NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, December 26, 2012

KaMi MaSiH JetLaG


Kitorang kan satu family masih ada masalah tido terbalik waktu atau pun lebih di kenali sbg jetlag.. Daripada hari jumaat kitorang mendarat kat malaysia, sampailah ke hari ini kitorang masih ada masalah nak sesuaikan waktu malaysia..



Bila siang hari kami ngantukkk sgt2.. jap2 tertido.. bgn mkn.. solat.. pastu tup2 tertido lagi..

Tapi bila malammmm, semuanya cergas bagaikan siang hari. . Hampir setiap hari kami anak beranak berjaya tido selepas kol 6 pg.. tu paling awal la tu..

Paling lewat kitorang berjaya tido kol 8 pg.. bkn tak usaha nak tido, usaha gakkk.. masuk bilik dah awal tapi mata ni celik kemain lagi..

Dah tak tido tu satu hal la, pastu lapar memanjang.. kol 5 pg anak2 aku mintak mkn nasik... acaner tu.. 

Aku harappp sgt jadual tido kitorang kembali normal terutama anak2 aku sbb dah nak bukak sekolah dah kan..

Ada yg bg petua bawak la anak2 kuar jenjalan siang hari kasi diorang letih.. bila letih malam leh la tido awal..

Masalahnya skrg mak bapak dia pulak letih di siang hari gara2 tak tido malam.. so memang sorry le nak kuar kannn.. kekeke..

Malam td pun sama.. kitorang anak beranak tido lewat.. kecuali ica.. ica tido kol 11 malam.. Masa ni aku dah lega sgt dah sbb ica  berjaya tido awal.. Sekalinya kol 2 pg ica terbangun balik..

Aku rasa dia anggap dia tido ptg agaknya.. tu yg bgn balik tu.. bila bgn je tido terus ica request mknn nak mkn..

Lepas mkn aku paksa la ica tido balik.. masa ni semua org dah kat tilam masing2 walaupun tak berjaya tido lg kan. .

Tapi ica takmo gak tido2. . Aku biar jelah.. yg aku lak rasanya tertido hampir kol 6 pg camtu kot.. Memandangkan aku "cuti", aku set la jam kol 7.30 pg utk bgn sbb nak pegi servis kete.. 

Alih2 bila aku terjaga aku tgk ica masih lom tido lg.. aikkkkkkk... tak tido2 langsung dia rupanya sejak terjaga kol 2 pg tu..

Aku bebel2 paksa dia tido.. terus tersedu2 sbb kena tegur dgn aku.. yelahkannnn, agak2 la nak berjaga punn.. 

Hari dah siang pun dia lom tido2 lagi apa kess.. aku biarkan dia dgn abah dia sementara aku bersiap2 nak kuar umah.. Encik suami cakap kol 9 pg baru ica berjaya tido.. ya Allah lama betul ica berjaga..


Aku lak ada kat pusat servis kete dari jam 9.30 pagi sampailah kol 2.30 ptg baru settle...

Lama sungguh... tu yg sempat apdet belog panjang lebar tu.. kikiki.. Settle je terus balik umah mengenangkan anak2 lom mandi dan mkn lg..

Aku sampai umah dlm kol 3.20 ptg.. masa ni apis baruu bgn tido.. terus aku bg mkn nasi pastu mandikan..

Tak lama kemudian dlm kol 4 ptg ain lak bgn tido.. pastu bg mkn dan mandikan jugak.. tinggal ica je lg yg lom bgn2..

Encik suami masa ni dah kuar pegi  buat rawatan physio.. Aku tgk jam dah nak pukul 6 ptg tapi ica lom kuar dari bilik lg..

Terus aku naik bilik tgk ica.. Sekalinya masih sakan membuta buat taik mata. . Qada' tido la tu.. huhuhu. .


 Tido lena betul.. tak sedar walaupun kena flash kamera..


Sehingga ke saat aku taip entry ni ica masih lagi membuta.. 

Alahaiii.. cepatlah fenomena ni berlalu.. rasa mcm tak normal je.. ni aku tgh tahan ngantuk ni wehhh.. hukhukhuk






21 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana. haha comelnya. ajar diorang tak tido sehari, pastu rotate cam biasa. insyallah boleh :)

Diana Meitasari said...

bagus lah , blog macam kegiatan sehari hari ini,

salam kenal aku dari indonesia ^_^
Jasa SEO

Yong Is My Name said...

nie jetlag mau makan seminggu dua gak Ana.
tak per, sekolah buka ada masa lagikan?
ke ain dah start orentasi?

