NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, June 13, 2011

TaNtRuM

Entry kali ni pasal tantrum pulak.. korang tau kan apa maksud tantrum.. kalo tak tau pi bukak kamus.. kekekke..

Aku sbnrnya tertarik dgn entry blogger pemes si Hanis Zalikha ni yg bertajuk Public Parenthing, you can do it..??

Haaa.. dr entry situ jugak aku terus tertarik baca pengomen2 yg berkongsi pendapat ttg tajuk tu.. aku baca je.. tp tak kongsi pun.. kikiki..

Anak2 korang lak mcm mana.. jenis boleh di handle tak kalo jalan2 kat luar.. aku lak ada kalanya diorang ni dengarrr cakap aku dan peel molekkk je sepanjang masa..

Ada kalanya diorang ni tak dengar ckp aku pada masa tertentu dan mulalah nak buat peel bukan2.. haaa.. time tulah istilah tantrum tu wujud..


Ni la contoh tantrum..

Ni baru kat umah ni.. hehehe.. tp budak2 ni bkn la always peel mcm ni.. bila ada hajat2 yg kita tak penuhi je yg akan buatkan mereka bertukar jd mcm tu..

Sama ada dlm bentuk guling2 atas lantai, duduk atas lantai sambil meraung2, atau pun jenis terus meraung dgn volume yg tinggi terus tanpa ada intro slow motion.. hehehe..


ini budak nanges sbb tak puas nak main2 kat taman.. huk alohh, dah senja nak oittt.. ini ok lg.. pernah tau dia baring atas jalan tar.. humang aii.. aku angkat le terus sbb sakit woo baring atas tar..

Yang ni takpelah, atas lantai.. pastu dlm umah lg.. siap aku pasangkan ekon lg bg dia tak kepanasan masa nanges kat situ.. kekkeke..


Bkn la aku buat tak pedulik kat dia.. kita yg dah biasa ngadap2 perkara2 mcm ni sampai satu ketika kita dah lali dan kita mula biarkan dulu dia buat apa yg dia nak.. haa mcm tulah aku.. aku biar jap dia nanges kat situ..

Tp bkn bermaksud kita kejam tau.. tak ehh.. aku nak dia bljr sesuatu.. psikology namanya tu.. aku takkan terus pujuk.. secara slowly aku akan pujuk dia.. ica ni kalo dia tgk kita buat tak tau je bila dia protes mcm tu, secara automatik dia akan slow2 benti nanges.. hehe


ish3x.. basah lantai dgn air mata..

Dlm 5 minit mcm tu dia akan panggil " makkk.. makkkk.. mak ayahhh (marah).." haaa.. time tu baru aku dokong dia dan peluk dia.. pastu terus ok.. tu cara aku la.. cara korang pujuk anak aku tatau.. hehhe..

Anak2 aku yg buat peel guling2 mcm ni hanya apis dgn ica je.. ain tak pernah.. dulu masa aku anak sorang, aku selalu hairan bin ajaib bila tgk tingkah laku budak2 yg suka guling2 kat shopping kompleks.. mujur masa tu ain tak mcm tu dan tak pernah buat mcm tu..

Tp anak kedua dan ketiga lak yg kekadang suka bua aksi guling2 mcm tu.. kekekke.. cobaannnnn.. sib baik bkn habit diorang tau.. kalau dah jd habit mau aku fobia dan trauma nak pi shopping.. yelahkan, korang pun tau yg aku selalu shopping barang2 dapur hanya di temani anak2 aku yg 3 org ni je kannn..

Mujur la tak selalu diorang buat peel yg bkn2 dan mencabar kesabaran hati.. tp adegan melalak2 tu mmg tak dpt lari la kan.. mmg ada je tangisan salah sorang dr diorang.. tu takpe lg.. kalo nanges berjemaah lglah aku migrain dibuatnya.. hahaha..

Walaupun anak2 aku mcm2 peel, tp aku tak pernah fobia bawak diorang kuar kat public area.. bosan wooo dok umah je.. aku lak mmg jenis yg suka bg diorang hepi2 dan seronok2.. nanges tak nanges belakang cite..

Pandai2 la aku nak handle bila berdepan situasi mcm tu.. masing2 pun mesti ada cara tersendiri kan cara nak handle bila bebudak ni tantrum atau sbgnya.. cuma tulah, kalau dah kat luar tu kita takleh nak marah diorang sama mcm kita buat kat umah..

Kalo kat umah sukati la ko nak melalak ke hape ke, kita nak tinggikan suara pun takde hal punya tp jgn sampai jiran sebelah menyebelah dgr.. kekkeke.. tapi kalo kat public area mcm shopping kompleks takkan kita nak jerit2 lak marah2 anak.. kena kontrol wooo.. takkan le nak jd tiger mother atau tarzan lak masa dpn2 org ramai lak kott.. kah kah kah..

