NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, April 26, 2011

aPiS DaN SeMbeLiT

Sblm cite psl sembelit, saje nak bgtau yg smlm aku lepak Giant kota damansara je pas hantar ain ke sekolah.. gile bosan sbb tak tau nak ke mana dah.. asyik gi tempat yg samaaa je.. tp takpelah, asalkan anak2 suka sudah.. hehehe...

Lepas dpt parking terus aku pi bukak bonet kete sbb nak kuarkan stroller.. bawak sebijik je.. dan aku cdg nak letak ica dlm tu tp apis dah start wat peel.. dah start merengek2 nak menanges la tu.. grrrr...


Apis : Makkk.. nape ica duduk dlm tu.. (stroller tu le.. )

Aku : yelah, ica kan kecik lg.. kang penat lak dia jalan..

Apis : Tp kaki dede lenguhhh.. dede tak larat nak jalan..


Part ni yg aku tak gemar sgt ni.. kata nak pi giant.. tp baru sampai dah tak larat nak berjalan.. lenguh lah tu lah ni lah.. adaaa je alasan dia tau.. yg pastinya dia tak lenguh pun.. mmg saje tak kasi ica dok kat stroller ijau tu.. kan bg dia ijau tu dia je yg punya.. ekekeke..

So aku pun turunkan la ica dr stroller tu dan taruk apis lak dlm tu.. lebih baik buat mcm tu dr dgr dia melalak.. dia ni kalo melalak payah betul nak benti.. mujur ica okey je.. mau mengalah..

Terpaksalah aku dokong ica sambil sebelah tgn lg tolak stroller.. masuk dlm giant aku laksanakan misi utama dulu.. aku nak beli pampers dgn susu ain yg dah abis.. dah tu kalo nak beli brg2 tu dah tentulah kena ambik troli.. takkan nak pikul lak kan.. kah kah kah.. pi la kami ke area troli2..

Pujuk ica dok dlm troli tp dia takmau pulak.. suruh ica berjalan pun takmau gak.. nak dokong je katanya.. ahh sudahh.. takkan aku nak dokong, tolak troli dan stroller lak dlm pada masa yg sama kan.. mana bolehhhh..

Terus aku pujuk apis dok dlm troli supaya ica leh duduk kat stroller.. aku ckp kalo apis dok kat troli aku bg dia hadiah warna ijau.. ekekke.. mujur dia dgr ckp aku.. selesai satu masalah.. so aku buat mcm selalu, sebelah tgn tolak stroller, sblh lg tarik troli..

Tak byk brg aku beli pun, setakat beli pampers, susu ain, syampu, downy dgn biskut2 utk bebudak ni mkn, dan beberapa brg dapur sket..sket2 pun terbang gak la dlm hampir rm200.. perghhh.. mahal betul belanja skrg ni kan..

Pas shopping sket2 barulah aku bawak bebudak ni main2 kat playground dlm giant tu.. sempat le berhabis rm5 utk beli token.. teman bebudak ni main aku terasa ngantuk betul..

Kalo baring masa tu komfem terus lelap je.. letih betul rasanya.. agaknya sbb lewat sampai umah coz dr kulai kan mlm tu.. tu yg letih tu kottt.. jdnya pas puas main ( padahal diorang tak puas pun.. kekeke) terus aku ajak pi mkn donut.. lajuu je si apis ckp jommmmm.. donut kan feveret anak2 akuuu.. hehehe


Kami lepak kat jco donut..

Takyah pening2 nak pilih donut apa coz anak aku suka donut plain aje.. aku tak mkn donut pun.. rasa muak lak tgk sbb sblm2 ni dah biasa mkn kan.. so aku order air jelah.. order air dpt free satu donut plain.. tp aku tambah lg 3 donut plain utk anak2 aku mkn..


Sukaa apis mkn..


Ni la air yg aku order.. Caramelite Freeze namanya.. sedap gileee..


Apis kalo mkn donut mesti nak kena balut donut tu dgn kertas supaya tgn dia tak melekit.. dia ni pantang sket kalo tgn dia kotor.. pembersih la kononnya kannn.. yolah tuuu..

Tp dia mmg cerewet wooo, kalau tgn dia kotor dia nak kita tolong bersihkan tgn dia time tu jugak.. selagi tak bersih tgn dia selagi tulah dia akan ulang ayat mintak tlg tu byk kali.. pening tahap kelapan belas la kalau dok dgr dia bercakapppp je mintak tolong.. kah kah kah..






