NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Thursday, August 25, 2011

CeRiTa SeNtaP..!!

Aku Q dulu cite psl resepi steamboat tu ye.. hehehhe.. ni aku nak cite apa yg terjadi arini.. Tghari td lepas aku hantar ain gi sekolah, aku sesaja la pi Giant kota damansara utk beli apa2 yg patut..

Sampai je kat giant aku terus singgah Jco donut dulu beli donut utk anak2 aku.. lps tu aku gi terjah level atas lak..

Tetiba mata ni terpandang satu baju kurung kat patung hiasan kat salah satu booth yg ada dlm giant tu.. terdetik lak dlm hati ni nak pi tgk.. mmg takde niat nak beli baju kurung pun masa ni even aku punya baju raya lom beli selai pun lg...

So aku pun melangkah le kat booth berkenaan dgn di temani bodyguard setia aku iaitu ica dan apis.. hehehe..


Ni gmbr cth je ye.. gmbr fromm google..

Aku pun belek2 le baju yg menarik pandangan mata aku tu.. carik tokey baju tu yg tersorok kat celah2 pakaian yg dia jual..

Selain aku ada la 4 org kakak2 yg lain yg turut sama2 belek2 baju yg ada kat situ.. aku ckp kat tokey tu, saiz 34 ada tak..?? kalo takde 34, size 36 pun boleh..

Tokey tu pun ambik cth size 36, design yg sama tp kaler yg bkn aku minat.. dia suruh aku tgk cth saiz baju tu aje.. ok.. aku pun ambik le baju tu.. try2 kat badan aku.. ermmm, mcm ok kot..

Terus aku tanya, size 36 kat patung tu ada tak..?? dia kata ada kat patung tu ajelah.. stok dah abis.. lps tu aku tanya le harga pulak...

" harga kami jual rm160.. tu je yg akak boleh bg.."

Tp kita org pompuan ni biasalah, selagi boleh budi bicara dan nego harga, kita akan try le dulu kan utk dptkan harga less.. takkan main bayar gituuu je kannn..

" Ala kak, rm150 boleh tak.. ?? boleh la kakkk.. boleh laaa..."

Ohh.. aku ckp mendayu2 sket masa ni tau.. kalo boleh buat mata ala2 kucing dlm cite shrek tu dah lama aku buat.. mslhnya aku tak boleh.. so aku buat suara mendayu2 gitu.. ehehehe..

Tp akak tu tetap taknak bg less jugak.. oklah, aku mintak rege rm155 lak.. dgn harapan masa ni dpt le kan dgn rege tu..

Tp akak tu tak bg jugak.. ish ish ish.. masa ni muka akak tu mcm dah something dah.. eh ehhh.. takkan le customer takleh main tawar menawar..

Lagi sekali aku merayu try2 kot2 le akak tu bg kan.. anak2 aku dah membosan dah masa ni.. hehehe.. sekalinya akak tu pun ckp kat aku

" Dah dahhh.. bak sini baju tu.. kalau dah tak mampu nak beli letak jelah balik..!!"

Suara akak ni sedikit tinggi.. mcm besar sgt kesalahan aku sbb try nego2 harga baju kurung yg dia jual.. kakak2 yg lain yg ada kat situ pandang kat kami berdua.. aku mmg dah sentap gile dgn statement dia masa ni.

Pestaim ok aku jumpa penjual yg layan kastemer mcm ni.. even ko taknak bg harga rendah pun, tak semestinya ko mesti layan kastemer ko mcm tu sekali, apatah lg nak pandang rendah kat org lain..

Gile sadiss la tadi.. tak pernah2 aku kena mcm ni.. selalunya mmg la ada penjual yg tak dpt nak kurangkan harga.. tp diorang ckp elok2 sbb apa kannn.. bkn dgn cara akak tu layan aku..

Tp td aku tak senyap mcm tu aje.. tetiba aku rasa mcm nak menjawab balik.. org2 mcm ni kena bg teguran gak supaya tak layan kastemer sesuka hati dia mcm tu je.. nak tau aku balas apa..??

" ye kak.. saya mmg tak mampu.. tak mampu nak layan sikap penjual mcm akak.."

Aku terus blah mcm tu je.. aku tgk kakak2 yg ada kat situ td pun beransur2 blah jugak.. mungkin risau kena gak mcm aku kot kalau diorang try mintak less harga..

Aku pun berlegar2 le kat booth lain lak.. tetiba aku nmpk booth jual telekung budak2.. memandangkan ica takde telekung lg dan selalu pinjam telekung ain, so aku belikan la yg baru utk ica..


Ni ha telekung dia.. comelll aje.. tp takde corak2 eskrem atau stoberi la.. takpe, at least ada gak kan.. hehehe..