Ibu Lala said...

Adoiii parah la kalau camni..

nor said...

salam

after 3 -4 hari kejut mcm biasa mandi lepas tu biarmereka aktif. kmudian. suruh mka tidur lepas dinner.

ana,
pasal suami slip disc tu saya tahu mcm mana rasanya sbb saya 4 bhgn yg kena. takpe selain treatmnt hospital buat lain rawatan. saya buat physio, juga chiropractor,acupuncture dan juga urut.
semua saya buat slang seli dlm seminggu.
urut melayu traditional. tapi saya tak britau dr atau physio saya buat alternative.mereka tak stuju. tapi lepas urut mula rasa sore. sehari dua. lepas tu ok. infact bila buat excess sikit saya gi urut.
dulu urut melayu hingga makcik tu dah balik. so saya pergi ke urut thai. tahan sikit. tapi lepas urut biasa sore but movement far better n lega. tapi kat obbesi mahal....
kalau abg awak buat urut bagus dia buat pd suami.
lagisatu org slip disc mcm kmi disuruh. kurangkan makan. makan setengah portion from existg portion. dan elakkan mkn yg rich in caloryn fattening.
sbb org yg sakit blakangno longer does same activities like before. so tak perlu berlebih mkn.
exercise is gd. ie swimming, jogging in pool. cycling ..
cycling di dlm rumah with exercise bike. that helps.
ni experience saya mula exercise sakit tapi tahan sikit sb muscle dan urat lupa bekerja. bila kena stretch. terkejut muscle n nerves hantar message to brain....sakit...
so pain kiler tu help to confuse that pain signal.

so buat exercise gradually. mula 1min kayuh basikal. sblm sakit berhenti. stretch atas lantai.
kdian kayuh lagi. bila nak triggerpain stop. stretch ter lentang atas lantai.
kdian kayuh and addto3,4,5 and more mins.
aftee sehari dua otak kita develop pain resistance.so kayuh lama lagi.
pergi swim. than walk gradually on threadmill. again stop bilanak mulasakit thn sambung balik.

IdaShazana said...

selamat menormalkan diri

nor said...

letak la exercise bike depan tv. bila nak tgk tv kayuh sambil tgk tv. kdian kalau boleh dlm seminggu sekali. chiropractor. urut 5hari later.
etc.
thn chiropractor after 2-3bulan just once a monyh. after that once a month atau alt kan 2bulan sekali.
urut..buat lah tiap tiap minggu.

remember yr husband must manage the pain. so he must understand the nature.
he can carry stuffs. but he must carry propdrly. nak angkat barang. cara mengangkat mestilah dgn mencangkung dan dua belah tangan.
kalau barang kecil tapi berat. peluk ke tubuh.

exercise wise tak perlu la angkat berat untuk build core muscle but. for now swimming helps with upper body.

pain management clinic yg saya attend before the pain strike one must avert it. cth saya akan test tahap kesakitan saya.cth. buat sesuatu tanpa henti berapa lama baru saya boleh buat tanpa kesakitan. time kan. katakan 5mins so utk daily activity saya buat segala saya buat dalam tempoh 5 mins atau 4min. saya bentangkan tikar kalau dipejabat dan saya baring terlrntang ngiring stretch seluruh badan.
lama lama saya dapat tingkatkan kepada sejam ..dan seterusnya. otak pun tak terima mesej dari bhgn yg sakit. tu asik hantar mesej sakit sakit.

nor said...

kalau di tempat awam kalau berdiri lama sgt duduk. kalau duduk. berdiri jln jln seminitndua kdian sambung kerja etc semula.
maknanya life still on ie kena active.

di pejabat saya letak exercise mat gulung tu. so saya pergi kat satu corner saya buat exersice pilates for 2-5mins. mula mulankerap. kemudian saya buat 2,3 kali sehari dipejabat alone.
lepas tu steam room kat gym saya buat stretch mana yg saya tak boleh buat sbb dlm steam panas muscle jadi lembut dan mudah distretch tanpa sakit.

makan- cannot stress this enough eat in small portion but frequent. so instead makan ber.....
suami. kena makan quarter of meal. nasi setengah cawan.sayur. ikan sekeping.
still balance.
dessert buah selepas sejam dua lepas. mkn main meal.
tea biskut 2keping fruit sepotong. etc.
in between lapar mkn carrotnstick. atau oats .

nor said...

ingat bila kayuh basikal. tu tahan ...sikit keepnon sampai tak tahan. kdian rehat buat lagi. ulang rest ulang rest.
lama lama nerves tak hantar mesej sakit sakit di otak. dia confuse.

