NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, August 10, 2011

aKu DaN BLoG

Aku start berblogging pada 7 Oktober 2006.. masa ni aku mmg tak serius langsung psl berblogging.. pastu dulu aku takde laptop.. ada komputer gedabak je kalo aku nak online..

Bila dah ada laptop, kamera lak takde.. kamera hp aku tak canggih.. so tu psl mood aku dulu jap2 nak apdet.. jap2 takde.. pastu dulu2 aku masih lom pandai mengarang cite lg mcm skrg.. ntah bile masa aku reti bercerita mcm ni pun aku tatau..

Mungkin aku cuba bercerita dlm blog berdasarkan diri aku yg sbnr.. aku tak suka tulis skema2 sgt.. sbb skema itu bkn aku.. hehe.. dan aku berblogging sbb nak meluah perasaan yg aku lalui hari2..

Yg pasti aku nak isi masa lapang bila aku sunyi.. aku takde kawan realiti yg boleh aku sembang dpn2 mata aku hari2.. aku hanya ada anak2 dan suami aku je yg sentiasa berada di sisi aku..

Dulu masa dok umah flat lglah aku takde kawan langsung.. semua yg dok situ mmg jenis buat hal masing2.. tambahan lak yg dok situ 90% chinese.. so mmg aku takde kawan langsung..

Kawan aku hanya anak2 aku dan hubby aje.. hehe.. itulah kawan utk aku menyembang, gelak ketawa dan kawan utk aku bergaduh..

Aku byk menghabiskan masa aku dgn insan2 tersayang ni.. kebanyakkan surirumah mmg mcm ni kan.. 24 jam dgn anak.. masa utk berhuha huha kat luar dgn kawan2 tu takde sgt.. Berlainan dgn yg bekerja, korang masih di kelilingi org2 yg boleh buat korang ketawa, gembira dan sbgnya lah..

Walaupun aku surirumah, tp aku bahagia dgn kehidupan aku skrg sbb di kelilingi insan2 yg sayangkan aku.. kadang2 kan bila aku marah anak2 aku, diorang bertiga akan berpakat taknak kawan dgn aku.. masing2 merajuk bawak diri masuk dlm bilik..

Tp takpe, aku masih ada suami yg boleh temankan aku, sembang dgn aku.. tp kalau suami pulak merajuk takmau kawan dgn aku, aku takde sape lg dah yg nak sembang2 dgn aku, gurau senda dgn aku, gelak ketawa dgn aku..

Yg ada pun kawan2 alam maya je.. tp kawan2 alam maya pun dpt sembang2 time kita online aje.. kalo tak online mmg takde le kawan2 tu.. hehehe..

Dan sbb tulah aku suka berblogging, sbb bila aku bercerita dlm entry seolah2 aku sedang bercerita dgn seseorang.. tak kisahlah cite apa pun, suka duka atau apa saje.. aku pun kadang2 baca entry aku yg lama2 dulu.. pastu gelak sorang2..

Kiranya blog ni mengimbas kembali nostalgia kita yg dulu2.. aku tak minat tulis dlm buku diari sbb kang tetiap tahun nak beli buku baru.. pastu kang nak beli pen kalo dakwat asyik abis je.. nak kena liquid lg kalo tersalah eja.. hehe..

Dan harapan aku jugak, blog aku ni akan sentiasa jd kenang2an utk anak2 aku bila diorang dah pandai baca nanti, kenangan utk sape2 saje yg kenali aku.. dan kenangan jugak andai aku dah tiada satu hari nanti..




30 comments:

Jiejah @ Iza said...

kalau baca entry ana , mmg mcm ana ada depan mata bercerita .

tp semalam kelu gak nak bersembang kan ? hahahaha

"CT CoMeL" said...

kak....daku macam sedihla kak bace citer nie kak...sob..sob..sob..aperpun kak...ko memang comel kak....puji ikhlas nie kak...duhet raye jgn luper yer...wakakakaka

hanya_insan_biasa said...

akak suka baca citer2 ana...walau pun tak rasa sendiri tapi cara bahasa ana buat akak rasa seolah2 duk sembang n dengar ana bercerita..best tau!!
TERUSKAN USAHA ANDA!!hehe..cam cikgu komen kt buku jer..

ummi said...

akak ni bekerja. dah 14 tahun. tahun lepas cuti setahun uruskan anak2. nothing beats. best sangat dapat tgk anak2 24jam/sehari (walopun mengaum berkali2 dalam masa 24jam tu). bila balik bekerja, i thot akan excited sgt bila dapat gaji semula kan. tapi tak. of koslah, alhamdulillah, ada sumber sendiri. tp i'd prefer jaga anak2 sendiri.

Farah Zamri said...

teruskan berblogging ye kak!
i will always read your stories,insyaAllah :)

p/s ; ain,apis dgn ica comel macam mak dia jugak!

LadyZie said...

Ana beruntung dapat jaga anak2 sendiri..mcm kami yang bekerja ni terasa sedih sgt sbb anak2 duk taska. Kalau sekali sekala dapat cuti uruskan anak2 wahh bestnye. Siapapun mesti ade pro n kontra nye kan...but i solute u dapat uruskan anak2 sendiri tanpa kenal penat...kekadang tpk mane la si ana ni dapat tenaga...hehehe...

farah fauzi said...

ana tulis blog mmg best..macam bercerita depan mata kita...hehe

NASI BARYANI SEDAAAAAP... said...

salam perkenalan dah lama x comment kat c ni..akak lebih suka jadi silent reader...akak suka baca blog ana...
kehidupan ana lebih kurang macam kehidupan akak...
tapi akak salut dengan ana dan keluarga muda2 dah rasa senang...
Akak faham.... semua tu datang dengan usaha...
Wish u all the best dik ..

p/s: feel free to visit me at http://nasibaryaninona.blogspot.com/.
p/s: the truth is akak jarang update

yana halim said...

selagi sihat, berceritalah wahai adikku... :)

ikatankasihku said...

blog umpama diari harian...semua kenangan sentiasa tersemat di dalamnya..