KaLo kat luar aku biasanya pujuk dgn beli belon, tak pun belikan mknn yg diorang nak.. kalo beli menan lak jgn yg mahal2 sbb nanti diorang bkn main sgt pun.. buat rugi je.. hehhe

Aku selalu je nampak org yg selamba marah2 anak dia dgn tinggikan suara dpn org ramai.. sampaikan kita tertoleh2 kat diorang byk kali sbb pelik dia tak segan ke hape ekk.. yg siap pukul anak2 dpn org ramai pun aku pernah jumpa.. ish3x.. harap2 aku masih di beri kesabaran yg tinggi.. yelahkan, bkn mudah nak handle bebudak ni sbnrnya..

Kebanyakkannya hanya kaum2 ibu je yg boleh handle situasi2 mcm ni.. kalo bapak2 komfem jd singa dah.. hehhe.. tp tak semua bapak2 la.. ada jugak2 kaum2 bapak yg lebih terer bab handle anak2 berbanding ibu2.. kan kannnn.. cuma kita jarang jumpa je..

Oklah.. nak bersiap2 gi sekolah.. tataaaa...




11 comments:

Mummy AwwalHariz said...

my son satu je susah nak control.. bab jmp menan yg masukkan syiling tu boleh gerak tu... kalau tak bg mau melalak kat situ... malu nak marah punya psl, bg jugak la...

Bonda Adam said...

hi ana,

sama kes dgn tiga org anak saya...bila tak dpt main menan yg masuk syilling tu, or tak dpt berlari kat celah2 rak barang kat giant ke, tesco ke mesti ngamuk.. menangis2. kalau tak dpt apa dioarg nak mesti guling2 atas lantai..malu woo

dahla tiga2 tu bawah tiga tahun. sorang dua thn setengah, yg dua lagi tu kembar setahun setengah..boleh bygla camne keadaan kalau tiga org ica ngamuk kan.. hehehhe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

arief mcm ne.. tapi amana tak pernah tantrum2 mcm ne.. arief nak hempas badan tak kira tempat.kat umah, shoping complex, tengah jalan, depan lif tapi yg lawaknya dia akan adjust supaya dia terhempas dalam keadaan selamat.. pastikan kepala tak sakit yg berlebihan haha

maszmadi said...

hmmm penat kan kalau tengah syiok2 shopping tetiba anak kat belakang baring guling2 coz x dapat apa yang dihajatkan..... huhu

kekadang tertewas jugak ngan gulingan dorang, nak bende2 yang mahal2..... tapi try arr pujuk ngan bende lain yang lagi murah la kan.. haha

H.U.S.M.Y.N.A said...

syukur...ketiga3 anak2 saya tak jenis melalak2, mengguling2 atau menghempas2 badan....itu 1 tabiat yang saya paling tak suka anak2 buat di khalayak ramai....dari kecil saya dah asuh begitu....kalau nak sesuatu.....diaorang akan perhati...belek2 sesuatu barang tu tak lepas2....kadang2 diaorang akan minta izin belikan barang(itu kalau teringin sesangat lah tu)....tapi kami yang memerhati ni akan cuba tunaikan...tapi tak selalu....kami tak mau terbiasakan diaorang dengan istilah "asal nak jer mesti kena beli"....senang bawa diaorang berjalan2....diaorang walau letih macam mana pun, diaorang tak pernah menangis atau meraung....abis2 pun kadang2 tertidur...entahlah...tak pernah ajar apa2 pun....mungkin si adik tgk contoh dari abang or kakak diaorang kot...Alhamdulillah...cukup senang handle diaorang kat luar....

misscha said...

sian tgk tp kalu kita pujuk trus lagi dia ngade2...huhukena ajar camtu....

btw, misscha follow ana kay...
jemput ke blog misscha

http://misscha-cecite.blogspot.com/

eila said...

customer sy die bantai slamber jer anak die dpn sy perghhh...sy tgk pon cam kesian kat budak 2!

ALINA ZAINI said...

Salam Ana, anak-anak akak pun macam tu dulu masa kecil. nangis sampai satu jam sebab nak kuda mainan. kelakar bila ingat semula. Dah besar ni bila tak dapat sesuatu, dah pandai merajuk dan bermasam muka.

My Aisy said...

yup...memang menuntut kesabaran tul dalam menjaga n membesarkan anak nih...

anak kita kecik lagi...lum kuar lagi peel2 camtu...ti dah kuar..tahap dewa punya sabar lah kene ada dalam diri...

aLyNnZ said...

salam,
tantrum first time dgr nih..
mulanyer xfhm apa ygdimaksudkan dgn tantrum, rupe nyer mmg slalu dilakukan oleh anak alynn danish..haha biasalar lagi2 hero kan lagi bnyk peel nyer..guling2 pastu dok bwh meja sambil pura2 nangis nak dipujuk lahai anak..

lily lotus said...

entry yg sgt menarik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...