NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, February 01, 2011

KeMaLaNgaN SeMaLaM

Sape2 yg tgk status aku kat facebook smlm tentu tau apa yg berlaku pada aku.. yg tak tau tu korang leh tau semuanya dlm entry ni.. dlm masih ketar2 aku masih mampu utk berkarya dlm blog ni lg.. hehehe..

Untung gak ada blog ni, so aku leh cite dan boleh imbas balik perkara ni di masa2 akan dtg.. ok.. meh aku story dr awal sblm bermulanya detik2 cemas tu berlaku..

Smlm tghari, slps siap bg anak2 mkn nasik aku pun start le enjin kasi panas dulu.. pastu mula susun brg2 yg nak di bawak mcm selalu.. beg sekolah ain, botol air masak, biskut2, beg tgn aku, smart tag dan semuanya la aku akan pastikan dah siap2 ada dlm kete..


Pastu baru transfer sorang2 masuk dlm kete.. kali ni ica paling last masuk kete.. marah2 dia sbb aku asyik la dok snap gmbr dia je.. padahal budak tu dah terjerit2 nak masuk dlm kete nak tgk cite barney.. kekeke..


Haaa.. bersusunn sume anak2 aku kat blkg.. tak dpt bygkan le kalo anak aku dah 4 org.. ngeh ngeh ngeh.. masing2 pakai baju sweater sbb hujan renyai2 buatkan keadaan sejukkk jee..


ica mmg tak kose nak pandang kamera dah kalo dah ngadap barney tu.. cehhh..

Perjalanan pun di teruskan mcm biasa.. aku bawak tak laju pun sbb hujan renyai2 kan.. walaupun aku dok kat lane paling kanan tp aku tetap bawak slow dgn kelajuan tak sampai 100km/j..

Kete belakang2 aku pun tak berani nak naik lampu kat aku sbb dpn kete aku ialah kete polis.. ekekeke.. takkan aku nak naik lampu lak kat polis tu suruh ke tepi.. tak berani aku wehhh.. ekekeke.. tp awat la polis tu dok lane paling kanan sdgkan dia bawak slow sungguh.. ish3x..

Slow2 pun aku tetap sampai skul ain tepat pada masanya.. kol 1.20 tghari aku dah berada betul2 dpn skul ain.. pas salam2 cium2, aku pun terus ke stesyen minyak sblh McD.. ecehhh... mcm le korang tau tang mana kann.. ahahha.. korang imejin le sendiri ye..

Tujuan utama ialah nak pi beli biskut keju yg apis nak sgt2 tu.. aku beli 10 bungkus terus.. senang cite..!! pastu main sms dgn hubby tanya dia nak jumpa kol berapa kat kedai mkn tu.. hubby budget dlm kol 2 ptg dia ada kat situ.. tgk jam ada lg masa ni.. so lepak2 dlm kete jap online facebook.. hehe

Tgk jam lg 5 minit nak kol 2 ptg.. so terus la bergerak menuju ke tmpt biasa.. dan di sinilah episod hitam tu bermula.. perjalanan baru dlm 1 km.. dan aku bawak tak la laju pun.. sbb sini byk sekolah..


Korang nmpk tak van kuning dpn tu..?? haaa, kat situlah tragedi tu berlaku.. ohye, gmbr ni aku snap 1 jam slps kejadian tu berlaku.. bkn aku snap sblm berlaku.. kalo sebelummm, nmpk sgt aku ada instinc kannn.. saje aku snap bg mudah aku nak ceritakan situasi tu pd korang..

Kedudukan aku bawak kete adalah di lane yg sama mcm van kuning tu.. aku dok lane kiri.. dan masa kejadian tu berlaku, byk kete2 yg parking kat tepi2 jln kat lane kiri tu.. dpn kete aku ada lg sebuah kete yg sdg di pandu laju sket dr kelajuan aku.. dia dok lane kanan..

