NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Monday, September 27, 2010

BiLa KaWaN DaTaNg BeRaYa MeNgeJuT

Jumaat mggu lepas ada tetamu tetiba buat surprise nak dtg.. tetamu tu ialah kawan sekolah menengah aku.. aku ni tak kisah sape2 pun nak dtg beraya kat umah..

Tp kena bgtau awal la kan sbb leh aku masakkan apa2 yg best.. takkan nak hadap biskut rayeee je kan.. hehe.. mana best woo mkn kuih raya je..

Dah la hari jumaat tu aku malas nak masak apa2.. cukup la ada satu jenis lauk utk anak2 aku mkn.. utk aku megi pun cukuppp.. hubby aku dah bgtau awal2 tak mkn kat umah.. tu psl aku malas masak mcm2.. :-p


Tup2 aku dpt sms mcm ni.. dah jam 4.28 ptg lak tu..

wahh. suntuk tu masaa.. mulalah mamai kepala otak aku pikir nak masak apa... bknnya apa, kat peti ais tu byk bahan basah tak cukup.. nak masak tu ini tp adaaa je yg terkurang bahan.. cehhh..

Aku pun bls le msg kwn aku tu.. ckp kat dia awat bgtau lmbt sgt kann, dlm pikiran aku dah agih2 masa utk gi kedai jap, nak masak lg, nak tidokan alisya lg.. wahhh.. tp dlm pada masa panik2 tu sempat lg aku layan facebook.. kehkehkeh..


Ni sms yg kawan aku reply.. chaittt...!!!

Last2 aku dpt idea nak masak mende yg paling mudah.. memula aku sms tokey kedai mini market kat alam budiman tu dulu.. aku tanya tokey tu boleh hantar brg2 dapur lg tak.. bila dia reply boleh je aku terus listkan brg2 yg aku nak..

Stgh jam kemudian brg2 pun sampai dpn umah.. time ni dah kol 5.30 ptg dah.. kelam kabut aku kat dapur tau.. tup tap tup tap siap gak akhirnya.. kol 7.50 mlm baruuu siap.. siap hidang sekali..

Pastu kelam kabut naik atas mandikan anak2 dan solat maghrib.. sian anak2 aku lewat mandi.. kehkehkeh..


Hias ala kadar.. tu pun belum ceduk kuah sup dan potong nasi impit..


Ni bahan2 hiasannya.. so korang dah dpt teka la kan aku masak apa..??


Kuih2 raya aku taruk tepi2 meja je..


Ni dia menu yg aku buat utk tetamu aku.. Soto..

Kol 8.30 mlm kawan aku ni dah sampai dpn pagar rumah.. ko ni kan awien, ada loceng tak mau tekan.. sibuk call aku berkali2.. time dia sampai tu aku tgh bersiap2 lg.. ececehh.. mcmlah bermekap bagai.. padahal pakai tshirt dgn jeans je.. kikiki..

Tak pasal2 aku suruh anak aku si Ain tu yg sambut kedatangan dia dulu.. sementara tu aku masih kat bilik bersiap2..muahahaha.. dlm 10 minit gak le baru aku turun bawah jumpa dia.. ada ke patuttt... :-p


Haaa.. ni lah kawan sekolah aku tu.. nama timangan dia awien..

Makin berisi ko skrg ye wien, aku gak yg tinggal tulang belulang.. sob sob sob.. Dia ni kan selalu chatting dgn aku dulu2.. tiap kali chatting dgn dia mesti aku ckp nak masakkan katak goreng tepung utk dia..Sib baik aku terlupa nak masak katak utk ko wien.. hahaha.. uwekkkk...

Bila aku jumpa ko kan wien, aku takkan lupa kenangan kita eksiden motor masa tingkatan 5 rasanya.. ko ingat tak kita pinjam motor Tazweda nak balik umah waktu rehat semata2 nak ambik buku teks KHB(kemahiran hidup) yg tertinggal..

Sbb cikgu tu garang kannn.. kalo tak bawak buku teks abis kena cubit kuat2.. so, sblm kita berdua kena cubit baik kita balik umah gi ambik buku tu.. memandangkan ko bawak motor mcm pelesit, tak pasal2 kita eksiden tepi parit.. sib baik tak masuk dlm parit tau..

