NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, April 08, 2011

MeMaSaK Di TeNgaH MaLaM

Ntah kenapa mlm td aku decide nak masak lauk awal2.. tetiba angin rajin dtg lak.. padahal badan mmg letih sbb seharian berada kat luar rumah je..

Tapi salah satu sbb kenapa aku nak masak awal ialah nak kurangkan kelam kabut keesokkan harinya.. mcm smlm mmg sgt2 kelam kabut okey..

Mujur sempat sampai sekolah ain sblm kol 1.30 tghari.. tu pun gigih merempit kat highway.. sampai mengaum2 bunyi enjin kete aku bila over tekan pedal minyak.. kekeke

So mlm td lepas anak2 aku sume dah pengsan barulah aku boleh mula berkungfu dan bersilat kat dapur.. Bebudak ni pulak bantai tido lewat mlm td.. hangen aku tauu.. sibuk le nak temankan aku iron baju katanya.. ewah ewahhhh..

Bila dah kena bebel dan jengilkan mata baru le nak menurut perintah.. hahahha.. jgn main2, aku garang nih.. kekeke.. kol 12.40 malam baru diorang betul2 dah lena..


Masa aku turun gi dapur, jam dah pun kol 1 pg.. ngantuk mmg la ngantuk, tp aku nekad gak nak masak..

Tambahan lak aku dah rendam ayam dlm bekas kasi tak keras kejung.. ikan pun aku dah kuarkan awal2 dr peti ais.. nak taknak kena gak teruskan niat nak memasak tu.. biar le susah2 di malam hari, asalkan sok pg tak kelam kabut.. lg2 bila ica sgt byk karenah skrg ni.. huhuhu


Memula basuh periuk nasik dulu sbb nak masak nasik.. mmg ada 2 periuk nasik.. senang sket sbb kalo yg satu tu keraknya susah nak tanggal, aku guna periuk lg satu..

Yelah, kdg2 aku lupa rendam periuk nasik tu kasi kerak nasi tu lembut.. Tp kalau dua2 periuk nasik tu berkerak, aku pi tapau mknn kat luar jelah.. kekeke.... alasannn..!!


Pas masak nasik aku kopek kulit udang lak.. pastu basuh2 dan simpan balik dlm peti ais.. senang sket kalo nak guna utk masak mee ke hape ke.. takde lah terhegeh2 aku nak kopek kulit beliau lg dah pasni..


Ni ayam yg aku rendam.. masak separuh je.. potong kecik2 utk masak sup.. lauk feveret anak2 aku..


Eehh ehhhh.. ayam pun pakai inai la.. kah kah kah..


Tu diaaa.. menu pertama dah siapp.. siap tabur bawang goreng lg tu.. padahal nak mencekiknya siang nanti je..

Settle je masak sup terus siang ikan kembong pulak.. masak 5 ekor je.. cukuppp..!!


Fresh2 ikan dia masa aku pi beli..


Tgk la.. sian aku.. siang ikan sampai tgn berdarah.. huhuhuhu... tp bkn darah aku la.. tu darah ikan.. kekekke

Settle siang ikan terus cpt2 panaskan minyak kat kuali.. sbb aku nak goreng ikan2 tu.. ikan2 tu aku nak masak sambal je.. senang..!!!


Sblm tu potong dulu cili kering byk2..


Pastu rebus.. pas rebus barulah blend.. pastu simpan sket buat stok.. pasni kalau nak masak sambal dah senang sbb dah ada stok cili kisar.. ni mertua aku la yg ajar..


Ni la sambal ikan aku.. masih hangat lg tu dlm kuali..


Last menu yg aku masak tgh pg td ialah ikan tenggiri jeruk.. haaa.. ni mmg feveret aku nih..


Aku goreng 5 keping.. nengok tu, sampai hancur ikan tu aku masak.. bkn salah aku pun, ikan tu yg lembik sangat.. hehehe


Lps ikan masin tu masak, aku goreng lak bhn2 kat atas ni dgn guna minyak yg sama.. goreng sampai bhn2 tu layu..


Pastu apa lagi, tabur la atas ikan masin td.. wallaaaa.. sedappppp..