Dah, tu je nak cite.. arini aku cuti memasak.. sbb aku nak kemas satu rumah.. sepah betul budak2 ni kejekan..

Menu arini aku tapau kat JM Bariani aje.. pastu beli kuih2 kat bazar ramadhan bukit jelutong.. ok.. tataaaa.. abis dah cite sentap.. muehehhe



42 comments:

1na said...

Apsal kurang ajar sgt kakak tu. Kalau dgn akak mmg dh menjawab sakan dh. Kurang ajar.
Berat rezeki dia. Cakap elok2 apa salahnya.

Mama Ida said...

mention jer nama penjual n booth tu kat blog Ana, sure follower Ana tak g situ, dh kurang kastemer dia kan...hehehe

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

Euw.. Melampaunya penjual tu.. Kalo cenggitu memang to terjual lah baju2 dia... Agak2 lah kan.. Lagipon bese diaorg mmg letak harga tinggi supaya nnt org negotiating dia kasi lah turun harga... Taktik berniaga kan... Kot ye pon tak nak turunkan harga takyah lah ckp cenggitu... Melampau... Memang baguslah akak jawab... Tp patutnya kasi lebih2 sikit... Ini bukan sentap je, boleh kasi menggelegak...

Ijah EmoTemo said...

aiyoh! sgt kurang ajar dan biadap woo lyn pelanggan mcm tu. tak pasal2 hilang customer! heh , klu ckp elok2 kan elok. apa daaaa !

PINATBATE said...

hek elehhh...bagusss punya mulut kakak tu yer...alamat tak lama lah niaga tuu..

Aidah said...

haihh...teruknyer tatacara dia sebagai penjual??? takde adab sopan langsung. kalau pun taknak bagi kurang harga, cakap lah sopan2 sikit. takyah ar nak sentap customer dengan bahasa kasar dia tu...

Bicara hatiku... said...

sabor je la meniaga cam tu... mau x sentap.. mulut x insuran tu ana.. kot ya pun penat jgn la layan customer cam tu.. lari la customer awak wei.. huuhuu..

H.U.S.M.Y.N.A said...

kurang ajaqqqqnyaaaa....dia tak tau lagi Ana siapa....kalau dia tauuu....pembelog tersohor yg mai nak beli baju dia...mesti dia menyesal gila....kan..kan..=)

eila said...

amboi PMS kot makcik 2...

syafisyifa' said...

Alahai, awatla ada org mcmtu....

Emma said...

hai mmg laser sungguh..ada ke berniaga macam tu..mmg ada je yg xnak bagi kurang..tp x pernah jumpa yg kuang ajaq camni..huh!

potpetmama said...

salam dik ana; akak ni pembaca senyap blog ana..hihi silent readerlah..anyway terpanggil nak tumpang membebel bila baca psl penjual psiko tu..rase nak tumpang sambung ayat ana. tu "kak;kalo akak sendiri brkemampuan, takkan akak jual baju kat sini, paling tidakpun, tentu2 akak bukak butik, kan"..

sudi2 ke blog akak ye

eynda said...

Patut bagi je url blog ana ni...baru dia sedar dgn sape dia cakap eiihhhh....

eynda said...
This comment has been removed by the author.
kak mim said...

mmg patut ana tegur dia pun. tpi kalau boleh buat mcm dr lee youn so dlm cite city hunter tu bile na-na nk byr guna duit syiling. time tu misti dia pulak yg tersentap!

Cik Puan Axa said...

bagus kak ana tegur dia..tak reti meniaga kot..tetibe je nak marah2 org sebab org nak mintak tawar..ape punya org la..

yana halim said...

dia ada tulis harga tetap tak? kalau takde, suka ati la nak nego berapa. dia kena layan la. kalau akak kena pun sentap jugak. huhu..

Hafizah Mohamad said...

wah mmg kurang ajaq sungguh penjual tu....kot sbb perut lapaq sgt kot tu...tadi kak fiza pegi kedai BATA...teman husband nak beli kasut n kasut anak2...pastu anak kak fiza yg kecik tu nak terberak la pulak...tanya staff melayu yg keja kat situ nak tumpang toilet sbb anak kak fiza dah x tahan dah...punyalah kedekut dia x bg...last2 kak fiza ajak husband ngan anak2 keluar dr situ x jadi beli...mmg menyampah betoi...xsyen sgt...mcm la toilet diaorg tu cantik sgt....sampai nak tumpang pun x bg...

HadSha said...

