NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, November 23, 2012

KiSaH BaBy aSyRaF LaGi

Ramai kawan2 alam maya aku tertanya2 apa perkembangan baby Asyraf.. huhuhu.. sengaja aku diamkan dulu cerita baby asyraf sbb nak kumpul berita terkini..
 
Daripada start baby asyraf di masukkan ke spital sehinggalah ke hari ini aku masih tak boleh nak melawat dan pegang dia.. sedihhhhh sgt2.. nanges dalam hati je..
 
Sekarang aku dan ahli keluarga aku dah lebih tabah.. tak lagi macam dulu asyik nak menanges tiap kali mengenangkan baby asyraf..
 
Kami tau yg kami kena kuat dan tunjukkan semangat kami sebagaimana baby asyraf yg kuat melawan sakit yg dia hadapi.. sob sob sob.. ehhh tersedih pulak.. tipulah kan kalo tak sedih langsung..
 
Hari ini bersamaan 23 November genaplah sebulan baby Asyraf duduk kat NICU spital sungai buloh.. usia asyraf sekarang dah 2 bulan lebih pun.. baby asyraf lahir 8 september..
 
Kang tak lama lagi 3 bulan lak usia dia.. membesar dlm spital jelah dia.. huhuhu.. adik aku lak setiap hari ataupun selang 2 hari dia dan suami akan ulang alik dari sekinchan ke spital sg buloh utk jenguk anak kedua mereka ni..
 
Kadang2 diorang stay kat umah aku sbb umah aku lebih dekat la jugak nak ke spital kalo di bandingkan dari kampung tu..
 
Buat masa ni hanya sokongan moral dan tempat tinggal yg aku dan suami mampu beri sbb nak pegi ziarah sekali memang tak di benarkan..
 
Padahal aku nakkk sgt2 jumpa baby asyraf.. kekadang nak jugak aku menyamar jadi ibu asyraf semata2 nak jenguk punya pasal.. tapi kang kantoi lak bila diorang tgk ic kang.. cisss.. uwaaaa...
 
 
Ni jelah koleksi gmbr yg aku ada.. adik aku snap curik2 je ni sbb tak di benarkan sebenarnya sbb ada sekali tu diorang snap guna kamera terus kena tegur dgn staff nurse kat situ.. hehehe..
 
So curi2 snap gmbr guna kamera hp je.. kalau tengok gmbr kat atas memang aku sebakk sgt.. banyak betul wayar2 berselirat sana sini.. pastu berpampers ajelah dia..
 
Sian baby asyraf sbb tak dapat nak pakai baju2 newborn yg mak dia belikan.. entah muat lagi ke tak sbb usia asyraf makin bertambah dan saiz badan pun dah bertambah sikit..
 
 
Masa ni asyraf masih bernapas menggunakan mesin lagi..
 
Ada sekali tu doktor try stopkan bantuan mesin pernapasan, terus asyraf tercungap2 sbb tak boleh bernafas sendiri..
 
Utk pengetahuan, sepatutnya baby asyraf di rujuk ke institut jantung negara 21hb yg lepas.. itu pun setelah sekian lama diorang (pihak spital) cari tarikh temujanji yg sesuai.. last2 dapat gak 21hb..
 
Di pendekkan citer, 21hb yg lepas pihak spital dan adik aku dah ready ni utk ke IJN.. bil spital pun dah byr tinggal nak naik ambulans je lagi utk ke IJN..
 
Suami adik aku lak doktor dah arahkan ke IJN dulu sbb diorang akan menyusul kemudian.. adik aku dgn baby asyraf akan naik ambulans ke sana.. makanya pegilah suami adik aku tu dulu menuju ke IJN..
 
Yang pihak spital lak call IJN terlebih dahulu utk maklumkan awal2 yg diorang nak transfer baby asyraf ke sana..
 
Sekalinya pihak IJN mintak buat xray dulu utk pastikan jangkitan kuman kat paru2 baby asyraf dah clear.. lepas buat xray keputusan xray tersebut menunjukkan masih ada jangkitan kuman kat paru2..
 
So cancel la ke IJN.. suami adik aku masa ni dah sampai pun kat IJN.. bila dia dapat tau cancel terus geram gak la kan.. tau2 jelah kan jalan nak ke sana dah la jammed semedang.. pastu kenapa la pihak spital tak alert mende ni awal2 sebelum nak transfer ke IJN..
 
Sepatutnya diorang lebih tahu kot prosedur sebelum nak transfer ke IJN.. ni tak, bila pihak IJN mintak result xray baru diorang nak buat.. huhuhu.. last2 kena berkampung semula kat spital..
 
