NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, November 27, 2012

SeLaMaT HaRi LaHiR HaFiZ

Baruu dapat nak apdet entry.. tu pun apdet lepas gosok baju tengah2 malam buta.. semalam memang tak sempat langsung nak hadap belog atau fb sgt sbb byk urusan yg perlu di selesaikan..

Ohye, hari ni 27 Nov 2012 adalah hari ulangtahun kelahiran apis yg ke 5 tahun.. kejap je dah 5 tahun dah anak manja kesayangan abah dia ni..

Tapi dugaan sungguh utk apis sbb dlm 2 minggu kebelakangan ni apis asyik demam on off.. demam berulang2 kali pada tempoh yg dekat.. sian apis.. huhuhu..

Minggu lepas masa balik kampung sekinchan dia demam gak.. minggu tadi balik kulai punnn dia demam jugak.. dia tak selsema atau batuk2.. dia demam panas dan sakit kepala je..

Kelam kabut sgt jadinya kami sbb baru sampai kulai malam hari sabtu lepas, tup2 malam tu jugak dia demam panas dan meracau2 sbb sakit kepala.. mujur ubat ada bawak standby..

Pastu tido malam tu kami laki bini dok gilir2 jaga dia yg asyik mintak picitkan kepala.. aku lak sentiasa lap2 badan dia dgn air asam jawa kasi panas badan tu berkurangan..

Kesian mak mertua aku sbb kali ni kami balik kampung rasa terlalu kejappp sgt.. siang ahad tu jugak kami terpaksa balik sbb nak bwk apis terus check up kat spital..

Malas dah nak refer ke klinik kali ni sbb balik2 kita yg di tanya.. bkn apa, sbb dah 2 kali gi klinik dah pun.. tu yg kami cadang terus gi spital je utk buat rawatan lebih lanjut..


Dari kampung kami gerak lepas asar.. cdgnya nak gerak lepas zohor tapi tulah, taknak le terasa kejap sgt berada di kampung walaupun memang sekejap je kan..

Selalunya kami kalo balik kampung, ahad malam2 baru gerak balik shah alam.. tapi kali ni terpaksa balik siang hari demi anak yg sedang sakit..

Ain dgn ica pun tak puas nak bermain2 kat kmpg.. pastu lak, perjalanan nak ke spital terasa lamaaa sgt rasanya nak sampai.. apis sempat bantai muntah dlm kete lg..

Abis aku dgn encik suami kena muntah dia sekali walaupun duduk kat seat depan.. jauh giler muntah tu terbang attack kami.. kikiki.. ehh tergelak pulak.. hehehe...

Sampai je spital prince court (pcmc) cepat2 aku jumpa staff kat bahagian emergency.. kelam kabut aku masa ni mcm kan si apis tu nak bersalin pulak..

Padahal aku cuma nak mintak staff tu bawakkan wheel chair utk letak apis je.. kehkehkeh.. kalo boleh masa tu aku rasa nak tolak katil je dan baringkan apis atas tu, tapi mcm melebih2 lak.. hehehe..

Yang apis lak bila aku letak dia atas wheel chair sambil nurse tu tunggu utk sorong dia, apis leh bantai melalak lak sbb janggal agaknya.. pastu mesti dia terfikir ke manalah diorang nak bawak dia..


Last2 ini budak yg offer diri utk duduk kat situ.. cettt.. hahaha..

Patient malam tu tak berapa ramai sgt.. so sekejapan aje tunggu terus dapat jumpa doktor yg bertugas.. maka pung pang pung pang la kami laki bini bgtau apa masalah anak bujang kami ni..

Perbualan kami lak sentiasa di sampuk dan di ganggu oleh ain dan ica.. grrrrr... byk mkn tongkeng ayam kot dak dua orang ni.. terjerit2 kami sembang sbb kurang dengar.. hahaha..

Lepas berbincang dengan doktor apa yg di alami oleh apis, kami terus decide nak apis buat ujian darah sbb lebih baik buat dari hati ni dok tertanya2 kenapa kenapa dan kenapaa..

Pastu kan dan-dan tu jugak laki aku suruh aku je yg teman apis sbb dia kata dia tak sampai hati nak tengok apis nanges.. dia kata biar dia handle budak 2 org tu kat luar..

So aku sebagai seorang ibu yg lebih memahami dan tau cara nak hadapi situasi mcm tu, aku setuju je.. kalau laki aku tak suruh pun aku sendiri yg akan offer diri utk wat camtu.. hehhe..

Time proses nak ambik darah tu, aku dah suruh apis pandang ke dinding siap2.. aku taknak dia nampak itu jarum.. kang belum apa2 kang dia meronta2 lak kang..

Bila dia tanya kenapa, aku cakap le nurse tu nak buang semut kat tangan.. kihkihkih.. tak logik betul alasan.. kemudian nurse pun bedung le tangan apis, cuma tgn kanan je di biarkan bebas..