Pas mkn2 terus berambus blah dr giant utk ambik ain balik dr sekolah..

Ok.. berbalik pd tajuk entry, just nak kongsi cite je yg anak aku si apis ni kerap sgt sembelitnya.. ha kauuu, punyalah lama bercerita pastu baru nak masuk tajuk sembelit.. kekekke..

Anak korang pernah sembelit tak..?? anak aku si ain dan ica tak pernah sembelit.. diorang ni kalo membuang mmg lawas.. ain lg la, asal mkn je mesti nak membuang pastu.. terlebih lawas la pulak kan.. tu psl badan dia cekedingg je mcm aku.. kekeke.. ica pun takde masalah kalo membuang..

Tp si apis ni kerap jugak sembelit.. sbb utama aku rasa dia kurang mkn mknn serat.. dia byk minum air masak tp dia tak suka mkn sayur.. buah2 pun dia tak suka sgt nak mkn kecuali strawberry.. ewahhhh.. bkn main lagi yee..

Puas paksa mkn sayur, tp tau2 jelahkan kalo bebudak ni, lg di paksa lg lah dia takmau mkn.. nak tggu dia relahati mkn sayur entah bila lah agaknya.. tp kalau sayur sawi masak sampak lembut dia boleh lak mkn..

Aku selalu campur sayur dlm mee sup feveret dia je.. tu pun tak leh suap byk2.. kena sorok sayur tu dlm celahan mee dan zass suap laju2 kat mulut dia kasi dia tak nmpk ada sayur dlm tu.. kah kah kah.. sampai mcm tu sekali tau..

Apis ni kalo nak membuang dia lebih suka membuang dlm pampers.. yee, apis masih belum free diapers lg.. belum berjaya nak ajar dia.. selalu gak latih dia tanpa pampers.. tp asyik sebut nak kencinggg je setiap 10 saat tu apa kes..??

Aku yg naik letih layan terus give up.. penat tau heret kuar masuk tandas tanpa membuang apa2 hasil kumuhan pun.. cetttt.. kalo setiap stgh jam tu boleh thn lg.. ni dlm seminit lebih 10 kali ulang alik masuk toilet boleh pengsan wooo.. ekekekke

Masa dia kata dia nak berak ( sorry ekk, malas nak ayat skema2.. kekeke), aku ajak la masuk toilet.. pastu suruh dia cangkung dan teran.. masa ni aku kena teman dia sepanjang masa.. kiranya mcm aku ni pemberi semangat kat dia la utk dia meneran.. ekekeke..

Kadang2 sampai kaki dia kebas2 sbb lama sgt mencangkung tp hasilnya takde.. kesian pun ye gak.. kalau kita pun mencangkung lama2 mau cramp terus kaki..


Apis : Makkk.. kaki dede dah tak mampu bertahan lagi lah mak.. kaki dede lenguhhh.. dede berak berdiri jelah mak..


Aku ikutkan jelah.. kesian, bila dia berdiri nampak merah2 kat pelipat peha dia tu kesan dr mencangkung lama2.. abah dia ada belikan alas mangkuk tandas khas utk bebudak tu, dah try dudukkan dia atas tu tp apis takmau.. hahaha.. mcm2 la budak ni.. byk beno alasan..

Kdg2 tu kan, pernah dia dok kat toilet sampai 2 jam sbb tak berjaya nak teran.. alaaa, bkn all the time pun dia meneran masa kat toilet tu.. si apis ni lebih byk berkhayal dr meneran.. kekadang dok main air kat paip lak bila time aku tak perasan.. cehhh.. sempat lg tu main2 time nak memerut.. pelik sungguh..

Biasanya bila dia tgh meneran aku selalu bg kata2 semangat kat dia utk dia teruskan meneran.. kadang2 mmg apa yg aku ckp tu merepek2.. tp tulah kan, dah itu yg aku dok terfikir nak ckp masa tu.. ekekke.. selalunya aku akan ckp mcm ni.. korang jgn gelakkan tau.. hehe


Aku : teran dede terannn ( baca dgn intonasi yg penuh bersemangat ye puan2.. kekeke ).. teran kuat2.. eiii yahhhh.. cepat dedee.. kuarkan ayah diaaa.. ( ayah dia tu maksud aku ta*k memula yg paling payah nak kuarkan tu la.. kah kah kah)

Apis : eiii yahhh.. eii yahhh.. susah lah makkk.. ayah dia terlalu kuattt.. dede susah nak kuarkan dia..