*Ms.Serry Fatieha said...

seronk baca blog kak ana... btl kak ana, blog ni dh mcm diary pun ada... yg best sbb ramai yg mengomen bg pndpt..

Suliana said...

la.. sian pulak cite kak ana ni.. takpe2, meh sembang2 ngan saya. hehe.. jemputla dtg blog sy, dgr cite sy pulak.. :-)

aida said...

seronok baca citer kak ana..rasanya mula tau sejak terbabit bab deco deco rumah aida...memang mcm diari kita...dan juga kenangan

Me said...

tetiba rasa sayu plak baca n3 nie... isk isk isk...

CiK NuYu said...

ayah akhir akak buat saya sedih hukhuk.. teruskan bercerita kak.. saya suka baca :)

ameris said...

syokkkk sgt dpt dengar cite ana. sehari x buka betapa rindu kat anak2 ana. apatah lg ari tu private.
bila ana cite ana sibuk terasa diri ni bz jugak.baca ana gi bercuti terasa berada ditempat tu, best sgt.bila baca ana hepi rasa puas di hati.

nurbeena said...

Apa yg Ana lalui dulu akak baru nak mula lalui sekarang, berblog ngan komputer bagak dan tak ada kamera juga. Kamera hp pon takde. Juge sebab takde kawan nak sembang2. Berblog pon syok sendiri jer. tambahan suami yang berkerja shift. Walaupun akak berkerja tapi tetap sunyi sebab rakan kerja akak sorang jer...lelaki pulak tu. Apalah yg akak nak sembang.
Pada Ana akak doakan semoga terus maju jaya dlm dunia blog. Chaiyyok

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila yg bekerja ne pun suka berblog...

BungaHati said...

kak ana.. i always love your stories!! hari2 mesti masuk blog kak ana..suke dgr cite kak ana..huhu..tpi aritu nk masuk x boleh..kak ana dh private kn blog..aduh..sungguh kuciwa hatiku...huhu..saya ni jarang update blog.so ble kak ana dh privatekn blog ari tu, sy jarang jenguk dashboard blogger..hari ni tergerak hati nk buka dashboard..ngk kak ana ada dh update blog, saje je try luck msuk blog akak..sekali dah boleh masuk daa..haha..gumbiranya hatiku..huhu..keep writing kak ana..ur words lighten up my day.. ^^

mazura.blogspot.com said...

akak pun suka baca blog ana..hari2 akak ngadap kalo free.biasala keje kalo tensian take a break kan? tapi mmg suka cara ana mengayat dlm blog..rasa cam lalui je apa yg ana tgh buat ...rasa cam dah lama knal ana walaupun just a silent reader...mga ana teruskan berblog...tabik spring untuk ana...huhuhu

AmY DeaN said...

Ana...

Kita serupa.....dengan anak 3 deret2 ni...tahun dpn yg sulung, Hana nak start sek keb lak..aduh.....makin ribut la.

Jawatan pengurus rumah tangga nampak mudah..namun..hanya mereka yang merasainya, melaluinya shj yg faham betapa la penat, tensen, boring takde kwn. Nasib baik ada blog. Apa yang penting rasa puas dpt menjaga anak, suami dengan sepenuhnya tanpa org lain. Betul kan?

Semoga kita sama2 terus menjadi ibu yang terbaeeeek!!

Shila Rossilawati said...

tiap2 hari mesti nak jenguk blog ana...best arrr....

Ana Suzana said...

Amy Dean..
betul tu.. puas hati dpt uruskan sendiri.. ramai para isteri berhajat nak jd surrumahtangga, tp keadaan ekonomi yg memaksa mereka bekerja.. takpe, pahala tu bantu suami ringankan bebanan..

zailamohamad said...

Ana, suka je baca bebelan Ana..kadang2 tergelak sorang2..suka tengok semangat Ana jaga anak2

war_in_ewa said...

akak...teruskan berblogging
suke baca entry2 akak....

RuHiL said...

ana.. begenang akak baca entry ni.. sbb akak da lalui dua2.. masa akak keja n dah ada anak n suami.. masa tu lain.. kita ada kawan kat tmpt keja leh sembang2.. tp bila jd suri umah ni.. anak2 n suami la kawan2.. sukar nak luahkan perasaan tu.. tapi akak memahaminya.. bezanya.. ana pandai nak luahkan kat blog.. akak bnyk nak citer kat blog tapi selalunya terpendam je dalam ati segala cerita suka suki duka tu.. apa pun terus lah berceloteh kat blog ye.. akak suka.. bila la dpt sembang2 in person kan..

My Aisy said...

yup...blog nih lah jadi kenangan masa anak2 dah besar nanti..hi hi ihi...

Kimchi said...

Comment sama like Bungahati.

Lepas reply your email, baru tegerak nak check your blog lepas hari tu blocked private. Thank you, Ana :-)

Juliana bt Rohoman said...

salam ana....sy rese inilah entry plg best sy pnh baca..apepun terusknlah berblogging yer...sy akan sentiasa menyokong anda.^__^

Alin Marlini said...

Kak Alin setuju ngan Ana bab blog ni lebih kurang luahan kita..tp tak bermakna membuka pekung didada..

Kak Alin tunggu anak besar skit..siap2 nak bagi password blog..supaya nnt dia blh sambung...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...