NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, December 19, 2012

Ke ZuRiCH PuLaK

Hari terakhir kat interlaken aku sempat le masak 2-3 jenis lauk je.. apa2 hal kena mkn nasik dulu sebelum bertolak ke zurich..
 
 
Ni je yg mampu aku masak.. ayam masak lemak cili api, ayam goreng dan telor dadar.. sambal tu belen dinner malam tu punya..
 
Lepas mkn2 terus sambung kemas saki baki pakaian yg ada.. dan kat sini satu bagasi kecik kami terpaksa tinggalkan atas sebab2 tertentu.. tp bagasi tu kosong la kan.. hehe
 
Kan encik suami aku tgh tak berapa sihat skrg ni.. bkn demam, tapi masalah sakit slip disc yg dia tanggung selama ni dtg kembali..
 
Jadi memang aku tak kasi dia buat segala keje berat2 walau dukung anak sekalipun.. segalanya biar aku yg buat.. beg2 biar aku yg handle termasuk anak2..
 
Tugas encik suami hanya kena pandu kete je sbb aku tak mampu bawak kete kat sini.. huhuhu.. perancangan utk stay kat zurich memang takde langsung dlm planning kami..
 
Kami sepatutnya stay kat interlaken sampai selasa.. tapi mengenangkan perjalanan utk ke stesyen ketapi kalau dari interlaken ambik masa 2 jam lebih, so aku decide adalah lebih baik kami stay satu malam kat zurich terus..
 
Bkn apa, memandangkan atas faktor kesihatan encik suami, lebih baik dok dekat2 dgn train station.. at least tak terkejar2 masa dan encik suami dapat rehat lebih sikit..
 
 
Tengahari tu lepas solat zohor kami pun bertolak dari villa interlaken..
 
Dah tinggal 3 bagasi je lagi.. mudah sikit aku nak handle beg2 ni bila dah sikit.. cuma berat tu masih tetap berat la kan.. takpe... aku boleh.. aku kena kuat demi suami dan anak2..
 
 
Apa2 hal posing dulu depan villa sebelum berambus..
 
Balik2 baju ni je kan kalo bergambar.. dah namanya baju winter kan, tukar le baju baru sekalipun dah sah2 org tak nmpk baju yg kat dalam tu.. hehehhe..
 
Kalau tak mandi bkn org tau punn.. selama percutian ni ada 2 kali kot aku langsung malas nak mandi.. pakai baju yg sama sampai 2 hari berturut2.. kahkahkahhhh.. bini sapo la tu kannnn..
 
 
Apis ni kalau bergambar payah beno nak senyum.. geram betul aku.. susah sgt nak dptkan pose yg cantek2 bila di gandingkan bertiga ni.. ica dgn ain je mesra kamera...
 
 
Perjalanan dari interlaken ke zurich adalah lebih kurang hampir 2 jam pemanduan..
 
 
View seperti biasa memang cantek2.. sepanjang perjalanan tak abis2 kitorang sebut " Ya Allah.. canteknyaaa.."
 
 
 
Kurang sejam perjalanan encik suami buat pit stop sekejap..
 
Dalam condition dia yg begitu dia memerlukan rehat seketika.. dia tak boleh duduk lama yg berterusan sbb sakit dia akan bertambah2..
 
So kitorang singgah jap kat mana ntah utk encik suami regangkan otot2 dulu.. kesian sgt2 masa ni tengok muka encik suami berkerut2 tahan sakit.. aku lak asyik tanya okey tak bang.. boleh ke ni..?
 
Huhuhu.. risau giler.. tapi encik suami tetap cakap boleh.. jgn risau.. dia tetap kuatkan semangat agar segalanya berjalan lancar..
 
 
Ain je yg tak tido sepanjang perjalanan.. yg lagi 2 org tu toksah cakap le, baru 10 minit naik kete dah membuta berjemaah..
 
Di pendekkan citer kami sampai hotel jam 4.10 ptg waktu swiss.. kat malaysia dah malam dah.. mesti memasing masa ni dok pulun layan citer adam hawa.. kannn.. kannn.. kikiki...
 
 
Ni hotelnya.. hotel ni terletak kira2 10 minit dari station ketapi zurich yg kitorang nak pegi nanti..
 
Hotel Baur Au Lac,
Address: Talstrasse 1, 8001 Zurich, Switzerland
Phone:+41 44 220 50 20 
 
 
Mujur ada diorang yg tolong angkat semua beg2 kami yg berat.. mesti diorang rasa menyesal angkat beg kitorang sbb berat nak mampos.. kekekke..
 
 
Lepas check in kitorang cecepat naik bilik.. letihhh dan lapar sgt2.. masak lom lagi ni.. acaner nak masak kan sbb baru je sampai hotel..
 
Bahan mentah memang dah takde apa sgt dah.. tinggal telor, beras, sedikit minyak dan kari hayam dlm tin tu je..
 
Aku masak sambal telor dgn sup aje utk suami dan anak2.. jadilah kan daripada takde.. hotel ni jauh dari kedai grocery.. mujur laa aku angkut belen telor hayam dari interlaken..
 
