NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, February 10, 2011

AiN JuMpA PaKaR ENT

Ni citer smlm.. smlm aku, anak2 dgn hubby pi spital Prince Court Medical Centre sbb aku dah set satu temujanji dgn doktor pakar ENT..

Masa aku letak status nak gi pcmc ni kat fb, bkn main lg korang ye.. siap teka ada yg ke empat lg tu.. kekekke.. takpee.. tggu thn dpn baru cdg nak tmbh ahli baru.. errr.. maksud aku tmbh anak.. jgn maksudkan ke lain pulak.. pelangkung kang..!!

So smlm ain terpaksa ponteng kelas atas arahan aku.. tp aku dah bgtau teacher dia dah.. bkn suka suki tau nak ponteng2 ni.. Sbnrnya dah lama gak aku berhajat nak bwk ain jumpa doc pakar sejak dia ngadu asyik sakit telinga je..

Ain selalu ngadu telinga dia sblh kiri tak brp dgr.. pekak katanya.. tp aku ingatkan tak bape siyess la sbb aku rasa tu mesti taik telinga dah byk tu.. so aku bersihkan la sket2 je guna cotton bud.. aku bersihkan yg luar2 je.. tak korek dlm pun..

Tp ain still ckp telinga dia mcm tersumbat.. benda ni berlaku sejak thn lps lg.. di sbbkan aku anggap mcm masalah biasa je so aku biarkan jelah.. aku bersihkan je telinga dia sendiri.. bila dia asyik kerap tarik2 cuping telinga dia, aku pun jd hairan gak.. betul ke sakit nih..??

Aku ada gak bwk gi klinik biasa.. doc bg ubat titis kat telinga je.. tp still takde perubahan gak.. tu yg aku nekad nak bwk jumpa doc pakar tu.. aku ajak gak hubby gi sekali walaupun dia sgt sibuk mggu ni.. sib baik dia ikut.. hehehe

Hahhhh.. jgn nak tuduh aku menunjuk2 lak sbb gi spital mcm ni.. aku pelangkung kang.. tak salah pun kan gi spital mcm ni sbb penat lelah hubby aku keje cari rezeki pun sbb nak beri keselesaan pada family dia.. aku ckp awal2 ni sbb takmau ada yg kata aku show off lak.. hehehe..

Kol 1.30 tghari smlm aku pi ambik hubby kat opis dia.. naik kete oren aku je..


Sempat lg tu snap walaupun tgh kete bergerak.. tp bkn aku yg pandu.. hubby aku yg pandu..


Dah sampai pun dpn spital..


Gigih jugak tu nak snap gmbr parking.. kekeke.. laki aku layankan je la.. hehehe


Sampai2 je terus terjah lift.. naik tingkat 3..

Kami pilih pegi spital ni sbb best.. environment dia tak mcm spital.. mcm bawak anak2 gi hotel jalan2 je.. anak2 aku pun enjoy je gi sini.. takde nak takut2 sgt.. biasanya diorang ni kalo gi klinik mulalah tak keruan.. memasing penakut.. kekeke.. tp smlm diorang enjoy je.


Sementara tggu giliran, kami sume lepak2 dulu kat ruang menunggu.. ica lak sibuk nak baca buku..


Oooo.. skodeng gmbr pakwe rupanya.. kekeke


Ain yg tgh melopong layan cite kat tv..


Dia tgh layan cite ni.. hehehe..

Apis mana..?? tak kose nak snap gmbr dia masa ni.. mcm ulat tak reti dok diam2.. geram aku tau... 15 minit menunggu barulah tiba giliran kami..


Ain relaks je masa doc tu check2 dia.. tak nanges pun.. bagusss kakak.. dulu masa baya2 mcm ica dgn apis bkn main lagi ko melalak takut doktor ye.. kekeke


Nama doktor yg merawat ain smlm doc Guljit.. baik gileee.. friendly.. ain lglah suka jumpa doc yg mcm ni.. lglah mudah sesi rawatan smlm..


