NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, November 12, 2012

WeeKeNd aKu


Hari jumaat tu hari lps ambik bebudak kat sekolah, aku terus rushing nak balik umah sbb aku rasa mcm nak demam..

Rasa mcm badan ni dah gigil2 seram sejuk gitu.. tapi ptg tu sblm balik umah aku gi klinik dulu.. Budak2 lak melasak dlm klinik dan buat klinik tu mcm umah sendiri.. grrrr..

Encik suami dtg ke klinik jenguk aku.. pastu dia ajak mkn2 ptg tu tapi siyes aku tak larat.. sbb aku rasa nak balik umahhh sgt2..

Jarang woo aku nak tolak org ajak mkn2 ni.. tapi aritu terpaksa sbb demam menguasai segalanya.. Aku ni lak jenis jarang demam.. tapi kalo demam mulalah nak mengada2.. hehehe

Jumaat malam tu memang aku tido awal dari biasa.. kol 12 mlm aku dah masuk tido.. tu kira awal la bg aku.. kikiki..

Ica lak macam biasalah dgn peel dia yg suka mkn di tgh2 pg buta tu.. Aku dah cakap dgn encik suami yg aku dah surrender awal2 nak handle ica sbb aku betul2 tak larat..

Yg aku tau masa tu nak tido dalam selimut yg tebal tu je.. mekasih jugak kat encik suami yg tolong pakaikan stokin.. huhuhu.. tentang ica aku tak tau apedah sbb aku dah pengsan awal..

Hari sabtu tu pulak plan asalnya nak pegi beli brg kat sunway pyramid.. Tapi pg tu aku siyes tak larat nak bangkit dari katil.. nak siapkan anak2 lagi la tak larat. . 

Rasa best giler kot baring2 atas tilam.. kikiki.. cakap kat encik suami cancel la plan nak jenjalan sunway pyramid..
 
Kang kalo aku tak larat nak berjalan dlm shopping mall tu sape lak nak dukung aku kan.. walaupun aku ringan tapi takdenye encik suami nak dokong.. ekekke..
 
Tebiat hape berdokong bagai kat shopping mall lak kan.. kang org cop gedik lak padahal dorang bkn tau aku demam pun.. huhuhu..

Last2 encik suami setuju sbb dia pun terlupa yg dia ada jemputan kenduri kawen.. cettt.. itu pun lupa ka.. sib baik gak dia tak cakap
 
" butang baju melayu aku mana pahhhh.."
 
Mau dan2 tu jugak aku terus sihat walafiat.. siap keluar segala silat gayung baldi bagai kang.. wakakaka..

Memandangkan encik suami keluar dan aku dgn anak2 lom mkn apa2 lg, nak taknak aku gagahkan jugak diri pegi ke pasar basah..

Beli apa2 yg patut.. pastu masak laju2.. demam pun bantai gak la masak.. takleh nak membuta atas katil aje.. pikir anak yg lom mkn punya psl.. 


Demam2 pun aku berjaya gak masak 4 jenis lauk.. ulam2 tu toksah kira la sbb sah2 bkn aku masak ulam.. hehehe

Aku masak sup hayam utk budak2.. sayur bayam dgn fishcake.. ikan2 goreng dan ikan tenggiri masak asam pedas johor..

Maka makan la sampai boncettt.. aku dgn anak2 je yg mkn.. encik suami dah kenyang mkn kat kenduri.. dia balik umah pun just ratah lauk asam pedas..
 
Sepanjang aku demam, aku tak telan panadol atau ubat demam pun.. bila encik suami tanya dah mkn ubat ke belum aku just cakap dahhhhh.. padahallll... hehehe
 
Malas kottt.. aku lebih suka makan asam boi yg di letak kat tengah2 potongan limau kasturi.. perghhhh.. sedap giler masam2 masin..
 
Encik suami pun tak leh tahan tengok aku makan asam boi dgn limau, terus dia join sekaki.. miahahha.. lama tak wat mcm tu.. sesekali boleh la kan.. tp siyes memang sodapp.. kurang sikit keperitan tekak..
 
Pastu aku lebih suka minum air 100 plus.. kasi tenaga sikit... minum air suam byk2.. minum la byk2 sampai kejenye asyik kuar masuk toilet nak terkucil aje... kekekke
 
Tengah malam tu aku tak tido awal.. kengkonon nak rehat awal.. tapi memandangkan plan kami nak ke sunway pyramid dah di ubah pada hari keesokkannya (ahad), aku kenalah sediakan menu sarapan yg ringkas sbb cadangnya ahad tu kami nak kuar umah awal..
 