Aku : dede boleh kuarkan.. teran je..

Apis : dede boleh lakukannya ye mak.. ( skema sungguh ayat apis.. kekeke)

Aku : yeee.. jgn byk ckp la, teran la cepat.. (penat wehh tggu dia berjaya teran..)


Bila dah berjaya kuarkan ketulan yg pertama barulah aku lega sbb pasti nak teran utk yg berikutnya dah takde masalah sgt kan.. yg memula je susah.. aku tau sbb aku pun pernah sembelit.. paling benci sembelit dlm pantang.. perghhh.. nak menangis rasanya..

Yg apis lak bila dah berjaya teran yg pertama sempat lg menyembang dgn aku tu.. aku dah le letih menunggu dia membuang.. ekekke.. tp kekadang menghiburkan jugak layan dia ni.. keh keh keh..


Apis : Mak.. lepas dah kuarkan ayah dia kita kena kuarkan mak dia pulak ye.. pastu kuarkan adik2 dia lak ke..??


Ahhhh sudahhh.. dah mcm2 lak yg dia nak kuarkan lak kang.. ekekekke.. apiss apisss.. kdg2 aku saje je tanya kat dia yg ayah ta*k tu besar mcm sape.. apis ckp besar mcm abah.. wakakakaka.. lg melampau namanya tu..

Merepek kan aku.. ajar anak yg bkn2 lak.. ekeke.. takpe, aku akan perbetulkan balik sbb kang dia set kat pemikiran dia mcm tu lak kang.. kang dia ingat ta*k tu ada adik beradik lak kang.. kah kah kah..

Korang kalau ada petua2 atau cara2 yg bagus utk di kongsi sila bgtau ye.. sbb budak dan sembelit ni dah biasa gak kita dgr kan.. so meh kita share2 petua2 yg korang tau.. takkan nak bg apis minum fiber yg shake2 tu lak kan.. kuikuikui..




31 comments:

suhailas said...

ana cuba bagi dade minum jus prune...insyallah

"CT CoMeL" said...

hehehehehehe..lawakla kak bace en3 akak kali nie....sian apis yer kak...kak...bg minum air solivite ke yakult ke ok jugak kak...melawas utk perut jgk kak...

CiKaYu said...

salam ana,

1st time disini...blh try prune juice or yakult or yogurt.

Ena said...

kekekeke..

memg kelakor la entry ana pagi nie.. hahah... ops! maaf, tak tau lak petua apa.. huhu

ameris said...

adoiii.. pepagi dh pecah perut baca entry ana.apis suka vitagen tak? kalu suka bagi je 2 botol sehari. anak saya pn sembelit dulu sampai 4 ari. risau woooo...
gi doktor bg ubat mcm ubat demam gitu. lepas bg mkn tu dia berak mcm tempoyak.iye lah 4 ari simpan dlm perut tuh. pampers pn xleh tampung.hati emak nih anak sembelit pn susah ati anak berak2 pn susah ati.

miSsMawar... said...

hehehe... siannye.. anak mawar yg sulung tu kengkadang sembelit jugak bila dia kurang minum air and hari tu dia xmkn sayur... dia mkn sayur tp kengkadang ada hari dia xmo mkn nasik so mana nk mkn sayur kan.. so keras sket ler bhn buangan nyer tu kan.. hehehe... penah sampai kes berdarah darah... tp yg tu rasenye sbb dia minum susu brand yg dia xsesuai... uk uk dia jd keras... siann tau... menangih nangih dia... lepas tu terus stop susu tu... tp adik dia minum ok jer.. naik bulat bdnnye... mawar pun masa dia nk teran mcm ana jugak lah kaedahnye... mcm dh suruh dia push gaye org nk beranak... hahahaha

ain_nia said...

hehe..cumei je apis..gelak2 je baca ayat2 apis ni..

UyuNs NuRuls said...

hahaha lawak la kak .....pepagi yun da tergelak2 hehehhe

Jiejah @ Iza said...

hehehehe kiut plak pikir ta*k ada 1famili .
kalau sembelit ni selalu akak bancuhkan susu dia cair sket dr kebiasaan , apis still menyusu kan?

pastu kalau dia mkn buah ,bg la mkn betik .. x pun dragon fruit ,insyaallah lawas.

