NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, April 22, 2011

KuRaNg MooD aRiNi

Pg tadi malas sgt2 nak apdet entry.. satu sbb kurang mood.. dua sbb tgh bln mengambang, tu pun mempengaruhi emosi gak tu.. tiga sbb bz masak lauk tghari, so agak kelam kabut la sket.. dan yg keempat sambil masak sambil ajar ain tulis alifbata sampai huruf fa..

Mood aku kureng sket arini sbb mlm td sblm tido aku dgn ain ada drama airmata.. aku ni pun cengeng gak kekadang.. kekeke.. mulanya mcm ni, ain dgn apis masa time nak tido sempat lg bergaduh berebut ipad yg sama..

Apis yg salah sbb sibuk rebut ipad kakak dia padahal dia punya sendiri ada.. tp nak gak kakak dia punya.. dan kakak dia pulak mlm td agak kedekut sket.. taknak bg lgsg kat apis utk pinjam dia punya.. sampai la berlaku adegan perebutan tarik menarik ipad antara satu sama lain..

Dan di akhiri perebutan tu dgn tangisan oleh si apis.. sbb apis kalah dlm acara tarik ipad.. kekeke.. aku masa ni dah mula hilang sabar dah.. suruh tido tapi bergaduh lak.. ha kauuu, mulalah aku bersuara.

Aku mintak ain bg je ipad tu kat apis sbb apis ni kalo melalak lg payah nak benti.. bila ipad tu bertukar tgn kepada apis, si ain lak melalak.. ahh sudahhh.. bapaknya masa ni dah tido dah.. malas nak campurtgn.. kekekke.. tp baik mak2 yg settle dulu sbb kaum2 bapa ni cpt hilang sabar kannn.. hahaha

Masa ain menanges aku pujuk la dia, aku ckp elok2 kat dia.. ckp kat dia tak baik kedekut2.. nanti Tuhan marah.. teacher pun marah kalau kakak kedekut.. ain masa ni tersedu2 menanges.. dia kan dulu ratu air mata.. skrg je dah kurang nanges sbb dah besar.. tp org yg jarang2 nanges ni kalo nanges lg syahdu dibuatnya..

Pastu aku ckp kat ain lagi, aku cite la yg apis syg sgt kat dia, hari2 apis tggu kakak balik sekolah, pastu aku ckp lg yg apis selalu ingat kat kakak bila setiap kali beli menan.. apis kan adik kakak.. kakak jgn la kedekut dgn apis.. kakak tak sayang apis ke..?

Bila aku cite yg sedih2 ain lg bertambah sedih.. aku sengaja citer2 mcm tu sbb aku tau dia sgt2 paham apa yg aku cakap.. setiap apa yg aku ckp ain mudah memahami berbanding apis..

Apis lak kalau la aku cite mcm ni kat dia sah2 dia tak nanges punya.. ntah2 bolayan kot sbb dia ingat kita buat cerita dongeng agaknya.. cehhhh.. ekekkeke..

Pastu ain sempat cerita ttg dia lak, dia kata kat sekolah dia sorang je yg tak pandai tulis huruf FA.. dia kata kawan baik dia nama puteri pandaiii.. puteri pandai tulis huruf FA dan sampai huruf YA katanya.. dia kata dia tak pandai.. pastu dia sambung lg nanges teresak2 sbb sedih sgt bila dia tak pandai..

Aku ckp la nape tak ckp masa balik sekolah ptg td.. boleh aku ajar sbb selalunya aku lebih fokus kpd membaca buku je dr menulis.. aku ckp la nanti bgn pg sok aku ajar dia tulis huruf FA.. lglah dia sedih sgt2 bila aku ckp camtu.. pastu ain ckp kat aku..

" Kalau kakak tak pandai tulis huruf FA mak ajar kakak ye.. mak jgn marah kakak ye kalau kakak tak pandai ( sambil dia nanges2 tersedu2).. kakak tak pandai.. kawan2 semua dah pandai.." makin kuat lak dia nanges pastu sbb sedih sgt..