Mmg kurang ajar ler kak.... Sakit tul ati bace.... Hehehe sentap.... Awatla sombong sgt tu....

aLyNnZ said...

isshhh mmg x patut lar..hati kastemer perlu dijaga..sikap akak tu buat dia x murah rezeki..elok2 rezeki nak dtg terus x dapat langsung..

adarnadzmie said...

ada jugak yer penjual perangai mcm tu... customer is first kan... ikut suka le kita nak nego mcm mn pun... klu tak boleh cakap baik2...memang org tu x pandai nk berniaga kot...klu akak pun jawab cam tu gakkk....bravo ana... hehe..

selamat hari raya aidil fitri.. maaf zahir batin dari akak Normi sekeluaga...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pandai ana jawab... mesti terkedu

ameris said...

pagi2 dh angin baca citer ana ni. kuang asam boi betol. kat booth dia tu no brape??? eeeeiiii gerammmmm. sib baek puasa. akak pun jual baju gak. tp xde la ckp gitu kalu kastemer minta kurang. mmg x laku la baju dia tuh.

ameris said...

pagi2 dh angin baca citer ana ni. kuang asam boi betol. kat booth dia tu no brape??? eeeeiiii gerammmmm. sib baek puasa. akak pun jual baju gak. tp xde la ckp gitu kalu kastemer minta kurang. mmg x laku la baju dia tuh.

amal said...

erk kurang ajarnye pompuan tu huhu

zailamohamad said...

husben zaila memang ajar zaila kalo setiapkali nk beli tu cuba tawar dulu, manalah kan, kot2 da rezeki dapat harga murah..tapi first time zaila dgr ada juga peniaga macam tu, janganlah hina orang tak mampu beli..cakap elok2 macam "tak bolehlah kak, harga modal pon xsampai kak", kalau jawab macam tu kans ejuk sket hati kita..

IDAZS said...

Ya Allah. memang kurang asam betullah penjual tu.

memang patutpun ana cakap camtu, bia dia sedar sikit

YanaMIB said...

pehh mmg sentap! mmg patot pn sound blk..klu sy tu mmg kena ceramah dh akak tu..camne la cari rezeki tp hati busuk..hurmm~

nur~mohd said...

huhu..ape la layan org mcm tu..
nasib bkn aten yg kena...argggggggggggggggggggggg....
mcm die je jual baju kurung dlm malaysia ni...

Ujang9897 said...

agak kelakar dia ckp kalau tak mampu tu...hahahahah...

akak suruh dia tengok blog akak baru dia sedar dia ckp dgn siapa..=)



tapi jwpan akan mmg terbaik..ala2 skrip filem melayu..=) mesti org tu yg sentap balik..=)

mama maman said...

Alahai.. sungguh tak reti meniaga betul org tuh.. takpe la.. mmg tak patut pun beli kat situ.. kena sabar nak meniaga.. patut tau.. customer always right.. paling2 bansat pun bg la kurang rm5.. bg sama2 sejuk.. kannnn..:)

Aku Ibu Muda said...

bagus balasan tu...bagi dia sentap sekali...huhuu

kiranajoe said...

ish, teruknya...kl saya la, mmg kena bahasa cukup2 dah 'akak' yg tak reti PR tu.haish.

Sue* mamaID said...

haiya...teruk nye penjual mcm tu...tk respect org langsung...tk de budi bahasa...mcm mana le dia bleh berniaga dgn perangai mcm tu...

nurbeena said...

isk! isk! bagus betul budi bahasa dia yer...kalau akak mau dah dush! dush! ekeke

maszmadi said...

eee x baiknyer.....
mesti xder kastemer yg beli lagik kat kedai tu, tu yg x bleh turun harga tu n sbb tu jgk la kakak tu marah2..... xder baju yg terjual lagi mah...

KSWSK said...

mmg susah la nak maju bisnes lau genggitu cara kakak tu meniaga

Qaseeh Tolia said...

Kakak tu Tension tu..gaduh dgn laki dia..keh.keh

Ana Suzana said...

Kalo hubby ana ada masa ni dan dgr cara dia ckp mcm tu, komfem satu gerai tu kang hubby ana beli terus.. Tp sblm tu mmg kena laser dulu la kan.. Sb baik hubby takde smlm dan tak cite pun psl hal ni kat dia.. Kang dia lg emosi dr ana kang.. Kekekkeke

Rine Aziz said...

how dare peniaga ckp mcm tu pd customer....mmg kurang ajar lah...ermmm kalau sayalah rasanya dah berdas2 sy sound balik kat dia.... takpe ana nanti ade balasan nay ...

Anis Rosli said...

hurm...tu lah contoh peniaga yang tak ikut sunnah...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bukan gerai je dgn tapak2 gerai dgn shoping complex tue sekali haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...