Adik aku lak di benarkan dok spital sbb masa tu ada kekosongan katil.. so boleh la dia jenguk baby dia hari2.. baru je seminggu dapat dok situ bersama baby..
 
Doktor suruh adik aku try breastfeedkan baby tapi tulah, dgn mulut baby asyraf yg berwayar tu camnelah dia nak menyusu.. huhuhu..
 
 
Gambar celik mata.. alololooo.. moga baby asyraf kuat ye nakkk.. acik nakkkk sgt peluk  kamu dan cium2 pipi kamu mcm dulu.. rinduu sgt2..
 
Berita terkini yg adik aku apdet malam tadi, adik aku terperasan yg anak dia macam sesak napas.. pastu mulut dan hidung baby asyraf kuar buih2.. adik aku hairan la sbb sebelum ni takde lak macam tu kan..
 
Terus adik aku cepat2 maklumkan kat doktor.. sekalinya bila di check rupa2nya doktor pasang alat bantuan oksigen (oksigen utk baby asyraf bernapas tu ada air) tu tak betul2..
 
Jadinya bila tak betul air tersebut akan menghasilkan buih dan baby asyraf dah tersedut buih2 gas oksigen tu sampai sesak napas.. adoiyaiiii.. geram lak aku dengar.. huhuhu.. awat la cuai sangat..
 
Mujur sempat perasan awal.. sepatutnya diorang kena lebih alert penjagaan baby2 dalam nicu ni.. apapun syukur sangat sbb tak jadi apa2 yg lebih teruk.. dah tak pasal2 baby asyraf kena lalui proses menyedut semula air gas oksigen yg termasuk dalam hidung dan mulut tu..
 
Dan berita terkini yg paling latest lagi aku dapat, baby asyraf dah terkena jangkitan paru2 yg di panggil virus Influenza A..
 
Baby asyraf dapat jangkitan ni dari baby lain yg dok sama wad dgn dia.. alahaiii.. siannya baby asyraf.. belum pun selesai masalah jantung, bertambah lagi penyakit lain.. sabar ye asyraf..
 
Doktor cakap mungkin baby asyraf kena dok nicu dalam 6 minggu lagi.. 6 minggu..??? lamanyaaa la rasa.. rindunye la kami semua dgn asyraf..
 
Apapun doa tetap tak putus2 kami panjatkan pada Ilahi agar baby asyraf kuat menghadapi semua ni.. moga baby asyraf membesar seperti baby2 yg lain..
 
Kawan2 semua doakan utk baby asyraf sekali ye.. mekasih banyak2 pada kawan2 yg selalu bertanyakan perkembangan baby asyraf.. sayang sgt2 kat korang..


32 comments:

.:ira:. said...

insyaAllah dia cepat sembuh

mama maman aka yana said...

banyak dugaan utk baby asraf dan family ana.. insyaallah selamat semuanya.. sama2 berdoa ok..

yOn nOy said...

Memang sedih sangat2 kalo baby lagik dah berselirat dengan wayar..kesian tengok baby tu..tp untuk kesihatan baby, kena ikut prosedur hospital. adik ko kena sentiasa alert dengan keadaan baby sebab nurse@doc takkan sentiasa check baby..harap anak buah ko cepat sembuh..

Puteri Satu said...

allahuakbar... akak doakan baby asyraf akan cepat sembuh dan membesar seperti baby2 lain..insyaallah...

Liza said...

Moga baby Asyraf cepat sembuh, insyaAllah...

^*NaNa*^ said...

sedih nengok baby ashraf ni..moga dia sihat seadaanya ..amin..mari kita pakat doa..

Liza Hashim said...

Moga asyraf cpt sembuh... Kami sentiasa doakan dia. Berat mata yg memandang, berat lg bahu yg memikul. Moga ibu bapa aysraf tabah menempuh dugaan ini. Amin

Mimie Najib said...

Ya Allah...banyaknya dugaan dari Allah buat si kecil ni..moga bby asyraf cepat sembuh ye dan kuat melawan sakit itu..

NadiaNatasha said...

siannya bb asyraff...dia sebaya bb nor huhu semoga bb asyraff cepat sembuh n dpt joget2 mcm bb lain...amin

haniQaseh said...

semoga babg ashraf kembali sihat....semoga Allah mempermudahkan segala yg dirancang...

sis shuhada said...