Kalo bedung kedua2 tgn camne nak cucuk jarum lak kan.. takkan nak cucuk tangan aku lak.. Lepas bedung terus aku di arahkan peluk badan apis erat2 kasi dia tak bergerak2 masa proses cucuk jarum..

Perghhhhh, aku yg tengok pun scary.. maklumlah dah byk kali pengalaman cucuk jarum kat urat utk ambik darah.. sakit wooo.. huhuhu..


Ni apis yg sedang menahan kesakitan selepas proses selesai.. masa ni dia tunggu nurse nak masukkan ubat demam melalui montot tu..

Masa kena cucuk jarum yg pertama tu, apis gerakkan2 kan badan dia dengan sungguh2 walaupun kami (aku dan nurse2) dah pegang dia kuat2..

Dah le masa di cucuk jarum tu apis bantai jerit dan meraung dengan kuat cakap

" adoiiiii sakittttt... sakit sangatttttt.. tolongggg.. taknak injekkk.. sakittttt"

Seriau bapak dia kat luar tu dengar sbb satu department emergency tu boleh dengar jeritan apis.. huhuhu.. di sebabkan apis bergerak2 makanya cucuk jarum yg pertama tu tak berjaya sbb darah tak mau kuar..

Nurse terus mintak maaf dan cakap terpaksa cucuk buat kali kedua pulak.. ah sudahhh... nak taknak redha jelah kan.. kali ni kami peluk dan pegang apis dgn lebih kemas kasi dia tak berjaya gerak2kan tangan kanan dia tu..

Hampir2 tak berjaya gak tapi nurse tu try jugak tolak tarik kuar jarum tu sampai darah kuar.. akhirnya kuar gak le darah.. tapi tak byk dapat..

Nak ikutkan tak cukup benonya darah tu.. sepatutnya kena cucuk jarum lagi tu, tapi agaknya nurse tu pun scary dengar suara apis menjerit tu yg tak jadi teruskan lagi.. kikiki..


Lepas ambik darah kami di mintak tunggu result dalam masa sejam..

Lama gak nak tunggu tu.. dgn perut masing2 berbunyik2 sbb lapar.. ain pun mengadu laparrr je.. terus aku call restoren Hadramawt Palace mintak diorang delivery nasi arab chicken mandy.. order 3 set terus..

Sementara nak tggu orang hantar nasi tu sampai, doktor dah panggil kami utk bgtau keputusan ujian darah.. doktor cakap ada kuman sedikit dalam darah.. tapi tak tahap serius.. pastu tonsil sedikit bengkak yg menyebabkan apis demam..

Doktor cakap dia akan set kan appointment kami dgn doktor pakar pulak.. kami mintak jumpa doktor hari esoknya jugak sbb biar cepat sikit tau apa masalah kan.. so appointment seterusnya adalah hari isnin jam 12.30 tghari.. dah pegi pun semalam.. hehehe..

Utk temujanji hari isnin aku kena handle sendiri sbb encik suami keje.. takpe, aku dah biasa dah.. pagi semalam kol 10 aku dah kejutkan anak2 aku bgn.. memasing liat sungguh nak bgn masa ni sbb tido lmbt kan.. maklumlah balik dari spital pun dah kol 12.30 malam..

Lepas bersiap2 terus drive menuju ke spital pcmc berpandukan direction yg encik suami ajar.. GPS aku langsung tak guna sbb kang lagi menyesatkan aku ada le.. mujur berjaya sampai spital tanpa sesat.. hebat gak aku punya daya ingatan.. ecewahhhh.. hahha..


Apis yg ceria je pg semalam.. ni gmbr kat spital dah ni.. tengah tunggu turn jumpa doktor..


Senyum je dia.. masa ni dah tak demam.. legaaa sgt2.. syukur Alhamdulillah..

Kat spital tu aku berjumpa dengan doktor pakar bernama Anthony kalo tak silap sbb aku asyik lupaaa je nak ingat nama dia.. bagus betul doktor ni.. soft spoken dan friendly sesangat..

Doktor cakap apis demam di ikuti dengan sakit kepala adalah di sebakan simptom2 resdung.. tapi kes resdung dia takdelah merbahaya sgt.. selalunya di sbbkan faktor persekitaran dan cuaca kata doktor tu..

Patutlah apis ni pepagi bila bgn tido asyik sok sek sok sek je hidung dia.. ingatkan selsema, rupa2nya tanda2 dia ada sinus.. huhuhu..

Ubatnya ialah just spray guna sterimar (air garam) kat dalam lubang hidung apis utk proses pencucian dan pembersihan dlm hidung.. pastu doktor suruh bg apis ubat cetirizin utk kurangkan bunyik2 selsema tu..

Tonsil apis lak adalah di tahap biasa.. just telan antibiotik yg di beri utk menyusutkan bengkak tonsil.. puas hati la dgn penerangan doktor tu.. pasni apa2 hal nak carik beliau jelah.. hehehe..

Lepas settle jumpa doktor terus bawak anak2 aku pi makan kat kafe spital.. dulu selalu makan kat situ time jaga encik suami yg warded kat spital tu..