Makanya inilah keje yg aku buat di tengah2 pagi buta.. masa ni dah nak kol 1 pg kot.. encik suami tolong aku tidokan ica kat bilik sementara aku sibuk nak siapkan popia sardin..
 
Senang sikit buat awal2 sbb pagi soknye tinggal nak goreng aje... byk gak aku buat.. siap menggulung pukul 1.30 pagi.. terus laju2 naik bilik..
 
Masa ni ica dgn encik suami lom tido lagi.. memang keluarga burung hantu kitorang ni.. kihkihkih.. sembang2 dgn encik suami sebelum tido.. dah penat menyembang baru memasing tarik selimut nak buat air liur basi.. hahahha..
 
Ohye.. ada sesuatu yg telah berlaku masa kol 3 pagi.. sesuatu yg suspen dan seram .. masa tu aku baru tido2 ayam.. tapi aku bkn ayam tau..!! tido2 ayam tu maksudnya kita tido tapi dalam keadaan separa sedar..
 
Yang tu aku citer kat entry lain ye.. yg pasti aku berjaya gak tido walaupun ada sesuatu menganggu tido aku.. hari ahad tu aku bgn pagi awal2.. buat sarapan tu ini..
 
Sekejapan je dah selesai sbb dah prepare awal2 mlm tu kann.. tu yg best tu.. even tido tak cukup tapi at least pg tu aku tak kelam kabut..
 

Ni lah sarapan kami pada pagi ahad semalam.. popia sardin yg dah di goreng dan roti yg di cicah dgn asam pedas..
 

Lauk asam pedas tu aku buat seperiuk, tu psl boleh di perhangat sampai hari berikutnya.. cubalah boleh perhangat sampai setahun kan besttt.. takyah penat2 nak masak lauk lain.. ekekke..
 
Lepas sarapan memasing terus bersiap2 nak masuk kete.. destinasi adalah seperti yg di rancang sblm ni.. maka ke sunway pyramid la kamiiii.. last pegi sunway pyramid adalah 6 tahun yg lalu.. hahaha.. sian kann..
 

Masa ni dah nak sampai dah.. sukeeee... giler lama tak jejak ke sini..
 

Lama tak jenguk singa ni.. dah semakin tua dah beliau... pi la makan collagen.. ish3x..
 

Okey masa ni dah panjat atas nak carik parking kete..
 
Giler ahhh, berpusing2 kitorang carik parking kosong.. ramai giler makhluk yg terjah ke sini.. encik suami dah mula kuarkan ayat sumpah seranah dah.. hahahha.. standart arrr lelaki kannn.. ekekeke
 
Last2 dapat parking kat atas bumbung setelah hampir 40 minit berlegar di ruang parking.. giler betul.. serik nak pi sini lagi.. kalau aku ajak pegi lagi komfem encik suami takmo pegi punya..
 
Kalau nak pegi pun kena pegi hari keje.. kalau pegi hari cuti memang stress sbb nak pegi situ je jalan semedang jammed.. dalam shopping mall pun stress gak sbb ramai org sesangat..
 
Nak makan lagi la stress sbb beratur panjang giler nak tggu turn order makanan.. nangesss.. anak2 aku si apis dgn ica asyik berganti2 nangessss je kejenye.. jap2 ica nanges, jap2 apis nanges..
 
Pastu paling best nanges berjemaah siap ada aksi duduk2 atas lantai hentak2 kaki.. apis la tu.. gerammmm sesangat.. tapi kawal lagi.. marah sambil senyum2 sbb ramai org perhatikan kann..
 
Padahallll tanduk sikitt je lagi nak tembus melalui tudung sbb nak kawal kemarahan punya pasal.. kahkahkah.. bebudak ni nanges tanpa sebab.. saje nak uji kesabaran aku..
 
Yang hairannya masa tu encik suami sangat sabar layan karenah si apis.. anak kesayangan dia la katakannn.. hehehe..
 
Lepas settle shopping barang yg di cari dan perut pun dah kenyang, kami decide utk berambus balik umah je.. penat sangat jenjalan kat mall yg besar sgt ni.. otak pun stress sbb serabut tengok ramai org..
 
