NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, July 12, 2011

aNtaRa SMaRt TaG & ToUcH n Gp

Sape kat sini guna smart tag atau pun touch n go.. aku lak guna smart tag sbb sgt2 membantu melancarkan perjalanan aku bila lalu tol2 ni.. sepanjang aku memandu, tak pernah lg byr kat lorong tunai..

Ni aku cite ni bkn nak berlagak sbb aku ada smart tag tau.. aku sbnrnya tetiba nak kongsi cite psl dua2 benda ni selepas berlaku insiden smlm.. ekekeke..

Smlm masa balik dr sekolah ain, aku balik umah ikut highway guthrie dan tak lalu highway nkve mcm biasa yg aku lalu sblm ni.. saje nak lalu jalan yg lebih lancar sket, malas nak harung jem kat highway Nkve tu..

Di pendekkan cite, sepanjang aku melepasi tol, aku hanya akan lalu lorong smart tag aje.. tp sampai je kat tol bukit jelutong, lorong smart tag yg sblm ni ada dah takde dah.. dah bertukar jd tounch n go pulak.. ini yg dr arah sg buloh ke bukit jelutong tau..


Aku lebih suka lalu smart tag sbb aku tak perlu nak bukak tingkap, kuarkan tgn dan touch kad tu kat skrin tounch n go..

Tp memandangkan dah mmg takde booth tol smart tag, makanya nak tak nak aku lalu jelah kat touch n go tu..

Aku bkn apa tau, aku sbnrnya agak cuak kalo lalu kat lorong ni.. mungkin bg korang takde apa2 kot.. tp bg aku, aku mmg seriau nak lalu lorong touch n go..


** gmbr ihsan google..

Kalau kat belakang kete aku takde yg follow rapat aku tak kisah sgt.. dan takdelah seriau sgt.. tp kalau kat blkg kete aku byk kete berderet menunggu giliran nak touch mmg buat aku dup dap dup dap woo masa ni..

Nak tau kenapa, aku dah byk kali malukan diri sendiri bila sampai masa nak sentuh kad tounch n go tu kat skrin, tgn aku selalu tak sampai.. kahkahkah

Mcm semalam, aku budget2 tgn aku sampai la kat skrin tu.. bila bukak tingkap dan julur tgn keluar, rupanya jauh lg tgn aku nak cecah skrin tu.. kahkahkah.. tengok kat side mirror ada kete 2 bijik dah dekat2 nak menghampiri kete aku.. ha kauuuu..

Dlm kelam kabut tu aku tukar gear ke N dan tarik handbrek.. pastu aku cuba bgn sket dan kuarkan suku dr badan aku kat tingkap tu utk cuba touch kad tu.. tp dek kerana kelam kabut aku sempat terhantuk kepala aku kat bingkai tingkap kete.. wakakakaka..

Aku gelak sorang2 dlm kete walaupun sakit kepala aku masa tu tau.. terkehel leher aku rasanya.. terus aku duduk balik, bukak pintu kete, touch kad, tukar gear ke D, turunkan handbrek dan zass tekan minyak laju2 sampai 120km/j sbb malu dgn kete belakang..

Sah2 org belakang yg dah standby kat belakang kete aku nmpk kejadian kepala terhantuk tu.. ekekkeke.. aku masa tu punyalah maluuuu yg amattt.. hahahha..

Aku tak paham la, aku rasa aku dah budget rapat dgn tol booth tu.. tp bila try touch tetap failed.. kadang2 je berjaya touch tanpa nak bgn atau bukak pintu bagai.. tp kebanyakkannya failed semedang.. ekekekke.. ntah la, sama ada aku yg tak terrer atau tgn aku yg pendek.. kahkahkah

Tp kalo kat parking shopping kompleks ok pulak.. tak pernah ada kejadian memalukan diri sendiri mcm ni.. musykil sungguh.. mungkin sbb aku nerves dgn sikap pemandu2 lain yg biasanya tak sabar2 nak cpt2 lalu kat tol kot..

Yelahkan, pemandu2 kat malaysia ni kebanyakkannya cpt hilang sabar kalo org dpn kita tu lalu kat smart tag tp tup2 tgk dia kena reverse balik sbb takde smart tag ataupun baki kurang, tak pun sensor smart tag tak dpt nak detect..

Kalo yg lalu kat touch n go pulak mesti kalo org depan kita tu lembab beno nak touch dan nmpk terhegeh2, kita pun jadi tensyen.. bila aku pikir mcm tulah yg buat aku sgt2 gelabah kalo terpaksa lalu lorong touch n go.. sbb selalu tak berjaya nak touch kad tu kat skrin.. hehehe


Kalo smart tag lak, aku ada gak lalui pengalaman yg tak best gak.. cuma jarang berlaku jelah..

Selalunya kalo guna smart tag, aku kekadang tersalah cara pegang smart tag tu sampaikan lorong smart tag tak dpt nak detect..

Tau2 je ada siren berbunyi dan kat skrin tertera perkataan " tiada smart tag ".. hahahha..