Waiter kat situ bg anak2 aku roti gandum dulu sementara nak tunggu order tu siap.. ain je yg hadap roti tu.. ica tak minat.. apis gigit sikit pastu dia letak balik.. tak sedap apis kata.. hahaha..


Ica buat muka nakal dan buat mata undertaker.. kahkahkah..


Ni la roti gandum yg apis kata tak sedap tu.. apis cakap roti tu banyak batu2.. wakakkaka..


Ni nasi goreng cina.. ica takut nak mkn sbb nmpk pedas katanya.. apis dgn ain je yg bedal..


Yg ni spagetti carbonara.. ica mkn yg ni je.. apis dgn ain pun makan gak..

Aku makan apa..? aku makan saki baki yg tak abis tu je.. nak order banyak2 takut membazir sbb harga mknn kat kafe ni boleh tahannn..


Tengok ain tu.. sebelah tangan sibuk nak suap nasi.. sebelah tangan lagi dah macam nak tikam org aje gayanya..


Ica lak main sudu je.. aku yg suapkan dia..

Eh japp, dah macam lari tajuk je kan entry ni.. kikiki.. apapun di kesempatan ini aku nak ucapkan selamat hari lahir yg ke 5 tahun ye anak ku..

Mak sayanggg sgt dgn apis.. moga apis di berikan kesihatan yg baik.. jgn nakal2 selalu.. jgn carik pasal dgn ica sbb ica lagi garang dari kamu.. kang kamu gak yg nanges kang bila kena marah dgn ica..

Mak harap apis jadi anak yg soleh di dunia dan akhirat.. jadi anak yg membanggakan kedua ibubapa.. jadi budak yg cerdik.. mak, abah, kakak dan ica sayanggg sgt2 dengan apis..

" Ya Allah, Lindungilah dan Peliharalah Anak2 Ku.. Amin.. "


21 comments:

yana halim said...

Happy Birthday Apis. Semoga jadi anak yg soleh.

p/s: sama birthday dgn mak akak le ana. Anak sedara pun ada birthday hari ni yg sebaya Amsyar tu.

bada said...

happy birthday apis....

ameris said...

dah 5 taun apiss yer...
selamat ulang tahun. nnt minta hadiah dgn mak yer..

nome said...

happy birthday apis....

Eey said...

Happy birthday Apis, moga senantiasa dalam lindunganNya.
Amin.

mamawaiz said...

happy besday apis..
jadi anak soleh ye

Puteri Satu said...

alahai apis... dah 5 tahun dah... apis sama baya anak akak yang sulung Aqilah Najla... cuma apis lahir ujung tahun Aqilah bulan 5 .... apapun aunti doa apis membesar dengan sihat dan bijak... jangan nakal2 dengan cakap mak ngan papa ye...

ct lakiah said...

hepi besday apis... anak saya 25hb tapi baru masuk setahun umo dia..hahaha... hope apis sihat selalu n jadi anak soleh....

farrah said...

birthday apis sama dengan birthday saya, except that saya lahir 1982 :)

happy birthday apis! happy birthday to me too! :) :)

Saya Punye said...

happy birthday apis.. moga cepat2 sihat.. yang x menahan muka ica.. hahhaha.. kelakar je... cute sngt!

Ana Suzana said...

maceh aunty2 semua.. =)

murnie sangat said...

heppi besday dede!semoga sihat selalu dan jadi anak yg soleh.amiiinnnn

p/s:ana org sekinchan kat mner?saya kat taman ria.kat masjid beso

Chinta Safia said...

Happy besday apis...Semoga menjadi anak yang soleh..suka tgk ica comel sgt.

chefgunawanmalaysia said...

epi besdey apis... jadi anak yg baik pada ibu dan ayah..

meera said...

Happy birthday Hansem boy..!!! Ana cuba amalkan doa atau ayat2 Quran utk elakkan dari trkena panahan mata. In sya Allah anak x slalu sakit. Sbb bdk2 mmg slalu kena lg2 mcm apis ni kan baru lps masuk paper ritu.. rasulullah pun ada mnyatakan prkara ni byk dlm hadis2.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

semoga makbul doa mak apis

ALyZa said...

happy befday apis...befday apis same lah ngan anak aunty baby hasya hehehe hari ni hasya cukup setahun...yayyy..moga apis ceria2 dan sihat2 selalu ye...

sis shuhada said...

Hepi bestday apis! Cepat baik ye. Hihi samela dgn si afiq kt sini.. adiknya arissa lg garang dr dia haha.

Nurul Ain said...

hepi besday apis.apis sebaya dgn anak saya syamil.besday dia 25 november.agaknya anak lelaki lahir bulan ni manja terlebih kot.tapi apis nampak muda dr syamil.dok ingt dia masih 4 tahun!

HUZAIFA said...

hepy besday apiz, sebaya ngan anak saya yg no 3, anak saya bulan 5

Nur-nba said...

Happy Belated Bday Apis.. Semoga membesar menjadi anak yg bijak dan soleh..

Suka tengok gelagat anak2 Ana.. Cute dan comel2 belaka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...