NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, November 16, 2012

CuTi SeMaLaM


Sebelum aku membebel panjang dlm entry ni, aku nak ucapkan " Selamat Tahun Baru.. Salam Maah Hijrah " terlebih dahulu pada pembaca belog aku.. ewahhhh.. hehehe..
 
Semalam semua cuti kannn.. apa korang bikin ehh.. aku lak isi masa cuti dengan membeli pakaian sekolah anak aku si ain tu..
 
Saje buat persiapan awal2 sbb takmo kelam kabut kalau buat keje last2 minit nanti.. tinggal lagi nak tmbh apa2 yg perlu je kalau ada yg terlupa beli..
 
Lokasi yg aku terjah semalam adalah kat kedai Canggih terletak di seksyen 13 shah alam.. pestaim okey aku gi kedai ni.. tu pun kawan aku yg kasi info..
 
Maklumlah, baru nak lalui pengalaman pertama anak masuk sekolah rendah.. encik suami tak ikut.. aku ajak adik lelaki aku temankan aku je..
 
Masuk2 je kat dalam kedai tu anak2 aku dah rambang mata.. ain lagi le.. kalau boleh mcm2 dia nak ambik.. ewahhhh.. manyak cantekkk.. huhuhu..
 

Masa ni takde customer lain pun.. hanya kami je yg memeriahkan suasana.. bagusss.. suasana beginilah yg aku suka.. kikiki..
 

Byk uniform2 kat dlm kedai ni..
 
Memula aku belek2 baju sekolah dulu.. makanya tuan kedai pun kuarkan la segala jenis brand kain utk aku pilih.. mujur ada 4 brand je..
 
 
Pemilihan di buat berdasarkan jenis kain dan jugak harga..
 
Aku nak beli kain baju yg jenis tak panas dan selesa utk ain pakai.. setelah belek2 setiap jenis kain baju yg ada, makanya aku wat keputusan ambik 2 jenis kain baju sekolah..
 
Setiap jenis aku rembat 2 helai.. maknanya ada 4 helai baju sekolah ain yg aku beli.. settle.. abah dia yg suruh beli 4 pasang terus.. so taknak la langgar perintah.. kikiki..


Ain tengah try baju yg aku pilih.. malu2 aje budak ni setiap kali kena test pakai tu ini.. mujur ada saiz utk dia.. kain pun panjang dia sedang2 je.. tak payah dah nak ejas bagai..
 

Aloloooo.. comel kakak pakai baju sekolah.. baju kurung lagi..!!
 
Mak ko masa darjah satu sampai darjah 4 pun tak pakai mcm ni.. masa tu mak ko sakan pakai baju uniform yg skirt tu.. ala2 mcm baju kembang tu.. kikiki.. tu pun sokmo hilang tali pinggang.. huhuhu..
 

Ni lak posing dgn tudung sekali.. stress je ain sbb kena layankan peel mak dia yg kejap2 nak snap gmbr.. hahaha.. mak ko kan nak carik bahan nak apdet belog.. so kenalah ambik gmbr..
 
Okey.. settle dah pemilihan baju dgn kain dan tudung.. oh ye, aku beli baju singlet sekali utk ain pakai.. baju 4 helai, kain 4 helai, tudung 3 helai, serkup 3 helai..
 
Baju singlet tu lebih kepada tshirt putih tanpa kolar yg lembut kainnya tu.. so kalau ain berpeluh takdelah basah terus ke baju.. semuanya aku beli kat kedai Canggih ni jugak.. aku beli 3 helai singlet kat sini..
 

Pastu misi membeli kasut sekolah pulak...
 
Beli kat dalam kedai Canggih ni jugak.. kasut sekolah aku beli sepasang je dulu.. ingat nak beli 2.. tapi brand yg aku nak tu stok dia dah abis lak,.. minggu depan katanya baru ada.. so next time aku topup lagi sepasang kasut..
 

Aku beli gak stokin dgn kapur kasut terus.. waaaa dah lama tak main kapur kasut..
 

Sepanjang aku settlekan hal ain, adik lelaki aku lah yg byk membantu memudahkan urusan aku.. dialah yg tukang layan ica dgn apis..
 
Apis dgn ica byk ragam sungguh masa ni.. yg ica lagilah, jap2 sakit perut la, sakit tulah, sakit ni lah.. pastu dia pun sama meriah nak rembat alat tulis sama mcm kakak dia.. huhuhu
 

Apis lak sakan dok main lari2 tawaf dlm kedai.. pastu main nyorok2 dlm fitting room.. grrrrr.. geget jugak bebudak ni kang..
 
Ica lak berkali2 ajak aku kuar dari kedai tu cepat2 sbb dia nak pegi tempat main katanya.. cisss.. itu aje yg dia ingat.. huhuhu
 
Akhirnya selepas lebih kurang sejam berada dlm kedai, aku pun buat keputusan utk bayar bil.. pening gak rupanya nak buat persediaan utk anak2 bersekolah ni..
 
Semalam sampai aku terpaksa call kawan2 aku lagi utk mintak pendapat dlm pembelian beg sekolah.. aku keliru nak beli yg beg sandang atau jenis yg ada roda boleh tarik2 tu..
 