Kitorang sempat tengok org main ice skating kejap.. bestnyeeeeeee.. tapi aku lupakan jelah hasrat nak main sbb aku tak reti main.. hahahha..
 
Lagi aku gerun nak try main bila tgk ada satu budak lelaki tu asyik terjatuh terhentak lutut kat atas ais beberapa kali sampai berdarah lutut dia.. aku rasa dia tak reti main tapi dia nak try main..
 
Akibat tak reti nak imbangkan badan agaknya tu dan dia nya lak asyik terjatuh terhentak montot .. masa ni memang nmpk dia sangat kesakitan..
 
Pastu bila dia cuba diri kemudian jatuh balik secara berlutut, memang aku masa ni rasa kesiannn sgt2..
 
Pulak tu dia pakai seluar pendek, penyebab gak tu buat lutut dia berdarah bila jatuh terhentak.. ish3x, taknak la main.. kang jatuh terhentak kang naya je..
 
Lepas tgk org main ice skating, perjalanan pulang ke pangkal jalan pun di teruskan.. ontheway nak ke carpark aku berselisih dgn sorang lelaki yg pakai baju kemeja sama jenis kaler dan corak dgn aku..
 
Aku pandang baju dia, dia pandang baju aku pastu memasing buat mcm taktau padahalll dalam hati malu giler sbb pakai baju spesis yg sama.. nangess.. dah lama tak berlaku perkara mcm tu..
 
Dulu pernah gak terjadi.. tapi masa tu aku sekolah menengah lagi.. aku pakai baju kurung sama dgn baju makcik kantin.. terus jadi bahan dgn kwn2.. harap2 kwn2 sekolah aku tak ingat la kot psl ni.. hahaha..
 

Nampak tak baju kemeja pink kotak2 tu..? tu lah bajunya.. kaler pink tuuu.. huhuhu..
 

Tengok la bebudak 3 org ni.. bkn nak ambik pedulik maknya demam ke tak ke, yg diorang tau nak kejekan mak dia gak..
 
Kaki aku yg kering tu gak la yg diorang buat ala2 motosikal.. cisss.. okey dah.. karangan terlebih panjang gara2 lambat apdet belog.. hahaha.. padan muka korang penat baca.. pi minum air pi.. kekeke

13 comments:

||alis|| said...

Gagah betol kak ana.. Kalau alis.. Dmm mmg melepet 2hari.. Lepas sume senduk peok..hihi..

IdaShazana said...

3 orang naik atas badan seorg ibu yg demam?... sungguh bionic woman

Gieyana said...

sian uols..dh ok ka belum now..nmpak menarik sgt popia sardin uols..nk kena try buat la tpmx pandai nk lipat2 nih..:-)

zailamohamad said...

cess nyesal aku masuk baca blog hang malam2 buta ni..kang dah laporrrrr

Puan Permaisuri said...

kelakarla anak2 kak ana ni. kita entah bila nk ada baby. heh heh.. sabo2..

Kasih Salina said...

Hari yang panjang buat seorang yg demam..
nk komen apa pun tak tahu dah rasanya mcm panjang jugak ni...

darwisyah supian said...

tabit spring la pada ana..demam2 pun gagahkn juga memasak...harus dicontohi sikap begini...esok pagi nk buatlah popia sardin...terliur plak nengok...hehehee

farnas said...

rajin...demam2pun semangat ttp kuat...nti meh dtg blog akak...ehhh...dh 2 kali jemput ni...

azi said...

Ana...
walaupun akak jarang komen kat sini, tapi akak adalah pembaca setia blog ana tau....seronok sangat baca cerita ana....tertnggu akak cerita terbaru ana...:)


p/s..akak dan anak2 pun baru baik demam...sekarang musim "orang demam"...:)

Kak Sal said...

demam pun leh msak mcm2..leh shopping...tabik spring toing2 10 x...kak sal kalu demam emm..oder je la makanan..tp klu bab shopping demam pun rela...harharhar

jijah said...

dah 10 thn tak gi sunway piramid....Ana...demam2 pun leh msk lg...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mmg g shoping hri cuti mmg hazab

rempeyek bahulu said...

limau kasturi ngan asam boi tu yang tak tahan tu....sy baca sambil tahan2 aiyak liur ni kak ana....huhu...memang febret giler ngan benda alah tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...