NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, July 15, 2011

SaMpAi RuMaH MeSti TiDo

Smlm lps hantar ain gi sekolah, aku bawak apis dgn ica gi jusco kepong sbb aku nak beli barang2 yg hubby kirim..

Anak2 aku yg 2 org tu lak tau sgt dah dgn jusco.. diorang hanya terbayang tempat main aje.. lg2 si ica.. muka hepi betul dpt gi situ..

Tambahan lak aku mmg dah jarang angkut dorang main2 kat situ sbb jalan nak ke jusco tu selalu sgt sesak.. tu yg malas tu.. sesekali takpelah..

Yang si apis lak, bila dah sampai kat area parking sibuk je ckp kat aku

" kenapa kita kena pergi kat sini mak.. dede dah bosyan (bosan) la dengan permainan kat situ.. dede dah tak nak main dah.. dede dah besyaaa (besar).."

Cehhh.. bosan la sangat kannn.. lps abis shopping brg bapak dia, dialah org pertama yg dok sebut2 nak pi tempat main.. cetttt.. yennadeiiii..!!

Bg main dalm sejam aje.. bayaran yg di kenakan smlm ialah rm14.. kalo hari2 gi situ masakkkk.. rugiii rugiii.. hehehe.. tu psl sekali sekala je.. lps dah letih main kami pun berambus dr situ.. diorang tak letih pun, aku je letih.. kekkeke

Cpt2 gi ambik ain sbb dah kol 4.10 ptg masa tu.. lg 20 minit ain abis kelas.. masa sampai dpn sekolah mak aihhhh, kete2 dah penuh berderet parking tepi2 utk ambik anak memasing.. sudahnya aku parking jauh ke depan sket..

Pas ambik ain terus berdezup balik ke umah.. tp sblm tu singgah kedai dobi jap kat bukit jelutong utk collect baju hubby.. pastu baru blah balik umah.. anak2 masa ni dah lama terbongkang membuta kat blkg.. start dr ambik ain sekolah lg memasing dah layan tido..

Bila sampai je umah, aku pun kuar kete dan masuk umah cpt2 sbb nak pi bancuh susu utk ain dan apis.. sbb diorang ni kalo terjaga dari tido komfem nak berbunyikkk je.. melalak je yg dia tau.. lg2 si apis.. mimpi apetah dia ni, asal bgn tido je mesti nak merengek2..

Masa aku buat susu, aku mintak adik lelaki aku tlg tgk2kan diorang kat dlm kete.. takkan nak biar lak diorang kat luar mcm tu lak kannn.. hehehe


Lps buat susu, aku pun angkat diorang sorang demi sorang utk bawak masuk dlm umah..

Mmg mcm ni lah yg aku buat setiap kali diorang tido.. kalau adik alelaki aku tu takde, aku akan parking kete dlm umah dulu, pas transfer diorang baru aku parking kete kat luar balik..


Memula angkat ain dulu.. masa nak bukak tali pinggang kete tu, aku dah sumbat mulut dia dgn susu siap2.. kekeke.. pastu baru angkat slow2 bg yg lain tak terjaga..

Angkat ain dan letak dia atas sofa ruang tamu dulu.. kena make sure kipas dgn ekon dah bukak dulu lah bg diorang tak kepanasan lak kan time tido..

Pas transfer ain baru aku berlari2 balik kat kete utk ambik apis lak.. tak terasa penat pun sbb dah biasa.. diorang mmg kerap tido setiap kali balik dr sekolah..


Nyenyak kannn diorang tido..


Ni botol susu apis.. mende ni jelah yg boleh sumbat mulut dia kasi diam dan tak nanges.. hehehe


Apa2 hal kita sumbat dulu mulut dia sblm bukak tali pinggang carseat..

Make sure sume pergerakkan adalah dgn berhati2 supaya tidak membangunkan ica yg tgh lena kat sblh apis tu.. pastu angkat badan apis slow2 kuar dr kete..


Dan masa utk loading dia ke rumah..

Pastu letak atas sofa jugak.. biar diorang sambung tido kat bawah je dulu sbb nanti bila diorang terjaga, aku nak bg diorang mkn nasi lak.. tu psl malas nak angkut masuk bilik.. lgpun penat aku kang turun naik tangga angkat diorang..