Pastu saiz beg sekolah pun buat aku pening gak.. hahahha.. adoilaaaaa.. sampai mcm tu sekali.. kekeke.. mujur settle gak akhirnya..
 
So total perbelanjaan semalam utk segala mende yg aku beli adalah hampir rm500.. uishhh.. baru sorang anak tu.. takpelah.. janji settle.. lepas byr cepat2 naik kete utk ke destinasi seterusnya..
 
 
Ni destinasi seterusnya semalam.. Jaya Grocer..
 
Pestaim pegi even dekat betul dgn tempat tinggal.. best jugak kat situ.. leh la terjah lagi kat situ pasni..
 
 Sebenarnya nak terjah tempat makan yg ada kat sebelah Jaya Grocer ni benonye.. mcm best je mkn kat situ.. kikiki.. nanti nak ajak encik suami lah..
 

Utk 10 minit yg pertama, bebudak 3 org ni sangat la behave.. dengar cakap..
 
Tapiiiii.. lepas 10 minit berlaluuu memasing dah buat peel dah.. penat sangat kot sbb abis masa yg lama kat kedai beli baju sekolah sebelum tu.. pulak tu ptg2 cenggitu memang time ica tido..
 

Muka notty.. nampak tu nak itu, nmpk ni nak ini.. tp sorry, mana2 yg aku restu je boleh ambik ye anak2.. selebihnya kirim salammm jelah.. muehhehe..
 

tengah aku sibuk belek2 sayur, ain dgn apis buat adegan sendiri..
 

Adegan berebut stroller sedang berlaku...
 
Memula memang apis yg dok kat stroller tu.. tapi aku mintak apis bangun jap sbb ain merengek2 penat nak jalan.. aku suruh la bergilir2..
 
Tapi apis bagi kakak dia duduk stroller dalam 5 minit je sbb dia nak duduk balik kat stroller tu.. ain lak takmo bgn.. tu yg jadi huru hara tu..
 
Sorang merengek2 , sorang lagi statik je kat stroller takmo bgn2.. grrrrrr.. mencabar kesabaran sungguh.. pastu apis pun bantai la nanges.. buat2 mcm nak terduduk kat atas lantai..
 

Ingatkan adegan tu kejap je.. rupanya berlarutan lama2 lak..
 
Stress pulak nak membeli belah masa ni.. mende yg nak di beli pun tak berapa nak ingat dah.. mana nak ingat kalau kejenye asyik nak memujuk diorang ni je..
 
Apis mcm biasalah, guna kuasa tangisan dia yg kuat tu.. ayakkkk.. tak pasal2 byk mata2 yg tertumpu kat kitorang.. aku marah selow2 dan dlm senyuman.. nak coverline punya pasal.. kekeke..


Tangisan apis yg kuat berjaya membuat dia menang dlm perebutan stroller.. huhuhu.. ni yg nak beli twin stroller gak ni.. tapi tulah, bknnya selalu guna pun nanti..
 
Yang apis ni lak dah dpt duduk pun nak menanges lagi.. asyik la dok sebut nak abahhh.. nak balikkk.. nak abahhh..
 

Penat dah nak stress lama2 kat situ, terus je laju2 bayar kat cashier.. padahal ada brg yg terlupa nak beli rupanya..
 

Budak ni nanges2 sampai tertido.. letih sangat agaknya.. tu psl meragam..
 

Ingatkan dah abis dah adegan nanges2 ni.. otw nak ke kete ica lak bantai nanges..
 
Ni gara2 dia ternampak botol air yg di jual kat cashier tu la tu.. aku tak kose nak belikan sbb dah ada botol air sendiri kann.. last2 nanges.. adoiyaiii..
 
Cepat2 aku balik umah dan terus main masak2 utk dinner.. ok dah.. sekian entry stress dari aku.. kikiki
 


11 comments:

Puteri Satu said...

Anak akak gitula jugak.. sebab tu nak keluar sendiri tanpa papa diorang akak pikir doploh kali... itu baru anak dua.. klu anak 3 cam ana tu... mahu pitam kat supermaket..hahahha

Fieda said...

Idea yang bagus nie...wat persiapan sekolah awal...thanks ana...

Allene said...

cabaran jadi mak bila shopping bawak anak2 kan... :D

Mummy Akmar said...

Biasalah kalau ke tempat camni anak2 over excited. Waaa dah start beli baju sekolah ye

Blog Qashmere
Style Me Gorgeous By Qashmere For All & Plus Size Fashion

Take Care Sis

Me said...

hihihi.. sama le kita.. eden pun cuti awal muharaam p shopping baju sekolah anak. senan buat awal2.. tapi kasut sekolah n stokin je tak de lagi sebab tak de design kasut yang eden nak tuh.. (ehh eden yg pakai ke anak yg pakai nih???) hahhaha

Ana Suzana said...

Walaupun anak2 yg pakai tapi biasanya kita yg mak2 ni yg tentukan design yg kita nak.. kekekek

NadiaNatasha said...

comeynya kakak ain...ayu je muka dia hehehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

blh terbayang keadaan yg stress tue

jaja said...

salam ana, boleh bagi alamat kedai canggih tu? apa landmark kat situ yang senang tengok ye? terima kasih =)

aJaD TeRrItOrIeS said...

Kat mana kedai canggih tu?

aJaD TeRrItOrIeS said...

Kat mana kedai canggih tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...