Dr jauh sbnrnya aku dah nmpk ada apek tgh berdiri di celah2 pokok yg kat tgh jalan tu ha.. dia bawak beskal dia sekali..basikal jenis basikal racing tu.. dan aku mmg tak duga yg uncle tu akan melintas jalan jugak sdgkan kedudukan kete aku dgn kete dpn aku tu dah hampir betul dgn dia..

Sekalinya mmg betul2 uncle tu melintas gak.. dia lintas slow2 lak tu sbb dah tua kan.. dan mmg tak leh buat apa2 dah masa tu, keadaan berlaku terlalu pantas.. yg aku nmpk, kete dpn aku yg dok lorong kanan tu langgar dia dulu.. pastu uncle tu bersama basikalnya melambung dan terus jatuh pulak atas kete aku sblh pemandu.. pastu bedebuk terpelanting kat jalan pulak..

Masa kete sblh kanan tu brek emergency, aku pun sretttttttt tekan brek emergency gak.. tekan brek sehabis mungkin sampai berterabur brg2 dlm kete aku.. tergamam.. panik.. takut.. dan mcm2 la yg aku tak leh nak gambarkan..

Kete yg pertama langgar uncle tu dah blah.. no plate mmg aku tak sempat nak hafal la.. ko tau la kan kalo dah panik dan tergamam, pikiran aku terus gelap je masa tu.. huhuhu.. pandang anak2 yg dok seat blkg.. diorg relaks je lyn barney tanpa faham apa yg berlaku.. syukurrr sgt anak2 takde apa2..

Masa ni aku cuma terfikir mesti uncle tu dah berlumuran darah dan pengsan ke hape ke.. yelah, 2 kali kena hentam kete wehh.. aku pasang hazard light.. parking kete tepi jalan.. dan terus gagahkan diri utk kuar dan tgk apa yg berlaku..

Ya Allah.. syukurrr sgt2 uncle tu tak mati ke hape ke.. masa aku kuar kete aku nmpk dia tgh terhencut2 berjalan dan duduk kat tepi jalan.. aku terus meluru kat uncle tu.. aku usap2 blkg badan dia dan tanya ada cedera tak..

Ye aku tau, soalan tak releven sungguh kan.. dah eksiden, tentu la cedera.. tp tu je soklan yg aku terfikir nak tanya.. berkali2 aku ckp aku mintak maaf sbb terlanggar dia jugak.. aku urut2 kaki dia.. tgn dia pun aku cek2 gak kot2 luka.. tp tak jumpa kesan darah pun.. kebal sungguh.. padahal melambung tu..

Pastu aku tlg alihkan basikal uncle yg tercampak kat tgh jalan tu.. aku alihkan ke tepi.. basikal dia ok.. tak rosak, cuma rantai beskal tu terjatuh je le.. roti gardenia uncle yg terjatuh tu pun aku kutip balik.. tak lama pastu beberapa org dtg kat tmpt kami.. tanya apa yg berlaku..

Aku pulak dok la offer uncle ni nak hantar dia pi klinik.. tak pun aku hantar balik umah.. tp dia takmau.. dia nak kayuh beskal dia jugak.. tp mmg aku syukur sgt2 la sbb takde perkara buruk yg berlaku kat uncle tu.. kesian sgt kat dia.. umur uncle tu dlm 70-an.. dah le nak raya cina kan.. huhuhu..

Di sbbkan uncle tu takmau di bawak ke klinik, aku pun hulur la duit kat uncle tu utk kos perubatan dia.. sbb aku rasa bersalahhh sgt.. even bkn aku yg salah, tp aku pun terlibat sama melanggar secara tak sengaja..

Dan satu perkara yg aku tak dpt bygkan, kalau la uncle tu terjatuh atas jalan pastu aku lak terlanggar dia.. huhuhuuu.. Nauzubillah.. mujur dia jatuh atas kete.. aku rasa uncle ni berjaya melintas suku jalan je, pastu di langgar kat bahagian penumpang kete pertama.. pastu baru tercampak atas kete aku sblh pemandu..