 
Ni yang pihak hotel sediakan utk anak2 kami..
 
Menjerit bak histeria memasing nampak pinggan makanan ni.. teruja kemain lagi korang yeee.. aku pun teruja gak sampaikan anak2 dah sibuk nak ngap tapi mak dia terjerit2 cakap jgn mkn dulu... mak nak ambik gambarrrrr.. kahkahkah..
 
Ain kekadang sampai pandai komplen dan cakap mak ni sikit2 nak ambik gambarr je.. cettttt.. kekekeke..
 
 
Anak2 tak makan pun coklat tu.. bebudak ni tak reti mkn coklat yg ada kacang dalamnya.. biskut tu pun tak abis sbb kelat2.. kikiki..
 
 
Buah2 ni je yg abis
 
 
Bilik anak2 aku.. tiga2 org tido kat sini..
 
 
Ruang tamu utk bebudak ni buat onar.. hehhe
 
 
 
 
Bilik kami laki bini.. belakang bilik bebudak ni je.. bilik jenis connecting..
 
 
Ruang tamu bilik kami.. walapun anak2 aku dah ada ruang utk diorang buat onar, tapi kat bilik ni jugak diorang buat bising.. diorang memangggg..
 
 
 
 
 
Port kegemaran anak2 aku.. sempat le sekali je berendam sbb kitorang stay kat sini satu malam je.. stay hanya utk transit sblm naik ketapi utk balik ke paris semula..
 
 
 
 
Lepas mandikan bebudak dan bg mkn nasi kenyang2, diorang pun buat le aktiviti bebas mcm selalu..
 
 
 
Yang aku lak, lepas je sapukan krim panas kat belakang badan encik suami, aku pi sambung kemas brg2 semula... basuh dan simpan balik periuk2 yg dah di gunakan masa memasak td..
 
 
Kemas siap2 so takdelah kelam kabut keesokkan harinya.. dah settle kemas baru la membuta.. pastu bgn subuh dan sambung membuta balik.. nak cukupkan rehat sblm jalan jauh..
 
 
Pagi tu dalam kol 9.40 kitorang turun utk bekfes.. kena pegi bekfes gak sbb aku tak masak apa2 dah pagi tu..
 
Anak2 aku mkn buah2an, croissant, scramble egg with salmon dan jus oren serta hot coklat.. selain daripada tu tak ambik sbb di ragui halalnya..
 
 
Encik suami berbincang dgn chief concierge hotel..
 
Encik suami berbincang tentang ada tak perkhidmatan penghantaran ke stesyen ketapi termasuk tolong angkat dan angkut semua luggage dlm ketapi..
 
Encik suami sebenarnya risau sbb takut aku penat buat sorang2 sbb dia sah2 tak leh nak bantu dlm keadaan dia skrg ni.. dah la beg berat2 belaka.. lebih berat daripada berat aku..
 
Tu yg dia berbincang ada tak servis mcm tu kat hotel yg kami duduk.. Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.. servis tu memang ada dan free of charge..
 
Pihak hotel sedia bantu kami dari urusan hantar ke stesyen ketapi sampailah ke part brg2 yg nak di angkat dan di susun dlm ketapi siap2.. aku cuma bantu sikit2 je.. Terima kasih Ya Allah..
 
 
 
 
Apesal la buat muka mcm org sembelit ni ain oitt.. hehehehe..
 
Lepas sarapan kami naik bilik dulu dan siap2.. berehat dalam sejam setengah sebelum terus check out.. kete yg kami sewa kami tinggalkan kat hotel tu je.. kang pepandailah pemilik kete tu dtg ambik kat situ..
 
 
Ni dah dlm kete ontheway nak ke stesyen ketapi... sian ica.. cepat2lah ketumbit tu baik..
 
 
Yang botak tulah yg arrange kami dan byk membantu memudahkan urusan kami sepanjang berada di stesyen ketapi.. Dia jugak muslim.. mekasih byk2 ye saudara.. hanya Allah je yg mampu membalas jasa beliau..
 
Ketika entry ni aku taip, kami dah pun berada di Paris.. ada tinggal 2 hari je lagi sebelum balik ke malaysia.. Moga2 di permudahkan segalanya.. kawan2 semua tolong doakan ye..
 
Alhamdulillah aku dgn anak2 sihat walafiat dan takde yg demam pun.. selsema dan batuk sikit2 je..


20 comments:

Puteri Satu said...

tetiba rindu kat ana.. sebab dah lama tinggalkan mesia dan dah lama tinggalkan dapur kat umah tuh... hik hik.. selalu ada jer citer masakan ana... hik hik.. akak doakan semoga anak dan keluarga selamat pulang ke malaysia.. dan dipermudahkan segala urusan..insyaallah..

"CT CoMeL" said...

semoga selamat semuanyer kak...kim salam ica kak...hehehehe...

Irfa said...

subhanallah..cantiknya pemandangan

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, bestnya! take care tau! post lagi gambar please.. hihi

Mak Long said...

