NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Wednesday, September 22, 2010

BeRaYa Di RuMaH SeNdiRi

Pestaim beraya di rumah sendiri.. rasa seronok tu lain mcm sgt.. yelah, sblm ni masa dok sri damansara, aku mana pernah jemput org beraya kat umah.. adik beradik tu lain cite la, maksud aku org2 luar mcm kengkawan atau jiran2..

Dah le parking payah nak dpt.. pastu kawasan masuk ke umah lama kami dulu jem nak mamposs.. huhuhu.. tp 5 thn lebih gak le kami dok situ membesarkan anak2.. hehehe.. sewa rm600 sebulan lak tu.. ish ish ish..

Ehhh.. lari topik dah ni.. terbabas lak.. hehe.. tetiba terkenang dulu2.. :-p .. kembali ke topik asal, kikiki.. Smlm hubby aku kata ada org nak dtg beraya kat umah.. wahhh.. terujanya.. tapiiii baru teringat yg umah ni mana de bekas kuih raya.. keh keh keh..

Zassss mlm smlm hubby aku terjah Mydin Bukit Jelutong beli 2 set bekas kuih raya.. selama ni tak heran pun tau.. sbbnya kalo umah dulu kami hidang je dgn balang2 kuih raya tu je.. tak kose nak masuk bekas cantek2 pun.. tak semangat.. hahaha..


Oleh kerana ada org nak dtg beraya, makanya gigih aku mengemas sket2 apa yg patut.. tukar2 apa yg patut.. lap2 sket.. tetiba rajin lak.. tp sekejapan je aku dpt kemas2, alisya dah nyibuk cari perhatian suruh jaga dia.. grrrr..


Meja mkn sblm di hias..




Baru berpeluang hias kuih raya di umah sendiri.. sket je kuih aku.. yg sedap2 sume dah bawak balik kampung..


Kemassss takkk ?? ngeee..


Ni bekas kuih raya yg pertama.. tgk kuih2 tu pun tak selera.. kaler yg plain dan tak menarik langsung kannnn.. huhuhu


Ni bekas kedua : asam2, kerepek2 dan kacang


Pastu sempat aku goreng sebungkus mee basah utk tetamu..


Masa nak masak mee ni td aku teragak2 sket, konfius nak masak sebungkus atau 2 bungkus.. kot2 dia bawak anak2 ke, mau tak cukup.. arghhhh.. last2 sebungkus je aku masak.. tawakal jelah.. kalo tak cukup sila bahagi sorang brp helai.. kuikuikui..


Meja yg dah siap di hias dgn mknn.. aku prepare 4 pinggan je dulu.. letak lebih2 kang mcm semakkk lak mata aku nengoknye.. kalo tak cukup pinggan leh topup kemudian kannn..


Hiasan yg kurang berseni dr tgn aku.. hehehe..


Selit la sket 2 jenis buah2an.. anggur dgn limau.. baru meriahhh..


Lastly, air sirap selasih.. perghhh.. sodapppp... ***perasan tul.. :p

Tetamu tu katanya nak dtg jam 9.30 mlm.. hubby aku dah standby tunggu.. aku lepak bilik je monitor dr cctv.. sbb time tu nak tidokan alisya.. sekalinya kol 10 mlm baru sampai..

Yang paling best ialah beliau dtg sorang je..!! fuhh, sib baik tak masak 2 bungkus.. kalo takkk sapo nak abeskannn.. hehehe.. tgh aku taip ni tetamu ni masih ada di meja mkn.. padahal dah jam 2.15 pg ni.. kekeke.. takpelah.. dah namanya hari raya kannnn..


12 comments:

dilaOHdila said...

hehehe...nasib baik hang tak masak banyak ana. aku ghitew jugak. kena kata nak datang kata sorang rupanya berduyun. haru dibuatnya.......

zeta said...

byknye kuih kerepek ngan asam..tp tang mee goreng tu..menggoda sggh!!
xpe xberseni..janji kemas.. :)

Rinna said...

Wahh meriahnyaa..hidangan.. byk tul kuih2 lagi yer.. Cantik dah tu deco2 nya.. :)

ZuRin said...

Salam Ana...

Amboi...rumah cantik, kueh raya pon nampak sedap...rasa macam nak pegi beraya rumah ana pulak lepas baca entry ni. Eh...tak malu betul invite diri sendiri kan...:)

I want to lose weight said...

Banyak nyer kuih...

aNa SuZaNa said...

Kak Dila,
ahahha.. tauuu xpe.. prnh dulu masak sket, seklai yg dtg ramai.. hubby komplen awat masak sikit benorrr.. kikiki.. penin peninnn..

aNa SuZaNa said...

Zeta..
uihhhhh, byk ke.. sket jelah tu.. stok tak terusik tu psl byk lg kuih tu.. kuikuikui

aNa SuZaNa said...

Rinna,
meriah dan serabut meja kuu.. kuikuikui

aNa SuZaNa said...

Zurin..
meh la kalo nak dtg beraya.. ana tak kisah.. ^____^

aNa SuZaNa said...

Kak Zel..
umah org lain lg byk..!! huhuhu

Ayu said...

mmg lain dpt raya rmh sndri..ayu je ingat rmh leh siap b4 raya tp x smpat siap..tgh2 raya br pindah..huhu..

nsb bk buat skit je mee tu kan..nmpk delicious..;-)

aNa SuZaNa said...

Ayu..
tulah.. seronok sgt dpt beraya di umah sendiri.. masa balik kampung asyik teringat umah sendiri aje.. hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...