Ok.. sambung cite balik.. Pas tgk uncle tu bgn dan kayuh beskal dia utk pulang agaknya, aku pun gi kat kete aku.. time ni la baru nak check keadaan kete sendiri.. td sibuk dgn org lain.. sekalinyaaa..!! hambek kooo.. ingatkan takde apa2 yg berlaku kat kete.. huhuhu


Side mirror sblh kanan patah.. kuat jugak rempuhan tu kiranya.. mesti kena beskal uncle tu kot..

Sadis kan.. dah la cermin paling penting tu.. bahaya woo kalo takde cermin sisi kanan..


Plat kete aku patah sebahagiannya..


Calar sana sini


Bumper pun dah lari alignment.. calar2..


Bonet kemek..


Calar kat sisi..


Masa ni baru le terhegeh2 tepon hubby.. memula takut nak bgtau.. aku ckp kita jumpa kat restoren dulu la baru aku cite.. tp hubby aku paksa cite gak.. dah cite terus dia terkejut monkey.. huhuhu..

Dan dlm fikiran aku masa tu berharap biarlah hubby aku lebih pikirkan keadaan kami dr keadaan kete.. yelah kan, sesetgh org lebih sygkan harta benda dr org tersayang.. bknlah maksudnya tak syg kete, tp jgn la sampai ketara sgt yg kita lebih pentingkan kete dr nyawa..

Mujur hubby aku kata takpelah.. dah benda nak berlaku nak wat mcm mana.. yg penting aku dgn anak2 selamat katanya.. aku tau, sedikit sebanyak dia sedih gak tgk kete berkeadaan mcm tu.. aku pun sama gak.. tp takpe, kete boleh di repair kannn.. tp hubby aku sempat lg melawak.. dia kata aku ni elok pakai kete kebal je.. safety sket.. huhuhu

Masa kat kedai mkn tu aku lgsg takde selera nak mkn nasik.. padahal aku terlalu laparr sgt masa tu sbb dr pg tak mkn apa2 lg.. lgpun aku masih trauma lg masa tu.. hanya mampu minum air je.. siap order air nenas asam boi lg tu.. kelassss... dlm trauma2 pun masih sempat nak order air canggih2.. kekekeke..

Ehh.. tergelak pulak.. aku trauma ni wehh.. tp siyesss, aku tak gigil2 pun masa tu.. tgn tak seram sejuk pun.. cuma trauma je.. berkali2 bayangan rempuhan tu berlegar2 kat kepala hotak aku.. huhuhu.. kalaulah langgar yg menyebabkan kematiannn, ish2x.. mintak di jauhkan la..

Pas jumpa hubby dlm stgh jam kat restoren tu, kami masing2 berpisah.. hubby masuk opis.. aku lak tak tau nak ke mana2 masa tu.. terus bawak kete berlegar2 kat sri damansara tu tanpa tujuan.. tp tak lama pastu br teringat yg aku lom solat zohor lg.. singgah jap kat shell.. gi surau dia..

Pastu sambung berlegar2 lg kat sri damansara.. tetiba ternampak kedai accessories kete.. kedai tu berhampiran dgn skul ain.. so aku nekad singgah.. kot2 dia boleh betulkan side mirror aku yg patah ni kann..


Ni la kedai tu.. memula masa aku dtg mintak tlg tgk2kan kete aku, diorg buat bolayan je.. sedih tau.. tp aku ckp gak tlglah buat sesuatu kat side mirror tu.. bahaya nak drive tanpa cermin kanan tu.. dia kata tunggu jap.. so aku pun lepak kat tepi kete je..

Agaknya dia tgk aku tabah menunggu dlm hujan renyai2, so dia pun dtg tgk kete aku.. bila dia kata dia boleh baiki aku sgt la lega okey.. yele, nak tukar terus kena gi kedai yg ada sparepart.. bila masanya aku nak pi.. mana sempat.. dah nak raya cina ni lglah byk bengkel tutup..