Abis koyak kain sekolah aku.. huhuhu.. abis pecah cermin motor kawan kita tu.. pastu ada ke patut kita bg rm10 je sbg ganti rugi.. kekeke.. yele, kita mana ada duit kann nak bg byk2.. nak mintak kat mak bapak takut pulak, kang kantoi yg kita eksiden.. hahaha..

Dan yg paling best, setelah bersusah payah balik umah ambik buku + eksiden lg, tup2 cikgu KHB tu tak masuk kelas pun.. huhuhu.. sadis tauuu.. ngada2 tau cikgu tu.. :-p.. kenangan tu aku takkan lupa sampai bila2.. hehehe

Brekkkkk... tetiba citer kuar dr landasan lak.. adehlaa.. hahaha..


Alisya time ni asyik menyepahkan menan je.. takpelah nak.. asal ko duduk diam2 dah le..


Time ni sume dah kekenyangan mkn..

Puas hati aku sbb memasing suka dgn masakan aku.. laki ko tak abis2 puji masakkan aku..hahaha.. kembang jap montot... tp laki aku jeles tau sbb laki ko lebih2 lak puji bini dia ni.. kah kah kahhh..


Ni anak bongsu dia.. muka iras2 alisya pulak rasanya.. hehe


Alisya dan Rania.. Ain tu nyibuk je tau.. org nak ambik gambar budak berdua ni, tp dia sibuk gak menyelit.. hahaha..


Anak sulong awien.. sgt2 hyperaktif ko budak ni.. lompat sana sini.. panjat sofa pastu terjun.. ish2.. mkn coklat tak henti2..

Awiennnnn, anak bujang hang ni bg ikan koi aku mkn mamee.. wakakaka... ikan2 tu pun main ngappp je.. sib baik tak cirit birit ikan2 tu.. keh keh keh


Awien yg baru saje menangkap anak2 dia yg membuas ke sana sini.. main turun naik tangga.. tu baru 2 org anak tu wien oitt.. keh keh keh




Sblm tetamu balik mestilah kena ambik gambar dulu..

Ni gambar tak ready lg ni.. korang tgk la ruang tamu aku.. dah mcm nursery.. kuikuikui.. sakan tul anak2 aku main bila dah berkawan ni.. biasalah tu.. budak2 kannn.. asal korang hepi sudah..


Aku dan awien..

Mekasih ye wien sbb rajin buat lawatan tapak ke umah aku.. puas hati aku sbb dpt masakkan utk korang.. nak order pizza pun malas sbb lg puas hati masak sendiri.. senang2 dtg la lg ye..



14 comments:

zeta said...

bestla..kelam kabut pon cenggitu pon..soto dimasaknye..ok sgtla tu..sedap plak..lg la best..
kalau i..silap2 p beli roti john jela..xpon..paling kuat masak mee goreng kot..hihihi..

sLEEping BEauty said...

dasat btul ana ,siap leh masak soto..
hehhee

aNa SuZaNa said...

Zeta..
hubby suruh buat mee goreng je.. tp ana lak yg penat asyik mee goreng je.. kekeke

aNa SuZaNa said...

SB..
kalau tokey mini market tu tak hantar brg yg ana order, ana masak megi je kot.. kuikuikui

Ain said...

sepantas kilat ana masak ya, kalau akak hidang teh o panas cicah sekut kering jer la sudahnya....

sapa suruh tak inform awal2....

hahaha....

tricksrex said...

ok nak datang secara terkezuttt gak la kak
hahahahaha

W..A..H said...

ana..kak nis pun nak terjah rumah ana, sedapnya soto tu, yg mengiurkan adalah begedelnya..hehehe

aNa SuZaNa said...

Kak Ain..
ahahhaha.. mujur ada gak biskut kering tu.. keke

aNa SuZaNa said...

Trex..
tetiba akak kuar umah secara mengejut jugak.. wakakaka.. gurau je

aNa SuZaNa said...

Kak nIs..
jemput ye dtg open house nanti.. ^__^

crvmin said...

ana,kejap lagi sue sampai..boss cuti nii hehehehehehh...best tuuuu lam dok kalut sempat gak nasi impit tuu msk...hehehehhh

aNa SuZaNa said...

Sue..
ana td gi kfc bukit jelutong lg.. kekeke

Ab Medina said...

salam kak ana, best la mmg supermom btl akak ni..respect betul kat akak. nanti nak menuntut ilmu masak memasak dari akak....salam perkenalan....

imam ciprut said...

Keren sob

agen tiket pesawat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...