Aku pun dlm tak sedar pun join nanges sekali.. hati ibu mana yg tak tersentuh bila anak bercerita sedih2 mcm tu.. huhuhu.. aku peluk dia mlm td.. aku ckp yg dia pasti boleh buat.. aku ckp la yg kawan2 dia tu pandai sbb sekolah dr umur 4 thn sdgkan kakak baru je nak masuk 4 bln sekolah..

Aku tanyalah dia yg teacher ada marah dia tak.. dia kata takde.. dia kata teacher syg kat dia.. teacher pegang tgn dia ajar dia menulis katanya.. sejukk hati aku dgr.. mlm td kami tido dlm keadaan emosi sedih..

Tp at least aku tau aku cuba jd ibu yg terbaik utk anak2 aku.. bila aku berkomunikasi dgn ain mlm td aku sedar yg anak aku dah makin besar dan cpt paham apa yg dia lalui.. huhuhu.. cptnya masa berlaluuu..

Oklah.. takmau sedih2 dah.. aku kat mcd skrg ni.. lepak sambil tggu ain abis kelas.. kat luar cuaca sgtlah gelapp.. hari2 hujan ribut kat sini.. rasanya cukup la kot dulu aku mengarang panjang2.. nak blah amsuk kete.. kang kalo dah start hujan lg payah nak masuk dlm kete kang..

Sblm tu meh layan gmbr bebudak ni arini.. gmbr2 masa otw ke sekolah..


Ain bermata sembab arini sbb over nanges...


Ica lak asal masuk kete je mesti nak mengunyah sesuatu..


Apis yg mood okey sket arini berbanding smlm.. smlm dia bantai melalak kuat2 selama stgh jam kat kedai mkn.. cisssss... saje arr budak ni..


Anak2 ku..


Yang ni lak gmbr2 masa aku tgh taip entry ni.. kat mcd sri damansara..














Ok.. jumpa lg.. hari nak ujannnnnnnnnnnnnn...






10 comments:

Shida said...

huwaaaaaaaaaa....sedeynya baca n3 ni..syahdu sangat..ye laa...kalo anak2 sedih,kita yg maknya ni terharu laa kan..lagi2 bila anak2 dah pandai berkata2...baru kita sedar,anak kita dah besar...huhu..sedey lagi ni....;))

"CT CoMeL" said...

walaupun sayer blum ade lagi ank sendiri tapi emosi jugakla kak bace akak punyer citer nie.....kak kim salam dgn si kakak yer....hehehehe

Zana said...

zana pn bergenang gak air mata....ain ni kalau sedih ayat2 dia syahdu betoi, tringat masa dia nangis masa burung dia mati tu kan....

Lia said...

sedeyyyy... mmg kan akak ana, kita ni akan cuba untuk jadi ibu yg terbaik utk anak2. utk paham anak2 sbb kita pun penah laluinya dulu kan..

ameris said...

anaaa.... dari pagi saya tunggu entry ana ari ni. tup tup ada cite sedih. bergenang air mata tauuu. sob sob sob. dh la kat opis, kengkawan plak tanya.huhuhu.. anak saya kecik lg byk dugaan nk tempoh nie. huhuhuhu...

Mama Ida said...

saya kagum ngn Ana, ibu yg lembut... kalo saya ank2 gaduh rebut mainan ke aper... mmg naik la volume suara ni, naik volume jer la, tgn xnaik la..hihi.. mungkin ank2 sy boys so keras sket la kot, kalo sy ade pompuan, mybe jd lembut cm Ana gak..aicecehh....hihi...

mama tims said...

ana..takpe..byk kan besaba..anak2 nak membesar camtula...baru meriah..heheh..

mama-arrysyah said...

kak ana, kita ni sama la..klu nak suruh anak2 mengalah satu sama lain,mesti nak buat adengan sedih..bila dah paham..mula la akak peluk adik nak minta maaf..padahal adiknye ape pun tak paham..hehe

zih@n said...

entry air mata..rasa nak join nangis skali...hehehe

aqishah said...

tetiba sedey gak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...