Tadaaa... org tu skru kan dulu bg tak jatuh.. oklah tu kan utk sementara waktu.. barulah tenang hati sket nak bwk kete..


Total yg kena byr rm15.. tak kesahlah brp pun, janji ada cermin sisi sudahh..!!


Budak 2 org ni leh bantai tido lak masa keje2 pemasangan side mirror tu di lakukan.. ngantuk sgt la tu agaknya..



syahdu je tgk muka anak2 tido.. masa ni dah nak pi ambik kakak dia dah..


Elokk je kakak dia masuk dlm kete, bebudak ni pun terjaga gara2 mulut kakak dia yg pot pet pot pet tak benti2 bercerita aktiviti dia kat sekolah.. hehehe


bgn2 terus mkn biskut keju..

Pas ambik ain aku pi singgah mcd beli burger.. sgt2 lapar ok.. huhuhu.. bebudak ni pun sibuk nak kentang jugak.. so belikan le kasi senyap sket.. pastu terus balik umah..

Sampai je umah terus suh bebudak ni layan katun dulu sementara aku vakum dan cuci kete dulu.. tgh trauma2 pun rajin gak tu cuci kete mcm biasa.. hehehe..


Masa ni aku sental kat tmpt yg calar2.. nmpk kurang sket la kecacatannya.. takdelah sakit sgt mata memandang..

Pas siap vakum dan cuci kete.. lap sampai berkilat pulak.. pastu barulah masuk umah, mandikan bebudak ni pulak sorang2.. pastu pakaikan baju tido siap2.. dah wangi2 aku suruh turun bawah balik utk mkn nasik.. suap diorang mkn..

Pas diorang kenyang aku pun singsing lengan baju pulak.. nak masak lauk dinner pulak.. di sbbkan aku masih lg trauma, aku hanya mampu masak 2 jenis lauk je.. huhuhu..


Menu pertama : ayam trauma masak sambal cili api..


Menu kedua : kacang buncis tumis trauma..

Tak lama pastu hubby pun balik dr keje.. pastu ajak mkn nasik sama2.. aku tau dia pun lapar punyalah sbb kami sama2 tak lalu nak mkn lps tragedi tu berlaku.. hehehe.. sejiwa kami ni.. ecehhh.. yele tu.. ntah2 dia dah pi mkn pas asar dgn kawan2 dia kot.. hehehe..

Oklah.. sgt panjang entry aku yg ni.. sok aku meneruskan aktiviti mcm biasa.. hantar ain gi skul.. ain skul sampai rabu je.. pastu start cuti.. utk kawan2 yg byk bg nasihat, mekasih atas nasihat korang.. korang sgt prihatin dgn aku.. terharu sgt2..

Doakan keselamatan aku dgn anak2 ye.. aku sentiasa berhati2.. tp selalu sgt menerima akibat dr kelalaian/kesalahan org lain.. apapun syukurrr sgt2 sbb masih di panjangkan umur dan di lindungi oleh-Nya..



16 comments:

Syima Emi said...

nasib baik semuanya selamat kak. kalo saya kat tpt akak tak tahu apa tindakan saya.. dengan anak2 lagi.. tapi akak mmg buat apa yang patut dahh.. tak dapat saya bayangkan pakcik tu jatuh atas keta pastu ok.. eee, saya pon dok terbayang2 ni.. dan nasib baik semua anak selamat... alhamdulillah..

zih@n said...

seram sejuk saya baca...tmbh2 part nk tau keadaan uncle tu...igt kan cedera teruk sbb klu ikut crita akak melambungkan..Alhamdulillah smua selamat..mmg kdg2 kita dh hati2 tp org lain plak yg sambil lewa..

Yan said...

alhamdullilah ana n anak2 tak pe2. malang mmg tak leh jangka.

farah fauzi said...

alhamdulillah akak tak der apa2..tapi kesian kat uncle tuh..tak patut org tuh langgar dan terus lari..ish...apa la diorg nih...x der perikemanuaisaan lgsg..hehe..apa2pun akak ..take care..

ani said...