nor said...

utk fyi. saya difahamkan oleh chiropractor saya actually bila rasa knot tu muscle kita spasm. ie org kata urat bersimpul.kalau ana lihat kambingblembu daging ada layer putih in btwn meat. itu adalah muscle. bila spasm muscle kita at a point jadi keras/spasm.so itu yg rasa sakit sbb ianya membonjol keras .dari normal ie relax dansupple.
so bila kita tekan point yg sakit tu cth dgn siku mula mula sakit. kita tekan sampai ianya hilang. lepas tu ygmuscle point spasm tu pun hilang. di msia
acupuncture kat seapark elok gak.

nor said...

ana kena jaga diri supaya jgn muda muda lagi ada wear n tear pada disc ana..kalau utk suami dia masih boleh tlg benda benda utk dia. bawa trolley bag utk bawa laptop ipad dia.
utk travelling pack in small back. senang nak bawa. jgn pack one big bag yg berat utk ana bawa.
saya dulu mcm ana. konon other half ada spine problem so saya buat suma. segala mala. kdian saya bila kena ni saya langsung tak boleh lasak.dia kena juga buat benda. dulu kita beriya iya tak sampai hati skrg kita yg separuh nak mati.
ana ada anak kecil..jaga diri.
injection steroid tak elok buat banyak kali. so buat alternative.
mkn dinner. awal. try do exercise sblm tido. avoid tidur dlm aircond. sapu pati halia bara kat belakang dan affected area.
ingat gradually do things n stop before the pain. starts n stretch. then sambung balik. jgn tolak keta rosak. angkat barang walau sekilonpun dgn mencangkung. bukan bongkok.
laptop dia bawa trolley bag. etc.
eat less ie in small portion but very healthy no fat n excessive rich calories.less fatteninf.check on calories.
swimming exercise n urut. suruh urut traditional. buat beberapa kali baru boleh rasa beza.
kena lose weight sbb badan kita bleh bawa yg designated utk spine structure. so additional fat n food which remain. processed into fat.since body not needed to do fat burning activities.
dr pakar cakap skin and bone is good.

there you go.
to share. every now and then it willflare esp whn terlalai..but continue. must.be discipline.
for now a slow progress but keep on.
wasalam

nor said...

oh lupa best exercise buat pilate n yoga stretcg.

it is essential to stretch n strengthen core muscle. ana pun elok buat.
swimmg cycle..

kelipkelipchumel said...

waaahhh..bole tahan jugak tu..slamat berusaha kembali ke time normal kat mesia. :)

mama leen said...

kesiannya.. macam anak2 sepupu saya.. makan minggu juga baru hilang jetlag.. hehe.. malam2 berjaga..

Ana Suzana said...

alamak kat sini rupanya komen dari kak nor.. hehehhe.. thanks for the info ye kak nor..

ana dah reply kat entry sebelum ni.. ana mention kat komen tu punca ana bwk/kendong semua beg berat sbb kat airport paris troli/stroller tak di benarkan bawak masa proses nak ke imigresen sampai lah ke balai berlepas.. troli leh guna setakat nak check in luggage je.. pastu segala mak nenek hand carry sila pikul sendiri.. hehhee

shida azuan said...

Hi ana slmt kembali...

shida azuan said...

Hi ana slmt kembali...

Mama Rocky! said...

InsyaAllah akan berlalu juga fenomena jetlag tuh..happynya u ol anak beranak..selamat kembali ke Malaysia!

nor said...

salam ana
kak nor nak share hati hati. jaga diri. kalau ana sakit susahbsatu rumah. rumah pun tak terkemas..nak vacuum simpan piuk belanga pun tak bleh buay. kena duduk atas kosi baru boleh. banyak la limitation.

tapi ana apa yf dikongsi info tadi adalah berdasarkan apa yg kak nor buat. masih huat sampak sekrg. dah jumpa dr yg terbaik disini physio etc. urut juga best.
kena tough. waktu exercise tu kena push tapi kalau sakit urut balik dan stretch
buat lagi.gradually. seblm urat saraf jadi tidur dan hantar mesej sakit bila bergerak.
jgn duduk lama jgn buat sesuatu didalam kedudukan yg lama.bangun senam stretch. baring stretch.mengikut keadaan.

ok ana jaga diri tunggak keluarga..salam

zakiah anis said...

Salam perkenalan...
Selamat memasuki alam persekolahan utk ain..

zakiah anis said...

Salam perkenalan...
Selamat memasuki alam persekolahan utk ain..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...