Ni skrin yg di sediakan bg membolehkan kami nmpk dgn jelas apa yg ada dlm lubang telinga ain.. kalo tgh makan jgn la korang tgk gmbr2 cenggini.. kekekke


Hasil dr pemeriksaan, rupa2nya kedua2 lubang telinga ain sudah tersumbat dek khazanah emas tersebut.. telinga yg sebelah kiri la kronik sket.. agak tepu.. huhuhu.. seriau aku tgk.. mana la tak sakit kalo dah cenggitu rupa dlmnya..

Patutlah ain kerap tak dgr je tiap kali aku bg arahan kat dia selama ni.. ingatkan dia saje2 nak suruh aku ulang2 ayat byk kali.. rupanya sbb mmg tak brp dgr.. nyesal lak tak bwk check up awal2..


Ain sendiri tercengang bila tgk skrin tu.. kekeke


Ni bila dah selesai rawatan.. terasa hepi betul dia sbb pendengaran dia dah tak terjejas lg dah..


Sbnrnya nak snap gmbr doktor Guljit tu.. tp segan lak nak snap terang2an.. so cover la dgn snap muka apis kunun2nye.. kah kah kahh.. sekalinya terblurrr la pulak.. hahahha


Masa ni tgh tggu abah dia byr kos rawatan.. total sumenye RM350...

Pastu terus ajak hubby turun cpt2 gi food court pcmc utk makan.. aku lapar gile wehhh.. asyik bunyik2 je cacing dlm perut aku.. kikiki..


Budak 2 org ni sgt2 mencabar kesabaran aku smlm.. takleh dok diam lgsg.. kdg2 asyik gaduhh je berdua ni tau..


Ni la food court kat pcmc ni.. suspen gak nak masuk sbb hiasan dia gempak sgt.. kekeke


Ain hepii jee.. asyik puji diri dia baikkk je sbb tak nanges masa doc check td.. hahaha.. apa2 lah kakak oiii.. jgn masalah dah selesai..


Yg budak bujang ni kejap panjat2 kusi.. pastu turun balik buat bising.. apesal ntah dia ni.. biasanya elok je dok diam2..


Food court yg tak mcm food court.. dah mcm mkn kat hotel lak.. tapiii.. rege mknn dia mmg standart mcm hotel pun.. perghhh..


Anak2 aku asyik nak gi playground yg kat luar tu aje.. tp aku tak kasi.. kang kalo dah main bkn reti nak benti.. dah le aku tgh lapar nasik masa ni..


Sambil tggu mknn yg di order tu sampai, leh la layan tv jap..

Tp ica lak dah tak leh di kawal lg dah.. melalak2 tak keruan.. apa yg dia nak ntah aku pun tatau.. last2 aku ckp kat hubby nak bawak ica gi kedai kat tingkat 1 jap..


Aku gi sini.. belikan dia umpan mknn.. baru senyap sket..


Sempat lg aku terjah kedai sourvenier..


Tak beli apa2 pun kat sini.. just cuci2 mata je.. yelah, dulu masa aku beranakkan ica kat sini takde lak kedai ni lg..

Pastu aku turun balik ke food court.. mesti mknn dah sampai agaknya..


Ni yg aku order.. air ice chocolate utk ain..


air hazelnut latte utk aku.. hubby pun order air yg sama gak.. rege aku tak ingat la pulak..


Ni pasta carbonara utk aku.. share sket2 dgn anak2.. hehehe... rege dlm rm24 rasanya.. fengsannn..


Yang ni nasi goreng cina utk anak2 aku.. rege rm15 kalo tak silap.. tp belas2 la regenye..


Nasi goreng kampung utk aku .. hubby mkn nasi goreng ikan masin.. tak sempat nak snap sbb dia dah melantak dulu dah..