Alhamdulillah Ana sekeluarga selamat, tu la malang mmg tak berbau kan, apa pun take care ye!..

Me said...

baca n3 nie.. eden speechless... hanya mampu mengalirkan air mata....

ieda said...

aduhh dikk .. seriau akak dgr .. huhuh sib baik x libatkan kematian apek tuu .. kalau tidak sure ingat sampai biler2 huhuhu

dan yg paling penting nyawa dik .. sib baik jugak anak2 x aper2 sbb adik break mengejutkan .. huhuhu
kita berhati2 punn terjadi jugak , nak buat mcm mana dah ketentuan allah kan .. kita hanya perlu lebih berhati2 aje ..

MeMHalid said...

masyaAllah...alhamdulillah ana n anak2 selamat...apek tu pon selamat.syukur..
ari ni...trauma lagi x?xpe pengalaman..insyaAllah...ana n anak2 dalam lindunganNya..amin...kuatkan semangat k..jangan berdebar2 sgt kang nak drive.huhuhuhuhu...

PuRpLe LaDY said...

adddoooiii ai akak ni. dlm trauma2 tu sempat ag dia buat lawak tau. tp Alhamdulillah akak ngn anak2 xde pape.. kak, nalin nk tegur. jgn main sms ye kak ms driving. bahaya. dh la akak bw anak2.. ;)
mencegah tu lebih baik kak dr mengubati..
anyway, nama menu akak tu mengancam ar kak.. hehehe..
tk care.. assalammualaikum

am0i Ida said...

alhamdulillah syukurlah ana dan anak2 selamat..mcm sy eksiden hari tu emergency break turun bukit si kecik terpelnting terhantuk depan cermin keta..berdarah mulut..

sejak kes tu sy tak bg da dia duk depan..

mmg ana bg contoh yg baik, ada car seat utk budak2 cam sy takde..sb igtkan dia dah pandai tp rupanya selagi nama budak2 mmg kena ada car seat takpun pakaikan seat belt..

sy pun masih trauma ..walopun dah 3bln berlalu..bila bawak keta dah rapat2 nak break tu sy dah fobia..awal2 dah break sket2...kalo kita je dlm keta takpe..nie anak2 ada sekali mmg tak sanggup kalo jd apa2..

bagusnya ana bg pertolngan kat uncle tu..kalo sayapun agaknya terkedu tatau nak buat apa..mmg uncle tu kebal sb keta ana teruk gakla ..

smg ana cepat pulih dr trauma..yg penting anak2 tak trauma..

Ana Suzana said...

mekasih sumenye sbb doakan keselamatan kami..


Nalin..
akak tak pernah lg main balas2 sms atau baca sms masa tgh memandu.. akak tak seterer tu leh buat 2 keje (mandu dan main sms)..

yang akak cite main sms dgn hubby tu masa akak kat parking kete dpn stesyen minyak.. bkn tgh drive.. hehe

cik jijah said...

ana.. benda dah jadi.. ketentuan tuhan semua ni... mujur sikit je.. sentiasa berhati2 dan tawakal.. insyaallah..

p/s: trauma pun sempat masak sedap2.. mintak sket.. hehehe..

mamaqari said...

dlm tgh trauma tu smpt lg melawak ana nih..hehehe

Fatieha Fatie said...

hopefully kak ana dgn anak2 selamat... Jalan kat are2 situ selalunye kete memang laju2 sbb tu la org tu terlanggar uncle tu.. Kak ana, kita tau kt mane mcD dgn stesyen minyak tu..

zatil said...

Lucky the kids are fine Ana..:)

Ijah EmoTemo said...

Mujur semua nya selamat ye kak. Seram sejuk jgk nk bygkan semua tu. Huhuhuh. Tapi part nama lauk tu hehe agak kelakar la. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...