Dan ni misi yg terakhir.. angkat ica lak..


Pun dgn cara yg sama2..

Kena bukak tali pinggang carseat tu dgn hati2.. takmau dia terjaga.. kang kalo terjaga kang mau dia nak menyusuuu je kejenye kang..

Aku bkn apa, banyak keje umah yg aku nak buat bila balik dr sekolah.. so bila ica tido adalah sesuatu yg sgt best bg aku.. leh buat keje dgn aman sket.. hehehe


Angkat dia dgn hati2.. peluk2 dia bg dia tak terjaga..


Apa2 hal kita posing dulu sblm masuk umah.. kahkahkah..

Ngengada kannn, nyempat lg tu posing masa nak angkut anak masuk umah.. kahkahkah lg.. sib baik ica tak terjaga.. hehehe

mmg lena dia tido masa ni..


Laju2 aku masuk umah dan transfer ica masuk bilik aku kat tingkat atas..

Haaa.. dak kecik ni kena tido kat bilik sbb telinga dia ni peka betul dgn bunyi bising2.. so kalau tido kat bilik, peratus utk dia terjaga dr tido adalah kurang berbanding tido kat bawah..

Kat bawah kan bising dgn bunyi tv nye lg.. bunyi aku nak basuh pinggan mangkuk lg.. tu yg dia kena tido kat bilik tu..


Ain terjaga lak lps aku baringkan dia kat sofa.. cehhh...


Apis pun dah terjaga jugak..

Takpe, tak kisah le.. asalkan tak nanges sudahh..!! pas settle urusan anak2, barulah aku kuarkan brg2 yg di beli kat jusco td dr dlm kete.. pastu baru gigih kat dapur lak buat tu ini..

Mandi..? lewat2 ptg sket baru aku mandikan budak2.. kalo malas aku tak mandikan langsung.. just sapu losyen je kat badan diorang.. kahkahkah..




15 comments:

Luv said...

bacalah blog ana ni pepun citer dia best xmembosankan .. + ada lawak jenaka.. syok jek..

Jiejah @ Iza said...

kalau anak² akak angkat mcmmana slow pun diorg akan terjaga , so mmg x de angkat² ..kasi kejut terus hehehe ..

Ekin Isa said...

kagum dgn sis... bkn senang nk jd ibu & isteri 1 masakan... pe2 pn ske bw sambil bce psl keletah ank2 sis.. (;

My Aisy said...

yup...time anak tido lah time kita nak berlari2 buat keje kan...hehe...comel jek ica tido...syok jek tgok...

farah fauzi said...

saper snapkan gmbr ana nih..wah..saya maser budak2 dulupun suka isap botol susu gak...tuh yang bila besar kene pakai braces..penangan botol susu..

syafisyifa' said...

Wah kena kuat semangat ni

Ana Suzana said...

Luv..
Mekasihhh.. Merepek meraban je ana kann.. Kekkeke

Ana Suzana said...

Kak jiejah..
Bebudak ni adakalanya terjaga jugak bila kita angkat.. Tp biasanya depa sambung membuta balik.. Hehehe

Ana Suzana said...

Ekin..
Betul tu.. Tp kita pasti boleh.. Chaiiyokkkk.. Heheheh

Ana Suzana said...

My aisy..
Ha ah.. Kalo time diorang tido mmg syok kemas sbb takde gangguan..

Ana Suzana said...

Farah..
Adik lelaki ana tu la.. Kekekeke

Ana Suzana said...

Syafisyifa..
Mesti kuat punya.. Kita org pompuan kan superwomen.. Heheheh

Aida Azryn said...

ololo.. comel ica tido. n___n

ameris said...

gigih mu ni ana. kalu akak 10 mlm dh tido. mkn mlm pn ala kadar je. penat kat opis+penat layan anak yg sorang tu.kekadang kalu mlm paksa dia tido cpt sbb kita dh penat sgt.sampai umah dh kul 7. masak, mandi, solat, kemas2 kt dapor, layan si kecik tu pastu tido. wkend je ada masa skit.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kuat ana angkat diorang... ila mmg tak larat angkat budak2...skt belakang daaaaaaaaaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...