NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, September 03, 2010

ReSePi BiSkuT CluSteR

Meh aku share resepi.. kalau korang google pun melambak resepi biskut ni.. So dgn gigih aku googlekan gmbr utk tatapan korang.. sume google je ye.. kredit utk setiap pemilik gmbr2..

Antara bahan2 yg di perlukan :

1. Nestle conflakes.. jenama lain pun boleh


2. Bubbles rice.. kalo takmau taruk pun boleh.. tp taruk ni lg sodap..


Jenama ni pun boleh.. bubbles rice jugak.. tp murah lg hat atas tu..


3. Badam keping..


Jenuh google gmbr badam keping.. alih2 kuar mcm ni.. korang tau kan badam keping tu yg mcm mana.. hehe..


Kalau ada modal lebih, badam cincang pun leh campur gak.. alaa, yg biasa org taruk atas almond london tu haa..


4. Coklat compound..

Apa2 brand la.. pandai2 la pilih yg korang rasa sedap.. sbb ada brand yg pahit sket rasanya..


Cara2 :

Korang double boiler je coklat td.. tau kan camne..??

Maksudnya korang masak coklat tu atas air.. periuk yg di isi air di lapis dgn bekas yg di taruk coklat.. jgn sesekali campur air dlm coklat tau..!! dah cair sila tutup api..

Pastu apa lg.. masukkan jelah bhn2 kering tu dlm coklat.. gaul2kan sampai sume di salut coklat ye.. pastu gunakan sudu utk masukkan dlm paper cup..


Hiaslah dgn apa je.. mcm hat atas ni dia hias dgn coklat putih yg juga di double boil kan..



Dan ada gak org just tabur dgn badam cincang mcm ni.. ikut kreativiti masing2..

Siappppp...!!

** lupa nak mention, badam keping or badam cincang tu sila panggang dlm oven.. sbb badam tu kan lemau.. jgn panggang sampai hangit lak.. kejap je tau..

22 comments:

mumyShaneQeisha said...

sedapnya biskut kluster tu.best la pandai buat biskut.

nadia said...

yes! akak da share! tq kak!!! pagi esok saya terus pegi beli brg2.. smgt berkobar2 da ni.. =)

nadia said...

Your IP address 203.82.92.121 has been banned from this shoutbox.

Please try again later.

**kak, knp ip sy kne banned? sy ade bt salah pape ke kak...=( sy mntk maap...
sy br nk shout dkt shoutbox akak...

dianaibrahimali said...

senang giler... kalau grill dulu tu mayb lbh sedap sbb dia rangup....

aNa SuZaNa said...

Mummy..
mmg senang..heheh

aNa SuZaNa said...

Nadia..
uiks.. akak takde banned pun.. pelik tu.. takde apa yg akak nak maafkan.. ish2..

aNa SuZaNa said...

Diana..
yg di grill tu badam dia kan.. ana lupa nak mention.. ehehhe

ani said...

laa senang je buat dia..bole try tuk saper2 yg xder oven kt umah..thanks ana...saya pun nak try gak le...

aNa SuZaNa said...

Ani..
kalau takde oven pun leh buat.. badam tu sangai dlm kuali tanpa minyak pun boleh.. kasi crunhcy

W..A..H said...

amatlah senang wat kuih ini. thanks ana, kak nak buat raya ini.

aNa SuZaNa said...

kak nis,
kalo dah buat sila share kat blog ye.. hihi

tricksrex said...

kak ana
kira mmg xyah bakar la kan?
lepas gaul2 tu tros ltak dlm papercup ek?

aNa SuZaNa said...

trex..
yeee, takyah ssh2 nak bakar pun.. =)

tricksrex said...

ooo
kalo camtu kena wat time malam la ni
xyah masuk papercup tros ngapp
haha
thanx kak kasi share

Eyein-chentA said...

kak ana..
mintak izin nak share resipi ni kat blog saya bule? hihihi..

aNa SuZaNa said...

eyein..
boleh aje.. hehhe

aida zain said...

waaaa...sgt simple kuih ni..nampak pun cam sedap je..nak try la nt..thanks ana

^nn^ said...

salam akak..sy dh cube resepi nie,menjadi jgk akhirnye..bestla akak..mtk maaf guna resepi tnpa bgtahu..hehe

aNa SuZaNa said...

Kak aida..
resepi paling mudah dan sedap kak.. try la buat..hehe

aNa SuZaNa said...

nn,
eh takpo aihhh, takyah mintak izin pun, buat je.. hehe..

dah jadik ye.. bestnyeee..

lina_irfan choc's said...

sis,cam cnflakes,bubble rice 2 ble msuk dlm cklat jd lemau x?then lepas letak dlm papercup msuk dlm peti ais x?

a'sha said...

Sis, kenapa ble buble rice dah gaul dengan choc terus jadi lemau ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...