Kol 3 pg baru sumenya siap.. tapiii, aku tak terus pi naik bilik utk tido.. sbbnya bau aroma ikan masin tu buat aku laparrrr..

Kebetulan lak nasik dah masak.. panas2 lak tu.. ha kauuu, apa lagi.. kita bedal daaaa... ala, kan ibu2 yg menyusukan anak2 ni cpt lapar.. boleh terima tak alasan ni.. hehehe.. tp betul hape.. mmg nyusukan anak ni cpt lapar woo..


Ni dia yg aku bedal kol 3 pg td.. lauk sup mmg aku tak pandang lgsg.. cukuplah lauk sambal ikan dgn ikan masin je..

Mak aihhh.. sampai 2 kali aku tambah nasik tau.. yg pertama mmg nasi tu penuh sepinggan.. pastu mcm tak cukup lak.. tambah lg 2 senduk nasik.. kekekke..


Hasilnyaa.. licinnnnnn..

Selesai je mkn terus laju2 naik bilik sbb aku tau ica mesti merengek punya pastu.. sbb time dia nyusu.. mujurlah time aku masak dgn mkn tu dia tak ganggu.. legaa..

Okeylah.. tu je kot nak cite.. kang aku apdet lg ye.. hehehhe.. tataaaa..




21 comments:

irmafittaputri said...

terliur cik tgk ikan tenggiri jeruk tu..

Qaseh chenta said...

ermmm,tgk jer buat teliur rase lapo lak...hehhe...

MrS. F!zA said...

perghh kak layan nasi kul 3pgi sorg2..ekekeke

Suliana said...

byknya kak ana masak!!! saya plak yg terliur pagi2 ni.. hehe..

Pn. Zana said...

hehe. sedap tu makan pagi2 lauk ikan masin + nasi panas..:)

PuaN su SU said...

ana...dah dekat nak sahur tuee....he he he

"CT CoMeL" said...

paling best biler mkn nasi dgn ikan masin...hehehehhe

suhailas said...

wah bestnya lps nii kl masak memlm bagi tau key..leh terpa umah ana join makan heheheheehh

lovelygift....everything u need are here said...

hahahah, kelakar la ana ni, selalu baca blog ana, tp baru hari ni rsa nak komen.. tang ikan masin tu mmg tak tahan, nak pergi cari hujung minggu ni nk buat

Jiejah @ Iza said...

giler rajin ana masak kul 1pg ,kalau akak masa tu mata pun x leh buka hihihi

tp kalau ikan masin gitu akak suka mkn dgn sup ..perrrghhh ,eh eh lapar plak hihihi

Emma said...

kalau saya pon konfem 2 pinggan balun cenggini ;-)

Zana said...

dah agak dah...sure ana tak tahan balun masa tu jugak...heheheh

BaNaNaS! said...

ish ish ish buruk nau pangai makan sampai bertambah-tambah...hehehe

psstt nasib bek ai bukan jiran ana, kalu tak ai sahih ketuk umah kul 3 pagi nak join makan sekali hehehe

Chris said...

rajinnyer masak malam2 buta... kekekkee

NM02 said...

oh tidak, air liur ku mengalir laju....cet..

pasal FM tu, sila email no akaun kat email saya

niezzareenamemory2@gmail.com

jom makan musang king.. hehehe

norh said...

first time tengok tenggiri jeruk tu..sedap eh?

shima said...

sdp nya nengok ikan tengiri jeruk tu..biasa ana beli mana...terliur dh ni...penah nampak kat central mart saujana utama.tp mcm tak yakin ..eheh..tak tau brp lama punya la...

nnt ana share la ye...kat mana yg elok tu..sdp tu..husben mmg suka mknan jenis gitu

Ena said...

adeihhh..
kecur liur tengok tenggiri jeruk tu.. dah lama benor tak makan camtu.. kompem bertambah kan makan camtu.. :D

Me said...

eden yang lapar... isk isk isk

amal said...

sedapnye ikan masin tuuuuuuuu.... meleleh2 dah air liur nihh huhuhu

♥sYiLaSyiRa♥ said...

huahhh...sedapnya...kak ana ni mkn ubat apa ek, kul 3 pagi pun segar bugar jek...layan kerenah anak-anak lagi.cuba sis kongsi sikit..hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...