NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, August 11, 2011

MeNu BeRbuKa SeMaLaM

Dah hari ke 11 berpuasa baru aku nak share menu berbuka.. hehehe.. gmbr2 menu berbuka sblm ni ada aje cuma malas nak apdet..

Tghari smlm sblm kuar umah hantar ain gi sekolah, aku kuarkan seekor ayam dgn se"pek" daging yg aku beli kat giant tempoh hari.. defrost awal2 sbb takmau balik sekolah kang jd lambat keje aku kalo ayam dgn daging masih membeku..

Kuarkan dua jenis haiwan tu dan taruk dlm sinki.. biarkan mcm tu aje.. pandai2lah mereka mencairkan diri sendiri.. kang kalo aku rendam kang berbau lak beliau2 tu semua sbb terendam lama..

Otw balik rumah smlm aku singgah dobi dulu utk ambik baju keje hubby.. pastu baru zass balik umah.. malas nak pi market ke hape ke sbb aku dah pi market dah hari sblm tu.. kalo hari2 gi market kang rabak lak wallet.. hehehe..

Sampai je umah anak2 aku si ica dgn apis tido lak.. so transfer sorang2 dlm umah.. ain tak tido so pandai2 le dia kuar kete dan masuk umah dgn sdiri.. yg apis mcm biasa, aku buatkan susu dulu sblm angkat dia masuk umah..

Last sekali baru angkat ica bawak masuk bilik.. mujur dia sambung tido balik.. jd bolehlah aku memasak dgn aman.. Turun bawah balik kuarkan bahan2 lain utk di masak.. Tgk jam dah nak kol 6 ptg, cpt tul masa berlalu.. masak pun lom lg masa ni..

Apa2 hal kemas umah dulu.. sapu2 lantai jap sbb ada habuk biskut yg bebudak ni mkn sblm gi sekolah tghari tu.. pastu siapkan baju dgn kain pelekat hubby utk dia pi surau.. ironkan baju dia siap2, sangkut kat wardrobe..

Pastu baru sinsing lengan baju utk berkungfu kat dapur lak.. tgk jam dah 6.15 ptg.. masa ni asyik menghitung masa je sempat ke tak siapkan semua menu yg aku dah fikirkan utk di masak.. takpe, yakin boleh..!! hehe..

Dan akhirnya.. ni lah menu2 yg aku siap masak..


Menu pertama : Daging masak halia versi chinese style..

Ada yg mintak resepi daging ni kan.. kang aku letak kat entry lain ye.. ni versi aku punya lah kan.. main agak2 je masak daging ni smlm..


Menu kedua yg siap jam 6.40 ptg : Sambal Sardin feveret hubby..


Menu ketiga yg siap kol brp tak pasti.. tp kejap je masak sayur ni..


Menu keempat : tempe utk kecantikkan kulit.. hehehe


Menu kelima : ayam masak lemak.. ni lauk utk anak2 aku..


Menu ke-6 dan yg terakhir smlm yg sempat aku masak lg 2 minit nak berbuka.. Jeruk Tenggiri Ikan Masin..

Ni pembuka selera ni woooo... makan masa masih panas2 lak tu dgn nasi yg masih panas.. perghhhhh... bertambah2 nasik pun tak sedar wooo..

Tapi smlm aku berbuka dgn secawan air dulu sbb aku bg anak2 aku mkn nasik dulu.. bg diorang kenyang dulu baru aku leh mkn dgn tenang.. utamakan diorang dulu..

Tu cerita menu smlm.. menu arini tatau lg.. pening lg nak pikir arini.. hehehe





13 comments:

Jiejah @ Iza said...

mkn tuk dewasa 2org , ana masak sampai 6jenis . mmg hebat hahha.
akak paling byk pun 3 je la ..dasarrrr la kan .

Lya Colours said...

uwaa tgk sardin sedappppnyaaaa

[s.u.r.i.a] said...

sedapppnyeee kak!

DeQWa said...

sedapnyer...terliur dibuatnye ,tgk la time2 pose nie....emmm

*Ms.Serry Fatieha said...

kak ana post laju2 resepi daging masak halia tu.. mcm sedap jer...

ameris said...

paling terliur sambal sardin tu. dh 3 ari nak masak asik x jd je sbb balik lambat. huhuhu

aLyNnZ said...

betul lar ana..bnyk2 menu yg anan masak nie jeruk tenggiri gak wat alynn kecur liur..nyum..

best sempat anan masak semua makanan nie..nmpk best2 belaka..alynn lek umah pun dah lewat ptg..

nani said...

isteri mithali sungguh la ana ni..masak lauk byk..besh2 plak tu...xleh challenge la..

Shila Rossilawati said...

adoi.. tak than tgk sardin tu. ptg ni nak masak sambal sardinlah...yummy..yummy. Tapi kan, kira cepatlah ana masak. 6 menu tu...

Shila Rossilawati said...

adoi.. tak than tgk sardin tu. ptg ni nak masak sambal sardinlah...yummy..yummy. Tapi kan, kira cepatlah ana masak. 6 menu tu...

UMMI FARIS HAIKAL said...

rajinnya mu ana...daku msk nasik je ari2...hihihi

Me said...

hebatnya... cekap tue.. kena bagi tips nie... bagaimana memasak dgn pantas di dapur.. hehehhe.. nanti buat n3 about it ek.. ;) serius kagum... nak tunggu daging tue lembut je dah ambil masa brp lama..

My Aisy said...

menu yg last tu...tak dapat nak menahan air liur ku ini...hadoi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...