Dlm hati masa ni abis laa.. komfem kena maki hamun dgn kenderaan blkg ni.. ekekeke.. tak psl2 kena gostan balik sampailah boleh detect.. sabarr jelah..


Jadinya utk mengelak dr berlaku mcm tu, aku terus lekat je mcm gmbr di atas.. tp kat kete aku jelah..

Kat kete hubby tak lekat mcm ni.. so kalau aku bawak kete hubby aku still kena awas sbb takmo kejadian memalukan berlaku kat diri sendiri.. hehehe

Mcm baru2 ni ada gak kejadian memalukan.. aku bawak kete myvi aku tu ler.. dgn rasa konfidenn aje aku lalu kat lorong smart tag masa tu, padahal aku terlupa nak letak semula smart tag tu kat situ..

Sbb aku kalo parking kat mana2 dan sblm kuar kete, aku mesti tanggalkan dulu smart tag dan simpan dlm beg tgn.. tp tu hari terlupa lak yg aku lom pasang balik..

Sudahnya lg sekali aku kena gostan sket kebelakang.. adoiyaiiii.. bikin malu betul laa..huhuhu.. aku tak taulah korang ada pengalaman yg sama gak mcm yg aku lalui atau aku sorang je yg selalu sgt memalukan diri sendiri.. ekekke


ehhh.. duit dlm kad ni dah tinggal sket la pulak.. ni yg nak kenyit2 mata dgn hubby ni.. ngeeee..

Ok.. sekian utk entry pg ni..




12 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehe. samela..if guna tNgo tangan tak sampai..tp kdg2 jela. malu kan main..

smart tag pon sy takut2 sbb penah jd salah tala alat tu. wat malu je kene undur.

sy nye tnGo ade RM1.40..nak kenyit2 gak la kat hbyy..ngee

♥SyilaSyira♥ said...

hahha...
tangan xsampai masa nak touch tu mcm perkara biasa juga bagi syila. bajet dah sampai, tapi rupanya tidak..belum lagi cete sal touch n go jatuh masa nak touch..hihihi

misskandorian said...

kite serupa la kak...hahahah...ketot! tpi lgi sng lgi klau k.ana apply zing zing thru maybankcard..autoreload..confirm bertambah2 zass la k.ana lps neh heheheh

NM02 said...

ana, selalunya kalu gantung mcm tu, orang yg tak bertanggungjawab suker pecahkan cermin kete, amek benda tu dan jual. dah banyak kali perkara mcm ni berlaku. hati2 ye..

adarnadzmie said...

hehe.. byk betol pengalaman sapa2 yg guna touch n go n smart tag ni kan... klu nak balik raya senang klu guna 2 benda alah tu.. hehe.. tak ler berator panjang kita...

GreenJade said...

haha saye lak neves kt smart tag..ade tag nye tp perap jd tukun..selesa kt touch n go jek ..wakakkaka

Ana Suzana said...

Kak Niezza..
tu psl ana selalu tanggal balik tiap kali benti mana2.. nak sambung perjalanan baru psg balik.. mmg kena aware bende mcm ni dan parking di tempat slmt je.. InsyaAllah..

KSWSK said...

kena waspada jgk ana coz actually bahaya letak smart tag mcm tu..byk kes kereta kena pecah coz org amik smart tag tu..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kekadang smart tag tue buat hal jugak.. hubby selalu kena gostan balik

Mummy said...

Ada gak pengalaman ngan pondok tol nih tp yg lorong tunai lar...ms tu hb bwk kete..masa sampai kat pondok tul tuh sepatutnya hb kena byr 1.50 tp dia hulur tgn macam nak amik tiket tol...yg penjaga tol tuh mmg hulur tgn gak lar sebab nak amik duit..yg aku nih gelak tak hengat tanpa mempedulikan maruah suami yg tercalar...hahaha...budak tol tu pun senyum2 jer...
ada gak kejadian dimana enjin kete mati masa lepas byr tol..yg herannya benda nih jadi bila penjaga tol tuh pompuan muda cantik jelita..amboi bang..

zailamohamad said...

kitorang pakai smart tag tapi selalu berlaku kejadian baki xcukup..nak wat camne, susah nak carik lorong tambah nilai & malas nak g top up kat Petronas..pastu mulalah berdebar2 tiap kali baki xcukup..hahaha..

pernah sekali on the way nak balik kg (lalu DUKE) masa tu en suami tgk lorong smart tag palang dia terangkat so husben tutuplah dengan tangan kad smart tag tu (saje gatal nak tgk jadik apa kan), pastu siren berbunyik kooo..kitorang apalagi, pecut ah;P

aniesz said...

sama la kes kiter.."rendang"..biler sampai kat TnG tu, klu tak samapi mula le kener bukak seat belt n bukak pintu kereta..selalunya anis kener waktu nak ambik tiket parking kat pasaraya..hahaha..malu bukan main lagi..lepas je ambik tiket, berdesup bawak kereta..hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...