NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, November 07, 2012

StRaWbeRRy CeLuP CoKLaT

 
Meh kita buat mende comel2 pulak.. ececehhhh.. Ni bagi sape2 yg rajin dan takde keje nak buat boleh le try resepi ni.. resepi paling senang yg semua org boleh buat.. hehehe..
 
Comel tak stoberi ni.. alolooo kiutnyeeee...
 
Jom kita tengok cara nak buat stoberi pakai sut yg comel ni.. bila dah comel2 cenggini sayang giler nak makan kann.. kannn.. tapi sayang2 pun dah selamat berada dlm perut dah pun.. kahkahkah..
 
Nak buatnya mudah je.. bahan2 yg di perlukan pun sikit aje..
 
Bahan2 yg di perlukan :
 
Pertama : mesti ada stoberi
 
Beli stoberi yg gemuk2 baru comel hasilnya nanti.. stoberi ni di basuh dulu pastu keringkan guna kitchen towel/tisu gulung..
 

Kedua : Coklat putih..
 

Ketiga : Coklat Gelap..
 
Tak kisah la nak guna yg dark cokelat atau pun milk cokelat.. suka hati korang le nak guna yg mana..
 

Keempat : Lidi satay bg memudahkan keje mencelup..
 
Kalau takde lidi satay pandai2 le korang nak guna apa2 yg patut.. jgn cucuk guna pensel sudah..!! kihkihkih..
 
 
Cara2 membuatnya pulak :

Memula cairkan coklat putih secara double boiler
 

Lidi satay tadi wat mcm di atas.. tikam je kepala stoberi.. padan muka beliau.. muehehhe..
 

Pastu, celup la beliau ke dalam coklat putih.. celup time coklat tu dah suam atau sejuk sikit tau.. jgn celup time panas2 lak.. celup sampai lapisan putih tu tebal sedikit..
 

Pastu letak dalam bekas..
 

Buat le sampai stoberi abis.. pastu pi sejukkan dulu kat peti ais..
 
Sementara nak tunggu coklat tu keras, pi la double boilerkan coklat gelap tu pulak..
 

Coklat gelap yg dah di cairkan..
 

Kuarkan stoberi dari peti ais.. ready utk terjun dalam pool coklat gelap.. hoyeeee..
 

Haaaa time ni jgn main celupp aje.. celup2 gak tapi time ni kena buat design sut.. pakai sudu utk memudahkan keje melukis sut..
 

Pastu masukkan dlm bekas semula.. buat le sampai semua stoberi abis di celup.. kemudian biarkan sampai coklat tu mengeras..
 

Belen coklat putih dgn coklat gelap korang masukkan dlm piping bag pulak.. gunting hujung plastik tu kecik je tau.. yg tu semua utk lukis bow tie dgn butang..
 

Guna coklat gelap dan lukiskan bentuk bow tie mcm gmbr di atas..
 

Pastu coklat putih lak lukiskan bentuk butang.. siappppp.. hehehe
 
Sekian.. selamat mencuba..



18 comments:

mama_saly said...

woww strawberry..sweetnya bila di celup coklat.. nnti ada masa bleh cuba buat ni..TQ share

dayah ismail said...

hai singgah di sini jgk..sedapnye..bleh try nnt..hehe

shera haifa said...

wahh rajin betul..

Liza said...

Comeynya!! senang laktu. tp bila nak try ya?

aawifeyaaamummy said...

tuxedo yg sedap sekali:-D

Mama Rocky! said...

fewittt..nak siket.. ;))

Myra Jay said...

Fuhhh, memang la kalau dah rajin macam2 boleh buat :)
Cantik dan kemas je...

MJ pun banyak stok stoberi, boleh la buat kalau rajin :D

mamawaiz said...

sayang pulak nak makan..

Nurul Ain said...

buat pameran je la..tapi nafsu makan meronta-ronta..mcm mana tu??

azinuj said...

comell....syg nk mkn..hihih :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Canteeekkk... akak suka :))

Apa celup... strawberry sudah :P

auwcak said...

kreatif nye ana ni.....sukee

AxaNixa said...

kreatip! :)

JunAina said...

Rajinnya mak ai... Kalau akak stoberi tu terus ngap2 tak sempat dah nak celup2 bagai (dasar pemalas...ekekeke...)

laila74 said...

Terrornya, kreatif.terkagum

kelipkelipchumel said...

comel sangat..

Syam Sudin said...

salam, nak tanya benda ni tahan berapa lama ye? plan nak kasi kawan. Takut busuk pulak strawberry. 2-3 days ok lagi ker?

Rine Rinnie said...

Salam..nak tnya coklat tu cair tak? Plan nak buat utk hantaran cousin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...