Ya Allah kesiannya tgk.. ank sy pernah dok nicu satu hari pun sy dh meraung2.. inikn pula dh bulan mcm tu.. semoga kuat ye. Doa kami semoga cepat baik ye adik Asyraff. Aminnn.

sis shuhada said...

Ya Allah kesiannya tgk.. ank sy pernah dok nicu satu hari pun sy dh meraung2.. inikn pula dh bulan mcm tu.. semoga kuat ye. Doa kami semoga cepat baik ye adik Asyraff. Aminnn.

Nana said...

semoga baby asyraf sembuh seperti baby2 yg lain juga

shaz mizah said...

sedihnyaa tgk.. wayar sane sini.. :(

Siti Rohaya said...

Baca tulisan ana ni menyebabkab air mata x berhenti mengalir..in Syaa ALLAh semoga ALLAH meberikan kehidupan yang terbaik buat baby Asyraf..amin

Siti Hajar Masri said...

banyak dugaan tul baby ni..InsyaAllah satu hari nanti dia akan sihat and be a good boy..amin..

Allene said...

semoga asyraf cepat sembuh... lin dlu masa hafidh kena kuning masuk nicu pun da macam ilang arah... lg2 klu sakit jntung mcm ni. mmg tak kuat. semoga adik kak ana tabah... setiap kali lalu kt bili baby yang ada mesin mcm adik asyraf, mesti lin menangis... :(

Zana said...

moga baby asyraf cepat sembuh...sedihnyaaaaa...

Amalblogbiz said...

Kmal sentiasa doakan agar by ashrag cepat2 sembuh..Amin..

zailamohamad said...

semga ibubapa Asyraf bertabah..In sya Allah semoga baby Asyraf semakin sihat..

menu aku hari ni pon nasi lemak juga..lalalala

Saya Punye said...

moga baby asyraf cepat2 pulih... tiba2 air mata bergenang baca entry ni.. memang sngt2 kena kuat bila diduga gini..

Ija Rased said...

moga baby asyraf sembuh dan selamat hendaknye,,

Ana Suzana said...

mekasih ye semua kawan2 sbb mendoakan utk baby asyraf.. huhuhu

Siti_btp said...

Mcm kisah anak akk je..Asraf juga namanya kini 17 thn dah..

3thn tinggal di hospital,3 kali OT,keluar masuk NICU..Mmg berselirat wayar dan bergtg okgigen..Dr dah kata peluang hidup 50-50 tp siapa mrkkan..

Hr ini rasa x percaya Asraf masih bersama kami..Walaupun dia anak Istimewa tp kehidupan yg dilalui tlalu istimewa..

Semoga Asraf cepat sembuh dan adik Ana kuat menghadapinya..Selalu berselawat Syifa kat telinga Asraf ..

shera haifa said...

Ya Allah kesiannya dekat baby asyraf. Ya Allah sembuhkan baby asyraf nie.. amin

mamawaiz said...

kesiannya...semoga keluarga asyraf tabah k

shafa said...

Ini dr pengalaman saya sendiri anak msk icu...
Nnt nk minta adik ana monitor all the blood pressure, spO2.. Heart beat sume...
Tgk spttnyr brp bacaan normal...
Sbb mcm kiteorg arituh tgk heart beat tgg n blood pressure tgg terus ranya nurse..
Tp nurse dieorg akan buat biasa dan gitau baby sakit..
Tp kl dh terus2an tinggi xpuas ati kiteorg insist nk jmp Dr n end up rupenyer anak kami tgh sawan...
Do get as much info from the internet ttg sakit anak kite and do insist nk jmp Dr on call iF rs pelik on our kids condition...

Ana Suzana said...

Shafa..
Mekasih ye atas info yg di berikan.. betul la, kita kena lebih monitor anak kita kalau ada yg pelik. .

Sama mcm kes yg ana citer mulut dgn hidung baby asyrag berbuih2 gara2 diorg pasang mesin oksigen tak betul. .

Yang paling besy diorg tak cakap mintak maaf pum dan buat selamba je padahal melibatkan nyawa tu.. ish3x

nuraida said...

sedihnya kak ana...semoga Allah melindungi semua bayi yang ada kat dunia ni.sesungguhnya mereka hny hamba allah yang baru mengenal dunia ini.aminnnn...

nuraida said...

sedihnya kak ana...semoga Allah melindungi semua bayi yang ada kat dunia ni.sesungguhnya mereka hny hamba allah yang baru mengenal dunia ini.aminnnn...

basikal said...

smOga sentiasa tabah~!

HUZAIFA said...

sama-samalah kita doakan kesejahteraan baby asyraf.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...