng ni pastu mkn cicah dgn sos cili.. kitorang bayangkan seolah2 sedang mkn kopok lekor la konon2nya.. kekeke.. sekejapan je dah licin sepinggan..
 
 
Ni lak hayam.. pun jenis frozen gak.. tak kisah la.. dapat gak kitorang makan hayam setelah berhari2 lamanya tak jumpa hayam..
 
 
Ni lagi yg aku beli..
 
Haaaa, tulah padahnya kalau aku yg membeli.. nmpk tu nak masak tu, nmpk ni nak masak ni.. sib baik bahan2 nak buat kek/kuih2 payah nak jumpa.. kalau tak leh gak aku buat crepe durian dan sebagainya.. kekekke..
 
 
Ni pun aku beli gak.. hehehe..
 
Encik suami cakap memang elok sgt la aku yg beli semua tu sbb kalau dia yg pegi mau mati kutu gak nak beli hape kan.. Lagipun dia bkn tau apa yg aku perlukan.. siannn, berkutu rupanya suami aku ni.. kekeke.. larikkkkkk..
 
 
Seronok betul dapat memenuhkan peti ais.. kihkihkih..
 
Seronok sbb bekalan makanan mencukupi dan yg pasti anak2 dan encik suami takkan lapar.. aku akan pastikan perut diorang kenyang sentiasa.. ecewahhh..
 
 
Seronok2 gak, bila tgk bil yg aku dah belanja mau pengsan gak kalau convert ke duit kita.. tu semua belanja guna duit SF ( swiss franc)..
 
Cer try convert, mau gigil kepala lutut kalau hari2 belanja sebanyak tu.. huhuhu.. kalau belanja kat giant mau penuh troli agaknya..
 
Kat sini dapat 2-3 plastik je.. takpe.. utk mkn toksah berkira sgt.. yg penting anak2 tak kelaparan.. tul tak.. sbb tu aku masak walaupun di mana aku berada demi anak2..
 
Ni yg aku masak sepanjang kami di sini.. :
 
 
 
Ni lauk utk anak2 aku.. sup hayam, ayam goreng kunyit dan ikan goreng..
 
 
 
Lauk kitorang laki bini..
 
 
Sambal ikan.. bubuh bawang banyak2 memang terbaikkk..
 
 
Ni hari kedua punya menu.. sambal udang, telor dadar, daging kebab dan sayur bendi..
 
 
Ni hari ketiga punya menu lak.. sup ikan utk bebudak..
 
 
Kari hayam utk kitorang.. tgh2 malam buta aku masak lauk kari ni sbb senang nak mkn utk bekfes kang.. kalau ada bhn2 roti jala kan besttt..
 
 
Lauk hari ketiga.. sambal udang lagi.. kikiki.. sambal mesti kena ada kalau tak memang tak best le nak mkn tanpa ada lauk pedas2.. kurang kick kata org.. ewahhhh.. mandai2 je kannn..
 
 
Ica suka betul dapat jumpa lauk hayam goreng..
 
Arini tak tau nak menu apa lak.. bahan mentah tinggal lg udang, hayam, telor dan sayur.. kitorang sepatutnya stay sini sampai hari selasa.. tapi kitorang ubah plan lak di sbbkan nak duduk hotel yg lebih dekat dgn train station Zurich..
 
So InsyaAllah hari ni kami check out sehari lebih awal dari yg sepatutnya utk duduk kat zurich pulak.. dok kat zurich 1 malam je sbb hari selasa dah kena naik train semula utk patah balik ke Paris..
 
Okeylah.. nak tido jap sbb dah kol 1.20 pg kat sini.. ngantukkk.. ica dgn ain lom tido lagi ni ha.. aku dah selsema lak skrg ni sbb jangkit dari ica..
 
Tulah masalahnya kalau selsema ni, bila sorang kena selsema potensi utk menjangkiti org lain tu sgt tinggi.. ni aku taip entry ni sambil tisu sumbat dalam lobang hidung ni tau.. srot srett srot srettt bunyik hidung.. berjemaah selsema dgn ica dan ain sekali..
 