Serene said...

Agree dengan orang2 lain punya suggestion.. Vitages... Yogurt (my kids suka CalciYum..).. takpun Prunes. Yang Sunsweet Prunes tu, usually budak2 suka.. maybe boleh try. Prunes juice pun sama!

:D

Qaseh chenta said...

apis o apis....lawak tul....
tergelak sesorang dibuatnya...baca n3 kak ana...hihihi

Zana said...

sian apis...tapi lawak betoi la...ada family pulak ekk, sibbaik tak boh nama lagi

UMMI FARIS HAIKAL said...

suka la ngan dialog apis tu...hahahaha....anak kita sama kak ana...sembelit..huhuhu

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

saya salute dgn ana...dahla bwk budak 2 org pegi shopping...dgn troli lg, stroller lagi...kalau saya mau menangis...hehehe...

apis tu kelakar kan...byk cakap...comeyy jer...lps tu cara mkn mcm anak saya yg boy tu...mkn xleh comot sikit...yg girl ni lain pulak kalau mkn mmg hancuss...penat den nak bersihkan...

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

oh yer, masa saya berpantang utk elakkan sembelit mkn buah prune sunsweet tuh...

SueGinola said...

Alalala..suka betul baca ayat-ayat yang kuar dari mulut Apis tu..comel sangat..memang kena tahan je ketawa ni, lagi-lagi bila tgh baca time ada orang...kuikuikui...

mama-arrysyah said...

kelakar la apis ni...hehe..
kak, klu anak kita arry kena sembelit kita kasi minum vitagen je..sbb vitagen ni ada rasa masam2 skit..

ceywie said...

anak kedua saya pun ada sembelit jugak dulu. cara saya buat cairkan susu dia, kalo arahan suh letak 4 sudu saya kurang 1 sudu. n selalu bagi minum vitagen. alhamdulillah sekarang dia dah tak de sembelit lg. try la ana, mana tau juga sesuai ngan apis. kesian kan kalo anak sembelit, saya sampai nangis2 bila tengok dia susah nak membuang.

Ana Suzana said...

Kak su..
Apis ni tak suka minum air lain selain air masak je dgn milo je.. Huhuhu

Ana Suzana said...

Ct..
Dia minum gak vitagen.. Tp sembelit gak.. Agaknya kena suruh dia minum 3 btl sehari kot

Ana Suzana said...

Cikayu..
Mekasihhh.. Yg boleh try mungkin yakult.. Yg lain2 tu bercinta sket nak paksa minum.. Hehehe

Ana Suzana said...

Ena..
Tak tau petua sila bg pemuda.. Kah kah kahhhh

Ana Suzana said...

Kak ameris..
Ada ekk ubat mcm tu.. Leh buat tempoyak pasni.. Ekekekek.. Ohye, vitagen hijau je feveret apis.. Lain2 sori..!!

Ana Suzana said...

Missmawar..
Itulah.. Dah mcm teman org bersalin je rasanya.. Kah kah kahhh

Ana Suzana said...

Ain_nia..
Dia ni ayat skema sket.. Hehehehe

Ana Suzana said...

Yuns..
Awattt.. Sbb dialog apis tu ka... Ekekekekke

Ana Suzana said...

Kak jiejah..Apis nyusu botol lg.. Maybe punca sembelit gak tu.. Buah2 yg akak sebut tu dia tak reti sgt nak mkn.. Ekekeke..

Ana Suzana said...

Serene..
Nanti ana try gak la kot walaupun tau sukar tu mesti ada punyalah..dia ni lain sket..

PINATBATE said...

HAHAHAHAHAHHAHAHA...!!!
Lawak gila nak putus urat kentut baca diolag Apis nak keluarkan ayah dia....adoilah!

Elyaz said...

hai ana, lama xmasuk blog ana, ana boleh beli produk arrazi. saya selalu bagi anak saya makan kismis dan jus dari arrazi, so far, demam ke selsema ke susah nak kena, anyway kismis bagus untuk penghadaman anak, ana boleh beli online je, cuma beli dalam 50 ringgit, oleh terus poss, saya selalu beli online je, ni link dia arrazi.com.my (bukan kempen tau, ni kitaorang punya amalan pemakanan keluarga)

Eika Arysha said...

klu apis suka air oren,
akak belikan lah air oren,ank eika pon pernah gak kene sembelit,eika bagi dia minum jus oren,baru senang nk berak....hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...