Paling tak best masa aku nak mkn masa tulah si ica nak selak2 baju cari susu.. time tulah nak menyusu pun.. adehlaa.. dah le aku duduk mengadap tukang2 masak.. terpaksa cover sket dgn napkin atas meja tu..

Adeh.. panjang lak entry ni.. okey.. kat bawah ni aku letak sekali video yg aku record masa sesi rawatan telinga Ain.. utk info bg yg nak tau la kan.. make sure korang tgk tanpa mengunyah apa2 mknn.. kang muntah balik kang.. kah kah kah..

Nasihat aku, kalo anak2 sakit telinga cpt2 la terus jumpa doc pakar.. sbb kita tak tau apa yg berlaku dlm telinga anak kita tu.. jgn jd mcm aku.. sampai dah tepu mende tu dok dlm telinga anak aku sampaikan pendengaran anak aku pun terjejas.. huhuhu.. nyesal okey..






30 comments:

Janna Wan Muhammad said...

tima kasih ana atas peringatn ni..kadang2 kita sker wat ta ktahu je bila anak2 komplena sakit apa2 kan ?

mieoney said...

kira dia bersihkan waktu tu juga yer ana...nnti add mimie kat fb yer..mimie tak bley tgk video ana tu...

betul kata janna sbb kdg2 kanak2 dia suka melebay2 sebb tu lah kita cam smbil lewa jer...huhu

@e_da said...

comel la ain ni.. bagus ek pakar situ.. teknologi moden.. bagus terus g pakar.. cepat dpt detect penyakit.. hope ain dah ok

mamaqari said...

bab2 telinga ni x bule amik mudah..mcm anak mamaqari hr tu lepas demam jer tetiba telinga kuar air..g ENT 3 x jgk la kena dtg buat follow up.

"CT CoMeL" said...

salam...kak....hihihihi...akak kate cacing dalam perut dh bunyi2...hihihi...dalam perut akak ade cacing ke?hihihihi...akak pun kene gi cek jugak nie.....hehehehehe

ieda said...

ermmm sib baik hazanah emas jer .. kalau kutu B haa naya tau dikk harus kakak nangis2 dari awal2 lagi sbb sakit kan ..

hermmm dah settle sure suke .. sbb dpt makan2 layie :)

azza said...

aza pun dulu pernah mengalami sakit telinga mcm tu..siap kene korek telinga..adoi..sakitnya tidak terhingga

myranaqi said...

ermm....myra pun ada skt yg sama...xpenah jupe pakar lagi..myra punyer skt dh thp kronik kot..dh berthn2 skt..lagi satu skt telinga ni salah satu skt keturunan kot...ayah,kakak,abg sume skt..mmg skt sgt skt telinga ni..huhuhu

nnti nk jupe doc pakar jgk ar

faiz said...

maklumat pasal sakit telinga dan gambar ni cukup bagus Ana specially siap ngan gambar lagi.

ct shah said...

saya penah pegi pcmc ni masa lawatan opis last year.sblom saya jejak kat sini,ada dgr jugak news ckp yg pcmc mahal giler.tapi bila diterangkan oleh doctor pakar (tak ingat nama dia),it's just same range ngn pantai,(pantai lagi mahal kut).tapi dia punya environment mmg kelas & modern design sbb hospital baru.makanan mahallah kat situ.

zailamohamad said...

anak zaila pon bukan main susah kalo nak korek telinga diorang, harap2 janganlah sampai ada khazanah yang tepu kat dalam tu;D

Aida Faris said...

eish. kak. rugi nye xdpt jmp akak! kebetulan MC plak smlm. kite keja kt Kitchen PCMC~

lily lotus said...

the doctor pakai bow ke? cool cool..hehehe

-icha03- said...

hye,
baru bace blog ni

erm,
btol awk ckp
ank sye pon dulu mcm ni
tp telinge di asek kuar air jek n bau
then, mcm nanah ah
amek mase juge nk baek
tp skrg alhamdulillah
dah baek :)

