NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, September 24, 2010

ReSePi : TiRaMiSu SiMpLe

Memula minta ampunn pada yg mintak resepi tiramisu tp lambat lak aku wat entry psl ni.. sory bebeh... hehehe.. kredit jugak pada gmbr2 yg aku google kan utk korang agar lg mudah di fahami..

Bahan2 yg di perlukan :

1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200gram cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan


Langkah2 atau cara2nya pulak :


1. potong kek kepada 3 bahagian.. buat 3 lapisan kek ye..
Aku selalu guna kek sponge coklat.. beli yg ada di jual kat pasaraya.. selalu berlambak kat bahagian roti2.. beli yg segera lg senang.. hehehe..

2. Kuarkan sebuku cream cheese dan masukkan dlm bekas khas.. sbb jap lagi nak di putar cheese ni.. jgn bubuh dlm mangkuk kecik lak tau..!!


3. campurkan sekotak whipping cream td ke dalam bekas cream cheese td..

4. Masukkan jugak gula dan esen vanila td.. yg ni aku malas nak googlekan gambo.. takkan tu pun tak tauuu kan.. hehehe..

5. Putar semua bahan2 yg ada dlm mangkuk tadi.. pukul sampai kembang..

6. Pastu ambik secawan air panas td.. campurkan nescafe dan kacau.. Korang JANGAN masukkan dlm bahan yg di pukul tadi tu pulak.. kang jd hape lak kann.. ni utk melembabkan kek sponge td..

7. Ok.. seterusnya susun lapisan kek yg pertama pada bekas/acuan yg sesuai.. lembabkan kek tersebut dgn air nescafe td.. jgn sampai basah tau.. agak2 lembab je..

8. Pastu masukkan 1/3 dr bahan yg di putar td.. sapu rata sampai semua bahagian lapisan kek tertutup..


9. Kemudian taburkan serbuk koko ke atasnya.. guna penapis time nak tabur kalo nak nmpk cantek..

10. Pastu lapiskan dgn layer kek yg kedua.. ulang proses yg sama mcm td.. buat sampailah layer kek yg terakhir tau.. phm kannn.. dah settle sila sejukkan dlm peti ais..


11. Dan ini hasilnya selepas di potong.. sejukkk je masuk dlm tekak..

Ok.. tamat kelas arini.. kalo tak phm roger2 okey..!! hehehe

*** aku suka doublekan bhn2 tersebut kecuali kek la kann.. sbb lg byk cheese dia lg mabeless..

19 comments:

Aza Suhaiza said...

ana .. sedaapnyer nnt nk try la .. terliuq dah ni heheheh

LiAnA said...

boleh try ni... wahhhh makin gumuk ler akuuu...

ZuRin said...

wah...tq for sharing, boleh cuba..:)

Amy Syaquena said...

salam kenal...

Singgah sini baca entry sambil follow, jemput ke sinar raudah ye n follow me too...

aNa SuZaNa said...

Aza..
try le.. menu western ni.. kekeke

aNa SuZaNa said...

Kak Liana..
apesal ana mkn tak gumuk2 pung.. huhuhu..

aNa SuZaNa said...

Zurin..
sila cuba.. kalau suka kek cheese mungkin mknn ni leh masuk pada tekak.. kalo yg tak suka kek cheese rasanya mungkin kureng sket kot.. hehehe.. try le pastu bgtau ana ye

aNa SuZaNa said...

Amy..
mekasih.. ana singgah blog amy nanti ye

larradanish said...

wahh...thanx ana..larra baru terasa nak try buat tiramisu..baru dok cari resepi..dah tu ana pulak kasi resepi ni..tenkiu2

Alida Ali said...

Nanti nak try la..tq share resepi...

W..A..H said...

kak nis nak try yg ini..

myxa said...

nampak sedap je kak..

aNa SuZaNa said...

try la.. mmg sedap.. hihi

DuNia KeBaHaGiaaNKu....... said...

sedapnyer.......nnti nak cubaler.....tp darling n boy nana xmakan manis...huhuhuhu.....tp nak cuba jgkler.....

*∽ IZAN ∽* said...

THanks share resepi!! Menjadi dan sangat sedapp okehh!!!!! *senyum lebar sampai telinga*

http://sweetomoide.blogspot.com/2012/02/wordless-wednesday-my-first-ever.html

Siti Jamaluddin said...

salam kak,200ml cream cheese tu bnyak mane kak? :) i meant dlm sukatan cawan ke...

Ana Suzana said...

Alamak.. salah taip tu.. yg sebenar 200 gram.. heheh..200 gram bersamaan sekotak cream cheese

qila olala said...

cawan tu besar mana? cawan kopi ke kak?

Abu Najib said...

kalau tak guna nescafe, guna milo boleh tak kak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...