Selsema aje tapi tak demam.. tapi selsema pun tetap tak selesa gak sbb hidung tersumbat, telinga pekak sikit pastu asyik nak bersin aje.. bila tisu abis mulalah gelabah tak tentu pasal.. huhuhu
 
Doakan kitorang kuat dan sihat ye..
 


20 comments:

Mira Adzlia said...

kagum jugak tgk telur kaler2 tu..huhu

BoNDa.... said...

jalan sorg2 ada rasa lain x kak.......hehehe kan slalu ada escort.......

-iLLa- said...

an cpt balik rindu...kekekekeke..
sedap toll sambal ikan tu ku tgk..merah menyala....mu pakai serbuk /giling?

Yati Omar said...

Ana memang dahsyat la...mana2 pegi pun dia leh masak mcm kat umah tu...salute lah ;-))

Tulah kan, sib baik x jumpa durian kalo tau mau meng-crepe. Hehehhh

Kak Yati
@ mama-iloveu.blogspot.com

azi said...

akak kagum betul dengan Ana ni..memang cekap buat kerja, uruskan anak-anak yg,kecil lagi..patutlah Cik Abang sayanggg..:)

Jujue Ahmad said...

wah akak meriah sungguh menu harian akak atleast wpun jauh dr malaysia tetap dpt makan masakan m'sia. Semuanya kena dengan selera walaupn simple. Suka tengok cara akak wpun duk luar negara still memasak jugak..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Macam-macam Ana masak.. rajin betul.. bertuah en suami dan anak2 kenyang jer perut :D

myxa said...

akak ni mmg superwoman..

zalizacomelcute said...

Mcm dok kt malaysia je..yg beza suasana aje...hee..he.. Marvelous...

Marwanis Mansor said...

terkagum dengan kebolehan ana masak kt luaq negri semasa vacation

nome said...

lawak seh! anjing ke kambing? kahhhhhhhhhhhhhhh....kalau saya la dekat dgn anjing, rasanya tarik kain tinggi2 pastu lari mendada 100km/jam...huhuhu penakut giler dgn anjing...

nome said...

lawak seh! anjing ke kambing? kahhhhhhhhhhhhhhh....kalau saya la dekat dgn anjing, rasanya tarik kain tinggi2 pastu lari mendada 100km/jam...huhuhu penakut giler dgn anjing...

nome said...
This comment has been removed by the author.
momma mieya's said...

selalu jenguk blog ana...jemput le ke blog saya pulak...hehe...
http://vitaminuntuksihatcantik.blogspot.com/

me shuhada said...

Salam ana.
Sy baru trbaca klu nk elak flu letak bwg besar kat area kita stay. Nnti bwg tu leh serap virus flu. Wallahu'alam.. tp try la. Just bwg tu nnti jgn dibuat masak2 pulak ye.

Miss Neddy said...

Best jugak kalau pergi holiday mampu masak mcm ni... kalau nk pergi holiday obersea nnt, nk kena jdkan blog ana ni as a reference. :) get well soon dear.

ANAK MAMA SAYANG said...

Bestnyer

Ana Suzana said...

salam semua..
mekasih kat korang semua yg komen kat sini ye.. ana tak kisah sgt pasal selsema ana.. yg ana kisahkan sgt skrg ni suami ana yg tetiba penyakit slip disc dia dtg balik.. gara2 tolong angkat brg berat2.. kesian lak nengoknya.. huhuhu

zaity zaliza said...

tengok barang dalam peti ais tu macam stok sebulan.. akak confirm tak terikut cara analah. suke sangat tengok. walaupun masakan nya simple tp penuh meja.

Cik Eka said...

hihihi

teruja tengok telor kekaler tu..lagi2 kekaler pink tu..
telo hape le gamaknyer khen...

hehehehe

best jugak dpt masak2 cmtu..eka lagi selera kalau dpt masakan sendiri..

tp sejak baik demam ni hadui.tensen,tak selera..huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...