FaRah Baharom said...

salam
Ana nk tyne..ape yg doktor tu buat ek?
die korek ke?
my doter pun adeproblem cm gini jugk..berulang2 jd..baik then jd blk.

ceywie said...
This comment has been removed by the author.
ceywie said...

ha'a ana, kita pun tak leh tengok video tu. doktor tu bg apa-apa ubat tak? dia bg ubat titis ker. 'khazanah' tu keluar mcm mana eik. ain ok jer, tak sakit ker ana. hehehe... sori banyak tanya lak..

kim dazzi said...

Berapa kos untuk semua ini? Kerana saya sudah mengalami masalah ini sejak kecil dan skrg baru saya sedar bahawa penyakit ini adalah serious ! Dan saya digelar Mat Tisu . HeHe . Hubungi saya 0182694984

laura lisya said...

btw sy ada lah slh seorg yg slalu kna penyakit tlinga.sy x boley korek tlinga..tlinga sensetif...x ley kasar2.bila dah terkasar hah alamatnya tlinga luka dan bernanah..sakit dia ya amponnn hanya tuhan sj yg tahu.bengkak smpai ke leher kepala..nak tdo x boley...skrg ni sy tgh cari klinik tlinga..kna lagi.klinik pakar sy pergi slalu tutup sampai lusa..huwaghhhhhh!menangis2 tahan sakit!ni kat kdai makan tgh google kat mana ada lagi area jb!sbln skali mesti kna!pulak tu skali pergi rm300 mesti punya! :(( so stress!btw kalau korang rasa sakit tlinga x baik2 better pergi jangan tangguh2!sy da lali ngn sakit ni..bahaya ok boley jangkitan kuman ke lain.. :'(

aimy said...

Klakarla u ni

fredo michael said...

Haduhh.....sengsaranye....

fredo michael said...

Kak hsptl ni terletak kat mna?? Kt kl ke kat johor ke kat melaca ke?? Ank saya pun ada mslh taik telinga keras . Saya bwa la dia jmpa dktr kat hsptl aduhhhh....sengsara btl jiwa saya tgk dktr tu x bg ubat apa2x @ suntik ank saya tu dulu ke bg dia tido terus korek...adohhh...trauma tahap gila saya tgk ank saya terkaung2x jerit nangis. Dktr yg buang taik telinga ana tu ada bg suntik ke dulu pas tu baru korek taik telinga tu??

fredo michael said...

Dktr yg buang rsik telinga ank saya tu x dpt korek taik telinga ank saya habis sbb ank saya kuat berlawan. Aduhhh...kak tlg la kak...saya nk korek pun x blh pasti ank saya lari sbb dia dh tau kata dktr buang sakit.apa saya hrs bt kak??

fredo michael said...

Blh x tlg saya bg no tel klnk ent yg ain guna ni...tlg la kak....

Liza @ Adzriel AB said...

Tu laa kan. Ingat nk bawa juga anak jumpa ent, bila cakap dgn dia mcm dengar tak jelas je.

Norazli Orl said...

Saya kerja kt jabatan ent..ada buat khidmat pemeriksaan telinga di rumah..like pages-spa cuci telinga

zaleha awaluddin said...

Alhamdulillah tak berapa serius kan sakitnya..

Teringat anak saya yang dah serik nak ke hospital sebab masalah appendix dulu.

- Zaleha Awaluddin -

Nard Gothica said...

samela..esh geram...sok kne cri klinik ent.dh pekak badak dh ni sbelah..kuman pny psl..asal pns je jd..asl pns je jd..hubby smpai ckp bahasa isyarat pny dia ingt bnde ni lawak ke hape??tuiiii!!!grrr

siti adzifah said...

Tempatnya kt mana ya...

siti adzifah said...

Tempatnya kt mana ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...