Salam Ana....
Kakak cadangkan husband Ana makan painkiller Arcoxia... In Syaa ALLAH mujarab untuk slip disc....kalau tak bawak ubat tu, boleh cuba beli di farmasi

Ana Suzana said...

Mak Long..
tapi ana google tadi ubat ni ana dpt info yg di nyatakan mcm ni :

Note: Arcoxia has not been approved by the FDA for the U.S. market. The manufacturer of Arcoxia received a non-approvalable letter from the FDA in April of 2007. This non-approvable letter was due to safety concerns of an increased risk of cardiovascular events (including heart attack and stroke) and questions on the benefit-risk ratio in patients taking Arcoxia. Merck will continue to market Arcoxia outside the United States.

Nazayiena said...

Semoga perjlnn blk Ana dan family nanti berjln lancar ya.

me shuhada said...

Rasa sedih pula bc entry ni huhu. Semoga dipermudahkan segala urusan dan selamat sampai ke Mlaysia.

Sidratul Muntaha said...

amin..
insyaa Allah
selamat pergi dan balik

Cik Que said...

wa..best nya dapat melancong kat luar negara...=)

semoga selamat pergi dan balik..^_^

Mak Long said...

Salam Ana...

Oh ye ke? Kakak minta maaf sbb x tau pulak psl fda tu...but arcoxia is very common and widely used in msia, tu yg kakak suggest kat Ana tu...

Family akak ada 2, 3 org jugak la yg have been suffering from slipped disc...selalu doktor ortopedik yg prescribe arcoxia tu pd diaorg.....ada yg jumpa doktor kat prince court, kpj tawakal..tp tak le pulak bgtau nama doktor....

Atau, Ana boleh cuba Celebrex.... Ataupun kalau x nak mkn ubat...bule tampal plaster/koyok ACUSTOP atau Ketotop kat tempat yg sakit....plaster ni dah siap ada anti-inflammatory medicine....

Harap info di atas dpt membantu Ana n husband....kesian bila baca psl husband Ana tgh sakit....hanya org yg pernah mengalaminya saja yg tahu bagaimana sakitnya....and kesian juga pd Ana sbb kena angkat beg berat2 tu....

Sabar ye Ana...mudah2an segala urusan dipermudahkan Allah... Amin..

Yong Is My Name said...

Ana take care your Chinta.
last week Cik Yong bawak Chinta pasal sakit belakang nie, alhamdullilah lepaih dr bagi ubat (5 days to take) going better.
Tak ingat ubat apa yang doc bagi (dr kata kalau x elok juga kena tukar ubat lain)..
In Sha Allah dipermudahkan segalanya.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Rabbi yassir wala tu`asir... semoga dipermudahkan segala urusan Ana sekeluarga ye :D

zaity zaliza said...

ana, arcoxia ngan celebrex memang tuk sakit akibat slip disc, memang kat m'sia selalu digunakan tp memang ada side efek kalau selau sangat digunakan. dlm keadaan hubby ana yg memang tengah sakit eloklah makan ubat. tp kena jaga pemakanan sbb dia memng menghakis usus. perot memang tak boleh kosong. kalau ada pilihan carilah ubat lain, info ni akak dapat dari adik akak yg keja jual ubat ni ke hospital swasta tu.
harap dia dapat bertahan sementara tuk sampai m'sia.kalau sakit tu menjalar sampai ke kaki rasanya terpaksa ke pilihan terakhir tuk operate. bukan tuk menakutkan ana tapi ikutlah apa kata/cadangan doktor.

dayahzakaria said...

Selamat pulang ke Malaysia..
Semoga dipermudahkan segala urusan..INSYA ALLAh.

Rina Hakimah said...

Salam Ana...kesian pulak i baca.. Cer try as an alternative therapy. ..accupuncture or accupuncture massage utk slipped disc. Tanya jer dulu consult kat accupuncturist yg bertauliah, ok ke tak.
Sambil tu buat solat hajat mintak pd Allah ubat/penawar utk slipped disc.
Take care ye Ana & family.

emy pokden said...

Cantiknya tempat tu.....semoga ana n family selamat sampai ke mesiaa....amin

azi said...

salam Ana..
semoga semunaya dipermudahkan Allah dan Ana dapat menguruskan semuanya dengan baik...

p/s Suami akak pun mengalami masalah yang sama. tak boleh angkat barang berat sikit, tulang belakang dia (F5)mesti sakit....akak le yang tolong angkatkan..sebijik macam ana..:)

MRS. K said...

subhanallah... memang cantik permandangan.. best la hotel2 kat sana.. memang hargai pelanggan betui

Saiful Hamidun said...

Siapa2 yang tak suka makan ubat untuk rawat sakit sendi...saya ada menjual ubat tampal seperti koyok ..cara penggunaannya hanya tampal pada kawasan sakit dan biarkan...ubat tersebut adalah ACUSTOP CATAPLASMA....boleh hubungi sy di 0176492899...utk mendapatkan maklumat dan harga yang jauh lebih murah dari farmasi luar atau pon hospital swasta...salam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...